Autor Wątek: Jak pozbyć się leszcza i łowić płoć?  (Przeczytany 17434 razy)

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Jak pozbyć się leszcza i łowić płoć?
« Odpowiedź #15 dnia: 02.09.2015, 22:54 »
Gienkowi chodziło tylko o łatwiejsze operowanie batem przy częstych podciąganiach niż matchówką.
Fakt że bolonka ma też dużo zalet ale bacik to jest finezja ;)
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #16 dnia: 02.09.2015, 23:00 »
Gienkowi chodziło tylko o łatwiejsze operowanie batem przy częstych podciąganiach niż matchówką.
Fakt że bolonka ma też dużo zalet ale bacik to jest finezja ;)

A ja Ci mówię, że ja sobie klipsuję żyłkę na kołowrotku i operuję matchówką lub bolonką identycznie jak batem. Różnica? Nie ma :) Nie jednego "zawodowca" udało się na zawodach przebić w ten sposób :P
Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #17 dnia: 02.09.2015, 23:35 »
Druid,
Ja nie rozumiem czy Wy macie jakieś urazy do tych wędek z "kołowrotkami" czy co? >:( Przecież 6m matchówka czy 7m bolonką możesz operować dosłownie tak samo jak batem...Nie raz już udowodniłem "mietkom" z batem, że nie ma znaczenia jakiego kija używasz, tylko jak nim operujesz i co podasz do stołu...A jeszcze większym plusem przy kijach z "kołowrotkiem" jest taki, że możesz sobie nawet zestaw puścić dalej niż masz zanęcone.
Sprawa jest bardzo prosta
po pierwsze płoć to ryba której nie trzeba szukać daleko od brzegu ( no chyba że jest duża płycizna )
po drugie - ciężar bata 6 m średniej klasy to ok 300g a ciężar bolonki 6m z kołowrotkiem - raz tyle
Każdy łowi jak lubi ale ja Szwarcenegerem nie jestem i te dodatkowe 300g ma dla mnie duże znaczenie gdy wędzisko trzyma się cały czas w ręku
Mam dobrą i lekką bolonkę - ale nastawiając się na płoć zdecydowanie wolę machać batem
Bolonkę wybieram gdy wiem że brań będzie mało ale za to większych ryb - wtedy stoi na podpórkach
Pozdrawiam - Gienek

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
« Odpowiedź #18 dnia: 03.09.2015, 01:01 »
Dziękuje cenne rady. Faktycznie mam miejsce z kamienistym dnem, ale jest tam około 70cm głębokości. Reszta to wody głębokie lub trochę zamulone. Bata niestety nie posiadam zostaje mi tylko matchówka. Problem w tym, że tego leszczyka jest tak dużo, że zje pewnie każdą ilość zanęty zanim mu sie zachce na stronę xD a co gdyby zmieszać glinę lub ziemię z sola i mielonymi konopiami? Uformować z tego kule i nimi zanęcić? Do tego dałbym ziarna konopi, może kuku, pinkę.
Pozdrawiam
Marcin

Offline Dyzma

• Ekspert
  • Reputacja: 183
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #19 dnia: 03.09.2015, 07:02 »
Dziękuje cenne rady. Faktycznie mam miejsce z kamienistym dnem, ale jest tam około 70cm głębokości. Reszta to wody głębokie lub trochę zamulone. Bata niestety nie posiadam zostaje mi tylko matchówka. Problem w tym, że tego leszczyka jest tak dużo, że zje pewnie każdą ilość zanęty zanim mu sie zachce na stronę xD a co gdyby zmieszać glinę lub ziemię z sola i mielonymi konopiami? Uformować z tego kule i nimi zanęcić? Do tego dałbym ziarna konopi, może kuku, pinkę.
Niestety brak zanęty to poważny błąd bo to właśnie leszcza można łowić spokojnie bez zanęty tylko glina + robactwo a nie płotki jedyna szansa to zanęta sensas etange 300 jest bardzo drobna to właściwie pył + glina rozpraszająca oczywiście w koleże czarnym bez robactwa bez qq i tym podobnych i łapanie w toni z bardzo delikatnym opodem
Krzysztof

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 03.09.2015, 09:00 »
Posiadam obecnie w domu zanętę Gros Gardons 3000 mogę jej użyć zamiast tego Etanga? Nie mieszać jej z żadnymi dodatkami? Bułką tartą, mielonymi konopiami, solą?
Pozdrawiam
Marcin

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
« Odpowiedź #21 dnia: 03.09.2015, 10:01 »
Tak , Spokojnie możesz użyć. Etang jest pomyślany by łowić na głębokich miejscach
Pozdrawiam - Gienek

Offline pawciobra

• Ekspert
  • Reputacja: 58
    • Rybomaniacy
« Odpowiedź #22 dnia: 03.09.2015, 10:11 »
Sądzę, że jakiej spożywki by nie wrzucił do wody, to efekt będzie taki sam, skoro jest w wodzie tyle skalarów. Ew. wtedy zostaje tylko kombinować z gruntem i łowić w pół toni o ile ukleja da żyć.
Paweł, koło nr 10 Braniewo
Rybomaniacy.pl

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #23 dnia: 03.09.2015, 10:21 »
Tak , Spokojnie możesz użyć. Etang jest pomyślany by łowić na głębokich miejscach
Niestety absolutnie nie Etang to zanęta o zdecydowanie uboższym składzie i frakcji od sensas garden niem to nic wspólnego z głębokością 
Krzysztof

Offline Dyzma

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #24 dnia: 03.09.2015, 10:33 »
Sądzę, że jakiej spożywki by nie wrzucił do wody, to efekt będzie taki sam, skoro jest w wodzie tyle skalarów. Ew. wtedy zostaje tylko kombinować z gruntem i łowić w pół toni o ile ukleja da żyć.
Zgadza się że jest to trochę walka z wiatrakami ale jak ma przynajmniej te 1,5 m głębokości to ma szanse ustawić ryby że leszcze będą żerowały na kulach na dnie a unoszące się prezes to frakcje z dobrze pracującej zanęty utrzymają płotki w toni dodatkowo bardzo ważny jest opad przynęty musi być bardzo powolny jak najbardziej naturalny   
Krzysztof

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 03.09.2015, 10:41 »
Etang to zdaje się zanęta tworząca chmurę. Zaś Gros Gardons to zanęta na dużą płoć i nie wiele się  różni od Gardonsa. Ma grubszą frakcję,a nie o to chodziło Dyzmie.
Ja bym albo tak jak sam zaproponowałeś zrezygnował z zanęty i sypał mało a często konopie,pellet,pszenicę,robaki i kuku,albo zrobił ciemną zanętę bardzo mocno pracującą. Żeby windowała odrobiny do góry. Leszcze lubią spokój i nie lubią takiej zanęty,dlatego zanęty leszczowe rozrabia się dzień wcześniej żeby doszły i nie pracowały na dnie. Dużo prażonych konopi,mielony słonecznik,powinno trochę pomóc. Choć takie żyletki i ukleje potrafią skutecznie zniechęcić. Zestaw taki,żeby się przebił przez strefę uklei,a dalej może być opadający. Łapać raczej nad dnem.
Może spróbuj łapać na granicy zanęconej miejscówki. Płoć jak również inne większe ryby mogą stać z boku.
Jak nic nie pomoże to zmień miejsce u próbuj dalej. Powodzenia.
Ps. Nie zapomnij napisać jak poszło.

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #26 dnia: 03.09.2015, 23:26 »
Jutro jadę do Wrocławia to zajdę sobie przy okazji do wędkarskiego po tego etanga. Zastanawiam się tylko, bo mam obecnie kupioną ziemię bełchatowską i glinę de somme, może dodać je do zanęty dla poprawienia pracy?
Chciałem się też zapytać czy brać kastery czy z nich zrezygnować i postawić głównie na pinkę i ziarna konopi?
Chciałem też zapytać co myślicie o użyciu Lorpio Grand Prix Roach Black, to też jest mocno pracująca, drobna zanęta z dużym dodatkiem soli.
Pozdrawiam
Marcin

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 03.09.2015, 23:40 »
Ziemią lub gliną możesz raczej stłumić pracę.
Zanęty Sensasa są dość drogie. Jeśli to nie zawody to trochę szkoda kasy na takie rybki. Możesz kupić prażony słonecznik w łupinach w Biednejromce i go zmienić. Płeć go lubi,a on znacznie poprawi pracę zanęty .
Więcej Ci raczej nie pomogę,bo za cienki jestem. Może ktoś coś jeszcze wymyśli. 

Offline Marcin

• Ekspert
« Odpowiedź #28 dnia: 03.09.2015, 23:54 »
Przecież glina de somme i ziemia bełchatowska to dodatki chmurotwórcze. W połączeniu ze sobą mają podobno tworzyć obłok w całym słupie wody i niby teoretycznie są polecane właśnie do łowienia płoci z opadu. No ale dobra jeszcze pomyślę nad tym bo nie chcę sprawdzać zbyt wielu rzeczy na raz.
W niedziele wybieram się na rynku, zdam relacje jak mi poszło :)
Pozdrawiam
Marcin

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 04.09.2015, 00:04 »
Nie znam gliny de some,jakoś mi umknęła,a co do ziemi to u mnie służy jako nośnik jokersa lub rozrabiam ją zanętą ,żeby nie przekarmić ryb na zawodach. Więc nie będę Cię wprowadzał w błąd,bo nie wiem.