Autor Wątek: Kosz wędkarski - który wybrać?  (Przeczytany 5923 razy)

Offline dolar2202

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Kosz wędkarski - który wybrać?
« dnia: 20.02.2022, 07:38 »
Witam zacne grono , mam zamiar kupić kosz wędkarski ale nie mam doświadczenia w tym temacie, wiec proszę o pomoc który wybrać i dlaczego ? Pozdrawiam

SIEDZISKO MATRIX XR36 COMP SHADOW EDITION GMB163
SIEDZISKO MATRIX SUPERBOX S36 - LIME EDITION
SIEDZISKO PRESTON INCEPTION STATION - GRAPHITE EDITION

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kosz wędkarski - który wybrać?
« Odpowiedź #1 dnia: 20.02.2022, 07:48 »
Z wymienionych przez Ciebie pozycji bezkonkurencyjny jest Matrix S36 pod każdym względem.Super stabilny,wygodny i najtańszy ;)

Offline bilox

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 2
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 20.02.2022, 07:58 »
Mam prestona i jestem mega zadowolony też z tego że matrixy mają wszyscy od prawa do lewa jest na nodze 30mm i jest stabilny, kolor mniej oczojebny.

Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 20.02.2022, 08:01 »
Jeżeli chodzi o kosze ,to królem i najlepszą opcją są kosze  Rive i daleko nie ma nic , https://www.raven-fishing.pl/guru-stealth-team-guru-seatbox-20-siedzisko/pl/product/73840/ :beer:

Offline bilox

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #4 dnia: 20.02.2022, 08:08 »
Przy takiej kasie brak teleskopowej tylnej nogi to skandal, a kosze rive są z cenami z kosmosu to samo guru i nikt mi nie powie że w tym wypadku cena idzie z jakością.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 20.02.2022, 08:11 »
Za jakość trzeba zapłacić niestety ,ale kosze Rive są najlepsze,możemy polemizować choć i tak zdania nie zmienię ;)

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 20.02.2022, 08:23 »
A co ten Rive niby ma takiego super?
W cenie ok 3tys zl -brak tylnich nog rozkladanych,plytka kaseta ogolnie bieda...Do tego konstrukcja jak kazda inna...Matrix S36( 6 nog wysuwnych, szflada boczna 40mm ,cena obecnie w sklepie na D to 2 tys zl....

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 20.02.2022, 08:31 »
Napiszę ci najprościej jak się da ,różni się jakością materiałów , z których jest zrobiony ,zawodnicy którzy łowią na Riva napiszą ci to samo ,oglądałem  kosz Riva który ma ponad 20 lat i wciąż służy ,Matrixa wtedy na Świecie jeszcze nie było ;)

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 20.02.2022, 08:39 »
Napiszę ci najprościej jak się da ,różni się jakością materiałów , z których jest zrobiony ,zawodnicy którzy łowią na Riva napiszą ci to samo ,oglądałem  kosz Riva który ma ponad 20 lat i wciąż służy ,Matrixa wtedy na Świecie jeszcze nie było ;)

Kolego siedziałem na Rive.Matrixach,Prestonach jak i Guru.Kosze dla guru jak i drennana produkuje Rive który obecnie jest Chinska firma....
Na zawodach tez biore udział od lat i obecnie najlepszym wyborem pod wzgledem cena jakosc jest Matrix s36 ,taniej mozna kupic Jaxona ,który tez daje rade, do tego ma wymienne kasety z matrixami.
Masa ludzi siedzi na Matrixach bo to bardzo trwala konstrukcja.
Jeśli chodzi o jakość to obecnie jednym z najlepszych koszy na rynku jest Map na carbonowej ramie.
Pozdrawiam.

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 20.02.2022, 08:43 »
Kolego bez urazy, dla ciebie najlepszy może być Matrix ,dla mnie jest i będzie Rive to tylko różnica zdań ,a kwestia zakupu polega na tym, że każdy decyduje sam co wybiera dla siebie :beer:

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 20.02.2022, 08:58 »
Kolego bez urazy, dla ciebie najlepszy może być Matrix ,dla mnie jest i będzie Rive to tylko różnica zdań ,a kwestia zakupu polega na tym, że każdy decyduje sam co wybiera dla siebie :beer:

Tu sie zgodze.Kazdy sam decyduje o zakupie.Jednak twoja opinia że król jest jeden jest na wyrost w stosunku do modelu który poleciłes...
Watek jest o propozycjach wyboru 3 modeli przez kolege Dolar2202 więc napisałem swoja opinie.Ty natomiast wkleiłeś link po czym nie podałeś ani jednego argumentu przemawiającego za jego wyższoscia nad innymi konstrukcjami....Materiały?Wszystkie z podanych maja dobre siedziska,sa na aluminiowej ramie i maja bardzo dobre zaciski nóg.
Rożnica w compaktach to rama typu H ktora jest dogodna w transporcie ale mniej stabilna od reszty podanych...

Offline tomasz 38

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 20.02.2022, 09:08 »
Jak widzę kolego jesteś w temacie ,więc wiesz że Rive to jest lider od lat w koszach ,reszta tylko go goni ,że tak powiem i próbuje naśladować ,tylko Rive ma sporo patentów zastrzeżonych i inne marki mogą pomarzyć o ich technologii ,dla przykładu właśnie Guru  zleciło produkcję kosza właśnie Rive ,bo chcą mieć solidny i trwały produkt na lata ;),co do zakupu z kolei ,niech każdy bierze co chcę ,ja wiem doskonale co bym wziął dla siebie :beer:

Offline bilox

• Użytkownik
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 20.02.2022, 09:10 »
Zboczyliscie z tematu kolega pytał o inne modele koszy więc rozmowę uważam za bezprzedmiotową.

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 20.02.2022, 09:13 »
Kiedyś tak.Obecnie wiekszość jest robione na jedno kopyto.Ważne aby był funkcjonalny w danym segmencie cenowym.Co do designu kazdy wybiera co mu sie podoba.

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #14 dnia: 20.02.2022, 09:59 »
Jak widzę kolego jesteś w temacie ,więc wiesz że Rive to jest lider od lat w koszach ,reszta tylko go goni ,że tak powiem i próbuje naśladować ,tylko Rive ma sporo patentów zastrzeżonych i inne marki mogą pomarzyć o ich technologii ,dla przykładu właśnie Guru  zleciło produkcję kosza właśnie Rive ,bo chcą mieć solidny i trwały produkt na lata ;),co do zakupu z kolei ,niech każdy bierze co chcę ,ja wiem doskonale co bym wziął dla siebie :beer:

Nie zgodzę się z tym Tomasz :)  Rive robi przede wszystkim kosze w cenach z kosmosu, i nie jest żadnym liderem, bo jest zbyt drogi. Kto ma kosz Rive? Nie znam nikogo, wiem za to jak wygląda kurz na koszach tej firmy w moim sklepie wędkarskim. Więc lider to raczej firma która sporo sprzedaje. Bo czy Porsche jest liderem? Raczej w jakimś małym segmencie :)

Drennan tez robił kosze z Rive, wcześniej zlecał innym firmom.

Uważam, ze Miklas ma sporo racji pisząc o Maverze czy MAP-ie, zwłaszcza ten pierwszy po okresie wchodzenia w taniznę znów jest na 'dobrej' drodze i robi bardzo dobre kosze w różnych konfiguracjach. I te kosze najczęściej widuję, Preston też jest popularny. A RIve z cenami 1000 funtów wzwyż to jakiś kosmos.

I proszę o kulturalną dyskusję. Każdy może mieć swoje zdanie i nie musimy się wcale zgadzać, ale to nie powód aby się obrażać.
Lucjan