Autor Wątek: Kołowrotek do matcha  (Przeczytany 9392 razy)

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Wędkarz uniwersalny...
Odp: Kołowrotek do matcha
« Odpowiedź #45 dnia: 24.12.2021, 22:03 »
Powiem Ci kolego Gladki, że jak czytam Twoje posty to wnioskuję, że jesteś bardzo wymagającym wędkarzem 😀 zwracasz uwagę na takie szczegóły, które większość pomija 😛 oczywiście nie jest to żaden przytyk 😛
To prawda, jestem detalistą i mam dużo sprzętu, zwłaszcza, ze łowię wszystkimi metodami. Może to fanaberia a może dążenie do doskonałości ale w zakresie młynka do matcha jestem zagubiony i bez kompleksów o tym piszę 😜
Pozdrawiam świątecznie - Twoje spławiki są super! (Tu nie mam żadnych uwag :-)))

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 24.12.2021, 22:29 »
Centrisa produkuje Ryobi, Preston nie miał takich możliwości. Teraz gdy przejęło go Zebco to może coś się zmieni.
Ja mam podobny dylemat do Twojego bo rozmyślam nad młynkiem do Pellet Wagllera. Waham się pomiędzy nową Ultegrą/Stradicem a może zaszaleję i kupię Ballistica EX LT wchodzi jeszcze w grę Prorex pasujący kolorystycznie, a z tego co kolega Wonski pisał to i całkiem dobrą ma przekładnię. Odwieczne dylematy....

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #47 dnia: 24.12.2021, 23:36 »
Powiem Ci kolego Gladki, że jak czytam Twoje posty to wnioskuję, że jesteś bardzo wymagającym wędkarzem 😀 zwracasz uwagę na takie szczegóły, które większość pomija 😛 oczywiście nie jest to żaden przytyk 😛
To prawda, jestem detalistą i mam dużo sprzętu, zwłaszcza, ze łowię wszystkimi metodami. Może to fanaberia a może dążenie do doskonałości ale w zakresie młynka do matcha jestem zagubiony i bez kompleksów o tym piszę 😜
Pozdrawiam świątecznie - Twoje spławiki są super! (Tu nie mam żadnych uwag :-)))

Dziękuję :) miałeś styczność z moimi spławikami czy wnioskujesz po zdjęciach, które tutaj kiedyś wstawiałem? Kurde nie robię ich już, taka wyciszająca pasja była a teraz praca pochłonęła mnie całkowicie, że nie ma czasu ani warunków (nie będę przecież smrodził lakierami w mieszkaniu 😛). Może kiedyś do tego wrócę 😌 pozdrawiam również 😊
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #48 dnia: 25.12.2021, 00:26 »

Dziękuję :) miałeś styczność z moimi spławikami czy wnioskujesz po zdjęciach, które tutaj kiedyś wstawiałem? Kurde nie robię ich już, taka wyciszająca pasja była a teraz praca pochłonęła mnie całkowicie, że nie ma czasu ani warunków (nie będę przecież smrodził lakierami w mieszkaniu 😛). Może kiedyś do tego wrócę 😌 pozdrawiam również 😊

Uuups tu mi zabiłeś ćwieka ale sprawdziłem i ostatnio kupowałem spławiki u Jakuba_WR. Patrząc na fotki identycznie wykonane co Twoje, wiec daj znaka czy Jakub_WR z Facebooka to Ty? ;-)

Offline LUKAPIO

• Ekspert
« Odpowiedź #49 dnia: 25.12.2021, 09:44 »

Uuups tu mi zabiłeś ćwieka ale sprawdziłem i ostatnio kupowałem spławiki u Jakuba_WR. Patrząc na fotki identycznie wykonane co Twoje, wiec daj znaka czy Jakub_WR z Facebooka to Ty? ;-)

Nie nie 😄 ale znam spławiki Jakuba i rzeczywiście robimy bardzo podobne 😎

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #50 dnia: 25.12.2021, 11:57 »
Jakub nawet sugerował żebyś wypracował własny styl ;) Wzornictwo macie obaj bardzo dobre aż szkoda nad wodę zabierać.

Jakub_wr był kiedyś aktywnym użytkownikiem forum i można znaleźć sporo zdjęć jego spławików. Sprzedawał też jeśli dobrze pamiętam.

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #51 dnia: 25.12.2021, 12:22 »
Jakub nawet sugerował żebyś wypracował własny styl ;) Wzornictwo macie obaj bardzo dobre aż szkoda nad wodę zabierać.

Jakub_wr był kiedyś aktywnym użytkownikiem forum i można znaleźć sporo zdjęć jego spławików. Sprzedawał też jeśli dobrze pamiętam.

Można się pomylić! 😂🙈 Ale co do spławików to bardzo lubię naturalne materiały i ręczną robotę - finalnie okazuje się, że łowię na modele Jakuba_WR, którego spławiki pomyliłem z produktami Łukasza931 (po zdjęciach widać, ze to również towar prima sort! 👌)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #52 dnia: 25.12.2021, 13:49 »
Niewiele można wymyślić w takim wzornictwie. Zbyt krzykliwy będzie straszył ryby a polakierowany kawałek trzciny nie zrobi na kimś wrażenia.
Podobne wzornictwo mają brytyjskie rękodzieła.

Offline LUKAPIO

• Ekspert
« Odpowiedź #53 dnia: 25.12.2021, 14:50 »
Tak, rzeczywiście niewiele można wymyślić we wzornictwie. Podstawa to nici do szycia, a z ich prowadzeniem na kawałku drewna nie można za wiele poszaleć :D Wymyśliłem sobie kiedyś spławiki pomalowane na na kolory moro (wojskowy kamuflaż), jednak nie za bardzo byłem zadowolony z finalnego produktu i projekt porzuciłem. Za jakiś czas zobaczyłem takie spławiki u mistrza spławikowego rękodzieła - Andrew Field'a. Jeśli chcecie zobaczyć co on wyprawia to wpiszcie sobie w wyszukiwarkę na FB jego imię i nazwisko 😃 Z tego co słyszałem był on inspiracją dla wspomnianego wcześniej Jakuba 😃 Dla mnie to właśnie spławiki Jakuba były motorem do rozpoczęcia tej zabawy 😌

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #54 dnia: 25.12.2021, 15:46 »
Wpisałem, zobaczyłem i jestem pod ogromnym wrażeniem :D Znalazłem nawet zestaw na sprzedaż :) Widać że jeden spławik to mnóstwo pracy.

https://thelittleegretpress.co.uk/product/unique-set-of-10-stunning-floats-by-andrew-field/

Offline LUKAPIO

• Ekspert
« Odpowiedź #55 dnia: 25.12.2021, 16:10 »
Gość na FB ma mnóstwo zdjęć. Ma nawet stronkę bodajże "Lure of the floats by Andrew Field" ale zauważyłem, że częściej udostępnia teraz na prywatnym profilu 😃 tak, jeden spławik wymaga w sumie 2h pracy jak nie więcej. Pokrycie go nićmi wzmacnia całą konstrukcję i dodaje charakterystycznego uroku ale wymaga potem położenia około 6-7 cienkich warstw lakieru (oczywiście pędzelkiem bo przez zanurzenie mogłyby powstać zacieki). Kosztuje to przede wszystkim dużo czasu ale porządnie wykonane spławiki stają się potem wieczne, jeśli na nie nie nadepniemy oczywiście :D

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #56 dnia: 26.12.2021, 15:15 »
https://thelittleegretpress.co.uk/product/unique-set-of-10-stunning-floats-by-andrew-field/

Trzeba przyznać, że cena konkretna za zestaw :o Ciekawe, czy mają wzięcie.

Jeśli chodzi o kołowrotki do spławika, to faktycznie nie jest łatwo.
W 2018 kupiłem z Niemiec i Izraela dwie sztuki Aero Ci4+ i od tamtej pory nie pojawiło się nic, co by mnie zachęciło do ich wymiany.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #57 dnia: 01.01.2022, 19:47 »
No i finalnie kupiłem Mivardi Daemona… skłoniły mnie do tego:
1. Brak dostępności nowej Ultegry 4000XG
2. Radykalnie rosnące ceny sprzętu - Mivardi Daemon z nowej dostawy kosztuje 450 zł czyli ponad 100zl drożej niż udało mi się kupić (ostatni egzemplarz w Sandaczu ze starej dostawy).
3. Ogolnie dobre opinie nt tego modelu wśród użytkowników jak i sklepów (obdzwonilem kilka dużych sklepów i wszędzie usłyszałem, że Daemon to bezproblemowy i sprzedawany w dużych ilościach model, do której praktycznie nie ma alternatywy)
Finalnie zamówiłem i przyszedł do mnie model dość dobrze spasowany, bez luzów na rotorze i minimalnym luzie na korbie wiec nie jest źle. Przy kręceniu kołowrotek wyraźnie szumi ale wiedziałem o tym wcześniej… Fajnie, że w cenie ok 300zl dostajemy zapasowa aluminiową, płytką szpulę, identyczną ze szpulą podstawową. Kołowrotek wygląda na przemyślany przynajmniej pod kątem matcha. Zobaczymy ile wytrzyma - a Ultegrę kupię pewnie na wiosnę do kolejnego zestawu.
Pozdrawiam Was w Nowym Roku i dziękuje za dyskusję.
Tomek

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #58 dnia: 01.01.2022, 23:55 »
Fajnie że udało Ci się wybrać coś dla siebie po tym co napisałeś 20.12.2021, 21:19

Offline Gladki

• Aktywny użytkownik
  • Wędkarz uniwersalny...
« Odpowiedź #59 dnia: 02.01.2022, 17:25 »
Cześć!
Dziś byłem pobawić się przepływanką na Bzurze. Naoglądałem się jak Górek łowi zimowe klenie w Łynie na chlebek i postanowiłem spróbować na Bzurze, w której te ryby występują w całkiem sporej ilość…przynajmniej latem.  Przy okazji przetestowałem Daemona. Miałem z sobą 2 kije - Matcha VDE TX2 4,2m z Daemonem oraz 6m bolonkę również Robinsona VDE z Daiwą TDR 3012 - na obu młynkach żyłka 0,20mm.
Pierwsze wnioski i spostrzeżenia - Mivardi - kręci bardzo sprawnie i mimo sporego przełożenia czuć moc, całkiem szybko zwija a szum łożysk podczas łowienia nie jest słyszalny. Żyłkę nawija poprawnie, korbka jest wygodna, na plus ciepły knob z pianki EVA. W porównaniu do Daiwy dużo szybciej zwija, kołowrotki mają różne kształty szpuli ale nie zauważyłem żadnych różnic przy rzutach (potrzebny byłby większy zbiornik i bliźniacze zestawy). Generalnie odczucie mam takie, że z obu kołowrotków żyłka pięknie lata, oba tez mają wygodne, metalowe clipy na sprężynkach.
Oba ważą podobnie 305gr Daiwa i 290gr Daemon (dane katalogowe). Daemon jest za lekki do kija z którym dzisiaj go spasowalłem, zestaw niezależnie od uchwytu leci na ryj - może nie przeszkadza to dramatycznie ale zwróciło moją uwagę.
Ryb nie złowiłem, za to pobiegałem dobre 4godz nad Bzurą i pięknie się dotlenilem 😎 Woda dosc wysoka, mocno ciągnęła i zimna jak diabli (niesie dopiero co stopniały śnieg) wiec na sukcesy nie liczyłem. Poniżej kilka fotek znad wody i domu gdzie porównałem m.in. szpule od Daemona vs TDR3012 - może komuś się przyda.
Reasumując, po pierwszym łowieniu oceniam Daemona jako absolutnie godny polecenia kołowrotek do metod spławikowych, ma wszystko co trzeba w sensie użytkowym, co do trwałości czas pokaże.
Pozdrawiam. Tomek