Autor Wątek: Wędka match - pomoc w wyborze  (Przeczytany 4134 razy)

Offline furgon

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
Wędka match - pomoc w wyborze
« dnia: 07.09.2021, 11:49 »
Witam Szanowne Grono.
W mojej wędkarskiej pasji dominującą metodą jest mucha, jednak od czasu do czasu rozglądam się za białorybem. Techniki to głównie odległościówka i sporadycznie metoda. Od kilku lat używam odległościówki od shimano, a mianowicie hyperloopa 390 do 20g. Dzieci rosną, ich zainteresowania są coraz szersze i w związku z tym, żeby nie wyrywać sobie kija z ręki,  pojawiła się potrzeba kupna kolejnej wędki. Tak jak pisałem okazjonalnie wędkuje na stawach pzw, czasami na komercyjnych zbiornikach i na stawie "u sąsiada". Ten ostatni z uwagi na bliskość jest odwiedzany najczęściej. Ryby, które tam poławiam to karpie, karasie. Te pierwsze bywają dość spore (ok 70 cm) ale głównie 40-50cm. Czasem pojawia się przyłów w postaci np tołpygi ~90 cm. Wszystko jak do tej pory obsługiwał match wymieniony wyżej. Spławiki jakich używam to najczęściej insert crystal 1,5 - 2,5 g, czasami coś cięższego 3+2, 5+2. Wędki jakie przykuły moje oko to:
1. TRABUCCO PRECISION RPL MATCH CARP 420 - 20g
2. Wędka Sensas OSTELLATO Medium 420 cm 16g
3. Black Magic CFX Match 4,20m/20g/3 Pcs Browning
4. Shimano Aero X1 Match Float 3,96m 20g

W rękach miałem jedynie Aero x1, resztę znam jedynie z opisów i fotografii. Pierwszy kij, który wpadł mi w oko  to trabucco i dość mocno w tym oku zagościł. Proszę o ewentualne sugestie, propozycje. Pozdrawiam

Offline ma1234

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
Odp: Wędka match - pomoc w wyborze
« Odpowiedź #1 dnia: 07.09.2021, 14:05 »
Ja od siebie szczerze polecam Fiume Inniscarra 390cm.
Też długo szukałem dobrej matchówki, czytałem i oglądałem testy, obszedłem dużo sklepów.
Oglądałem też m.in. wskazane przez Ciebie Sensas OSTELLATO, Browninga Black Magic i inne, do czasu jak w moje ręce wpadła właśnie Fiume Inniscarra.
Od razu mi się spodobała - jak dla mnie świetnie leży w dłoni, jest lekka, dobrze się nią zarzuca, jest ładnie wykonana.
Łowiłem nią różnymi spławikami przelotowymi i wagglerami od 2 g do 5 + 5 g, zarówno na wodach stojących jak i wolno płynących rzekach i kanałach.
Spisuje się jak dla mnie na prawdę świetnie.
Tak się nam spodobała, że już w rodzinie są dwie Inniscarry - moja i mojego 13. letniego syna, które też z niej jest bardzo zadowolony.
Jakiś wielkich okazów na nie nie złapalismy, ale leszczyki, płocie, krąpie czy karasie, nawet te mniejsze dają duuużą frajdę z holu.
Polecam!

Kupowałem w sklepie wedkarski.com i widzę, że teraz jest do kupienia w dobrej cenie, bo jest na nią nawet promocja:
https://www.wedkarski.com/wedki/18516-wedka-inniscarra-match-fiume.html#gal1/0/
Sklep też ok.

Online Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 07.09.2021, 14:27 »
Drennan Red Range Float 13ft jest wędka polecaną na forum przez m. in. Luka, Mateo czy Modusa.

W samej UK też jest uznana. Z tych powodów szukając matcha zakupiłem sobie ją i też jestem z niej bardzo zadowolony. :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline furgon

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #3 dnia: 07.09.2021, 14:57 »
Jak kij się zachowuje przy większej rybie (np ok 5-7 kg)?

Online Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 07.09.2021, 15:10 »
Sam nie miałem nic większego na nim, ale oglądajac filmy Luka z Milton, czy na kanale Basingstoke to miał głębokie ugiecie w trakcie holu lina (okazałego).
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 171
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 07.09.2021, 15:56 »
TRABUCCO PRECISION RPL MATCH CARP 420 - 20g

Posiadam ten kij w wersji 360 i używam go do pellet wagglera :) Szukałem czegoś mocnego w trójskładzie i póki co jestem zadowolony. Bez problemu rzucam 12g spławikiem na ponad 30 metrów, 6g spławik również leci na sensowną odległość mimo, że wędka ma zaledwie 3,6m. Dłuższą będzie jeszcze lepiej. Nie mam też problemu z rybami 5-6kg. Póki co nic większego się nie uwiesiło, ale 5tki nie robią na nim żadnego wrażenia. Akcja nie jest paraboliczna, bardziej pół parabolik, ale zdecydowanie nie jest to sztywna pała, przy okazji jest bardzo lekka. Od siebie polecam, innych z zestawienia nawet nie miałem w rękach
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline gustlik89

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #6 dnia: 07.09.2021, 16:59 »
Rok temu byłem przed podobnym dylematem. Posłuchałem użytkowników i kupiłem Drennan Red Range Float 13ft. Polecam

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #7 dnia: 07.09.2021, 17:49 »
Zobacz jak nad wodą zachowują się wędki VDE-R TX4.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 07.09.2021, 18:41 »
https://e-amur.pl/wedki/6026-wedka-sensas-extremadura-medium-42m.html ,zerknij sobie na ten patyk polecany na forum i chwalony ;)

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #9 dnia: 07.09.2021, 18:52 »
Wow. Nie wiedziałem, że ona tyle kosztuje. W tym roku (dość niedawno) byłem w Hiszpanii. I tam te wędki chodziły w przeliczeniu na złotówki max 250-270 zł.... w standardowej cenie, a nie promocyjnej. Jednak Polakom to się powodzi ;) Świetna wędka jak na tą cenę. 

Offline furgon

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #10 dnia: 07.09.2021, 22:25 »
Dziękuję za zainteresowanie i praktyczne uwagi. Chyba jestem rozbity pomiedzy sensasem, trabucco a drennanem. Dokładne w takiej kolejności. Szybka akcja u trabucco mocno do mnie przemawia. Dobrze było by wziąć do łapy te kije.

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 171
« Odpowiedź #11 dnia: 07.09.2021, 22:37 »
Dziękuję za zainteresowanie i praktyczne uwagi. Chyba jestem rozbity pomiedzy sensasem, trabucco a drennanem. Dokładne w takiej kolejności. Szybka akcja u trabucco mocno do mnie przemawia. Dobrze było by wziąć do łapy te kije.

Skąd jesteś? Może niedaleko mnie to byś sobie sprawdził to Trabucco

EDIT: Zawiercie to daleko, niestety nie pomacasz mojego kija :P może uda Ci się dorwać go w sklepie :) ja mam frajdę z niego zarówno  przy 1kg karpiu jak i większej rybie. Wydaje mi się, że do 10kg spokojnie da radę, chociaż przy tak dużej rybie długość chyba działa na niekorzyść?
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline furgon

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 07.09.2021, 22:45 »

Skąd jesteś? Może niedaleko mnie to byś sobie sprawdził to Trabucco
Z Zawiercia.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #13 dnia: 07.09.2021, 23:04 »
Mam Extramadurę, ale wersję Heavy 420 cm. Naprawdę świetny kijek, mimo dużego cw jest bardzo finezyjny i szybki. Gaśnie błyskawicznie. Nie znam wersji Medium, ale myślę, że gorzej z szybkością wędki nie powinno być.

Offline furgon

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #14 dnia: 07.09.2021, 23:22 »
Mam Extramadurę, ale wersję Heavy 420 cm. Naprawdę świetny kijek, mimo dużego cw jest bardzo finezyjny i szybki. Gaśnie błyskawicznie. Nie znam wersji Medium, ale myślę, że gorzej z szybkością wędki nie powinno być.
Jak ciężkich spławikowow używasz.

Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka