Używałem cały sezon Pulse Line 0.25. Mnie osobiście nie zachwyciła wolno tonąca co mnie bardzo irytowało na ten sezon myślę nad Matrix Horizon albo Shimano Technium.
Używam obu żyłek ze stajni Guru i złego słowa nie mogę powiedzieć. Ktoś napisał że żyłka słabo tonie, pozwolę się z tym nie zgodzić. ......................
..................................
..................................
Przytoczyłem przykłady z tego wątku jako często pojawiające się sprzeczne opinie na temat czy taka sama żyłka tonie szybko czy wolno. Oceny takie są oparte na subiektywnych odczuciach co do tej szybkości.
Często bywa utożsamiana łatwość zatapiania żyłki z szybkością jej tonięcia lub odwrotnie i czytając podobne wpisy nie mamy pewności jaki parametr miał na myśli autor.

Są to jednak parametry odmienne i zależą od średnicy ocenianej żyłki. Szybkość tonięcia wzrasta wraz z gęstością danej żyłki i z jej średnicą. Aby żyłka zaczęła tonąć musi jednak najpierw pokonać siły napięcia powierzchniowego i znaleźć się pod wodą.
Łatwość zatapiania, czyli łatwość wymuszenia aby cała jej długość po zarzuceniu od szczytówki znalazła się pod wodą zależy od odtłuszczenia jej powierzchni, stopnia zniekształceń żyłki i średnicy.
Aby więc ocenić sprawiedliwie pod względem tych kryteriów należy porównywać żyłki o takich samych średnicach.
Przy niejednoznacznościach w rozumieniu tego o czym mówimy, metody łowienia, a także na skutek subiektywnych ocen powstają skrajnie różne opinie jeśli chodzi o omawiane cechy żyłek. Czy szybsze tonięcie uznamy za zaletę zależy od metody łowienia.
Która żyłka obiektywnie szybciej tonie możemy łatwo stwierdzić w warunkach domowych.

Potrzebny jest słoik lub garnek z wodą. Ucinamy krótkie i proste odcinki porównywanych żyłek, rzędu ok. 4 -5 cm. Łapiemy środek odcinka jakimiś szczypcami i zanurzamy cały w pozycji poziomej ok. 1cm pod wodę. Zwalniamy żyłkę i mierzymy czas opadnięcia na dno. Pomiar jest wiarygodny pod warunkiem, że podczas opadu odcinek żyłki cały czas był w pozycji poziomej.
Na łowisku szybkość tonięcia będzie różnić się od tej ze słoika, ale będzie proporcjonalna. Na łowisku tonięcie zależy także od innych czynników takich jak chociażby luz występujący po zarzuceniu zestawu.
Z praktycznego punktu widzenia podczas łowienia dużo ważniejszym parametrem jest łatwość zatapiania żyłki, a nie jej szybkość tonięcia. W metodach spławikowych szybkie tonięcie może być wręcz niepożądane.
Łatwości zatapiania różnych żyłek nie porównamy wiarygodnie w domu. Można to ocenić tylko praktycznie na łowisku w odniesieniu do takich samych średnic.