Autor Wątek: Zakup audio - stereo  (Przeczytany 4899 razy)

Offline demios

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Zakup audio - stereo
« Odpowiedź #15 dnia: 10.02.2022, 19:30 »
Kolumny aktywne z bt  https://www.edifier.pl/product-pol-194-Edifier-R2850DB-bluetooth.html spore jak na niby podstawkowe bo 46cm, niskotonowy ma 22cm średnicy więc spokojnie wypełni basem te 30m2. Recenzje tych kolumn możesz poczytać na necie, są bardzo zachwalane ;)

lub jeszcze te, też aktywne i też dosyć potężne jak na niby podstawkowe http://microlab.com/pl/catalog/systemy-stereo/potaczenie-sieciowe/przewodowy/solo-9c/

Młody byłby na 100% bardzo zadowolony z takich kolumn ;)
Dzięki. Poczytam. Kolumny aktywne to fajna opcja bo odpada zakup wzmacniacza.

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #16 dnia: 10.02.2022, 20:06 »
Za altusy 200 trzeba położyć 2360 ale grają suuuper

Offline demios

« Odpowiedź #17 dnia: 10.02.2022, 20:36 »
Altusy to niewątpliwie klasyka chociaż ich dźwięk nie każdemu może przypaść do gustu. Muszę jednak brać pod uwagę też inny dość istotny aspekt - młodemu niekoniecznie może przypaść do gustu retro wygląd Altusów.

Offline RomM

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #18 dnia: 11.02.2022, 12:01 »
Jak parę lat temu robiłem rozeznanie na temat głośników to wtedy również zetknąłem się z pozytywnymi opiniami na temat głośników firmy Pylon. Sam niestety ich nie słyszałem. Finalnie kupiłem miniwieżę Yamaha Pianocraft MCR-840 i po 9 latach nadal jestem z niej bardzo zadowolony ale jednak gra ona na 16 a nie 30 m2. Jednak w ostatnich latach rynek audio bardzo się zmienił, odtwarzanie strumieniowe, wzmacniacze w klasie D, itp. Sam byłem zszokowany jakiej jakości dźwięk i bas wydobywał się z bardzo małych i niepozornych głośników więc niektóre reguły nie są już aktualne. Tutaj radziłbym podejść do tego analogicznie jak do zakupu wędki, czyli najlepiej byłoby zobaczyć na żywo.

Offline demios

« Odpowiedź #19 dnia: 11.02.2022, 12:37 »
O tak, świat audio poszedł do przodu, chociaż dla audio ortodoksów, nadal rządzą wzmacniacze w klasie A, nie wspominając o lampach. Ceny nowego, jak i używanego audio stanęły na głowie - no ale to dotyczy nie tylko tej branży.

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #20 dnia: 11.02.2022, 14:08 »
Od ponad 4 lat posiadam zestaw podpięty pod tv: wzmacniacz wifi Yamaha RN602 + kolumny Klipsch R-28F, oraz dodatkowo stary subwoofer aktywny AB-Elektronika, który stricte służy jako dodatkowy "efekt boom" podczas oglądania filmów (do muzyki wyłączam go). Zestaw ten gra w pokoju 27m2 i nagłośnienie jest na tyle potężne, że potencjometr basu muszę zmniejszać o dobre 25-30%, co w porównaniu z zestawem Technics'a sprzed 20 lat to niebo a ziemia :o. Śmiało mogę powiedzieć, że kupiłem zestaw na wesela :P, choć nie każdemu musi pasować specyficzne brzmienie tego seta. Tony średnie są dość  zredukowane, ale ja akurat nie lubię jak "scena" do mnie krzyczy, a do hip-hopu, house'u czy metalu bardzo dobrze mi leży taka specyfika. Audiofilem nie jestem, ale muzyka i sprzęt audio towarzyszy mi od kołyski, więc co nieco liznąłem tego fachu ;).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline demios

« Odpowiedź #21 dnia: 11.02.2022, 15:24 »
Od ponad 4 lat posiadam zestaw podpięty pod tv: wzmacniacz wifi Yamaha RN602 + kolumny Klipsch R-28F, oraz dodatkowo stary subwoofer aktywny AB-Elektronika, który stricte służy jako dodatkowy "efekt boom" podczas oglądaniu filmów (do muzyki wyłączam go). Zestaw ten gra w pokoju 27m2 i nagłośnienie jest na tyle potężne, że potencjometr basu muszę zmniejszać o dobre 25-30%, co w porównaniu z zestawem Technics'a sprzed 20 lat to niebo a ziemia :o. Śmiało mogę powiedzieć, że kupiłem zestaw na wesela :P, choć nie każdemu musi pasować specyficzne brzmienie tego seta. Tony średnie są dość  zredukowane, ale ja akurat nie lubię jak "scena" do mnie krzyczy, a do hip-hopu, house'u czy metalu bardzo dobrze mi leży taka specyfika. Audiofilem nie jestem, ale muzyka i sprzęt audio towarzyszy mi od kołyski, więc co nieco liznąłem tego fachu ;).
Zdziwiłbym się bardzo gdyby ten zestaw nie robił wrażenia, wszak te Klipsche do kina domowego są stworzone, a Yamaha dodaje też sporo dynamiki i żywiołowości od siebie do tego seta.
Ja swoje pasje bardziej kierowałem w stronę Video, ale fascynacja zestawami kina domowego towarzyszyła mi dość długo. Niestety wypadłem nieco z tematyki, a swój ukochany zestaw kina domowego sprzedałem gdy na świat przyszedł syn. Do dziś pamiętam jak 40 metrowy salon drżał w posadach w scenie upadku Saurona w I części "Władcy Pierścienia" - sub robił robotę :)

Offline fishunter1990

• Ekspert
  • Reputacja: 905
  • Przystawka i Laying-on Gruntówka z alarmem
« Odpowiedź #22 dnia: 11.02.2022, 15:49 »
Kina domowego nie posiadam tylko zestaw 2 + 1, czyli stereo do muzyki a z subem do tv. Też nie mam czasu na słuchanie muzyki jak kiedyś, gdzie zdarzało się robić imprezki w plenerze ze sprzętem. To było coś, móc posłuchać ulubionej muzyki w "nieco" większych decybelach 8) :). Teraz czekam aż drugie z moich pociech trochę dorośnie, bo od kiedy mam Klipsche to nie ściągam nawet maskownic w obawie przed uszkodzeniem pięknych, miedzianych membran, co akurat jest znakiem rozpoznawczym tych kolumn :-\. Na pocieszenie zostaje mi odsłuch w piwnicy na małych głośnikach z podpiętym Technicsem z lat młodości i zestawem sub+satelity do kompa :).
Wolę łowić niż łapać...🎣🍺😉

Offline demios

« Odpowiedź #23 dnia: 11.02.2022, 16:11 »
Dzieci wywracają świat do góry nogami - nawet ten audio :)

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 11.02.2022, 18:12 »
Warto zajrzeć na www.stx.pl nasz Polski producent. Osobiście używam kolumn Electrino i jestem zadowolony.

Najpierw należało by ustalić jakie syn ma preferencje, jaka muzyka no i sama akustyka pomieszczenia ma wielki wpływ na brzmienie.

Kolumny mają być tylko nowe? Sam mam jedną parę na sprzedaż.
W tym budżecie szukał bym prostych konstrukcji dwudrożnych w solidnych obudowach.

Offline demios

« Odpowiedź #25 dnia: 11.02.2022, 19:02 »
Dzięki za podpowiedź. Przyznam że  zapomniałem o STX. Electrino to świetne kolumny. Co do preferencji muzycznych to tak jak napisałem w pierwszym poście - rock i rap. O adaptacji pokoju i prawidłowym  ustawieniu kolumn oczywiście wiem. Wolałbym nowe bo sporo na rynku sprzętu dłubanego a trochę obciach dać prezent który mógłby się zaraz zepsuć.

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 12.02.2022, 09:22 »
Jeszcze kwestia poziomu maksymalnej głośności zestawu, bo jeżeli wystarczająca jest głośność jaką oferują w swoich popularnych produktach masowi producenci, czyli zazwyczaj nie więcej niż 100 decybeli. Wielu osobom to wystarcza nawet w dużych pomieszczeniach. Można wtedy wziąć pod uwagę zestawy typu pianocraft itp.
Jeżeli trzeba narobić hałasu na poziomie koncertu rockowego to szukał bym kolumn z dwoma wooferami minimum 165/180 mm.
Ja osobiście zawsze staram się dowiedzieć jak zbudowana jest sprzęt i jakie ma charakterystyki. I poleciłem stx'a bo wiem że stroją kolumny na równe pasmo przenoszenia, co nie jest oczywiste w nawet bardzo drogich kolumnach.