Autor Wątek: Wędka na spławik Float  (Przeczytany 7611 razy)

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wędka na spławik Float
« dnia: 26.03.2022, 21:07 »
Witam, szukam wędki 360m do łowienia na spławik w rzece Wieprz blisko brzegu coś na a'la przystawkę. do tej pory łowiłem na
łowiłem na wędkę Team Dragon Silver Edition Float 3,90m 10-35g. Niestety uległa złamaniu ( o dziwo w garażu na nią nadepnąłem :/ ) Akcja była świetna. Zero kluchowatości akcja i ugięcie szczytowe. Świetna jak na moje łowienie płocie, jazie leszcze klenie .

Szukam wędki 3,60m pod spławik . Żadne '' kluski'' parabole półparabole mnie nie interesują .
Coś podobnego do dragona którego miałem ( niestety już nie do kupienia wędka :/ ) z większymi przelotkami i akcją i ugięciem szczytowym

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Odp: Wędka na spławik Float
« Odpowiedź #1 dnia: 26.03.2022, 22:40 »
Mam Rumpol Z-Power 3,6m 5-40g IM10. Wiem - z Rumpolem aż wstyd pokazywać się nad wodą, ale dla mnie jest git. Akcja wybitnie szczytowa. Duże przelotki. Lekka ~210 g. Trój-skład. Tania. Łowi ryby tak samo jak trzykrotnie droższa Daiwa. Wykończenia i brak niedoróbek - w tej cenie bajeczne.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27.03.2022, 00:41 »
Mam Rumpol Z-Power 3,6m 5-40g IM10. Wiem - z Rumpolem aż wstyd pokazywać się nad wodą, ale dla mnie jest git. Akcja wybitnie szczytowa. Duże przelotki. Lekka ~210 g. Trój-skład. Tania. Łowi ryby tak samo jak trzykrotnie droższa Daiwa. Wykończenia i brak niedoróbek - w tej cenie bajeczne.

Witam, dziękuję za odpowiedź .
Czemu wstyd ?
Że znaczek tej a nie innej firmy ?
To mało istotne w przypadku gdy sprzęt spełnia swoją rolę, jest bezawaryjny i użytkownik jest usatysfakcjonowany.

Ja od kilku lat łowię na rzece Wieprz. ''Wypracowałem'' metodę na łowienie. Blisko brzegu od metra do 3 przy roślnach coś a'la przystawka. I co najważniejsze są wyniki. Piękne płocie , krąpie leszcze po 2 kg , jazie.  Ktoś powie że sprzęt nie tak że to nie tak . Najważniejsze że działa i są wyniki .

Długo szukałem i nadal szukam wędki która będzie spełniać moje wymagania. Długość 3,60 ewentualne 3,90 nie kluchowata nie ''batowata'' przy majtaniu na sucho w celu sprawdzenia nie kolebiąca się. O akcji i ugięciu szczytowym .
Ciężko. Naprawdę ciężko .
Po wielu próbach udało mi się znaleźć wspomnianego Dragona Silver Edition 3,90m 10-35g.
No mega.
Naprawdę pod względem akcji super.
Większe przelotki ugięcie i akcja szczytowe.
I służyła mi. Naprawdę byłem zadowolony.
I klops i nauczka nie rozkładać sprzętu w domu szczególnie przy małym dziecku :/ Nadepnąłem i tyle z wędki.

Przechodząc do tematu .
Sprawdziłem opis tej wędki Rumpol Z-Power 3,6m 5-40g IM10.  Jedynie mnie martwi że w opisach na stronach jest napisane że akcja ''szczytowo - paraboliczna''.  Nie jest ona kluchowata przy hmm ''teście'' że trzymasz ją w ręku i jakby ''potrząsasz'' przed sobą to się telepie jak alkoholik pod sklepem ?
Jakie ryby nią wyciągasz ? jak pracuje pod rybą ? 
Kurczę nie mogę znaleźć żadnych zdjęć na sieci ( oprócz 2-3 powielanych na stronach sprzedaży'' ani żadnych filmików na Youtube z tą wędką .

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 27.03.2022, 06:48 »
Sprawdź sobie kijek Dragon MegaBaits Tactix Match 3,6 do 35g. Gdzieś ma forum jest jego recenzja.
Kijek że sporą mocą, ładnie wykonany, nie jest kluchą i spokojnie z takim łowieniem jak Twoje sobie poradzi.

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 318
« Odpowiedź #4 dnia: 27.03.2022, 07:21 »
3,6 z dużą mocą to może Yank'N'Bank Match 12 ft ?

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 211
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #5 dnia: 27.03.2022, 14:22 »

Offline Tadek

• Ekspert
    • kanał YT
« Odpowiedź #6 dnia: 27.03.2022, 18:40 »
...ciach...
Nie jest ona kluchowata przy hmm ''teście'' że trzymasz ją w ręku i jakby ''potrząsasz'' przed sobą to się telepie jak alkoholik pod sklepem ?
Jakie ryby nią wyciągasz ? jak pracuje pod rybą ? 
Kurczę nie mogę znaleźć żadnych zdjęć na sieci ( oprócz 2-3 powielanych na stronach sprzedaży'' ani żadnych filmików na Youtube z tą wędką .
Patyk kupiłem tej zimy z myślą o płociach, kleniach, itp. rybach. Na razie nie udało mi się na nią złowić nic sensownego, ale podczas wyciągania zaczepu, pod około kilogramowym patykiem gięła się praktycznie tylko sekcja szczytowa. Po większym ciężarem (od około 1,5kg i więcej) zaczyna dopiero lekko uginać się środkowa sekcja wędki.
Na pewno nie jest to miękka klucha. Oceniam ją jako dosyć sztywną jak na wędkę spławikową. Po zarzucie szybko gasną drgania szczytówki. Wczoraj miotałem zestawem 3 g i dało spokojnie radę. Dziś prawie 6 g lekko leciało na około 20 m.
Nie zrobiłem co prawda zdjęć ugięcia wędki pod obciążeniem, ale pstryknąłem fotki przelotek. Startowa (niemierzone) ma trochę ponad 20 mm wewnętrznej średnicy. Zdjęcie szczytowej dałem w porównaniu ze stoperami spławika.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 27.03.2022, 19:47 »
Witam, dziękuję za odpowiedzi. Pytanie do Tadka.                                   Po zdjęciach widzę że ten Rumpol ma wszystkie takie duże przelotki? Że pierwsza to wiadomo ale te pozostałe wydają się lekko nieproporcjonalnie duże w odniesieniu do całej wędki? Czy to takie złudzenie? Masz może jakieś zdjęcie z innej perspektywy tej wędki?

Offline Tadek

• Ekspert
    • kanał YT
« Odpowiedź #8 dnia: 27.03.2022, 20:04 »
Niestety, nie zrobiłem innych zdjęć, innych ujęć - dziś ryby brały.
Wysłałem wiadomość na priv.

Offline abk1308

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 27.03.2022, 21:10 »
Mam nieużywaną Daiwę Powermesh 3,6m 15035g. Nie potrafię nic powiedzieć o akcji, gdyż nigdy nie była na rybach. Nie wydaje mi się żeby to była akcja szczytowa.

Offline a_men

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #10 dnia: 29.03.2022, 00:14 »
Jeżeli nie odpycha Cię teleskop, to sprawdź Jaxona Float Academy Tele Bream. Miałem w ręku 4m i 3,80. Lekkie i sztywne. Polecał je Bogdan Barton. Moim zdaniem będą idealne pod takie łowienie.  Bylem zaskoczony, że za taką małą kasę można zrobić takie fajne wędki.
Czy możesz zdradzić nieco więcej szczegółów odnośnie swojej metody łowienia? Też czasem bywam na Wieprzu.

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 29.03.2022, 10:11 »
Jeżeli nie odpycha Cię teleskop, to sprawdź Jaxona Float Academy Tele Bream. Miałem w ręku 4m i 3,80. Lekkie i sztywne. Polecał je Bogdan Barton. Moim zdaniem będą idealne pod takie łowienie.  Bylem zaskoczony, że za taką małą kasę można zrobić takie fajne wędki.
Czy możesz zdradzić nieco więcej szczegółów odnośnie swojej metody łowienia? Też czasem bywam na Wieprzu.

Wysłałem PW :)

Offline mklipes

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 31.03.2022, 10:25 »
Może jakieś jeszcze propozycje ? Zależy mi na kiju 3,60m  max 3,90 m

O akcji i ugięciu szczytowym.

Offline logan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 31.03.2022, 10:53 »
Ktoś wyżej wspomniał o Dragon MegaBaits Tactix Match 3,6m. Mam ale w lekkiej wersji (nie łowię na rzekach). Polecam, świetny kij w tej cenie, praca i wykonanie - reszta leży przy tym.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #14 dnia: 31.03.2022, 10:58 »
Ktoś wyżej wspomniał o Dragon MegaBaits Tactix Match 3,6m. Mam ale w lekkiej wersji (nie łowię na rzekach). Polecam, świetny kij w tej cenie, praca i wykonanie - reszta leży przy tym.
Ja wspominałem o wersji do 35g.
Jest to mocna matchówka, której bliżej do typowego floata. Ja stosowałem ją pod Pellet Wagglerem i ciągałem na tym kiju kabany pod 15kg, także na rzece spokojnie sobie poradzi.

Edit:
Tu masz prezentację tego kija

https://r.tapatalk.com/shareLink/topic?url=https%3A%2F%2Fsplawikigrunt%2Epl%2Fforum%2Findex%2Ephp%3Ftopic%3D19257%2E0&share_tid=19257&share_fid=180595&share_type=t&link_source=app

Dragon MegaBaits Tactix HD.Match 35 3,60 m - prezentacja

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀