Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2022  (Przeczytany 260448 razy)

Offline mactop

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 40
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2022
« Odpowiedź #495 dnia: 02.05.2022, 12:30 »
Dziś kolejny poranek nad Wartą. Udało się przechytrzyć ładnego klenia(51cm). Jutro miałem odespać, ale jak tu nie jechać ;)
Gratulacje dla wszystkich.
Maciej

Online Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #496 dnia: 02.05.2022, 19:34 »
Dziś kolejny poranek nad Wartą. Udało się przechytrzyć ładnego klenia(51cm). Jutro miałem odespać, ale jak tu nie jechać ;)
Gratulacje dla wszystkich.
To już piękny klusek, gratulacje . Ja znów ze spinem na małej rzece i coś tam się uwiesiło, niestety ryba dnia zerwała mi woblerka.

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #497 dnia: 03.05.2022, 19:20 »
Sezon na Wiśle rozpoczęty! :) Do eldorado było bardzo daaaaaaaleko ale kilka małych leszczyków uratowało mój wątpliwy honor no i w końcu przetestowałem łowienie z plecionką w nurcie (wrażenia pozytywne :thumbup:).
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #498 dnia: 03.05.2022, 19:27 »
Dzisiaj debiut na Odrze. Chciałem tylko posiedzieć nad wodą a wiedząc, że na komercji będzie eldorado, wybrałem rzekę. Wyjazd totalnie z bomby, do użytku tylko zanęta i puszka kukurydzy. Udało się złowić klenika. Mocno ucieszył :D

Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline beret_89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 57
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #499 dnia: 03.05.2022, 21:23 »
Majówka zaliczona, biomasa pozyskana...

a i Esox się jeden trafił na feedera...

Poza tym uważam, że PZW powinno zostać zniszczone

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
« Odpowiedź #500 dnia: 03.05.2022, 22:56 »
Dziś wypad na Maślankę w Psarach między Kaliszem a Ostrowem :) Pod opieką miałem "młodego" adepta wędkarstwa czyli mojego wujka: rzucać potrafi, podajnik nabije, holuje poprawnie, sam sobie podbierze i zwykle da radę sam odhaczyć i wypuścić. Powiedziałbym, że należy już do starszaków

Nie chciało mi się wstawać by być na miejscu o 6, dotarłem na 6:30 i niestety zaplanowana miejscówka przy wpuście wody gdzie jest głębiej i więcej tlenu były już zajęte przez wędkarską patologię o której później. Wiedziałem, że nie ma co siadać obok ani na przeciwko nich bo będą mnie irytować i przeszkadzać w łowieniu. Usiadłem więc na środku, ogarnąłem się i zacząłem łowić czekając na wujka. Zanim przyjechał o 8:00 miałem na rozkładzie 3 karpiki w przedziale 2-4kg.
    Wujek dostał wędkę z metodą, skrettinga oraz pudełko wszelkiej maści solbaitsów i od razu zaczął łowienie. 1 branie - spięty jesiotr, 2 branie ładny karp ok 4kg. Zaczęło się tak dobrze, że odmówił używania 2 wędek 8) ja też musiałem jedną odłożyć bo nie byłem w stanie jednocześnie go nadzorować, holować na 1 lub 2 wędkach i uważać na wędkarską patolę...
     W "patoli" powiem tyle, że łowili na sygnalizatory ustawione na maksa, zacinali z krzyża z potężnym JEB! i dziwili się że połowa brań pustych, przerzucali innym zestawy (mi na szczęście nie), podrzucali pod tych którym brały, ryby wrzucali do wody z ręki i to nie jakoś delikatnie tylko z metra na główkę. Mam też podejrzenie że łowili na zadziorowe duże haki, bo 3 ryby z zestawami wyłowiłem, haki były nowe i przynęty by się zgadzały z tymi których używali... Niby na łowisku monitoring, niby jest obsługa a wszystko to trwało przez prawie cały dzień :/
     U nas szło dobrze praktycznie cały czas, skretting działał wujkowi ze środka, ja odławiałem ryby na bombkę z kuku na 10 metrze i regularnie rzucałem pelletem pod brzeg co w późniejszym czasie, gdy bombka nieco osłabła (bo ktoś, a raczej 3 ktosi, zaczeło mi podrzucać swoje zestaw blisko mojej strefy łowienia >:O ) dało mi łącznie 5 jesiotrów i kilka karpi. Poza tym trafił mi się pojedynczy lin, 2 czy 3 karasie i tyle samo małych amurków. Do 14 ja miałem 28 ryb, wujek coś koło 20 dzięki czemu zadowolony wrócił do domu. Patolka zaczęła rzucać w miejsce wujka, ja miałem spokój i skupiłem się na bombce. Z ciekawości odpaliłem nawet slow sinka i trafił się amurek :D zwykła bombka była jednak szybsza i to na nią łowiłem już do końca dnia.
      Łącznie zużyłem 3 puszki kukurydzy ( w końcu znalazłem tanią i dobrą do wędkowania kuku, polecam najtańszą z DINO :D ), pół kilograma skrettinga, pół kg allera primo (był chyba nawet lepszy do podajnika niż skretting) 3 przypony, bo jakimś cudem znikały mi z nich push-stopy mimo że pętelka była nienaruszona, pół tubki kremu do opalania i sporo nerwów na wędkarska patolę. Plecy bolą już teraz, ręce pewnie będą boleć jutro, ale wynik to równe 50 ryb, na pewno dobrze ponad 100kg. Głównie karpie w przedziale 2-5kg,  o dziwo tych mniejszych było mało, jeden trochę ponad 6, do tego 8 amurów, z czego dwa takie po 5kg, 2 wzdręgi, 3 płocie, 1 lin i wspomniane 5 jesiotrów. Zdecydowaną większość czasu łowiłem na 1 wędkę, bo na 2 nie szło łapać, Najlepiej działała mi kuku bombka i łowienie spod brzegu, chociaż wujek zrobił wynik w 90% na zwykłą metodę nabijaną pelletem ze środka.
      Mam dosyć wędkowania na długo, no tak do przyszłego tygodnia w sumie nie szkodzi bo i tak jutro wyjeżdżam z babą i bez wędek :'(

Na fotach dumny wujek ;)

Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #501 dnia: 04.05.2022, 01:41 »
Piękny wynik Bartek Gratuluję

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Tomnick

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #502 dnia: 04.05.2022, 05:16 »
Piękny wynik :bravo: No i wuja połowił :bravo:
Tomek

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #503 dnia: 04.05.2022, 06:17 »
Graty Cobi :beer: widzę, że nie tylko ja użerałem się wczoraj z amatorami wędkarskimi ;D 2 dni wcześniej zarezerwowałem na Rybołówce stanowisko 42 bo większość już była zajęta a z gmaps wynikało, że jest z niego w miarę blisko do placu zabaw i zwierząt bo jechałem z całą ferajną - żonka, młody 7 lat i 2 kilogramy miniaturki dobermana o imieniu Rambo. Spodziewałem się masy ludzi i się nie zawiodłem, w końcu cholernie popularne miejsce u nas, stanowisko które wytypowałem na pałę okazało się być w najpłytszej części zbiornika, dodatkowo widać było, że brakuje jakieś 0.5m wody :facepalm: No nic, obok mnie z lewej dwie osoby na spławik, od prawej gość z karpiówkami i dalej jakieś ruskie teleskopy, wszystko oczywiście na sygnalizatorach :) przegruntowałem łowisko na tyle ile mogłem, wody po kolana 8) rewelka :facepalm: Miałem resztkę z soboty Ringersa method mix + mój mix pelletów, domoczyłem tylko lekko atomizerem i do wody na ok 20 metr max bo od boku już leciały do wody zestawy wędkarzy z lewego brzegu. 30 minut pierwsze dosyć atomowe branie i linek ok 40cm, za chwilę jaź ponad 50, wyciągnąłem jeden zestaw bo nie dałem rady pilnować grila i wędek, obok gość z karpiówkami co jakiś czas miał brania ale jego zacinanie sztywnymi pałami skutkowało notorycznie pustymi zacięciami. Od 13.30 do 17 miałem 6 jazi ponad 50, wspomnianego linka i leszczyka ok 40, gdzieś tam hen daleko na brzegu widziałem jak wyciągali pojedyncze leszcze, ale zbytnio ruchu nie mieli, bo sygnalizatory za często im nie wyły. Ci z lewej co siedzieli ze spławikami mówili do siebie po czasie - "przyjechał później niż my i wyciąga jedną za druga a my nic" ;D no życie, trzeba było się przyłożyć do tego trochę. Cieszę się, że z tak marnego stanowsika - potwierdził nawet Piotrek wieczorem - udało się wyjąć kilka fajnych ryb gdy inni nie mieli efektów. W sobotę rano uderzam już na inne stanowisko za radą Pietrka celem ustrzelenia jakiegoś karpia lub jesiotra. Woda fajna ale nie w niedzielę czy świateczny dzień od południa bo jest jak na pielgrzymce :D
Dzierżno uzależnia

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #504 dnia: 04.05.2022, 08:27 »
Brawo Rafał Jak na to stanowisko to wynik naprawdę dobry

Wysłane z mojego AGS2-L09 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Wlodek97

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #505 dnia: 04.05.2022, 12:06 »
Fajnie się udało połowić. Gratulacje Bartek :bravo:
Na maślance jeszcze nie miałem "przyjemności" spotkać takich wędkarzy. W sumie to majówka i oby takie sytuacje się nie powtarzały...
Ja się wybieram na maślankę w ten weekend albo następny :D

Offline TOmaSZ93

• Reputacja: 37
« Odpowiedź #506 dnia: 04.05.2022, 12:36 »
Rzeka Wisłok lubię to :)
C&R

Online Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #507 dnia: 04.05.2022, 13:54 »
Tomasz a pisałeś, że tam nie ma ryb, gratulacje, piękny kleń :beer: :thumbup:
Sławek

Offline TOmaSZ93

• Reputacja: 37
« Odpowiedź #508 dnia: 04.05.2022, 14:03 »

Wielkie Dzięki :) Kończę z narzekaniem był by jeszcze jeden taki ale nie trafił w przynętę. Najbardziej mnie cieszy fakt że takie rybki pływają zaraz koło mojego domu 2 minuty szybkiego marszu :)
C&R

Online Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #509 dnia: 04.05.2022, 14:06 »

Wielkie Dzięki :) Kończę z narzekaniem był by jeszcze jeden taki ale nie trafił w przynętę. Najbardziej mnie cieszy fakt że takie rybki pływają zaraz koło mojego domu 2 minuty szybkiego marszu :)
Zazdroszczę ci rzeki tak blisko, napisz w jaką przynętę uderzył, kleniowy spinning - ostatnio mi odbiło na tym punkcie, nawet odkładam zasiadki karpiowe :D
Sławek