Cześć Koledzy, sprzęto dojechał, obejrzałem i jest decyzja.
Poniżej to zupełnie moje subiektywne odczucia

.
Rozłożyłem na trawniku od lewej do prawej:
- drennan ultra light mini w ustawieniu 10'
- drennan acolyte plus 11' (potencjalny zakup)
- daiwa ninja x carp 10' 2lb
- guru aventus distance feeder 11' (potencjalny zakup), strzelam że jakieś 2.25-2.50lb porównując do dwóch karpiówek w zestawieniu
- daiwa windcast 10' 3lb
1) Sztywność wędek
- wg mojej oceny po godzince machania sztywność wygląda dokładnie w takiej kolejności jak wymieniłem wyżej
- aco plus 11' to takie 25-30% więcej mięsistości niżeli light mini 10', więc całkiem dobrze wpasowuje się jako next stage do feederowego garażu
- aventus to kawał gnata, nie napiszę sztywna pała ale wg mnie nie nadaje sie do łowienia ryb mniejszych niż karp 1 kg, wszystko co mniejsze będzie przyciąganiem do brzegu jak miotłą, sądzę że ładnie ugnie się przy karpiu 5 kg i bez większego wysiłku da radę 10kg+ (zaznaczam że preferuję skrajnie finezyjne łowienie)
2) Jakość wykonania
- aco i aventus są wykonane świetnie, ale bardziej podoba mi się wykończenie matowe acolyte
- przelotki w aco nie są odległościowe, i na szczytówkach są już bardzo malutkie, natomiast w aventusie top klasa także istotnie większe na szczytówkach
3) Wyważenie przy kołowrotku Daiwa TDR 2508 (jedyny jaki posiadam do feederowania) kiedy podtrzymujemy wędkę na blanku ok 2 cm od korka
- przy aco wyważa wędzisko perfekcyjnie, idealny poziom
- przy aventusie, wędka natychmiast leci na pysk (aventus na pewno wymaga większego i cięższego kołowrotka aby wykorzytać potencjał który posiada)
4) Wyposażenie
- oba wędziska w ładnym futerale
- aventus dodatkowo w sztywnej tubie (nie wiem czy to ori guru)
- szczytówki aventusa w miękkich oprawach gumowo-plastikowych co naraża sprzęt na uszkodzenie
- szcyztówki acolyte w mini sztywnej plastikowej tubie, tutaj ok
- acolyte w komplecie dodatkowo skarpetki góra/dół/opaska na środek wędki, też ok
Podsumowując, nie napiszę że wygrał acolyte czy aventus. Sądzę, że te wędziska mają inne zadania i są do innych ryb.
Mógłbym mieć obie, i nawet przeszło mi przez myśl ze aventus distance 11' dobrze nadałby się na wędkę karpiową - jest nawet nieco sztywniejsza niż ninja x carp, których używam na karpiowanie

Biorę także pod uwagę fakt, że nie posiadam odpowiedniego kołowrotka do aventusa, wiec trzebaby położyć kolejne 1k -> ale nadal czułbym niedosyt przy łowieniu ryb małych i średnich.
Wydaje mi się, że większe płocie/leszcze/liny/karpie 5kg to scenariusz marzenie dla acolyte, choć bardzo jestem ciekaw jak zachowa się przy wypoczętym karpiu 7-8 kg

.
Wybrałem Acolyte Plus 11'.
Jeżeli macie jakieś pytania, szczególnie w odniesieniu do aventusa distance 11' to chętnie pomogę, wędka wraca w poniedziałek.
Dziekuje za Wasze sugestie i uwagi.
L.M.