Autor Wątek: Ryby 10-15 kg + na metodę - wasze zestawy  (Przeczytany 15156 razy)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Ryby 10-15 kg + na metodę - wasze zestawy
« Odpowiedź #30 dnia: 15.08.2021, 16:56 »
Nie łowię ryb 10+ na swoich jeziorach,choć miałem kilka  takich ryb w życiu na wędce ,w tym ostatnią dwa  dni temu ,prawdopodobnie sum,przynajmniej tak się zachowywała ryba.

Panowie,duże ryby,takie 10+,na dużych zbiornikach,z zaczepami,łowi się z łodzi,lub pod ręką ponton i płyniemy z rybą.
Niestety,ale na akwenie gdzie ryba nie jest za bardzo ograniczona,ucieka albo w głąb jeziora i to jest dla nas ta lepsza opcja,albo idzie w trzcinowiska,zaczepy ,i to jest ta gorsza opcja ,niestety najczęstsza. Nikt nie wspomina o manewrowaniu wędką. Jeżeli chcemy nadać kierunek rybie,to gdy ryba płynie w lewo,nie ciągniemy wędki w prawo,tylko na napiętej lince,układamy wędkę również w lewo i wtedy ryba odbija w prawo. Kolejna rzecz,wędka nie do góry,tylko pod tafle wody i w bok,wtedy ryba mniej nurkuje .

Co do zestawów,haki tylko z zadziorem ,w rozmiarze 12 i większe przy Metodzie. Ja czasem daję nawet 8,tylko gruby drut.

Strzałówka z plecionki ma ten plus,że tnie zaczepy,ale nic nie amortyzuje. Duża ryba 5-10m od nas odjeżdża po 3-4 razy,szuka zaczepu w trzcinie. Na plecionce,podczas takiego odjazdu,hak może się wyrwać.
Przypon: w Metodzie długość nie gra aż takiej roli czy to 10cm ,czy 15cm. Podobno lepsza jest plecionkj. Ja poruszam się w grubościach żyłek 0.22-0.25.
Wędki. Na pewno nie paraboliki. To się wygnie już podczas holu,nie nadamy taką witką odpowiedniego kierunku podczas walki,a gdy ryba wejdzie w zaczep,niestety,trzeba brutalnie rybkę wyszarpywać,dla tego tylko progres i to z tych mocniejszych.

Zbyszek,pogadamy o tym na żywo,ale ja bym wpierw postawił na nadawanie kierunku odjazdom,bo zestaw to Ty umiesz budować,jak mało kto.

Ogólnie ,jak potwory z wielkich akwenów,to łódka i ponton ,inaczej marna szansa na sukces wyjęcia. Dajmy na to: stoimy na brzegu,łowimy z 60m  ,jest branie,ryba idzie w bok 30m. Jaki powstaje kąt ,jaka odległość ? Dodajmy do tego 7-10m głębokości. Jaką mamy szansę cokolwiek zrobić ,zwłasza z porośniętego brzegu ? No właśnie.
Pod tym kątem na zaporówkach jest duużo łatwiej niż na jeziorach. Bo ze wzglęgu na wachania poziomu wody nie ma tylu roślin. W miejscach w których najczęściej łowię ryba może mi odjerzdżać do woli byle by tylko wzięła i zestaw wytrzymał :)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #31 dnia: 15.08.2021, 18:33 »
Ostatnie moje doświadczenie.
Komercja około 7 ha, głebokość 2,5 - 4,5 m. Bardzo ładna miejscówka, a stanowisko prawie dzicz: drzewa, krzaki, szuwary - bez żadnych ludzi w odległości 80 m.
Kilka rybek z przedziału 13,2 - 15,5 kg. I kilka mniejszych trochę też.
Ryby bardzo silne. Niepokute i pyski nieporozrywane. Hole ok. 15 minut.
Żyłka główna 0,30. Przypon plecionka 12 lbs.
Haki 6-8 - Korda, Nash i jeszcze jakieś - nie pamiętam.
Zestawy wytrzymały hole - nie było problemów.
;)

Online pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #32 dnia: 15.08.2021, 18:40 »
Ostatnie moje doświadczenie.
Komercja około 7 ha, głebokość 2,5 - 4,5 m. Bardzo ładna miejscówka, a stanowisko prawie dzicz: drzewa, krzaki, szuwary - bez żadnych ludzi w odległości 80 m.
Kilka rybek z przedziału 13,2 - 15,5 kg. I kilka mniejszych trochę też.
Ryby bardzo silne. Niepokute i pyski nieporozrywane. Hole ok. 15 minut.
Żyłka główna 0,30. Przypon plecionka 12 lbs.
Haki 6-8 - Korda, Nash i jeszcze jakieś - nie pamiętam.
Zestawy wytrzymały hole - nie było problemów.

Używasz karpiówki czy feedera ?

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 15.08.2021, 20:18 »
Niestety, nowe serie Drennan Wide Gape się rozginają, i to nie na potworach. Straszna szkoda, bo lubię te haki i mam ich sporo…
Do haczyków Guru nie mam zaufania, kilkukrotnie haczyk mi się „złamał”. Aczkolwiek używam do metody z miękką wędką i w sytuacjach, gdzie nie spodziewam się potwora.
Oczywiście Korda w małym rozmiarze to najlepszy wybór (uwaga jednak, ich rozmiarówka jest nieco niedoszacowana).
Ostatnio odkryłem Matrixa MXC-4. Rozmiary 10 i 12 pozwalają już na sporo, poza tym ich wymiary nie odbiegają od normy.
Używam żyłek na przypony, jeśli łowię grubo, to średnice 0,25-0,30. Odpowiednio mocne feedery pozwalają wyjmować spore ryby. Sztuki 15+ miewałem, granicy 20 jeszcze nie udało się przekroczyć.

Dajcie już spokój z tym mitem parowozów z wód PZW. Jedyna przeszkoda na takiej wodzie to ewentualne zaczepy, co na komercji też się może zdarzyć.
Znam 2-3 komercje, gdzie ryby są mocne jak konie, znam jedną czy dwie, gdzie faktycznie idą jak szmaty.
Czesiek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #34 dnia: 15.08.2021, 20:49 »
Feedery mam, ale używam karpiówek 2,75 lbs (dobra praca od karpi 4 kg) oraz miękkich 3,00 lbs (dobra praca od karpi 6 kg).
Karpiówki Nash Colt i H-Gun. Czasem  Dragon - nazwy nie pamietam.

Znam 2-3 komercje, gdzie ryby są mocne jak konie, znam jedną czy dwie, gdzie faktycznie idą jak szmaty.

a z moich doświadczeń połowu większych ryb (12 kg+) na komercjach:
- 3 łowiska ryby bardzo silne (głebokości (2- 5 m, miejscami głębiej)
- 5 łowisk - zależy od konkretnej ryby, silne sa i słabe są (głebokości 1,5 - 2,5 m)
- 2 łowiska ryby w większości słabe (głebokości ok 1,5 m)
;)

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #35 dnia: 15.08.2021, 21:03 »
Dajcie już spokój z tym mitem parowozów z wód PZW. Jedyna przeszkoda na takiej wodzie to ewentualne zaczepy, co na komercji też się może zdarzyć.
Ciekaw jestem na jakiej podstawie stwierdzasz, że to mit? Miałeś taka rybę na wędce? Czy tylko tak sobie piszesz bo tak Ci się wydaje? Ja miałem takie ryby na wędce i większość z nich dała popalić. No chyba, że 30-40 minut holu bez możliwości oderwania ryby od dna to dla ciebie standard 🙄.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #36 dnia: 15.08.2021, 21:39 »

Nie zgodzę się. Duża ryba przylgnie do dna i robi się problem,także to nie są mity.

Online Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 15.08.2021, 22:43 »
Od początku pisałem, że również o głębokość łowiska chodzi w kontekście waleczności ryb. Komercję na których używa się metody to przeważnie płytkie akweny do 2,2-5m głębokości. Na takiej wodzie ryba nie ma gdzie uciekać i o wiele łatwiej oderwać ja od dna. Aspekt waleczności ryb na PZW to osobna kwestia którą też już opisałem. Dla mnie to jasne, że jeśli ryba musi pływać po dużym zbiorniku w poszukiwaniu pożywienia to będzie fizycznie silniejsza od ryby która ma żarcie podane na tacy. Tutaj wielkiej filozofii nie ma, wystarczy na chłopski rozum pomyśleć.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #38 dnia: 15.08.2021, 23:10 »
Od początku pisałem, że również o głębokość łowiska chodzi w kontekście waleczności ryb. Komercję na których używa się metody to przeważnie płytkie akweny do 2,2-5m głębokości. Na takiej wodzie ryba nie ma gdzie uciekać i o wiele łatwiej oderwać ja od dna. Aspekt waleczności ryb na PZW to osobna kwestia którą też już opisałem. Dla mnie to jasne, że jeśli ryba musi pływać po dużym zbiorniku w poszukiwaniu pożywienia to będzie fizycznie silniejsza od ryby która ma żarcie podane na tacy. Tutaj wielkiej filozofii nie ma, wystarczy na chłopski rozum pomyśleć.

Kolejny raz to samo... może wogóle rozważać trzeba ryby z pzw....

No i co że po strzale idzie 200 m i nie zrobisz nic... i co że przyklei się...
Ale to wszystko do wyjęcia.

Stara zasada im ryba większa walczy masą i siłą.

Duże ryby stosują różne myki.
Na jednej wodzie czołg... na innej torpeda... a na innej parkuje w zaczepie.

A jeszcze inna idzie jak szmata a pod nogami sajgon 60min.

Cała prawda.

Najmocniejsze ryby w życiu łowiłem na zaporze porąbka woda w ciągu doby spada i podnosci się o 1 do 1.5m
Uciąg jak na wiśle jak tłoczą wode.
Gatunek węgierki niski dlugi pełnouski.
Ale i wśród tych holi trafiły się lekkie hole.
Maciek

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #39 dnia: 16.08.2021, 09:57 »
Zbyszek nie napiszę dużo więcej niż koledzy.
Ja używam tylko MWG od 10-14. Żyłka główna 0.25-0.26 na przyponie 0.22 (wiążę sam). Taki zestaw pozwala mi na łowienie ryb +10 ale oczywiście hole trwają parę czy paręnaście minut w przypadku karpi. Jesiotry to co innego, rakiety powyżej 110 dają popalić, nie jest łatwo taką rybę zatrzymać jak wybierze kierunek ucieczki.

Kolego Kozi, pisząc komentarz jak na początku tematu prowokujesz inne osoby żeby Ci odpowiedziały. Zastanawia mnie tylko po co ? Takie stwierdzenia nic nie wnoszą i są tak subiektywne, że powinno się je zachować dla siebie. Sam widzisz, że dyskusja się wywiązała ale jest pusta, zero przekazu merytorycznego. Tylko zaśmiecony wątek.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #40 dnia: 16.08.2021, 12:26 »
Tak mi się skojarzyło odnośnie tego offtopu z siłą ryb. Oczywiście z przymrużeniem oka i dystansem :D

Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #41 dnia: 16.08.2021, 12:47 »
;D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #42 dnia: 19.08.2021, 08:02 »
Od jakiegoś czasu do metody i feeder bomba stosuję gotowe przypony z Matrixa z hakami MXC-4 używam rozmiarów  14,12 i jestem bardzo zadowolony ;),jeżeli chodzi o zestawy karpiowe to tu tylko haki Kordy :beer:

Offline Moskvicz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #43 dnia: 19.08.2021, 10:52 »
1) Konger Endura up to 150g + Dragon Megabaits 4500 fr + 0.16 Berkley Whiplash
2) Browning Black Magic Medium Feeder 40-80g + Daiwa Emcast 4000 (z wolnym biegiem) + 0.16 Berkley Whiplash

Dosłownie jednego brania nie bylem w stanie do tej pory zatrzymać, ale prawdopodobnie byl to sum. Karpie 11kg wyChodzą na te zestawy bez zbędnego gadania ;)

Ofc polecam również haczyki bezzadziorowe

Online Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #44 dnia: 19.08.2021, 11:06 »
Kolego plecionka to jest bardzo zły i bezsensowny pomysł przy takich rybach 🙄.