Autor Wątek: Guru Aventus Distance 13ft - pytania do użytkowników  (Przeczytany 19695 razy)

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Guru Aventus Distance 13ft - pytania do użytkowników
« Odpowiedź #90 dnia: 20.12.2021, 21:00 »
W karton i do sklepu. Zdarzyło mi się raz że szczytówka nie była idealnie w linii prostej ale to była najtańsza linia Daiwy Black Widow . Sklep odebrał kij na własny koszt , jak wysłałem zdjęcia.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #91 dnia: 20.12.2021, 21:08 »
Zobaczymy jak ustosunkują się do tych dwóch wariantów mocowań.

Wariant mocowania jest zasadniczo jeden (standardowy uchwyt Fuji o takich samych kształtach/wymiarach), a kolor może się zmieniać w zależności od tzw. roku modelowego. Nie sądzę, by firma Guru, czyli Daiwa UK, równolegle i rozmyślnie produkowała Aventusy z uchwytami w różnych kolorach. Być może wersja stalowo-szara jest obecnie modniejsza lub mocniej promowana przez firmę Fuji, bo Drennan też poszedł w tę stronę. Tak czy owak, na oficjalne przeprosiny ani rekompensatę bym raczej nie liczył ;)

Też bym tak obstawiał ponieważ moja najnowsza SLR-ka również ma uchwyt w tym kolorze a pozostałe w czarnym.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #92 dnia: 20.12.2021, 21:45 »
Już pisałem gdzieś ,że Guru to żaden top,płacimy za markę i to sporo, bo jakość pozostawia sporo do życzenia :)

Po zdjęciach widać, że bardzo dużo. Kontrola jakości powinna to wychwycić zanim zostało wysłane do dystrybutora.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #93 dnia: 20.12.2021, 23:30 »
Może kontrola jakości właśnie wychwytuje i przeznacza dla dystrybutora obsługującego zacofane rejony kontynentu ;)

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #94 dnia: 20.12.2021, 23:33 »
Może tak być , kiedyś forumowy Czesiu wspominał ,że Daiwy bezpośrednio z Niemiec są dużo lepszej jakości niż te kupione w Polsce ;)
To tak jak z chemią i innymi rzeczami jest Europa A i B czy C ;D

Pozdrawiam Łukasz

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
« Odpowiedź #95 dnia: 21.12.2021, 00:03 »
Może kontrola jakości właśnie wychwytuje i przeznacza dla dystrybutora obsługującego zacofane rejony kontynentu ;)

Z tego czytałem to Polska dopiero balansuje na skraju zacofania ;) Może to seria próbna wysłana na przyszłe peryferia cywilizacji ;D

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #96 dnia: 21.12.2021, 01:15 »
A nawiązując jeszcze do koloru uchwytu to ramki przelotek też mają inny odcień, a faktura blanku jest gładsza. Taka nikomu niepotrzebna ciekawostka ;)

Offline selektor

• Ekspert
  • Reputacja: 1460
« Odpowiedź #97 dnia: 21.12.2021, 20:25 »

Guru słynie z potężnej marży. Nie znam szczegółów, ale znajomi Szkoci siedzący w branży wędkarskiej, mający swoich znajomych w Wishaw, mówili mi nie raz, że nie wszystko musi wyjść "tip top" z topowych serii wychodzących z tej fabryki. Szczególnie, że Daiwa Scotland mocno oberwała po głowie przez Brexit. Tak mocno, że do dziś szukają rozwiązania problemów powstałych właśnie po Brexicie. Nie zdziwiłbym się więc, gdyby umowa zawarta między Guru, a DS wyglądała w dużym skrócie tak: dostajecie od nas w tych trudnych czasach to co mamy, w takiej a nie innej cenie (korzystnej dla Guru).... albo nic. A Guru i tak to sprzeda z olbrzymim zyskiem mając kapitalnie rozwinięty dział marketingu. I teraz pytanie. Ilu wędkarzy z grubym portfelem, łowiących nie na zawodach, będzie się bawić w jakieś zwroty dzień po otwarciu przesyłki ? Uważam, że niewielu. Tak naprawdę to nie wiemy dokładnie jaką umowę wynegocjowało Guru z Daiwą Scotland i jak ona wygląda, a moim skromnym zdaniem, to jest właśnie sedno problemów w tym temacie ;) Jestem też ciekawy, jak ta "kwestia" wygląda u Madziarów (u niejako Waltera Tamása), bo ci to dopiero daleko mają do Wishaw żeby sobie kontrolować jakość tworzonego sprzętu :P

Dodam tylko, że trzeba też sobie zadać pytanie, ile danych wędek zostało w rzeczywistości wyprodukowanych od podstaw w Wishaw, bo z tym oznaczeniem "Union Jack" to różnie bywa. A DS już nieraz zasłynęła z tego, że lubi ciąć koszty, szczególnie w dobie powszechnej drapieżnej chińskiej konkurencji ;) https://www.dailyrecord.co.uk/news/scottish-news/furious-fishing-rod-factory-workers-3187545

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #98 dnia: 21.12.2021, 21:22 »
Odnoszę wrażenie, że niedoskonałości zdarzają się również w ofercie made in UK firmowanej przez Daiwę - czasami złącze lekko klika (przynajmniej przy machaniu na sucho - przypadłość występująca u Daiwy chyba częściej niż u konkurencji), na ramce przelotki znajdziemy nadmiarową kropelkę lakieru, jedna z przelotek na części szczytowej minimalnie odstaje od przepisowej linii etc. Zwykle są to sprawy użytkowo nieistotne, ale co bardziej pedantycznych klientów mogą oczywiście irytować. To w sumie fajnie, bo przy okazji rozpakowywania nabytego sprzętu są większe emocje ;)

Czy bywa tak, że wędzisko zakwestionowane przez brytyjskiego klienta/sklep z powodu drobnych niedoróbek wraca do Guru lub Daiwy, a ostatecznie trafia do dystrubutora obsługującego odległe rejony kontynentu z nadzieją na upchnięcie problematycznego egzemplarza - tego nie wiem, ale całkiem nie wykluczam :)

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #99 dnia: 21.12.2021, 21:37 »
Tez tak myśle ze nie trafia to do niszczarki tylko idzie w obieg gdzieś w strefę C

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Pozdrawiam Łukasz

Offline grzegorz88

• Ekspert
« Odpowiedź #100 dnia: 21.12.2021, 21:48 »
A mi się nie chce wierzyć w teorie spiskowe.
Kiedyś takie coś może by przeszło, ale w czasach globalnej wioski?

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #101 dnia: 21.12.2021, 21:55 »
Przecież od dawna głośno się mówi o podziale na strefy zaopatrzenia i jakości towarów , gdzie w Europie wschodniej ta sama marka i producent , opakowanie ,a w środku jest mniej dobrego niż w krajach Europy zachodniej. To żadna teoria spiskowa , najlepsze pieniądze i interesy robi się na biedakach.

Pozdrawiam Łukasz

Offline grzegorz88

• Ekspert
« Odpowiedź #102 dnia: 21.12.2021, 22:16 »
Aventus, czy inne kijki ze szkockiej fabryki Daiwy to nie jest proszek do prania. Obecnie translatory działają na tyle dobrze, że bariery językowe praktycznie nie istnieją. Wątpie żeby w segmentach premium miała miejsce taka sytuacja, bez względu na branżę.

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #103 dnia: 21.12.2021, 22:19 »
Znajdź sobie posty naszego forumowego guru od kołowrotków Czesia , nie raz pisał o tym ze sprzęt z zachodniej Europy jest lepszy gatunkowo

Pozdrawiam Łukasz

Offline grzegorz88

• Ekspert
« Odpowiedź #104 dnia: 21.12.2021, 22:36 »
Ja już widziałem opinie forumowych guru, że kawałek kabla sieciowego, czy złoty bezpiecznik wpięty w starą instalacje elektryczną. Miał dianetralny wpływ na jakość brzmienia hi endowego sprzętu audio. Mi też czekolada z Niemiec bardziej smakuje, ale z zamkniętymi oczami nie jestem w stanie rozróżnić która jest która...
Tak samo jak każdy Ci powie, że piwo z butelki jest lepsze od tego z puszki ;D ;) ;D