Autor Wątek: Szukam mocnego pickera powyżej 2,70 m  (Przeczytany 9898 razy)

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Szukam mocnego pickera powyżej 2,70 m
« Odpowiedź #15 dnia: 30.10.2021, 23:17 »
Jak chcesz mogę Ci jakieś fotki Browninga podesłać. Aż się zacząłem zastanawiać czy nie wziąć 3,3 bo podobno jest mocniejszy a czegoś takiego szukam ;)
Jak masz gdzieś już zrobione to chętnie obejrzę :thumbup:
Martwi mnie tylko trochę waga tego Browninga 211 gr przy długości 3m , gdzie np Nzon Daiwy przy tej samej długości waży 165 gr , mówię tu o danych katalogowych.

Pozdrawiam Łukasz

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 30.10.2021, 23:41 »

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #17 dnia: 31.10.2021, 00:54 »
:thumbup: oprócz wagi martwią mnie jeszcze przelotki w tym kiju ...
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17264.0

Pozdrawiam Łukasz

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #18 dnia: 31.10.2021, 01:00 »
Waga jest jaka jest, nadgarstka nie męczy. Z przelotkami nie mam żadnego problemu, z tego co wiem występują one tylko w wyższych modelach jak Sphere czy Silverlite.

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #19 dnia: 31.10.2021, 01:10 »
Ja dla odmiany polecę ci Delphina index 2,7m 60gr ,kapitalny patyk ,a jeżeli szikasz coś delikatniejszego to Garbolino synergy picker :thumbup:
Fajnie ten Delphin na zdjęciach wygląda i leciutki 135 gr :thumbup:
Zastanawiają mnie tylko te szczytówki z kompletu carbonglass , narzekali na nie chłopaki z forum ,że potrafią bardzo łatwo pękać przy byle okazji...gdzieś przewijał mi się temat i problem z Opiumem na takich szczytówkach.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #20 dnia: 31.10.2021, 05:33 »
Niezmiennie polecę Daiwa Windcast Picker - ta wykałaczka, choć niepozorna, ma wystarczająco dużo mocy by poradzić sobie z niejednym bonusem 10+, a z mniejszymi rybkami współpracuje też bardzo fajnie

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Bartosz

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 12
  • Płocie leszcze i coś jeszcze =>
« Odpowiedź #21 dnia: 31.10.2021, 07:37 »
Apropo kija Garbolino o którym wspominałem :)
Catch and Release!

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #22 dnia: 31.10.2021, 08:32 »
Ja dla odmiany polecę ci Delphina index 2,7m 60gr ,kapitalny patyk ,a jeżeli szikasz coś delikatniejszego to Garbolino synergy picker :thumbup:
Fajnie ten Delphin na zdjęciach wygląda i leciutki 135 gr :thumbup:
Zastanawiają mnie tylko te szczytówki z kompletu carbonglass , narzekali na nie chłopaki z forum ,że potrafią bardzo łatwo pękać przy byle okazji...gdzieś przewijał mi się temat i problem z Opiumem na takich szczytówkach. Jeżeli Delphin budzi obawy a Garbolino nie przemawia do ciebie, to spójrz na Daiwe windcast picker o której wspomniał kolega Shreku ,mam ten patyk u siebie i jestem mega zadowolony :thumbup:

Offline Shreku82

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 31.10.2021, 08:33 »
Chłopy, dajcie sobie trochę na wstrzymanie...
Jednemu pasuje Daiwa, drugiemu Flagman, trzeciemu Jaxon, a następnym inne firmy...

Patryk

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #24 dnia: 31.10.2021, 08:45 »
widziałem kilka flagmanow w akcji i w tych wedkach pracuje tylko szczytówka :-\

Wytykasz kolego innym naganiaczy po forach czy FB, a niestety takimi wpisami sam się zachowujesz. Czemu ma to służyć? Można mieć niechęć do marki i wyrazić ją w inny sposób, bo budżetowe flagmany pozbawione wad nie są i i agresywna reklama swoje robi. Można się czepiać nierówno czy niedbale wklejonych przelotek, niczym nie wyróżniającego się dolnika, czasami nie najwyższych lotów uchwytu kołowrotka i paru innych detali. Swoim wpisem pokazałeś że nie widziałeś pracy żadnego flagmana, bo akurat praca tych patyków, z resztą większości w budżecie do 400zł jest lepiej niż poprawna w stosunku jakość-cena, a często nie odbiega od droższych modeli uznanych marek, albo inaczej to te uznane spoczywają na laurach.

Do założyciela wątku, mam squadrona i póki co największe ryby to karp pod 5 kg i metrowy jesiotr, obie ryby ze zbiornika bez zaczepów więc hole bezproblemowe a i większe by ogarnął, ale jak lubisz wędki extra wykonane, czułe pod drobnicą a jednocześnie ogarną większy przyłów to polecę Ci kijek, który również posiadam, ale dostępny jest tylko z drugiej ręki, czyli Daiwa Windcast Picker niebieski. 
Trochę ten wędkarski świat się kieruje ku modzie i nowościom, ale ta Daiwa to przykład, że ładnych parę lat wstecz udało się stworzyć wędkę nie odbiegającą od dzisiejszych standardów, a jakością wykonania pewnie przewyższa.

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #25 dnia: 31.10.2021, 10:53 »
Dzięki za konstruktywną dyskusję jednak z kupieniem nowego Wincasta może być problem, patrzyłem teraz i wszystko wyprzedane.

Niezmiennie polecę Daiwa Windcast Picker - ta wykałaczka, choć niepozorna, ma wystarczająco dużo mocy by poradzić sobie z niejednym bonusem 10+, a z mniejszymi rybkami współpracuje też bardzo fajnie
Patrzyłem też na Zemexy Iron, zdaje się Shreku ,że ty masz takiego.
Flagmanów jest pod dostatkiem wszędzie, także jakby co to tylko kliknąć ,aczkolwiek przyznam się bez bicia ,że jakoś  nie miałem do nich przekonania.
Przeglądam jeszcze ofertę Garbolino, altima jest ponad budżet trochę i też za dużo ich nie widać, także szukamy dalej.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #26 dnia: 31.10.2021, 11:01 »
Panowie, będziemy kasować nieuprzejme posty i wlepiać upomnienia jak się nie ogarniecie >:O

Każdy ma prawo do swojego zdania, ważne aby wyrażać je w kulturalny sposób. Co do 'forumowych czy youtubowych naganiaczy', to tak już jest, że wielu poleca to co zna i przetestowało. Dlatego warto podejść do takich porad z dystansem i rozumieć skąd się biorą. Raczej nie ma osób, co przetestowały wszystkie modele wędek i wypróbowały ją na rybach, od małych po te wielkie. Dlatego różnice zdań zawsze będą, zwłaszcza że testów nie da się dokonać siedząc w domu, ale trzeba sporo pracy, nad woda i przy rybach.
Lucjan

Offline Shreku82

• Ekspert
« Odpowiedź #27 dnia: 31.10.2021, 11:08 »
Dzięki za konstruktywną dyskusję jednak z kupieniem nowego Wincasta może być problem, patrzyłem teraz i wszystko wyprzedane.

Patrzyłem też na Zemexy Iron, zdaje się Shreku ,że ty masz takiego.
Flagmanów jest pod dostatkiem wszędzie, także jakby co to tylko kliknąć ,aczkolwiek przyznam się bez bicia ,że jakoś  nie miałem do nich przekonania.
Przeglądam jeszcze ofertę Garbolino, altima jest ponad budżet trochę i też za dużo ich nie widać, także szukamy dalej.
Nie mam żadnego Zemexa, za to rzeczony kij posiada kolunio21 także może on Ci coś podpowie

Edit:
Możesz spróbować używkę  Windcasta Picker dorwać na Olx albo może na forum ktoś zechce odsprzedać.
Patryk

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #28 dnia: 31.10.2021, 11:24 »
Jak 3 metry, to polecam Robinsona TX3. Świetna szpada w tym rozmiarze- blank w najgrubszym miejscu ma średnicę ołówka. Genialne są te kije.

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 31.10.2021, 11:31 »
Widzisz a jakoś mi się z Tobą skojarzyło ...
Mam tu już jedną propozycję na priv z używką Widcasta, także temat się kręci :thumbup:
Wpadł mi teraz w oko Tubertini Styx , jest to taki mniej oczojebliwy Atrax z tego co wyczytałem. Fajny kij , jest wersja 2,70 m ,tylko chyba trochę dolnik długawy ...
Szukamy , patrzymy Robinsony też obejrzę :thumbup:

Pozdrawiam Łukasz