Witam Szanowne Grono.
W mojej wędkarskiej pasji dominującą metodą jest mucha, jednak od czasu do czasu rozglądam się za białorybem. Techniki to głównie odległościówka i sporadycznie metoda. Od kilku lat używam odległościówki od shimano, a mianowicie hyperloopa 390 do 20g. Dzieci rosną, ich zainteresowania są coraz szersze i w związku z tym, żeby nie wyrywać sobie kija z ręki, pojawiła się potrzeba kupna kolejnej wędki. Tak jak pisałem okazjonalnie wędkuje na stawach pzw, czasami na komercyjnych zbiornikach i na stawie "u sąsiada". Ten ostatni z uwagi na bliskość jest odwiedzany najczęściej. Ryby, które tam poławiam to karpie, karasie. Te pierwsze bywają dość spore (ok 70 cm) ale głównie 40-50cm. Czasem pojawia się przyłów w postaci np tołpygi ~90 cm. Wszystko jak do tej pory obsługiwał match wymieniony wyżej. Spławiki jakich używam to najczęściej insert crystal 1,5 - 2,5 g, czasami coś cięższego 3+2, 5+2. Wędki jakie przykuły moje oko to:
1. TRABUCCO PRECISION RPL MATCH CARP 420 - 20g
2. Wędka Sensas OSTELLATO Medium 420 cm 16g
3. Black Magic CFX Match 4,20m/20g/3 Pcs Browning
4. Shimano Aero X1 Match Float 3,96m 20g
W rękach miałem jedynie Aero x1, resztę znam jedynie z opisów i fotografii. Pierwszy kij, który wpadł mi w oko to trabucco i dość mocno w tym oku zagościł. Proszę o ewentualne sugestie, propozycje. Pozdrawiam