Autor Wątek: Wybór feedera. Jaki kij wybrać i kiedy?  (Przeczytany 135969 razy)

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wybór feedera. Jaki kij wybrać i kiedy?
« Odpowiedź #45 dnia: 14.11.2014, 18:25 »
Też zastanawiam się nad pickerem lub quiverem i chyba padnie na pickera 3m do 40g.Myślę że spokojnie wytrzyma podajniki 35g plus mix. Szukałem informacji na temat różnic między picker a quiver i nie bardzo mogłem coś znaleźć
Chodzi mi o pracę i rodzaje szczytówek?
Pozdrawiam
Jacek

Offline Arcymisiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #46 dnia: 14.11.2014, 18:33 »
To zależy, o charakteru łowiska. Jeżeli wędkujesz na jakichś większych, głębokich akwenach, typu: Jeziora, zalewy, żwirownie, gdzie trzeba dalej rzucić - pod jakąś wyspę, górkę,  lub wypłycenie, tu kij 360 byłby uniwersalnym narzędziem. Natomiast łowiąc na mniejszych łowiskach: stawy komercyjne, glinianki, spokojne kanały, tu robotę zrobi picker lub quiwer.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #47 dnia: 14.11.2014, 21:06 »
MG-34- nie potrzeba podawać cw przy pikerach, bo niewiele to mówi. Normalnie jeżeli masz szczytówki 1 i 2 oz - to spokojnie powalczysz i z koszykami 60 gram. Jeżeli masz jedno łowisko na którym głównie łowisz, to picker 3 metry spokojnie wystarczy - ewentualnie feeder 3.30 metra. Jeżeli chcesz zarzucać dalej, to wtedy musisz mieć kołowrotek 4000 minimum.

Łowiąc Metodą zarzuty sa o wiele dłuższe niż przy koszyku - a to z racji aerodynamicznego kształtu. Tak więc do Metody picker 3 metry spokojnie wystarczy. I nie bój się o cw. Nikt nie robi wędkek gruntowych które by nie zarzuciły koszykiem 30 gram - byłoby to bez sensu. 30-35 gram to podstawowy ciężar - i każdy kij da sobie z nim świetnie radę. Teraz tylko pomysleć co wybrać - i po kłopocie... A masz w czym wybierać teraz, oferta jest przeogromna! ;)
Lucjan

Offline MG-42

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 9
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #48 dnia: 14.11.2014, 21:36 »
Dzięki za cenne rady, chciałem wiedzieć co mniej więcej wybrać bo z wędek gruntowych mam jedną o długości 3,60 ta długość jest strasznie nie poręczna dla mnie, druga natomiast  3m to "sztywny pal" i ryby z niej spadają. Nie ukrywam, że cenie sobie wygodę i poręczność wolę wędki dwuczęściowe (tzn 2+2 lub 3). Szybkie składanie i rozkładanie też się liczy, a teleskopów nie znoszę, te przelotki odklejające się od blanku (chyba, że są zalane), składające się sekcje podczas łowienia no i sama praca wędziska. Co prawda matchówki mam trzyczęściowe wiadomo, ale do tego już się przyzwyczaiłem przez parę lat łowienia i nie zamienię ich na pewno na typowe teleskopy spławikowe nawet te dedykowane do matcha. Także wypatruję co sklepy mają na stanie bogatszy o wskazówki...  ;)
Pozdrawiam Marek

johnny12

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 14.11.2014, 22:38 »
Witam, używam około 3 sezonów-team Dragon Silver Edition Quiwer i nie chce innych kijków są po prostu z....ste  duży ciężar wyrzutu oraz niesamowita czułość tych kijków naprawdę na polski rynek super.

Offline jaco

• Ekspert
  • Jacek
« Odpowiedź #50 dnia: 19.11.2014, 16:27 »
Czy szczytówki przy pickerze 0,35 do 1,45 oz nie będą za delikatne do podajników 35g +mixy ?,takie oznaczenie szczytówek znalazłem  na wędce którą chcę kupić.
Pozdrawiam
Jacek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #51 dnia: 19.11.2014, 16:38 »
Szczytówka przy rzucie i tak raczej układa się w linii prostej więc raczej żadna krzywda jej się nie stanie!!Inna sprawa to ogólna akcja kija i cw!! Ale skoro masz szczytówkę 1.45oz. to nie martwił bym się zbytnio!!!
Arek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #52 dnia: 19.11.2014, 17:58 »
Jakieś dziwne te parametry! ;) Jaco,jesteś pewien, że tak opisane są szczytówki? Może wszystko było robione w gramach, a ktoś zrobił konwersję do uncji? Byłoby chyba od 10 do 40 gram? Dziwne...

Jeżeli chodzi o szczytówki - to połamać ich nie połamiesz, raczej będzie sie kiepsko zarzucać.  Jednak nie martw się - 30 gram to podstawowy ciężar w łowieniu feederem - i na pewno każdy kij jest przystosowany do radzenia sobie z nim. Ultraczułe szczytówki służą do delikatnego łowienia, ale wątpie - aby ktoś produkował kije do lowienia płoci z gruntu, które pękałyby przy większych ciężarach... ;)  Jednak 1,5 oz to troche mało - 2 oz. jest lepsze - obsługuje świetnie ciężar 45 gram - równie istotny w 'feederowaniu'.
Lucjan

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #53 dnia: 19.11.2014, 21:10 »
Posiadam Mikado UV 90g z pięcioma szczytówkami bez oznaczeń,mam problem jakich uzywać koszyków do najcieńszej szczytówki.

Offline jaco

• Ekspert
  • Jacek
« Odpowiedź #54 dnia: 19.11.2014, 21:37 »
Luk masz racje,  źle rozszyfrowalem opis wędki na stronie anglojęzycznej,  picker jest od 10g do 40g wyrzutu i te  35 , 1,45  oz i to jest ciężar wyrzutu. Wędka to DAM gt4 sumo carp picker 3m 10-40 g nigdzie nie mogę znaleźć jakie są szczytówki, wiem tylko ze wędka jest o akcji parabolicznej więc będzie ok .Mikołaj coraz bliżej i muszę zdecydować jaką wędkę chce na prezent i chyba namówie mikołaja na jesze jakieś Trabucco dla żony.
Pozdrawiam
Jacek

Offline grzegorz07

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 19.11.2014, 21:45 »
Mam taki sam tylko mój jest 3,6, najcieńszą rozumiem że mówisz o białej szklanej. Ja rzucałem 20gr  4/ 3 cm z dość ciężkim towarem wytrzymała. Myślę , że niema co się zastanawiać zaczynaj od mniejszych i w górę próbuj sam wyczujesz. Chociaż ja łowie najczęściej na pomarańczowej. 

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 19.11.2014, 22:06 »
Jaco-myślę,że analogicznie na najdelikatniejszą do 15g,na średnią około 25g ,a na najsztywniejszą około 35g. Większych bym nie stosował,bynajmniej na początku dopuki nie wyczujesz wędki,bo zanęta w koszyczku  waży od 20-30g i to też trzeba wziąść pod uwagę.
Mirek-u Ciebie na Mikado podobnie dał bym odpowiednio 30g,60g i 80g na węglowych szczytówkach,bo chyba trzy są węglowe,a dwie szklane. Węglowe są przeznaczone do łapania na rzekach i ewentualnie przy większym wietrze,a szklane delikatniejsze na stojące wody.
Nie używałbym max.koszyczków do łapania,a napewno da się rzucać i większymi,bo chodzi też o komfort łapania i rzucania. Przeciążoną wędką się ciężko zarzuca i do tego nie celnie.

Offline mirek

• Ekspert
« Odpowiedź #57 dnia: 19.11.2014, 23:13 »
grzegorz07 miałem na myśli białą szczytówkę.

Offline mirek

• Ekspert
« Odpowiedź #58 dnia: 19.11.2014, 23:24 »
elvis77 z tego co piszesz to koszyczek 20g do szczytówki najdelikatniejszej białej będzie spoko i komfortowe rzuty. :)

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #59 dnia: 21.12.2014, 11:31 »
Jadac na leszcze, ktorych musze szukac daleko od brzegu (tych 2-3kg) biore kije 3,6m-3,9m ze szczytowkami 1oz. Miotam nimi ciezarami 20-30g + zaneta, czyli jakies 50 gram (prawie 2 oz) na odleglosc 60-80m.
Stosuje zylki cienkie (glowna 0,17, przypon 0,12) bo odwdzieczaja sie dalszymi rzutami i lepiej pokazuja brania z racji na mniejszy ich opor. Brania leszczy bywaja rozne, czasami sa to delikatne skubniecia. To nie karp, ktory potrafi wciagnac wedke wraz z wekarzem do wody ;)

Karpie lowie tylko w malych stawach i wodach komercyjnych, wiec tutaj glowna 0,22, przypon 0,18-0,20 ewentulanie cieniutka tonaca plecionka 10Lb.

Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish: