Autor Wątek: Wybór żyłki karpiowej  (Przeczytany 2336 razy)

Offline MateuszS

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wybór żyłki karpiowej
« dnia: 27.04.2022, 16:31 »
Witam, niedawno zakupiłem nowy kołowrotek shimano speedmaster 14000. Jaką żyłkę polecacie? Czytalem, że shimano technium 0.305mm będzie odpowiednia. Zamierzam łowić z rzutu i na niewielkich odległościach karpie do ok. 10kg. Proszę o opinię tej żyłki a jeżeli ktoś ma inne propozycje to też może napisać :D

Offline ZonQ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 60
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Wybór żyłki karpiowej
« Odpowiedź #1 dnia: 27.04.2022, 16:58 »
Generalnie to dobra żyłka jest, natomiast moim zdaniem ze względu na swoją sztywność bardziej sprawdza się przy wywózce. Ja osobiście do rzutu wolę bardziej "elastyczne" żyłki. No i pytanie czy zamierzasz łowić w nocy? Bo po ciemku technium w ogóle nie widać :)
Dawid

Offline MateuszS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 27.04.2022, 17:22 »
Generalnie to dobra żyłka jest, natomiast moim zdaniem ze względu na swoją sztywność bardziej sprawdza się przy wywózce. Ja osobiście do rzutu wolę bardziej "elastyczne" żyłki. No i pytanie czy zamierzasz łowić w nocy? Bo po ciemku technium w ogóle nie widać :)
Nie, zamierzam łowić w dzień nie w nocy.

Offline MateuszS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 28.04.2022, 19:36 »
Witam, ponownie wznawiam temat, ponieważ jutro mam zamiar jechać do sklepu i nie wiem jakiej żyłki szukać. Proszę o doradzenie :)

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #4 dnia: 28.04.2022, 20:55 »
Pb Control mono 🙂.

Offline Zssido

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 28.04.2022, 21:03 »
mikado territory red line

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #6 dnia: 28.04.2022, 22:33 »
Zapoznaj się z ofertą żyłek gardner. Na forum jest moja recenzja. To żyłki karpiowe dedykowane do rzutów.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
« Odpowiedź #7 dnia: 29.04.2022, 00:56 »

Najgorszy szajs jaki istnieje. Miałem ją kiedyś i nie mogłem zawiązać węzła, bo się rwała. Kiedyś ludzie z Trotki zrobili test żyłek 0.3 i była tam wspomniana żyłka. Pękła przy jakichś śmiesznych obciążeniach.
Rozumiem, z ja mogłem trafić starą, ale ludzie z Trotki z pewnością mieli świeżą.

Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline Zssido

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 15
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #8 dnia: 29.04.2022, 04:02 »

Najgorszy szajs jaki istnieje. Miałem ją kiedyś i nie mogłem zawiązać węzła, bo się rwała. Kiedyś ludzie z Trotki zrobili test żyłek 0.3 i była tam wspomniana żyłka. Pękła przy jakichś śmiesznych obciążeniach.
Rozumiem, z ja mogłem trafić starą, ale ludzie z Trotki z pewnością mieli świeżą.

Widzisz kolego. Ja na serię red territory złego słowa nie powiem bo nigdy mnie ona nie zawiodła. Na jednym kolowrotku jest do dzisiaj i nic złego z nią się nie dzieje a ma z 5 lat. Ale za to żyłka od mikado purple (fioletowa) to straszny badziew. Węzła nie szło zawiązać bo pękała i w palcach wydawała się płaska.

A co do chłopaków z trotki, mieli pewnie to co na magazynie było niestety nie wiadomo od kiedy. Może jakaś zła partia, nie wiem, nie mnie to oceniać.

Jeden będzie zadowolony z żyłki x a ktoś.inny z żyłki y i na odwrót. Niestety nigdy nie wiadomo co trafimy, czy to nowe czy nie. Na naszą niekorzyść niestety producenci nie umieszczają na szpulach daty produkcji czy też przewinięcia z dużej szpuli ale może i dobrze bo pewnie nie raz byśmy się zdziwili jakie to stare żyłki przyszło nam w sklepach stacjonarnych czy przez internet kupić :-[

Offline MateuszS

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 29.04.2022, 06:38 »
Dziękuję wam :)
A co powiedzie o Trabucco T-FORCE XPS 0,309mm. Podobno żyłki trabucco są bardzo dobre. To prawda?

Offline Jakrzysiek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 29.04.2022, 08:26 »
Poprzedniego sezonu używałem Mivardi Lumix Mainline 0,305 mm - moim zdaniem fajna żyłka spełniająca swoje zadania. Na ten sezon nie widzę sensu zmiany i poszukiwań innej

Ja z Shimano technium dość szybko się pożegnałem- w moim przypadku sie strasznie skręcała, nie wiem czy to jej wina czy kołowrotka.  Ale już raczej jej nie kupię. 

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
« Odpowiedź #11 dnia: 29.04.2022, 08:27 »
W poniższych wątkach masz bardzo dużo informacji o różnych żyłkach, również o tej, o którą pytasz. Poczytaj, a z pewnością coś wybierzesz. Poszukaj też w innych wątkach na forum. Temat wałkowany bardzo często.
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=13360.0
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2577.0
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline warcianin

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #12 dnia: 29.04.2022, 09:27 »
Ja zakupiłem z carp'rusch  ale nie wypowiem się bo jeszcze nawet nie nawinięta
Konrad