Autor Wątek: Zakup dobrego wędziska/kołowrotka do lekkiego spinningu  (Przeczytany 17487 razy)

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
  • Ulubione metody: spinning
Odp: Zakup dobrego wędziska/kołowrotka do lekkiego spinningu
« Odpowiedź #75 dnia: 06.09.2021, 14:30 »
Teton z wklejką, Mikado sensor-x area wklejka, favorite nowy blue bird wklejka, crazy fish Perfect jig.  Taniej Kastmaster kongera.  Wszystkie fajne.

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: 06.09.2021, 14:37 »
Który wydaje się być najczulszy?
Fajny ten mikado sensor

Offline N3su

• Ekspert
  • Reputacja: 319
« Odpowiedź #77 dnia: 06.09.2021, 15:00 »
Mam mikado, ale tego 2.5g. Bardzo czuła wykałaczka nie jest to jednak super szybką kosa, taki solidny fast z głębszym ugięciem. Pozwala jednak na dość agresywną grę przynętą. Blue Birda ma znajomy, łowiłem trochę nią i też bardzo czuły patyk. Perfect jig jest dużo szybszy od Mikado i Favorita. Teton bardzo fajny czułość ze zwykłego + ultra czuła wykałaczka, ale mniej uniwersalny od swojego brata z pustą. Kastmaster micro jig też fajnie przenosi na łapę i jest fajnym ciętym patykiem za śmieszny pieniądz.

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: 06.09.2021, 15:18 »
Mam mikado, ale tego 2.5g. Bardzo czuła wykałaczka nie jest to jednak super szybką kosa, taki solidny fast z głębszym ugięciem. Pozwala jednak na dość agresywną grę przynętą. Blue Birda ma znajomy, łowiłem trochę nią i też bardzo czuły patyk. Perfect jig jest dużo szybszy od Mikado i Favorita. Teton bardzo fajny czułość ze zwykłego + ultra czuła wykałaczka, ale mniej uniwersalny od swojego brata z pustą. Kastmaster micro jig też fajnie przenosi na łapę i jest fajnym ciętym patykiem za śmieszny pieniądz.
Dzięki za opisy

Offline Alek

• Ekspert
  • Reputacja: 239
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #79 dnia: 06.09.2021, 15:28 »
Posiadam blue bird 0,5-5 g. Jak masz jakieś pytania to śmiało.
Adam

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: 06.09.2021, 15:32 »
Posiadam blue bird 0,5-5 g. Jak masz jakieś pytania to śmiało.
Akcja, czułość, komfort przynęt (ich typ, gramatura)

Szukam kijka pod małe gumki, do 2 (max 2,5) cala, shinery, jaskółeczki, robaki.

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #81 dnia: 06.09.2021, 15:34 »
Tylko teraz tak, chciałbym łowić ul, ale moje łowiska mają po 5m, max 13m głębokości, rzadziej jakaś rzeczka (6-7m szerokości, dosyć wartka miejscam).
Wyrobiska, glinianki, itp.
W takim wypadku nie muszę celować w kije do 12-15g?

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
« Odpowiedź #82 dnia: 06.09.2021, 21:48 »
Albo chcesz łowić okonie bardzo, bardzo lekko, albo ciężko, trzeba wybrać. Skoro lubisz łowić bardzo małymi przynętami, szukaj kija, który je obsłuży. Głębokością łowiska się nie przejmuj, bo dwa czy trzy metry od brzegu jest raczej płytko, a tam potrafią siedzieć całkiem spore okonie. Paproszenie to nie walka o odległość, raczej subtelna zabawa w myśliwego. Wciągająca zabawa, ale wymagająca jako takiej specjalizacji.

Jeśli chcesz czesać dno na trzynastu metrach, zapomnij o paprochach, kup kij z c.w. do 6-10 gramów i łów okonie po bożemu.
Jacek

Offline xjakub

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #83 dnia: 06.09.2021, 21:53 »
Tylko teraz tak, chciałbym łowić ul, ale moje łowiska mają po 5m, max 13m głębokości, rzadziej jakaś rzeczka (6-7m szerokości, dosyć wartka miejscam).
Większość okonii (niekiedy nawet takie 40 cm I większe) stoją przy trzcinach. Moim zdaniem właśnie do tego jest typ wędek ul (tzn. łowiska raczej płytsze). Jak chcesz łowić głębiej to raczej nie główka 1 czy 2g a więc raczej cięższa wędka.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #84 dnia: 06.09.2021, 22:01 »
Większość okonii (niekiedy nawet takie 40 cm I większe) stoją przy trzcinach. Moim zdaniem właśnie do tego jest typ wędek ul (tzn. łowiska raczej płytsze). Jak chcesz łowić głębiej to raczej nie główka 1 czy 2g a więc raczej cięższa wędka.

Wysłane z mojego SM-G781B przy użyciu Tapatalka
W sumie do łowienia na 13m mogę używać sandaczówki do 30g
Branie poczuję na stówę, ma w dolniku rezonator, jest szybka i cięta, ale też większość będzie spadała
Szkoda, że jeszcze nic nią nie złowiłem
Czekam aż odpalą, chcę poczuć jeb.... szczupaka lub ostre pstryknięcie na tym kiju To musi być moc...

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 06.09.2021, 22:02 »
Teraz nawinęło mi się pytanie.
Pike-ów szukać tam gdzie oksów?
Udało mi się wyhaczać szczupaki, ale tylko małe i jako przyłów na okoniówce...

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #86 dnia: 08.09.2021, 13:27 »
Cześć.
Muszę się z Wami podzielić klęską urodzaju...i postawić kilka tez.

Otóż, szukam i szukam...i nie widzę, zatem postanowiłem że budżet będzie nieograniczony.
Co się okazuje, miałem/macałem wędki st. croix legend x, macałem loomisa nrx+ w opcjach ML/M/MH...

W zakresie wykonania, żadna z tych wędek dupy nie urywa...jakbym nie znał tych marek, to na bazarze bym ich nie zauważył ;-).
Pomyślałem sobie, może wezmę jakąś taką z cw do okolic 14-15g, wówczas są oznaczone jako ML i będzie finezyjny szczupak...

I co się okazuje: fajne, lekkie, świetnie wyważone, prawdziwy fast lub super fast na szczytówce, extra czułe...ale jest wielkie ALE, to są mega sztywne pały.
Np przy st croix legend x w wersji 2,08m ML, by wędka ugieła się do połowy, sprzedawca musiał się na takowej prawie uwiesić...

Możecie się ze mną nie zgodzić, ale dochodzę do wniosku że patyki są technologicznie klasa, ale nie na ryby które normatywnie co tydzień łowimy w Polsce.
Jak na takiego ML'a lub M'a zapniesz szczupaka 80-100 cm, to jest fajnie...ale kto takie ryby łowi na PZW każdego tygodnia? Ja nie znam.

W USA, to mają co łowić i gdzie łowić, i 'mała słaba' ryba ciągnie linkę jak ruski holownik portowy...
Co innego, kiedy co drugi tydzień śmigamy do Szwecji, a szczupłe wielkości 70 cm to już nuda...no ale tak nie jest...

Co o tym sądzicie?;-).

L.M.

Offline mrucin

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #87 dnia: 08.09.2021, 13:48 »
Jesteś z Poznania, więc najlepiej będzie jak udasz się do Art-Rod. Tam ci uszyją kijek pod Ciebie ;-)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #88 dnia: 08.09.2021, 14:48 »
LM zaczynasz przygode ze spinningiem czy jesteś doświadczonym w tej dziedzinie ? Ja bym na początek poszedł w jakieś Daiwa/Shimano i pozwolił sobie poznawać nowe kije wraz ze wzrostem umiejętności.

Offline lm

• Ekspert
  • Reputacja: 38
« Odpowiedź #89 dnia: 08.09.2021, 15:55 »
LM zaczynasz przygode ze spinningiem czy jesteś doświadczonym w tej dziedzinie ? Ja bym na początek poszedł w jakieś Daiwa/Shimano i pozwolił sobie poznawać nowe kije wraz ze wzrostem umiejętności.

W zasadzie nie wiem co Ci odpowiedzieć ;D.
Spinningiem operuję od dzieciaka...do tego kilka ładnych lat spędziłem w wędkarskie rzutowym-spinningowym, wiec w zakresie technik operowania/prowadzenia dowolnym sprzętem w tym multi nie ma problemu ;-).

Co innego w zakresie technik selektywnego poławiania drapieżników...jestem amatorem ;D

Jedzie do mnie kilka tańszych wędek, będę macał, coś wpadnie ;-).
L.M.