Autor Wątek: Ocena zestawów feederowych  (Przeczytany 2647 razy)

Offline pho

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder
Ocena zestawów feederowych
« dnia: 23.01.2022, 18:28 »
Cześć,
od wędkarstwa miałem ponad 2 i pół letnią przerwę, powody różne. Postanowiłem wrócić do tego hobby w tym roku, i powrócić do ukochanego feederka, co prawda klasyk jak do tej pory mocno.
Więc po zrobieniu przeglądu tego co mi zostało i tego co muszę kupić.
Została Mikado Tachibana 300/40, Shakespeare Omni Feeder 360/80. I 2x Okuma Travertine trb 30 - no jedna sztuka nie w pełni sprawna obecnie, coś na nią spadło ;) I plan mam taki, Tachibane sobie zostawić jako klasyczne pickere, wiecie klasyczny pater noster i połów białorybu, płotki, leszcze, karasie i co tam jeszcze się uwiesi. No i dokupię do niej kołowrotek Megabaits Method Feeder fd550i, wydaje mi się rozsądnym wyborem za nie duże pieniądze - chyba, że coś innego polecicie w cenie max 200 pln. Shakespeare Omni Feeder 360/80 zostanie jako kijek zapasoway z Travertinem/lub i tym Dragono megabajtsem, do łowienia klasykiem dalej niż pickerem (jak zajdzie taka konieczność). I teraz clue, jako jedna z dwóch wędek ma mi służyć do zgłębiania metody, pomyślałem nad takim zestawem Flagman Cast Master 330/60 i Flagman Legend Feeder 5000. Cast Mastera już macałem spodobała mi się jego smukłość oraz długość dolnika, na sucho wydaje mi się mega przyjemny - czy może jednak powinienem postarać się pomacać jakieś inne kije, jeżeli tak to jakie? Na zestaw do metody chciałbym przeznaczyć max 500 pln, bo jeszcze trzeba sporo rzeczy przed sezonem skompletować.
Łowić będę w niewielkich zbiornikach zaporowych, max 30-40h i stawach, komercje jak to miałem kiedyś w zwyczaju po prostu będę omijał ale nie mówię, że nie spróbuje się i tam wybrać. W większości będą to wody PZW, niewielkie. Dlatego jeżeli macie jakieś sugestie co wybrać, co postarać się pomacać przed ostatecznym wyborem to z chęcią poczytam. Bo przez te 2,5 roku tyle w świecie wędkarstwa się zmieniło, że głowa mała.
Primum non nocere.

Klasyk ponad wszystko.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Ocena zestawów feederowych
« Odpowiedź #1 dnia: 23.01.2022, 18:50 »
Przejrzyj ten wątek: https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=17776.0
Tu jest trochę budżetowego, a dobrego sprzętu opisane.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline pho

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 23.01.2022, 19:16 »
Tak, przeglądałem ten wątek. Jednak mimo to nie znalazłem tam odpowiedzi. drobnicę typu podpórki, podbieraki, matę, wypychacze, haczyki moje stare klasyki też jeszcze mam; ls1810b, chinty ;) itp., to posiadam z czasów kiedy łowiłem :D
Primum non nocere.

Klasyk ponad wszystko.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #3 dnia: 23.01.2022, 19:35 »
Generalnie sprzęt nie jest zły ,Flagman legend 3,3m 60gr ciekawy kijek i chwalony ,do tego kołowrotek np.zamiast Dragona Zauber 4000 ,albo Arctica 4000 ;) https://pleciona.pl/pl/p/Kolowrotek-Ryobi-Zauber-FD-4000/10155?gclid=EAIaIQobChMI4OOlzcHI9QIVqgWiAx3-dQIpEAAYASAAEgKDYfD_BwE na promce masz dobra cena i zestaw super pod metodę :beer:

Offline pho

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 23.01.2022, 21:46 »
Zauberki wydają się ciekawą propozycją.
Ino chodziło mi o kij flagman cast master a nie legend. Legend to model kołowrotka flagmana, dla uściślenia.
Primum non nocere.

Klasyk ponad wszystko.

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 23.01.2022, 22:02 »
Zauberki wydają się ciekawą propozycją.
Ino chodziło mi o kij flagman cast master a nie legend. Legend to model kołowrotka flagmana, dla uściślenia.
Coś Kolego niedokładnie sprawdzileś - Legend to też seria wedek i to bardzo udanych :)
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline pho

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 23.01.2022, 22:10 »
Tyle to wiem, ale piszę o Cast masterze - kiju i legendzie 5000 - o kołowrotku a nie o kiju, to dość kluczowa zmienna. A kolega z poprzedniego postu zrozumiał, że chodzi o kije flagmana z serii legend. Flagmany z serii legend występują w wersji 325/60 a nie 330/60.
Dla uściślenia
Kij flagman cast master 330/60
Kołowrotek flagman legend feeder 5000
powyższy zestaw do modyfikacji, to wstępna propozycja.

plus
mikado tachibana 300/40
kołowrotek (muszę coś dobrać?)

Z całym szacunkiem ale aby odpowiadać na posty, najpierw trzeba je przeczytać ze zrozumieniem, bez tego ktoś może, zostać wprowadzony w błąd a nie taka idea, chyba przyświeca temu forum? "Primum non nocere".
Primum non nocere.

Klasyk ponad wszystko.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 24.01.2022, 06:12 »
Kij flagman cast master 330/60
Kołowrotek flagman legend feeder 5000

Kołowrotek 380g do kija ważącego 160g ? Nie rób sobie tego, kręcioł max 300g.
Dzierżno uzależnia

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
« Odpowiedź #8 dnia: 24.01.2022, 06:28 »
Kij cast master 3,3m 60gr będzie też ok pod metodę ,choć lepszym wyborem byłby legend ,ale ok, zamiast tego kołowrotka legend 5000, zdecydowanie lepszy będzie Zauber albo Arctica 4000 o których wspomniałem :beer:

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #9 dnia: 24.01.2022, 08:40 »
Cast master ok, rzuć okiem jeszcze na SCanal 330/50g mega przyjemny patyk pod drobne ryby a z większymi 5-7kg radzi sobie równie dobrze dając wiele frajdy z holu.
Kręcioł o rozm. 5000 trochę spory do takiego zestawu, bardziej by tu pasował 4000, popatrz sobie na Delphin Ixtrek 4000 4T, obecnie jest na promce i można dokupić do niego szpulę zapasową, za niespełna 180zł wyjdzie Ci komplet, a kręcioł fajny, wcale nie odbiega od kołowrotków stówkę droższych typu Daiwa Ninja itp.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 24.01.2022, 16:11 »
A może Ryobi Virtus wielkość sam sobie dobierzesz popatrz w sklepie Pleciona. Ja używałem wielkość 4000.do.metody i klasyka.Nie zły kręcił za niewielkie pieniądze

Offline pho

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 25.01.2022, 10:14 »
Dzięki za wszystkie propozycje. Z reguły przed zakupem (tak, wiem, że istnieje możliwość zwrotu towaru. Ale jak to mawiają "czas to pieniądz" a sama procedura trochę trwa.) wolę sprzęt pomacać jak mam taką możliwość. Postaram się u siebie w sklepach je znaleźć i obejrzeć.
Primum non nocere.

Klasyk ponad wszystko.

Offline pho

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 25.05.2022, 15:28 »
Wypadałoby odpisać, finalnie padło na:
2x delphin opium feeder 330/80
2x dragon method feeder hs fd850i