Autor Wątek: Picker/Feeder pod koszyk i metodę na lekko  (Przeczytany 11272 razy)

Offline Norbas

• Ekspert
  • Reputacja: 61
Picker/Feeder pod koszyk i metodę na lekko
« dnia: 23.02.2022, 20:31 »
Witam.
Chciałbym nabyć picker/delikatny feeder z przeznaczeniem do łowienia małymi koszyczkami klasycznymi oraz metodą na lekko.
Gramatura jakiej planuję na kijku używać to 10-25g więc miło gdyby w zestawie były czułe szczytówki.
Mam kijek do 70g o długości 300cm i ten ma obsługiwać głównie metodę 30-50g.
Picker ma natomiast być do łowienia jednocześnie jako druga wędka na delikatniejszy zestaw z nastawieniem na mniejsze ryby.
Może macie jakieś sprawdzone typy i polecicie coś?
Budżet skromny max 200zł.
Jak w moje założenia wpasowuje się Jaxon Genesis Pro MF 15-45g? Tylko tu najczulsza szczytówka to chyba 1oz.
Może inny kijek?
Długość, tu mam zagwózdkę pomiędzy 270/300/330cm...
3skład ze względu na walory transportowe.
Do wędziska będę musiał jeszcze dobrać kręciołek w odpowiednim rozmiarze.
Pozdrawiam.

Online carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Odp: Picker/Feeder pod koszyk i metodę na lekko
« Odpowiedź #1 dnia: 23.02.2022, 20:45 »
Poszukaj używanej Daiwy Windcast Picker ale w wersji pierwszej, czyli szaro-niebieskiej, nie brązowej. Będziesz Pan zadowolony. Jeśli coś nowego-Flagman Cast Master Picker 2,7/40 lub jeszcze delikatniejszy S-light Picker 2,7/35

Offline brendas

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 64
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 23.02.2022, 20:47 »
Nie mam zbyt wielkiego porównania do innych pickerów, ale cast master jak dla mnie jest bardzo fajny, rzutny jak na swoje gabaryty i co się rozumie przez swoje przeznacznienie - finezyjny.
Ja jestem zadowolony, ale jak piszę, nie mam zbyt wielkiego porównania.
Kuba

Offline piter dolly

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 23.02.2022, 21:34 »
Ja polecam kijek browninga picker cfx ,dł.2.50 cw.Używam go gdy łowię blisko, wszędzie tam gdzie źle manewruje się dłuższym kijem.Dla mnie jak najbardziej na plus ,ładnie widać brania,największe bonusy jakie holowałem tym kijem to karpie ok 3kg.i nie było żadnych problemów.Szczytówki w zestawie to 1 oz i 2 oz.

Offline paparoach

• Reputacja: 62
« Odpowiedź #4 dnia: 23.02.2022, 21:44 »
S-canal feeder . Występuje w długościach 2,7 i 3,3 m , dobierasz do odległości na jakiej zamierzasz łowić . Jeśli masz już kija 3m to bym brał 3,3 m . Tam gdzie potrzeba krótkiej wędki ogarniesz tym co masz .
Kołowrotek polecam poszukać na Ali , za małe pieniądze można kupić coś odpowiadającego jakością Shimano Catana czy Ryobi Ecussima .

Offline paparoach

« Odpowiedź #5 dnia: 23.02.2022, 21:51 »
Ja polecam kijek browninga picker cfx ,dł.2.50 cw.Używam go gdy łowię blisko, wszędzie tam gdzie źle manewruje się dłuższym kijem.Dla mnie jak najbardziej na plus ,ładnie widać brania,największe bonusy jakie holowałem tym kijem to karpie ok 3kg.i nie było żadnych problemów.Szczytówki w zestawie to 1 oz i 2 oz.

Też mam tego pickera i też uważam że jest świetny. Do metody pod brzegiem super kosa , ja wyciągnąłem nim karpia 5,5 kg .
Do klasyka z małymi koszykami wolałbym jednak coś delikatniejszego i dłuższego .

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 23.02.2022, 22:03 »
Kijek 3.30 też mam ale już cięższy kaliber do 90g :-)
Łowić mam zamiar na 20-35m.
Ten 3m jest do 70g więc przeznaczyłem go do metody pod większą rybkę.
Picker ma służyć do zabawy z mniejszymi rybami w oczekiwaniu aż na drugie wędzisko zawita coś większego :-)
Głównie w okresie kiedy większa ryba jeszcze nie jest skora do dużego zainteresowania jak to ma miejsce teraz.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 23.02.2022, 22:07 »
Poszukaj czegoś ze szczytówką od 0,5 oz albo nawet 0,25 oz. Ciekawie wygląda FLAGMAN S-LIGHT PICKER 2,7M // 35G. Długość wędki dla pickera do 30 m rzutu akurat. Długość wędki dla delikatnego pickera to 3 m max. S-Canal też nie jest zły ale nie widzę nigdzie w ofercie  krótszych i z małym c.w.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 23.02.2022, 23:33 »
Jaxon genesis 3m 45g.
Będziesz bardziej niż zadowolony.
Mam ,używam. Mam też 2.7m,ale 3.0m jest jednak delikatniejszy. Bierz do puki jeszcze jest na stanie. No i trójskład.

Szczytówki świetne,a na plecionce,nawet przy 3oz  dobrze widzę brania płotek 20cm. Ewentualnie spokojnie dopasujesz szczytówkę 0.5 oz od Flagmana.
Co do kołowrotka,ja mam Ecusimę 3000,ale teraz założyłbym wersję 4000.
Ciekawa jest też Okuma Jaw 4000.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #9 dnia: 24.02.2022, 04:58 »
Cast Master 2.7 jeśli chcesz akcję paraboliczna lub S-Light Picker jeśli chcesz progress. Nie wiem jak S-Light ale Cast master ma szczytówkę 0.5 i można dokupić mu 0.25 ze starej serii Sherman pro Picker, do dłubania małych i średnich ryb z plecionką kij idealny ;)
Dzierżno uzależnia

Offline lechu1989

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #10 dnia: 24.02.2022, 05:36 »
Mam flagman squadron picker 2,7m 40cw i mam tam szczytówkę 0.5oz na 20m idealny. W cenie też się zmiescisz

Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #11 dnia: 24.02.2022, 06:16 »
Squadron picker ma szczytówki tak jak wersja 3m 2.7mm i jest dosyć tęgim kijem, stworzony pod karpie i to takie 5+, dużo większą przyjemność z holu dają zaproponowane wcześniej wędki ze szczytówkami 2.1mm.
Dzierżno uzależnia

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 72
« Odpowiedź #12 dnia: 24.02.2022, 07:25 »
Przez dwa sezony używałem i nadal będę używał "JAXON" METOD FEEDER, długość 330 ciężar wyż. 20-60g. Do tego mam kołowrotek "FLEGMAN" MAGNUM BOLO 20.
Jestem BARDZO zadowolony. Łowię na metodę i klasyka, podajnik i koszyczek "DRENNAN'a" 15g. Na 2h bajoro, idealna zabawka ;).
pozdrawiam Benon

Offline paparoach

« Odpowiedź #13 dnia: 24.02.2022, 11:16 »
Przez dwa sezony używałem i nadal będę używał "JAXON" METOD FEEDER, długość 330 ciężar wyż. 20-60g. Do tego mam kołowrotek "FLEGMAN" MAGNUM BOLO 20.
Jestem BARDZO zadowolony. Łowię na metodę i klasyka, podajnik i koszyczek "DRENNAN'a" 15g. Na 2h bajoro, idealna zabawka ;).
Masz na myśli Jaxon Monolith MF ?
Miałem . Też świetny kij . Na plus duże przelotki i 3 dobrej jakości szczytówki . Bardzo miło wspominam .

Offline Norbas

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 24.02.2022, 21:42 »
No to by troszkę usystematyzować na placu boju:
A- Flagman Cast Master Picker 270cm 40g / 300cm 50g.
    Mamy akcję paraboliczną , możliwość dokupienia szczytówki 0,25oz od Sherman pro Picker ( jakiej średnicy szukać tej szczytówki / od jakiego modelu? )
B- Flagman S-Light Picker 270cm 35g
    Tu akcja progress
C- Jaxon Genesis Pro Method Feeder 270cm 15-45g / 300cm 15.45g
    Jaką akcję posiada ten kij?  Miałem okazję łowić wersją 360cm 20-60g i według mnie to parabolik , czy tu jest podobnie?

Rozmyślam na razie o tych kijach. Nie mogę się zdecydować jaką długość wybrać. Kijka 270cm do feedera nie miałem w rękach.
Łowiska gdzie łowię nie obfitują raczej w dużą ilość trzcin i drzew ale są miejsca ( choć niewiele) gdzie potrafiłem złapać gałąź podczas wyrzutu wędziskiem 330cm.
Drugą wędką której będę używał jednocześnie będzie zamiennie kijek 300cm 70g i 330cm 90g.
Czy długość 270/300 będzie miała znaczenie jeśli chodzi o czułość przy braniach małych ryb?
Jak z holem ryby w tych dwóch długościach jeśli chodzi o sytuację kiedy na haku zamelduje się coś większego? Czy obydwie te długości dadzą porównywalne właściwości jeśli chodzi o kontrolę holu?
Nie mam kiedy i za bardzo gdzie podjechać i pomacać tych wędzisk.
Czy dobrze widzę na fotkach, że Flagmany mają blanki w macie nie lakierowane a jaxon lakierowany?
Jak pod względem jakości wykonania byście porównali ?
Nie mogę też się doszukać info o długości dolników w tych wędziskach.