Autor Wątek: Bezpieczeństwo nad wodą - jak się obronić  (Przeczytany 19305 razy)

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Odp: Bezpieczeństwo nad wodą - jak się obronić
« Odpowiedź #105 dnia: 12.12.2022, 10:25 »
Jakiego prawa?
Kolega niech się wypowie, ja powiem tylko za siebie. W Pl masz Prawo użycia broni, czyli skrót tego, kiedy możesz użyć broni palnej. I tu w miarę jasno jest napisane w jakich okolicznościach takowej możesz użyć. Problem zaczyna się deko później, czyli już po jej użyciu i skutkach, które nastąpiły. I tu wchodzi prokuratura, sądy i interpretacje adwokackie oraz wcześniejsze orzeczenia w podobnych sprawach i nikomu z całego serca nie życzę, by zrobił za pomocą strzału z broni krzywdę napastnikowi i znalazł się na ławie sądowej.

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #106 dnia: 12.12.2022, 17:37 »
Oto link zawierający kompleksowo opisaną tematykę obrony koniecznej wraz z odpowiednimi przepisami i orzecznictwem (wiem, że to strona komercyjna, ale opracowanie jest rzetelne):

https://www.militaria.pl/porady/samoobrona/zakres-obrony-koniecznej.xml

Myślę, że to rozjaśni nieco sytuację i pozwoli ograniczyć propagowanie (nawet w dobrej wierze) zasłyszanych gdzieś półprawd i mitów.

Bardzo ciekawe opracowanie.

Jakiego prawa?

Czy możesz napisać z jakich przepisów wywodzisz takie tezy?

Ustawa z dnia 24 maja 2013 r. o środkach przymusu bezpośredniego i broni palnej Art. 6. 1.
Środków przymusu bezpośredniego używa się lub wykorzystuje się je w sposób niezbędny do osiągnięcia celów tego użycia lub wykorzystania, proporcjonalnie do stopnia zagrożenia, wybierając środek o możliwie jak najmniejszej dolegliwości.

Fraza "proporcjonalnie do stopnia zagrożenia" jest tutaj kluczem. Nie takie proste jest udowodnienie w sądzie, że rzeczywiście działałeś w granicach obrony koniecznej i byłeś zmuszony użyć środka nieproporcjonalnego. Kolega Carl23 napisał cenne zdanie:

szybko w sądzie mogłoby się okazać, że to Wy zaatakowaliście niewinnego przechodnia, a z naspawanego Sebixa w Sądzie byłby skruszony, poszkodowany i przeżywający do końca życia traumę Pan Sebastian, dobry mąż i wzorowy ojciec, Wy bylibyście przygotowanymi do walki napastnikami, z planem ataku na spacerowiczów nad wodą.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline a_men

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #107 dnia: 12.12.2022, 21:33 »
Tylko, że ta ustawa nie ma zastosowania do obrony koniecznej, a do używania środków przymusu bezpośredniego i broni palnej przez funkcjonariuszy. Jest o tym napisane w art. 1 i 2.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #108 dnia: 12.12.2022, 22:10 »

Ustawa z dnia 24 maja 2013 r. o środkach przymusu bezpośredniego i broni palnej Art. 6. 1.
Środków przymusu bezpośredniego używa się lub wykorzystuje się je w sposób niezbędny do osiągnięcia celów tego użycia lub wykorzystania, proporcjonalnie do stopnia zagrożenia, wybierając środek o możliwie jak najmniejszej dolegliwości.

Nie wiem czy dobrze to posklejałem.

Jakiś czas temu wykładnią było: włamu dokonał facet z maczetą. Zastrzeliłeś go w swojej sypialni. Powinieneś użyć maczety. Pistolet to przekroczenie obrony koniecznej.

Teraz orzeczenia wyglądają tak:
Wpierdolił ci się koleś z maczetą. Zajebałeś go z shot guna. Nie wiem, łamanego, lub pompowanego. Good 4 U.

W Polsce używa się w takich sprawach artykuł o naruszeniu miru domowego, aby w razie zabicia napastnika wyjść obronną ręką.
Marcin

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #109 dnia: 12.12.2022, 23:09 »
Co byście nie zrobili dla bandziora, jeśli pójdzie z tym do sądu  to leżycie i trzeba zdawać sobie z tego sprawę.

Pozdrawiam Łukasz

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #110 dnia: 13.12.2022, 15:50 »
Co byście nie zrobili dla bandziora, jeśli pójdzie z tym do sądu  to leżycie i trzeba zdawać sobie z tego sprawę.
Czy możesz to poprzeć jakimś konkretem?
Miejskie legendy do konkretów nie należą.
Panowie, policzmy głosy:

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #111 dnia: 13.12.2022, 15:56 »
Czy możesz to poprzeć jakimś konkretem?
Miejskie legendy do konkretów nie należą.

Poczytaj orzecznictwa sądowe, tam są same konkrety.  Poza tym sama logika również wystarczy, dla kogoś co miał styczność z polskimi sądami. W błahych sprawach w polskich sądach jak wchodzisz to nie jesteś wygrany tylko 50/50 na dzień dobry (mimo, że wszystko zdawałoby się jest oczywiste) , jak jest ktoś z uszkodzeniem ciała i to on Ci założy sprawę, wierzyć nie musisz, wygranie jej, że Ty się broniłeś, a na broń masz pozwolenie będzie mocno złożone.

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #112 dnia: 13.12.2022, 15:59 »
Okej. Czyli konkretu brak.
Jak przewidywałem 🙂
Panowie, policzmy głosy:

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #113 dnia: 13.12.2022, 17:46 »
Jak przewidywałem 🙂

No kolego naprawdę korzystanie z googla boli? Wpisz sobie dowolne frazy związane z ekscesem intensywnym i ekstensywnym i poczytaj, są tam orzeczenia zarówno te właściwe jak i z potknięciem sędziego. W obu przypadkach broniący się miał przefajdane, chyba, że dla Ciebie finalna wygrana to zadowalający temat, a kilka-kilkanaście miesięcy (lub lat) w pierdlu (pomimo niewinności) i kilka lat ciągania po sądach to nic takiego i "luzik".
Na dzień dobry zacznij od wpisania w wujka G "T Tabaszewski eksces intensywny" otwórz pierwszego linka, masz tam kilka orzeczeń w sprawie obrony nożem przed napastnikiem. Może odrobinę inaczej spojrzysz na dane zagadnienie. Z użyciem broni i nie zabiciem jest tylko gorzej.
Potrzebujesz jeszcze jakichś konkretniejszych konkretów? Czy przyznasz rację, że to nie jest "luzik" i oczywista oczywistość?

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #114 dnia: 13.12.2022, 18:42 »
Jak przewidywałem 🙂

No kolego naprawdę korzystanie z googla boli? Wpisz sobie dowolne frazy związane z ekscesem intensywnym i ekstensywnym i poczytaj, są tam orzeczenia zarówno te właściwe jak i z potknięciem sędziego. W obu przypadkach broniący się miał przefajdane, chyba, że dla Ciebie finalna wygrana to zadowalający temat, a kilka-kilkanaście miesięcy (lub lat) w pierdlu (pomimo niewinności) i kilka lat ciągania po sądach to nic takiego i "luzik".
Na dzień dobry zacznij od wpisania w wujka G "T Tabaszewski eksces intensywny" otwórz pierwszego linka, masz tam kilka orzeczeń w sprawie obrony nożem przed napastnikiem. Może odrobinę inaczej spojrzysz na dane zagadnienie. Z użyciem broni i nie zabiciem jest tylko gorzej.
Potrzebujesz jeszcze jakichś konkretniejszych konkretów? Czy przyznasz rację, że to nie jest "luzik" i oczywista oczywistość?
Mnie korzystanie z gugla nie boli 🙂
Rzucanie frazesami bardziej 😉
Z pewnością czytałeś kilka takich orzeczeń, z pewnością że zrozumieniem dlatego też opisanie konkretnie jakiegoś przypadku z ewentualnym odnośnikiem nie powinno być problemem.
Jak widzę "poczytaj sobie" czy "poszukaj sobie" to mam wysypkę 😉 To nie argument.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Mariano

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #115 dnia: 13.12.2022, 18:53 »
Oglądałem ostatnio wszystkie serie od Irona do Icona i kilka spinningów i mówiąc szczerze nie podzielam zachwytu internetów. A tym bardziej w obecnych cenach. Wykonanie, owszem ładne, Razer wygląda cudownie. Ale te kije poza Razerem są takie bezpłciowe, bez konkretnego zamysłu i zdecydowanie nie warte ceny.

Przepraszam, nie ten wątek.
Fishing Team ZEUS

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #116 dnia: 13.12.2022, 19:21 »
Jak przewidywałem 🙂

Mnie korzystanie z gugla nie boli 🙂
Rzucanie frazesami bardziej 😉
Z pewnością czytałeś kilka takich orzeczeń, z pewnością że zrozumieniem dlatego też opisanie konkretnie jakiegoś przypadku z ewentualnym odnośnikiem nie powinno być problemem.
Jak widzę "poczytaj sobie" czy "poszukaj sobie" to mam wysypkę 😉 To nie argument.

:'( :'( :'( to nie argument? Wręcz koronny. Odpal to co Ci podrzuciłem, masz tam kilka orzeczeń z omówieniem czy poprawnie orzeczono czy nie, z numerami spraw i opisem sytuacji i tym co się stało i z napastnikiem i obrońcą, oraz odnośnikami do literatury fachowej. To więcej niż setki postów tutaj.  Bardziej konkretnie się nie da.

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #117 dnia: 13.12.2022, 19:24 »
Oglądałem ostatnio wszystkie serie od Irona do Icona i kilka spinningów i mówiąc szczerze nie podzielam zachwytu internetów. A tym bardziej w obecnych cenach. Wykonanie, owszem ładne, Razer wygląda cudownie. Ale te kije poza Razerem są takie bezpłciowe, bez konkretnego zamysłu i zdecydowanie nie warte ceny.
Nie do końca się zgodzę. Razera tylko macałem, mam irona 3.0 z całą pewnością nie można powiedzieć, że to wędka bezpłciowa. To ostra, celna kosa na średnie i większe ryby. Uwielbiam nim łowić jesiotry +100cm czy karpie +5kg wtedy pokazuje, że jest wart każdej zapłaconej złotówki. Drobnicę sygnalizuje dobrze, ale łowienie karasi nie daje mi frajdy, sięgam wtedy po windcasta 1 gen lub Flagman shermana new gen.

mosteqe przenieś mój i kolego do wątku o Zemexie. :beer:

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #118 dnia: 13.12.2022, 19:54 »
Jak przewidywałem 🙂
Kilkanaście lat pracy  z bronią i kilkadziesiąt spraw w sądzie czy to ci wystarczy...

Pozdrawiam Łukasz

Offline booohal

• Ekspert
  • Krzyś
« Odpowiedź #119 dnia: 13.12.2022, 20:10 »
Jak przewidywałem 🙂
Kilkanaście lat pracy  z bronią i kilkadziesiąt spraw w sądzie czy to ci wystarczy...
Tym bardziej nie.
Z takim doświadczeniem powinieneś konkretami rzucać jak z rękawa.
Panowie, policzmy głosy: