Autor Wątek: Flagman Cast Master lub Legend 3,9 m do 150 g  (Przeczytany 5309 razy)

Offline ma1234

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
Flagman Cast Master lub Legend 3,9 m do 150 g
« dnia: 14.11.2021, 01:26 »
Szukam kija o cw do 150 g na Odrę do łowienia w nurcie.
Skłaniam się do długości 390 cm.
Mam feedery Fiume Sportage i Shimano Alivio 360 cm do 100 g, ale przy silniejszym nurcie nie dają rady...

Zastanawiam się nad Flagmanem Cast Master 390 cm do 150 g lub Flagmanem Legend o tych samych parametrach.
Na jednym z filmów na Youtube widziałem jak gość miota ciężarami mocno przekraczającymi cw tych Flagmanów, więc moc w nich jest.
Jeśli więc przyjdzie rzucać koszykami o ciężarze zbliżonym do cw wędki to nie powinno być problemu.

Ktoś ma te kije i podzieli się ktoś ze mną opinią o tych Flagmanach? Długość odpowiednia?
Czym różni się Cast Master od Legenda?
Pod którym Flagmanem lepiej będzie czuć mniejsze ryby?
Może to nie jest najlepszy wybór i macie inne propozycje?

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
Odp: Flagman Cast Master lub Legend 3,9 m do 150 g
« Odpowiedź #1 dnia: 14.11.2021, 05:15 »
Ja na Twoim miejscu wziąłbym raczej Flagmana Cast Mastera 4.20 by mieć święty spokój. Mam stareńską już Daiwę 4.20 do 150g i większość sytuacji na rzece ogarnia choć na główny nurt te 150g to mało mimo że żyłka nominalnie 0,.22 (czyli tak naprawdę ~ 0.25). Bo tak naprawdę spychanie koszyka przez nurt powoduje linka (prąd przy dnie jest relatywnie słaby) więc i więcej tej linki jest nad powierzchnią wody tym lepiej. Ergo dłuższy kij - moim zdaniem 4.20 to absolutne minimum na łowienie w większym nurcie daleko od brzegu.

A wskazania uklejki na najtwardszej szczytówce spokojnie wychwyci więc czułością się nie przejmuj :)

A tym co pokazują na filmikach to bym się nie sugerował... Większość wędzisk wytrzyma porządne przeciążenie nawet kilkanaście czy kilkadziesiąt razy pod rząd ale kilkaset... to już wyłącznie Twoje ryzyko ;) :P
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Berez

• Ekspert
  • Reputacja: 159
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 14.11.2021, 07:32 »
Posiadam cast mastera 3,90m do 150g ale mogę się wypowiedzieć tylko w kwestii przeciążeń :P. Zakupiłem go do wstępnego nęcenia i złego słowa powiedzieć nie mogę. Plecionka 0,12mm do tego strzałówka, najtwardsza szczytówka i miota koszyczkiem Preston bait up w wersji large i spombem w wersji medium. Z koszyczkiem prestona załadowany gliną spokojnie leci na 50m dalej też by poszło ale na moich łowiskach ten dystans wystarczy. Tak więc ten kijek wytrzyma dużo.
- Arek -

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 14.11.2021, 07:38 »
Miałem cast mastera do 120gr  i Legenda do 100gr i jedno mogę powiedzieć ,że Legend jest sztywniejszy od cast mastera,, na rzekę wziąłbym ten właśnie Legenda ;)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 14.11.2021, 08:15 »
Ja na Twoim miejscu wziąłbym raczej Flagmana Cast Mastera 4.20 by mieć święty spokój.

Też tak uważam bo sam sprawdzałem. Kijek ma potężny zapas mocy wiec nie będziesz miał problemu. Do tego koszyk 200g + towar i śmiało machasz w nurt rzeki

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 218
« Odpowiedź #5 dnia: 14.11.2021, 08:39 »
Ja na Twoim miejscu wziąłbym raczej Flagmana Cast Mastera 4.20 by mieć święty spokój.

Też tak uważam bo sam sprawdzałem. Kijek ma potężny zapas mocy wiec nie będziesz miał problemu. Do tego koszyk 200g + towar i śmiało machasz w nurt rzeki

Panowie mówicie o tym 4,20 cw 180gr ?
Też ostatnio rozkminiam jakiegoś mocniejszego kija na Dunajec. Na oku miałem Korum Barbel 3,90 2,5 lbs, ale długość transportowa 202cm mnie przerosła :/

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 14.11.2021, 08:51 »
Ciekawą alternatywą dla Flagmanów jest Delphin https://www.carpmix.pl/feedery/3968-delphin-river-trophy-nxt-400-cm200-g.html warto zerknąć ;)

Offline ma1234

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #7 dnia: 14.11.2021, 12:42 »
Posiadam cast mastera 3,90m do 150g
Czy mógłbyś zmierzyć jaka jest faktycznie długość transportowa Cast Mastera 390cm, bo nie wiem czy zmiści mi się do pokrowca?

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 14.11.2021, 15:44 »

Tak.
https://www.glinywedkarskie.pl/shop/wedki-flagman-cast-master-feeder/571-flagman-cast-master-feeder-42-m-180-g.html

Wygląda bardzo zacnie :)

Też ostatnio rozkminiam jakiegoś mocniejszego kija na Dunajec. Na oku miałem Korum Barbel 3,90 2,5 lbs, ale długość transportowa 202cm mnie przerosła :/

Korum... :-* klasa. Mam akurat ten model i jedyne do czego mogę się przyczepić to brak sztywnego pokrowca ;) Na silny nurt wędzisko po prostu cud, miód i orzeszki chociaż długi mocny feeder sparowany z plecionką też złym pomysłem nie wydaje się być 8)

I need a Barbel !!!

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #9 dnia: 14.11.2021, 21:13 »
Ciekawą alternatywą dla Flagmanów jest Delphin https://www.carpmix.pl/feedery/3968-delphin-river-trophy-nxt-400-cm200-g.html warto zerknąć ;)

W/g opisu to jest to na co zwrócił bym uwagę ale przed zakupem musiał bym mieć go w łapie choć by przez chwilę przed zakupem. Tak zrobiłem przed zakupem Cast Mastera 4,20/180. Wziął bym pod uwagę jeszcze  Flagman Squadron Pro Feeder 4.2 z cw. 100-300

Offline cthulhu

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 15.11.2021, 06:32 »

Tak.
https://www.glinywedkarskie.pl/shop/wedki-flagman-cast-master-feeder/571-flagman-cast-master-feeder-42-m-180-g.html

Wygląda bardzo zacnie :)

Korum... :-* klasa. Mam akurat ten model i jedyne do czego mogę się przyczepić to brak sztywnego pokrowca ;) Na silny nurt wędzisko po prostu cud, miód i orzeszki chociaż długi mocny feeder sparowany z plecionką też złym pomysłem nie wydaje się być 8)
Hmmm...no właśnie myślałem sobie, że kupię do tego Koruma pokrowiec z serii supera rod holdall, ( bo mam taki, ale 160cm na 4 wędki i bardzo zadowolony z niego jestem), a tu zonk. W czym wozisz swoją wędkę?

Czyli sugerujesz by do feedra na rzekę pletke dać ? Jak grubość jeśli ciężar będzie ok. 100-150gr. ?

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 15.11.2021, 08:04 »
Hmmm...no właśnie myślałem sobie, że kupię do tego Koruma pokrowiec z serii supera rod holdall, ( bo mam taki, ale 160cm na 4 wędki i bardzo zadowolony z niego jestem), a tu zonk. W czym wozisz swoją wędkę?

W "fabrycznym" pokrowcu :)  Delikatnie ułożonym na kocyku na pace mojego Mastera. Poszukiwania sztywnego pokrowca na tego Koruma i karpiówkę trwają i jak patrzę na ceny to wąż w kieszeni się irytuje :(.

Czyli sugerujesz by do feedra na rzekę pletke dać ? Jak grubość jeśli ciężar będzie ok. 100-150gr. ?

Na razie sugeruję. Jeszcze tego nie przetestowałem - ale w przyszłym sezonie zamierzam. I myślę że 0.12 będzie to tak do koszyków max 120g + towar bo więcej moja Daiwa raczej nie rzuci bezpiecznie - coś więcej to już 0.16
I need a Barbel !!!

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 15.11.2021, 08:27 »
Spróbuj do Koruma kupić zwykła rurę plastikowa z castoramy czy obi. Na miejscu dopasujesz sobie od razu zaślepki i masz pancerna ochronę wędki :beer:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 15.11.2021, 10:32 »
Spróbuj do Koruma kupić zwykła rurę plastikowa z castoramy czy obi. Na miejscu dopasujesz sobie od razu zaślepki i masz pancerna ochronę wędki :beer:

I to jest opcja :) :thumbup: :beer: Z drugiej strony sztywny pokrowiec z miejscem na kołowrotek czyli zestaw gotowy do łowienia trochę bardziej przemawia do mojej leniwej natury :-[
I need a Barbel !!!

Offline cthulhu

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 15.11.2021, 16:23 »

I to jest opcja :) :thumbup: :beer: Z drugiej strony sztywny pokrowiec z miejscem na kołowrotek czyli zestaw gotowy do łowienia trochę bardziej przemawia do mojej leniwej natury :-[
Też bym właśnie sztywny pokrowiec na gotowy zestaw wolał więc ani tuba, ani oryginalny pokrowiec jakoś mnie mnie nie przekonuje. ;)