Autor Wątek: Rozmiary podkładek do Quick Draga?  (Przeczytany 1853 razy)

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
  • Ulubione metody: method feeder
Rozmiary podkładek do Quick Draga?
« dnia: 30.04.2022, 20:24 »
Jako to jest z tymi podkładkami? Te dostępne na allegro będą pasować do większości szpul 5-6k? Chciałbym lekko zmodyfikować mojego LCS'a by dome tzn dodać QD.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Rozmiary podkładek do Quick Draga?
« Odpowiedź #1 dnia: 30.04.2022, 21:44 »

Jako to jest z tymi podkładkami? Te dostępne na allegro będą pasować do większości szpul 5-6k? Chciałbym lekko zmodyfikować mojego LCS'a by dome tzn dodać QD.

Nie ma odpowiedzi, bo większość osób jest w szoku (w końcu majówka jest) i nie wie jak odpowiedzieć. Większość odpowie na tak zadane pytanie... No jak?
Z podkładkami to jak z klockami do hamulców. Jedne mają 11mm drugie 14mm inne 9,75mm. Te dostępne w internecie będą pasować. Serio. A te konkretne na pewno. Do większości...

To bębny, tarcze, czy wielotloczki na ceramice?

Spytam inaczej. Cześć! Jak to jest z tymi klockami do hamulców? Te dostępne na Allegro będą pasować do felgi 17-18"? Chciałbym lekko zmodyfikować swoje passeratti od Volkswagena. Dodać do B5  kontrolę trakcji.
Marcin

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #2 dnia: 30.04.2022, 21:54 »
Czyżby te nowe kołowrotki by Dome 6500 nie miały już QD, jak starsze?
W starszych by Dome LCS  pasował mi zakres regulacji ok 5 ząbków. W By Döme TEAM FEEDER Fine Carp tylko 3 ząbki, wymieniłem węglowe na filcowe i mam zakres od zero do beton 90o. Krążki węglowe z By Döme TEAM FEEDER Fine Carp 6000 są mniejsze niż z By Döme TEAM FEEDER Long Cast 4500. Musisz więc szukać po rozmiarze krążka a nie wymiarze kołowrotka.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 30.04.2022, 22:47 »

Czyżby te nowe kołowrotki by Dome 6500 nie miały już QD, jak starsze?
Powiedziałbym, że miały wolny bieg, ale nie wiem o którego passata, tzn lcs chodzi, bo mogły mieć i turbo i kompresor.
Marcin

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 30.04.2022, 23:09 »
Spytam inaczej. Cześć! Jak to jest z tymi klockami do hamulców? Te dostępne na Allegro będą pasować do felgi 17-18"?

Zasłużona szydera ;)

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 30.04.2022, 23:12 »
Zadałem zwykłe pytanie, ale jak widać co niektórym alkohol nie służy :facepalm:
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 30.04.2022, 23:45 »
Zadałem zwykłe pytanie, ale jak widać co niektórym alkohol nie służy :facepalm:
No nie służy
Nie, no słuchaj. To tylko lekka kpina.
Jak jutro rano spojrzysz na swoje pytanie ze świeżej perspektywy spostrzeżesz ten bezmiar różniący to o co spytałeś, od tego co miałeś na myśli i razem się posmiejemy.

Samych podkładek na Allegro jest 57 tysięcy. Tych rozmiarem pasujących do kołowrotka. Jest z 5%? W nich samych tych , które można zastosować do kołowrotka jest 15%. I już pal licho czy chodzi o dystansowe, czy cierne, bo to każdy wie. Nie ważne jest także, czy chodzi o węglowe podkładki, czy ze złota. Nie ważne. Napisałeś, że: czy TE podkładki z Allegro będą się nadawać?

-Panie Boże czemu nie wygrałem w totka?
-TO ZAGRAJ CHOĆ RAZ!

Nie wiemy, które podkładki masz na myśli. Już to, chociażby to, dało by komukolwiek, jakikolwiek pogląd, na drugie zasadnicze pytanie w tym temacie: KTÓRY kołowrotek z tej serii w rozmiarze 5-6 tysięcy masz na myśli?

Pomóż nam sobie pomóc. Choćby mając konkretny model kołowrotka, po częściach zamiennych z instrukcji zaproponujemy jakąś alternatywę dla części, oryginalnych, dających porządny efekt, lub tej alternatywy brak, że względu na konstrukcję danego kołowrotka.

A wracając do mechaniki samochodowej...
Ujmę to inaczej: jakie klocki hamulcowe do klasy E z Allegro spowodują, że w moim AMG będę miał ABS.
Ps. Fajne ryby złowiłeś. I chyba wiem, o których kołowrotkach myślisz. Nie wiem tylko, czy widziałem je w wynikach nad wodą 2022, czy na stronach sklepów -> modeli -> producenta -> serii (13 modeli od spławika, przez feeder po carp) -> czy po zawężeniu pytania do rozmiaru 5-6k (siedmiu we wszystkich kategoriach).
I tak, te wszystkie etapy przeszedłem, aby zorientować się, że na tak zadane pytanie ni cholery nie można dać jakiejkolwiek sensownej odpowiedzi. To znaczy można. Ale mimo szczerych chęci, nie przeanalizuje naście modeli kołowrotków, aby zaproponować możliwe rozwiązania, w nadziei, że akurat trafię tym jednym w zadane zwykle pytanie.
Marcin

Offline ledi12

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 30.04.2022, 23:50 »
Wydaję mi się ze kontekst pytania jest na tyle jasny, że te Twoje 57 tys można zredukować tylko do kilkunastu pod hasłem podkładki do kołowrotka. Więc nadal nie rozumiem tej próby śmieszkowania, ale do rzeczy. Tak jak wspomniano wyżej LCS 6500 (Long Cast) by dome (ten z wolnym biegiem).
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 01.05.2022, 00:21 »
Wydaję mi się ze kontekst pytania jest na tyle jasny, że te Twoje 57 tys można zredukować tylko do kilkunastu pod hasłem podkładki do kołowrotka. Więc nadal nie rozumiem tej próby śmieszkowania, ale do rzeczy. Tak jak wspomniano wyżej LCS 6500 (Long Cast) by dome (ten z wolnym biegiem).

Nie można. Ponieważ można wykorzystać podkładki do kołowrotka, których producentom się nie śniło, że do kołowrotka można je wykorzystać. W opisie może być, że są to podkładki, aby chlebak się tak nie chlebotał, a w praktyce jest to złoty grało, aby Stella chodziła maślano maślanie.

A jak wspomniano: tu masz wzgląd w modele że sklepów na hasło Gabora lcs 6500:

To który?
 Long Cast? Caro? Caro Feeder? Team Carp? Big Pit Carp? Big Pit Carp Feeder?
Idąc dalej... Team Carp Feeder? Czy może wersje spławikowe? Bo są takie z serii LCS w rozmiarze 6500.
Marcin

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #9 dnia: 01.05.2022, 06:47 »

Wystarczy zmierzyć podkładki, które są obecnie i będziesz wiedział.
Przeróbka pokrętła to pierwszy punkt uzyskania QD, jeśli efekt nie jest zadowalający, to wówczas można brać się za podkładki.
Czesiek

Offline katmay

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 01.05.2022, 22:25 »
Najpierw rozłóż na czynniki pierwsze pokrętło przedniego hamulca. Jeśli jest tam sprężyna dociskająca, to po jej wyjęciu powinieneś mieć zadowalający efekt. Jeśli nie to opcje są dwie. Pierwsza i oczywistą jest wymiana podkładek. Co nie jest oczywiste w tej opcji to fakt, że weźmiesz dwie inne z tych 57 tysięcy pasujących, lecz z innego materiału i nie będzie to działać.
Szczególnie dobrze widać to w budowie kołowrotka z tylnim hamulcem.

Ta zaznaczona sekcja, to miks podkładek ciernych, sprężyn dociskowych i podkładek dystansowych.

W przednim hamulcu powinieneś mieć przynajmniej 3. 2 stałe (np kształtem zablokowane w poszczególnych częściach obudowy, oraz jedną ruchomą, której siła tarcia regulowana jest sprężyną dociskową. W nowszych konstrukcjach wymienne podkładki "stałe" mogą być zastąpione przez rodzaj materiału z jakiego jest zbudowany korpus, lub przez jego fakturę.
Jeśli już zidentyfikujesz rodzaj materiału z jakiego są zbudowane podkładki, lub ich część cierna, to polecam zajrzenie do tablic fizycznych, gdzie będziesz mógł porównać współczynnik tarcia różnych rodzajów materiału że sobą. Najpewniej w opcji śliskiej i suchej. Wtedy dobierzesz odpowiednie podkładki. Wiesz które. Właśnie Te z Allegro.
Opcja druga jest szybsza, lecz wymaga aptekarskiej dokładności i jest rozwiązaniem czasowym. Można pomiędzy podkładki dać materiał obniżający tarcie. Smar, tawot, wd40 czy inne mazidło.
Rozwiązanie ma tylko 2 wady. Nie jesteś aptekarzem, a podkładki po takiej aplikacji będą do wymiany, jeśli: A - nie wyjdzie, lub wyjdzie aż za dobrze, B - będziesz chciał przywrócić kołowrotek do ustawień fabrycznych.

Ale to tylko gdybania. Nie wiemy jaki model, które podkładki, co konkretnie pasuje do danej konstrukcji.

Marcin