Autor Wątek: Zakup nowego mocniejszego feedera (Acolyte/Aventus/SLR)  (Przeczytany 12119 razy)

Offline Wojtas

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 42
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Zakup nowego mocniejszego feedera (Acolyte/Aventus/SLR)
« Odpowiedź #45 dnia: 10.07.2021, 21:37 »
Pomijając kwestie designu. Tak jak wcześniej wymieniono na pewno masa będzie niższa. A co do łowienia dystansowego tym kijem , to jeżeli kijem 3.3m obsłużymy dystans jaki większość wędkarzy musi obsługiwać kijem 3.6 lub dłuższym np takie 60-70m , to dla mnie jest to wielki plus tej wędki. Wygodniej wędkuję mi się kijami krótszymi , szczególnie w końcowej fazie holu

Offline adamk

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #46 dnia: 10.07.2021, 21:50 »
Niniejszym dziękuję autorowi wątku za fatygę ze zdjęciami, opinię, odpowiadaniem itp. Za Jego prywatny czas.
Szacun.
Przecież nie musiał, mógł ten czas poświęcić rodzinie, wędkowaniu lub Nintendo…
Łudzę się (mimo relatywnie krótkiego stażu na forum przejrzałem wiele wspisów autorów już nieobecnych) że nie zniechęci się rozwojem wpisów i nie zniknie kiedyś kolejna osoba dająca perspektywę na sprzęt także i z tego segmentu rynku.

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 10.07.2021, 22:38 »
Niniejszym dziękuję autorowi wątku za fatygę ze zdjęciami, opinię, odpowiadaniem itp. Za Jego prywatny czas.
Szacun.
Przecież nie musiał, mógł ten czas poświęcić rodzinie, wędkowaniu lub Nintendo…
Łudzę się (mimo relatywnie krótkiego stażu na forum przejrzałem wiele wspisów autorów już nieobecnych) że nie zniechęci się rozwojem wpisów i nie zniknie kiedyś kolejna osoba dająca perspektywę na sprzęt także i z tego segmentu rynku.

:bravo: :thumbup:

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #48 dnia: 11.07.2021, 01:23 »
Pomijając kwestie designu. Tak jak wcześniej wymieniono na pewno masa będzie niższa.

Akurat spektakularnie niska waga to nie jest specjalność Guru, czyli Daiwy UK, która stawia na wytrzymałość kosztem lekkości (topowe wędki spławikowe z tej stajni są często 30 - 40 gramów cięższe od wyraźnie tańszej konkurencji, choć zwykle dobrze wyważone).

Przewaga użytkowa wynika przede wszystkim z materiałowych i konstrukcyjno-technologicznych walorów samego blanku, które mają przełożenie na kwestie związane z zarzucaniem (dystans, precyzja) oraz holowaniem. Różnica w stosunku do feederów za 800 - 1200 zł będzie jednak raczej subtelna niż kolosalna, zauważalna dla bardziej zaawansowanych użytkowników. Ogólnie rzecz biorąc, szeroko pojęta różnica jakościowa/przyjemnościowa między wędkami budżetowymi a wędkami w okolicach 1000 zł jest zwykle znacznie większa niż między tymi ostatnimi a wędkami za 2000 zł :) 

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #49 dnia: 12.07.2021, 14:50 »
Co w nim takiego "zajebistego" oprócz ceny? Jaka będzie miała przewage nad wędka za 200-300 zł?

Cześć, identyczną jak dobry Merc nad Oplem...oba dojadą na miejsce, ale inaczej ;-).
L.M.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #50 dnia: 12.07.2021, 14:51 »
Pomijając kwestie designu. Tak jak wcześniej wymieniono na pewno masa będzie niższa. A co do łowienia dystansowego tym kijem , to jeżeli kijem 3.3m obsłużymy dystans jaki większość wędkarzy musi obsługiwać kijem 3.6 lub dłuższym np takie 60-70m , to dla mnie jest to wielki plus tej wędki. Wygodniej wędkuję mi się kijami krótszymi , szczególnie w końcowej fazie holu

Tak, to jest mega plus tego patyka, sądzę że można nim śmigać jak każdym innym dobrym 3.6m.
L.M.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #51 dnia: 12.07.2021, 14:56 »
Panowie,

Wczoraj miałem okazję przetestować Acolyte 11" Plus w cięższym boju jak dla tej wędki.
Komercja, na około 35 metrze
- 2x uwiesiły się karpiki 3-4 kg, było spoko, pełna kontrola
- 1x uwiesił się 6 kg, tutaj juz było wyraźnie poza kontrolą, ryba często robiła co chciała...w warunkach PZW nie byłoby szans, natomiast Guru Distance 11' czułby się przy tej rybie wspaniale (ale dwie wędki karpiowe za łącznie 4k pln? NEIN ;-).

Zabrakło tych 15-20% mocy, wówczas sądzę że kij nadal ładnie łowiłby duże płocie, a karpie do 10kg także ogarniałby pod względną kontrolą - wiem, dużo wymagam, takiego kija może nawet nie ma ;-)))

Pozdrowionka.
L.M.

Offline Fisha

• Ekspert
  • Reputacja: 87
« Odpowiedź #52 dnia: 12.07.2021, 20:21 »
Ciężko mi się zgodzić ze stwierdzeniem, że na Acolyte plus karp powyżej 6kg robi co chce. Ok możemy miec różne ryby na komercjach, ale akurat łowię praktycznie tylko na serię Acolyte Plus 10 i 11ft oraz Carp Waggler 11ft i na różnych komercjach łowiąc karpie w przedziale 5-15kg i nie jestem w stanie zgodzić się ze stwierdzeniem, że "robi co chce" :) Te wędki spokojnie ogarniają każdego karpia do 10kg, a na większe (choć nie zawsze) może czasami braknąć mocy, ale to kwestia jaj wędkarza :) Ja się generalnie nie szczypię i łowię żyłkami o większym lb niż konstruktorzy Drennana przewidzieli, kij się wygina po rękojeść i tyle :)
Dotyczy się też serii 7, ale na nią już nie łowię. Nie ukrywam, że czekam na pojawienie się mimo wszystko na wersję ++, ale to raczej nie nastąpi - po prostu na wsypach takie kije nie są potrzebne bo sumo carp łowione są na inne sprzęty. Acolyte cenię za lekkość, finezję i kurczę korek na całej rękojeści, a nie jakieś wstawki z pianki. Uprzedzając pytania, nie mam porównania do innych kijów z tej półki cenowej (nie używam), nie mogę się wypowiedzieć na temat PZW, bo łowię tylko na komercjach.

Offline lm

• Ekspert
« Odpowiedź #53 dnia: 12.07.2021, 22:09 »
Ciężko mi się zgodzić ze stwierdzeniem, że na Acolyte plus karp powyżej 6kg robi co chce. Ok możemy miec różne ryby na komercjach, ale akurat łowię praktycznie tylko na serię Acolyte Plus 10 i 11ft oraz Carp Waggler 11ft i na różnych komercjach łowiąc karpie w przedziale 5-15kg i nie jestem w stanie zgodzić się ze stwierdzeniem, że "robi co chce" :) Te wędki spokojnie ogarniają każdego karpia do 10kg, a na większe (choć nie zawsze) może czasami braknąć mocy, ale to kwestia jaj wędkarza :) Ja się generalnie nie szczypię i łowię żyłkami o większym lb niż konstruktorzy Drennana przewidzieli, kij się wygina po rękojeść i tyle :)
Dotyczy się też serii 7, ale na nią już nie łowię. Nie ukrywam, że czekam na pojawienie się mimo wszystko na wersję ++, ale to raczej nie nastąpi - po prostu na wsypach takie kije nie są potrzebne bo sumo carp łowione są na inne sprzęty. Acolyte cenię za lekkość, finezję i kurczę korek na całej rękojeści, a nie jakieś wstawki z pianki. Uprzedzając pytania, nie mam porównania do innych kijów z tej półki cenowej (nie używam), nie mogę się wypowiedzieć na temat PZW, bo łowię tylko na komercjach.

Cześć, myślę że możemy się zgodzić że panowanie nad rybą to kwestia subiektywna ;-).
Ja wykonałem proste porównanie, tj jak długo trwa hol zdrowego karpia 6 kg na aco+ vs lekka karpiówka 2.0lb 3m, i hol na aco trwał dwa razy dłużej (fakt, że nie miałem szczytówki przy kostkach tak jak Ty, powiedzmy że sięgała mi do klatki piersiowej ;-))).

L.M.

Offline wes73

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #54 dnia: 13.07.2021, 09:52 »
To i ja dorzucę cegiełkę.
Od niedawna jestem posiadaczem dedykowanego według mnie kijka na komercyjne zawody i do rekreacji.
Mowa tutaj o Matrix Horizor Pro Commercial 10FT.
Wędka przeszła swój test bojowy w ostatnią sobotę na Ruścu.
Na wędce zameldowało się parę karasi i paręnaście karpi w tym 5kg, 6.7kg-piękny Sazan, 8,9kg(sąsiad na łowisku karpiowym ze względu na brak brań biegał do mnie z siatką do ważenia i wagą) po kolejnym zarzutach po których branie następowało po kilkunastu sekundach od wrzucenia zestawu do wody, troszkę się wkurzył i poszedł do siebie.
Wracając do kijka.
Tego sazana holowałem na prawie zabetonowanym kołowrotku celem sprawdzenie czy wędka pozwoli na siłowe holowanie silnych rybek aby te nie wpływały sąsiadom na zawodach w ich rewiry.
Wędka przy tym holu miała taki zapas mocy na blanku że spokojnie poradziła by sobie z dużo większą rybą.
W mojej ocenie spełnia założenia dla której ją kupiłem.
Z drugiej strony holowanie karasi też daje mega frajdę, kijek jest bardzo "elektryczny" czuć każdy ruch pyska ryby.
Pozdrawiam Wiesław

Offline operator

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #55 dnia: 13.07.2021, 11:27 »
To i ja dorzucę cegiełkę.
Od niedawna jestem posiadaczem dedykowanego według mnie kijka na komercyjne zawody i do rekreacji.
Mowa tutaj o Matrix Horizor Pro Commercial 10FT.
Wędka przeszła swój test bojowy w ostatnią sobotę na Ruścu.
Na wędce zameldowało się parę karasi i paręnaście karpi w tym 5kg, 6.7kg-piękny Sazan, 8,9kg(sąsiad na łowisku karpiowym ze względu na brak brań biegał do mnie z siatką do ważenia i wagą) po kolejnym zarzutach po których branie następowało po kilkunastu sekundach od wrzucenia zestawu do wody, troszkę się wkurzył i poszedł do siebie.
Wracając do kijka.
Tego sazana holowałem na prawie zabetonowanym kołowrotku celem sprawdzenie czy wędka pozwoli na siłowe holowanie silnych rybek aby te nie wpływały sąsiadom na zawodach w ich rewiry.
Wędka przy tym holu miała taki zapas mocy na blanku że spokojnie poradziła by sobie z dużo większą rybą.
W mojej ocenie spełnia założenia dla której ją kupiłem.
Z drugiej strony holowanie karasi też daje mega frajdę, kijek jest bardzo "elektryczny" czuć każdy ruch pyska ryby.

Kolego bardzo interesuje mnie ten kij,czy mógłbyś wrzuć jakaś fotkę z wyważenia i ugięcia ?

Offline wes73

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #56 dnia: 13.07.2021, 11:46 »
Jestem niestety w pracy(cloud computing)
Jak wrócę wieczorem do domciu to wrzucę zdjęcia ugięcia i nawet film który kręciłem telefonem(brak profesjonalizmu) trzymanym w dłoni  wędka pod pachą. Amatorka ale przynajmniej widać ugięcie pod sazanem.
Pozdrawiam Wiesław

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #57 dnia: 13.07.2021, 13:13 »
Dzięki piękny jest ! :thumbup:

Gdyby ten aventus był sztywnościowo nieco (max 10-15%) twardszy niż aco+ i ciut bardziej paraboliczny niż progresywny, to bym go wziął i oprócz Żony w łóżku leżał by z nami Guru ;).

L.M.
Zamów sobie na porównanie Tournament pro I Airity x45. Tourek Pro wpisuje się w to idealnie. X45 ponoć odrobinę mocniejsza.

Offline Fisha

• Ekspert
  • Reputacja: 87
« Odpowiedź #58 dnia: 13.07.2021, 13:43 »
Cześć, myślę że możemy się zgodzić że panowanie nad rybą to kwestia subiektywna ;-).
Ja wykonałem proste porównanie, tj jak długo trwa hol zdrowego karpia 6 kg na aco+ vs lekka karpiówka 2.0lb 3m, i hol na aco trwał dwa razy dłużej (fakt, że nie miałem szczytówki przy kostkach tak jak Ty, powiedzmy że sięgała mi do klatki piersiowej ;-))).
L.M.
Dokładnie tak, to sprawa względna i ja sam czasami nie jestem w nastroju tak przeciążać wędki :) Niestety na razie nie mam innej alternatywy w podobnych pieniądzach.

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #59 dnia: 13.07.2021, 17:24 »
Jestem niestety w pracy(cloud computing)
Jak wrócę wieczorem do domciu to wrzucę zdjęcia ugięcia i nawet film który kręciłem telefonem(brak profesjonalizmu) trzymanym w dłoni  wędka pod pachą. Amatorka ale przynajmniej widać ugięcie pod sazanem.

Czekam z niecierpliwością, może ten Commercial jest brakującym ogniwem pomiędzy wędkami typu Acolyte a SLR / Aventus Distance. Najlepiej załóż osobny wątek z małą prezentacją ! :)