Autor Wątek: Wędka do method feeder w granicy do 900 złotych  (Przeczytany 2487 razy)

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
Cześć!

Chciałbym znowu Was pomęczyć jeżeli chodzi o sprzęt, chciałbym dokupić parę do mojego garbolino essential method 10 ft. Chciałem przeskoczyć półkę lub dwie wyżej względem delphina opium feeder v2, którego używam z garbolino, ponieważ ten garbolino mnie niesamowicie zakoczył swoim wykonaniem, pracą oraz fajną kontrolą nad rybą i teraz ten delphin trochę tak blado wypada jak się zasmakowało czegoś lepszego. Najlepiej 11ft lub 10 ft. Łowię głównie na komercjach, trafiają się wcale nie tak rzadko większe ryby (10+) głównie jesiotry i karpie, ale fajne amury też dają popalić. Poczytałem parę wątków i najbardziej rzucił mi się chwalony MAP Parabolix SUV  i takowego mam okazję kupić w okolicy tej ceny, jednak mam pytanie czy to jest najlepszy wybór na chwilę obecną? Kij nie musi być nowy, garbolino kupiłem również używany, częściowo przez giełdę tutaj i jestem mega zadowolony. Czy ktoś bardziej obiegany w rynku może mi zostawić informację na co jeszcze spojrzeć? Z góry bardzo dziękuję :)

Edit: Czy ktoś ma porównanie pomiędzy Parabolixem SUV a MAP Dual SUV? Dużo się różnią od siebie?
Plum

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
Odp: Wędka do method feeder w granicy do 900 złotych
« Odpowiedź #1 dnia: 25.08.2021, 21:18 »
Kolego mam podobny dylemat, też podoba mi się MP Suv black edition 11ft, popatrz też na Guru ngauge lub Free Spirit carp, wszystkie 11ft. Może ktoś kto miał te wędziska coś podpowie?

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 25.08.2021, 21:23 »
Zobacz sobie lub poczytaj o Wędziskach Sportex, dla mnie to typowe kijaszki do methody z ogromnym zapasem mocy i 10 letnia gwarancją.
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Łowca42

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 5
« Odpowiedź #3 dnia: 25.08.2021, 21:33 »
Tylko gdzie kupić te sportexy?

Offline azga

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 25.08.2021, 21:37 »
Kupiłem już jakiś czas temu używanego SUVa 10 FT. Kijek jest fajny, ale czuję jakiś trochę niedosyt względem niego. Spodziewałem się większych fajerwerków za taką kasę. Ogólnie kijek bardzo ładnie wykonany, hol przyjemny, jednak lepiej łowi mi się moim Garbolino 10FT Essential Method Feeder. Plusem SUVa, jest że ma potencjał do miotania bardzo daleko jak na kij 10FT. Taki zestaw jakiś czas ze mną przy metodzie zostanie, ogólnie jestem bardzo zadowolony. Wędka nie jest typowym krowim ogonem, fajna z zapasem mocy. Też jest szybka pod względem łowienia i ma fajne szczytówki. Bardzo czułe.
Plum

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 25.08.2021, 21:52 »
Na grubsza rybę jest ciężko z wyborem, możesz zobaczyć Preston Superę, Drennan Vertex ma podobno zapas mocy, ja ze swojego arsenału mogę polecić By Dome Fine Max, możesz poszukać Drennan 7 Series Puddle Chucker,w Polsce mają najmocniejsza wersję 11-12ft Method Feeder Combo (też ja ostatnio kupiłem). Ogólnie z wyborem kija na grubsza rybę nie ma szału.

https://skleprybka.pl/sklep/wedziska/drgajaca-szczytowka/wedka-drennan-matchpro-medium-feeder-combo-11ft-6in-to-12ft-6in

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #6 dnia: 25.08.2021, 21:55 »
Połów Mapem i wróć do Garbolino.
Jak łowiłem Acolytami to SLRy były bez fajerwerków.
Połowiłem SLRami to zobaczyłem wady Drennanów.
Teraz przyjechał Aventus I fajerwerków też nie ma.
Fajerwerki były przy Tournament Pro, ale po trzeciej złamanej szczytówce szybko znikły ;)

@pr00
Na dużą rybe wybór jest prosty ;)
Te vertexy to nie wiem czy taki zapas mocy mają, znajomy miał któregoś, method lub carp. Pod karpiem 1.5kg giął się w pół, z rzutami też było słabo.

Offline azga

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 25.08.2021, 22:27 »
Zazwyczaj łowię dwiema, więc właśnie porównuję i analizuję w miarę na bieżąco. Ogólnie oba kijki mi się bardzo podobają. Garbolino podejrzewam bardziej  podchodzi z własnego widzimisię, bo to pierwszy kij jaki miałem po budżetówkach i tutaj fajerwerki były. Fajna praca, szczytówki gasną dosłownie w sekundę, kijek szybki, leży mi fajnie w ręce i ma zapas mocy. Kilka sztuk w przedziale między 5 a 10 wyholował szybko i bez problemów. 10+ jeszcze nie miał okazji poczuć. W MAPie też liczyłem na takie WOW, ale wiadome, że aż tak mocno już nie przeskakuje względem Garbolino. Jednak podoba mi się wykończenie, połączenie gumy w formie plastra miodu z korkiem, kijek też ma swój pazur i moc. Ogólnie bardzo fajne kije. Kupiłem w dobrej kasie, więc tym bardziej się cieszę.
Plum

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 25.08.2021, 22:49 »

@pr00
Na dużą rybe wybór jest prosty ;)

Jaki ? Tylko nie mów, że karpiówka.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #9 dnia: 25.08.2021, 22:53 »
Drennan Acolyte polecam z czystym sumieniem :beer:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #10 dnia: 26.08.2021, 11:45 »
Ja niedawno kupiłem mocny feeder pod duże ryby. Przy okazji zmacałem większość popularnych patyków z przedziału ~1000pln i oferowały one bardzo zbliżone parametry. Różnice były nieduże, waga, zapas mocy, to jak przechodzą w ugięcie. Dopiero Daiwa Power Method Feeder 11ft do 60g się znacząco wyróżniał. Bardzo duży zapas mocy, kij ponad 200g wagi, grube szczytówki. Ogolnie mocarz, potwierdził to na 14 kg miśku gdzie w blanku zostało jeszcze spory zapas a lomitował mnie przede wszystkim przypon. Kij o szczytowej akcji, bardzo dobrze się rzuca. 30g plus pellet latało na 60m do klipa. Tylko, że ten kij nie da Ci frajdy z holu jak np. taki Acolyte czy Parabolix. To jest wędka na duże ryby i trzeba mieć tego świadomość. Jak będę miał czas zrobię prezentację i napiszę coś więcej.

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 26.08.2021, 11:50 »
Ja niedawno kupiłem mocny feeder pod duże ryby. Przy okazji zmacałem większość popularnych patyków z przedziału ~1000pln i oferowały one bardzo zbliżone parametry. Różnice były nieduże, waga, zapas mocy, to jak przechodzą w ugięcie. Dopiero Daiwa Power Method Feeder 11ft do 60g się znacząco wyróżniał. Bardzo duży zapas mocy, kij ponad 200g wagi, grube szczytówki. Ogolnie mocarz, potwierdził to na 14 kg miśku gdzie w blanku zostało jeszcze spory zapas a lomitował mnie przede wszystkim przypon. Kij o szczytowej akcji, bardzo dobrze się rzuca. 30g plus pellet latało na 60m do klipa. Tylko, że ten kij nie da Ci frajdy z holu jak np. taki Acolyte czy Parabolix. To jest wędka na duże ryby i trzeba mieć tego świadomość. Jak będę miał czas zrobię prezentację i napiszę coś więcej.

Zrób recenzje proszę, opis brzmi zacnie.

Offline Lewapiks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #12 dnia: 26.08.2021, 11:51 »
Drennan Acolyte polecam z czystym sumieniem :beer:

Potwierdzam, posiadam wersję Acolyte plus 3,35 m. Bajka. Dodam, że mam również Zemexa F1 3,30 m też z czystym sumieniem mogę polecić. Miałem również Parabolixa w wersji SUV i to też jest dobry wybór. Po prostu jak w każdej dziedzinie cena idzie w parze z jakością. Przyjrzałbym się również Sportexom. Ja mam dwa, ale używam je na rzekę 3,90 i 4,20 do 160 gr.

Offline azga

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 26.08.2021, 11:55 »
Ja właśnie kije ze szczytową akcją odrzuciłem od razu, tych miśków 10+ siada w sezonie dosłownie kilka, a frajda przez cały dzień łowienia lepsza w progresach i parabalokach w mojej opinii :) Ogólnie bardzo ciężki przedział cenowy z dopasowaniem sobie kija idealnego.
Plum

Offline Lewapiks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #14 dnia: 26.08.2021, 12:00 »
Tylko gdzie kupić te sportexy?

np. sklep feederlink.pl