Autor Wątek: Wymarzony zestaw do klasyka  (Przeczytany 5493 razy)

Offline Piter28

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 19
  • Ulubione metody: feeder
Wymarzony zestaw do klasyka
« dnia: 14.11.2021, 12:44 »
Wyobraźcie sobie, że macie nieograniczony budżet na sprzęt wedkarski, jaki byłby wasz wymarzony zestaw do klasyka ??

Offline Martinez

• Ekspert
  • Reputacja: 371
  • Wędkarz z zasadami
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Wymarzony zestaw na klasyka.
« Odpowiedź #1 dnia: 14.11.2021, 13:06 »
Ciekawe jak bardzo żona rozbiła samochód ;) :P

Wymarzony? Jednemu będzie leżał Matrix, innemu Garbolino, a jeszcze inny zadowoli się Flagman-em. Jest tyle opcji, ilu wędkujących. Dlatego pytanie co najmniej niepoważne, bo dostaniesz taką masę odpowiedzi, że połowy z nich nie przeczytasz.
TKKP - Tarnowski Klub Karpiarzy Przeklętych ;)

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 14.11.2021, 13:09 »
Ciekawe jak bardzo żona rozbiła samochód ;) :P

;D  :thumbup:

Offline grzegorz600

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #3 dnia: 14.11.2021, 13:36 »
Nieograniczony budżet to tylko wędka z pracowni  ;)

Wysłane z mojego SM-G998B przy użyciu Tapatalka

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #4 dnia: 14.11.2021, 13:46 »
Nieograniczony budżet to tylko wędka z pracowni  ;)

Chyba nie do federa ;)

Offline grzegorz600

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
Odp: Wymarzony zestaw do klasyka
« Odpowiedź #5 dnia: 14.11.2021, 13:47 »
Dlaczego nie?

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 14.11.2021, 13:55 »
Wyobraźcie sobie, że macie nieograniczony budżet na sprzęt wedkarski, jaki byłby wasz wymarzony zestaw do klasyka ??

Przy nieograniczonym budżecie, to chyba bym zadzwonił do N.A.S.A żeby mi kijek zrobili , ale pewnie bym czekał 15 lat, jak nie lepiej.
Pewnie miałby zmienną  akcję  i cw , ustawianą oczywiście automatycznie.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 14.11.2021, 14:28 »
Na rynku jest tyle sprzętu ,że bania mała ;), co lepsze co rok dochodzą nowe kije i młynki więc nawet jak kupisz coś kosmicznego to i tak  za chwilę będziesz zmieniał  bo będzie coś lepszego lepiej dopracowanego ech to utopia :P

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #8 dnia: 14.11.2021, 14:38 »
Ja akurat nie mam wymagań, by robiło mi kijek NASA i mam bardziej przyziemne marzenie, więc zestaw na który póki co nie mogę sobie pozwolić to Flagman Grantham i może Shimano Twin Power :)
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline yapa

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #9 dnia: 14.11.2021, 15:42 »
Zapytam inaczej. Przy założeniu, że mam odpowiedni budżet. W czym lepszy jest np.  feeder GURU AVENTUS Feeder 11 Feet (cena ca 2000 PLN) od np. TUBERTINI FLEXO MEDIUM LIGHT 330 (cena ca 350 PLN) podczas używania nad wodą?

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 14.11.2021, 15:50 »
Zapytam inaczej. Przy założeniu, że mam odpowiedni budżet. W czym lepszy jest np.  feeder GURU AVENTUS Feeder 11 Feet (cena ca 2000 PLN) od np. TUBERTINI FLEXO MEDIUM LIGHT 330 (cena ca 350 PLN) podczas używania nad wodą?

We wszystkim i w niczym. Różnić się mogą wagą, akcja, wykonaniem, designem ale w swojej klasie cenowej też tych różnic doświadczysz. Pisze tutaj o czysto amatorskim połowie. Kwestia preferencji, wymagań i zasobności portfela. Kij za 350 zł będzie tak samo dobrze się spisywał jeśli piszemy o łowieniu na niezbyt dużych odległościach. Ja lubię drogi sprzęt ale jest to czyste gadżeciarstwo nie ukierunkowane niczym dodatkowym lubię ładne dobrze wykonane rzeczy.

Offline yapa

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 7
« Odpowiedź #11 dnia: 14.11.2021, 16:19 »
No właśnie. Jesteśmy (faceci ogólnie) gadżedziarzami.  Firmy produkujące sprzęt wędkarski ( i nie tylko, ale także np. samochody, RTV) doskonale o tym wiedzą,  dlatego produkują, to co produkują.  Jak jeszcze pracowałem, rozmawiałem z przedstawicielem szwajcarskiej firmy od zegarków. Opowiadał, że produkcja wyglądała tak. Pierwsze 250 zegarków schodzących z linii miały logo OMEGA, następnych 750 schodziło jako CITIZEN. Potem linia stop. Kontrola, ew.korekty i od nowa.

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #12 dnia: 14.11.2021, 16:29 »
Dlatego już dawno stawiam na funkcjonalność sprzętu a nie "logo"  czy też inne w niczym nie pomagające bajery 😎. Do tego taki sprzęt ma dodatkowy atut, gdy coś si zepsuje lub sami zepsujemy nie jesteśmy w plecy tyle $$$.

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #13 dnia: 14.11.2021, 16:48 »
Może zacznijmy od innej kwestii chyba najważniejszej to tobie jako użytkownikowi musi dana wędka czy kołowrotek pod pasować, podobać, jeden lubi progresy inny parabole, albo maślaną prace kołowrotka. To co jednemu będzie pasować nie znaczy że dla innej osoby będzie tak samo odpowiadać i  leżeć w ręku. Jest dużo dobrego sprzętu o podobnych parametrach, a doświadczenie zdobywa się niestety nad wodą.

Po prostu są pewne klasy jakościowe które w pewnej granicy się zacierają, mowa tu o porównaniu jakości/cena
Np. weźmy na blat  wędki powiedzmy do 300, 350 zł będą to już wędeczki o całkiem przyzwoitym osprzęcie i ciekawym ugięciu/pracy/akcji na amatorskie łowienie rekreacyjne większość wędkarz będzie zadowolona. 

Natomiast jeśli  planujesz już poważniej podejść do łowienia czy zawodów, bądź masz bardziej wygórowane oczekiwania i już wiesz czego oczekujesz po pracy sprzętu, osprzętu to już musisz nie co więcej zainwestować. Co do samych wędzisk to już kijki  tak na oko w przedziale powiedzmy 450/850 zł podołają większości wyzwań i będziesz miał satysfakcje z holu itd.. natomiast każde kije powyżej tej kwoty, będą się oczywiście mogły wyróżniać, ale  różnica nie będzie aż tak wielka, czy tak bardzo odczuwalna jak z wędek w przedziale mniejszym
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 14.11.2021, 17:05 »
No właśnie. Jesteśmy (faceci ogólnie) gadżedziarzami.  Firmy produkujące sprzęt wędkarski ( i nie tylko, ale także np. samochody, RTV) doskonale o tym wiedzą,  dlatego produkują, to co produkują.  Jak jeszcze pracowałem, rozmawiałem z przedstawicielem szwajcarskiej firmy od zegarków. Opowiadał, że produkcja wyglądała tak. Pierwsze 250 zegarków schodzących z linii miały logo OMEGA, następnych 750 schodziło jako CITIZEN. Potem linia stop. Kontrola, ew.korekty i od nowa.

Akurat zegarki to moje kolejne zainteresowanie, chciałbym ale tak nie jest. Mam też jakąś wiedzę z zakresu obróbki metali i niesty poziom jakości Omegi a Citizen to jest duża różnica. Pomijam już same mechanizmy i ich wykonanie. Mógłbym wiele pisać ale to chyba nie miejsce na to.