Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2022  (Przeczytany 261536 razy)

Online ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wyniki nad wodą 2022
« Odpowiedź #465 dnia: 28.04.2022, 22:37 »
Gratuluję wszystkim fajnych wyników!

Dla odmiany wybrałem się dzisiaj na pobliską malutką komercję, którą odwiedzam max 2x do roku. Nie samymi karpiami człowiek żyje i tym razem udało mi się złowić przyzwoite "złoto" w okolicach 1.5-2kg :)
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #466 dnia: 29.04.2022, 06:40 »
Karasiowe ELDORADO :D :D :D

Wielkie Gratki

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #467 dnia: 29.04.2022, 06:53 »
Ledi :bravo: :thumbup: :beer:

Offline Fabregasik9

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #468 dnia: 29.04.2022, 13:52 »
22.04.22 r. i 24.04.22 r - trening oraz Feederowe Mistrzostwa Koła PZW Leszcz w Kocku.

Przygotowania do niedzielnych Feederowych Mistrzostw Koła zaczęły się u mnie już w piątek. Właśnie wtedy udało mi się wygospodarować trochę czasu na trening przed najważniejszymi zawodami tego roku. Celem było zwycięstwo i kwalifikacja na Mistrzostwa Okręgu. Postanowiłem więc przetestować parę rozwiązań, które brałem pod uwagę przed niedzielnymi zawodami. Pierwszą i zarazem kluczową rzeczą do sprawdzenia był sposób nęcenia wstępnego oraz ilość i rodzaj podawanego robactwa. Postawiłem na mieszankę zanęt Champion feed. 1 część uniwersalnego Wonder Black oraz 1 część żółtego, dość grubego Breme z serii RF. Całość domaczam dość wyraźnie, tak żeby konsystencja mieszanki przypominała plastelinę. Ma to na celu całkowite zgaszenie pracy mieszanki oraz dość wyraźne jej dociążenie, aby uniknąć wymywania zanęty z łowiska przez żerujące ryby bądź możliwy uciąg wody powodowany wiatrem. Do nęcenia wstępnego dodaję również glinę Double Leam od Górka. Ma to spowodować jeszcze wyraźniejsze dociśnięcie całej mieszanki do dna oraz przytrzymanie w łowisku podawanego robactwa. Na start podaję 7 szklanek mieszanki zanęty oraz gliny w proporcji 50:50 oraz dość duża ilość jokersa, pinki oraz grubego białego robaka. Niestety na treningu nie miałem dostępu do ochotki haczykowej oraz castera. Na początku treningu próbuję wstrzelić się z grubością oraz długością przyponu oraz rozmiarem haczyka, tak żeby zawody rozpocząć z optymalnym zestawieniem. Początkowo używam haczyka w rozmiarze 18 oraz żyłki o średnicy 0,10mm. Po dwóch pierwszych rybach, w tym jednej spince, szybko się wygrubiam i zaczynam stosować przypon o długości 50 cm, haczyk w rozmiarze 16 i średnica żyłki 0,12mm. To pozwala mi w miarę pewnie holować i podbierać leszcze w przedziale 0,4 kg - 0,6 kg. Ryby w łowisku pojawiły się niemal natychmiast i utrzymywały się w polu łowienia przez cały czas mojego treningu. Mimo dużej ilości ryb, postanawiam przetestować donęcanie i ewentualny jego wpływ na żerowanie leszczy. Na 1,5h przed końcem łowienia posyłam 4 szklanki towaru, który został mi po nęceniu wstępnym. Początkowo ryby odskakują na ok. 5 min ale szybko wracają i pobierają przynęty tak samo ochoczo jak przed donęcaniem. To uświadamia mi, że ryb jest bardzo dużo i na zawodach trzeba będzie zanęcić baaardzo bogato i tak samo bogato podawać w koszyku do łowienia. Po zakończeniu treningu szybkie ważenie (10,5 kg) fotka i ryby w świetnej kondycji wracają do wody.
Po analizie piątkowego łowienia szybko układam sobie w głowie plan na niedzielne zawody.
Niedziela zaczyna się bardzo słonecznie, ciepło i prawie bezwietrznie. Losowanie przynosi mi stanowisko nr 1 czyli otworek. Pełen optymizmu przystępuję do rozkładania sprzetu i szykowania mieszanki do nęcenia wstępnego. Jedyne co mnie martwi to flauta. Boję się, że leszcze nie będą żerować tak ładnie jak w piątek.
Pierwsza godzina zawodów potwierdza moje obawy. Znikoma fala i słońce nie zachęcają leszczy do żerowania. Pierwsza rybka, mały leszczyk, pojawia się u mnie dopiero po godzinie od rozpoczęcia łowienia. Kolejną rybą był jazgarz. Nie wyglądało to dobrze. Dopiero po tym czasie wiatr przybrał na sile i wyraźnie ruszył wodę w zalewie. Od tego momentu było już tylko lepiej. Leszcze zaczęły pojawiać się w moim polu łowienia coraz częściej, do tego stopnia, że był okres kiedy brały co 1,5 minuty od zarzucenia zestawu. Niestety eldorado przerwała spinka dużej ryby zaraz po zacięciu. Od tamtej pory musiałem sporo się napracować żeby skłonić ryby do powrotu w miejsce łowienia. Finalnie udaje mi się powtórzyć wynik z treningu i z wagą 10,18 kg kończę zawody na 2 miejscu. Niedosyt jest bo liczyłem, że uda mi się zakwalifikować na Mistrzostwa Okręgu, ale z drugiej strony do zwycięstwa zabrakło mi ponad 6 kg!  Kolega Daniel Jurkiewicz pozamiatał towarzystwo i z przytupem wygrał zawody. Małym pocieszeniem jest 3 miejsce mojego brata, któremu pomagałem przygotować taktykę pod zawody.

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
« Odpowiedź #469 dnia: 29.04.2022, 19:24 »
Gratulacje panowie , ja dziś dla odmiany spinning UL i polowanie na klenie. Mam blisko domu taką mikro rzeczkę, byłem już tam 3 razy, zawsze na zero aż do dzisiaj. Rzeczka ożyła i dawała wreszcie ryby, złowiłem 3 klenie, w tym jeden gruby klusek, 2 jazie i fajnego okonia. Jutro ciąg dalszy, ale na dużej rzece, połamania.

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #470 dnia: 29.04.2022, 20:06 »
:bravo: Panowie
- fajna rzeczka, lubię takie
;)

Offline Tomnick

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #471 dnia: 29.04.2022, 22:57 »
Piotr gratuluję II miejsca :bravo: Bratu też pogratuluj.
Tomek

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #472 dnia: 29.04.2022, 22:58 »
Gratulacje

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #473 dnia: 29.04.2022, 23:01 »
Gratulacje!

Awek masz przeuroczą rzeczkę :) i wykręciłeś świetny wynik! Romantyczne wędkowanie :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #474 dnia: 30.04.2022, 08:31 »
Gratulacje, forumowicze też łowią !

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #475 dnia: 30.04.2022, 09:48 »
Przed majówkową nawałnicą ,troszkę pochodziłem po rzece z woblerem na bocznym troku. Wpadło kilka takich rumcajsów:

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #476 dnia: 30.04.2022, 09:51 »
Fajnie. Bawiłem się tak kilka sezonów. Też puszczasz mikro wobki na bocznym?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #477 dnia: 30.04.2022, 09:56 »
Fajnie. Bawiłem się tak kilka sezonów. Też puszczasz mikro wobki na bocznym?

Dokładnie tak,klasyczny boczny  trok + woblerek 2.5cm 2.5g pływający.
W tym momencie spinning ,to dla mnie jak odkrycie Ameryki i szukam czegoś pod siebie. Ta metoda bocznego z wobkiem ,póki co ,najbardziej mi się podoba,jeśli chodzi o szybką rzeke,ale drop shot jest narazie najskuteczniejszyw wolniejszym nurcie i dołkach.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #478 dnia: 30.04.2022, 10:03 »
:thumbup: :)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Online ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #479 dnia: 30.04.2022, 16:24 »
Chciałem spędzić majówkę bez ryb, bo na sama myśl o tłumach nad łowiskami (całe rodzinki januszy, sygnałki itp) skutecznie się zniechęcałem. Mimo to nałóg jak zwykle zwyciężył i dałem się namówić na ostatnią chwilę i finalnie wylądowałem za Legnicą nad łowisku "Grzymalin Pod Silosami". Swoją drogą bardzo urokliwe łowisko z rybami w świetnej kondycji. Karpiki 2-3kg są jak konie pociągowe, dlatego polecam ;) Wjeżdżając na łowisko zauważyłem, że ryba spławia się na samym środku przy markerach (lekko ponad 100m), więc już wiedziałem, gdzie będę łowił :D

Finalnie naklepałem 15 ryb z czego 14 właśnie spod markerów. Oprócz sportowych karpi wleciały trzy fajne ryby -> Karp 7.5 i 9.5 kg oraz jesiotr 8kg.

Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg