Przychodzi wycinka, przyjdzie i nasadzenie. Tak się produkuje drewno. Są też plany co i jak, gdzie i kiedy. Rusz się do nadleśnictwa, tam wszystko dostaniesz. Ilość pozyskiwanego drewna, nasadzeń, plany na dalsze ruchy. No ale po co, wszyscy są przecież w komitywie z władzą i trzeba to wypierać innymi dziwnymi teoriami.
- akurat się ruszyłem - a Nadleśnictwo Chrzanów mam blisko, podobno wycinają sosny 90 letnie + tak naprawdę to pojedyncze sztuki a sporo drzew ma 60-70 lat i mniej, nauczyli mnie liczyć słoje - to liczyłem,
- pochodź po lasach i zobaczysz jak to jest w realu a nie na papierach, takiej skali wycinek za mojego życia jeszcze nie było, a nasadzeń minimalne ilości,
- Lasy Państwowe realizują politykę rządu, cena na drewno na rynku światowym duża - trzeba to wykorzystać, i kupić wyborców, po co komu jakiś starszy las ... naród niech siedzi w domu i ogląda TVP oraz telenowele
Jestem w lesie praktycznie raz w tygodniu, a szkołę średnią całą spędziłem w lesie. W Puszczy Białowieskiej właśnie. Mam dyplom technika leśnika. Lasy jako instytucja funkcjonują bardzo dobrze, żeby były zależne tylko od polityków to dawno byłyby prywatne. Niestety nie biegam po lesie i nie liczę słoi, bo nie widzę w tym sensu. Widzę, że coś Ci się wersja rozjeżdża i Twoje dziwne treści nie mają sensu. Odpowiedz sobie sam czy nawet przy wielkiej grabieży o której opowiadasz opłaca się nie sadzić lasu z powrotem? Lasy Państwowe prowadzą szkółki, gdzie koszt sadzonki wychodzi około grosza? To po co ta szkółka w takim razie

Jest jeszcze jeden model o którym świadomy pewnie nie jesteś, tzw. samonasadzenie. Zostawia się kilka drzew doborowych na gnieździe i one same się rozsiewają. Doborowe to takie, które są zdrowe i mają najlepsze cechy w znaczeniu gospodarcznym. Dodatkowo produkujemy jeden z najlepszych surowców w Europie. Myślisz, że taką kurkę warto zarzynać?

Instytucje, która rok rocznie utrzymuje siebie i wpłaca oraz pokrywa 1% budżetu?
Jak już się dowiadywałeś w tym nadleśnictwie to gdzie są jakieś dane? ilości? W jakiej kondycji były drzewa i czy przypadkiem nie usuwano bo stwarzały zagrożenie lub były znacząco chore? kiedy jest planowane sadzenie na wyciętym gnieździe?
Dodatkowo podam Ci jeszcze mały jeden haczyk, plany urządzania lasu są tworzone co 10 lat i przypadkiem sprawdź czy obecny plan to nie jeszcze wina Tuska.

Rozmawiaj merytorycznie nie lubię mieszania i wycerania się polityką w każdym możliwym temacie, bo każda opcja ma i mieć będzie za pazurami, ale ***** *** w szczególności.
A tak serio proszę bardzo, plan urządzania znajdziesz w BIP, też możesz poczytać sobie co nie co i sprawdzić czy las o którym mówisz nie jest prywatny.
https://chrzanow.katowice.lasy.gov.pl/nadzor-nad-lasami-niepanstwowymi/-/asset_publisher/x9eK/content/akcja-1000-drzew-na-minute#.YVLPHrgzb-ghttps://chrzanow.katowice.lasy.gov.pl/urzadzanie-lasu#.YVLP2rgzb-hi tu masz o hodowli lasu
https://chrzanow.katowice.lasy.gov.pl/hodowla-lasu#.YVLPvbgzb-gLasy Państwowe akurat mogą uczyć o zrównoważonej gospodarce leśnej, bo mamy na prawdę świetne uczelnie i specjalistów w tej dziedzinie, świadczy o tym ilość parków krajobrazowych, rezerwatów przyrody, parków narodowych i innych opcji chronienia przyrody i urozmaicenia, chociażby Natura 2000. Odtwarzanie gatunków myślisz po czyjej stronie jest? Ekologów? Chociażby żubry w Puszczy Białowieskiej poczytaj czyja to zasługa. Rozwijające się populacje drapieżników to też żadna zasługa ekologów. Tylko właśnie polecałbym Ci zgłębię tematu, a nie spojrzysz na kilka gniazd wzdłuż drogi i już wieścisz zagładę wszystkim lasom w Polsce