Autor Wątek: Sprzęt na suma  (Przeczytany 5307 razy)

Offline TomKe

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
Sprzęt na suma
« dnia: 07.05.2022, 01:07 »
Witam :)
Potrzebuje wsparcia i porady w wyborze fajnego sprzętu na suma z gruntu.
Znalazłem takie "graty"  https://allegro.pl/oferta/wedka-sumowa-3-00m-cat-fish-300-600-gram-na-suma-10595038441
Z kołowrotków Okuma 8k da rade czy lepiej zainwestować w typowy sumowy kołowrotek? Pozdrawiam, podsyłajcie swoje propozycje :)

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
Odp: Sprzęt na suma
« Odpowiedź #1 dnia: 07.05.2022, 09:29 »
Z kołowrotków Okuma 8k da rade czy lepiej zainwestować w typowy sumowy kołowrotek? Pozdrawiam, podsyłajcie swoje propozycje :)

Ja bym się skupił najpierw właśnie na porządnym sumowym kołowrotku i plecionce - wędzisko nie jest aż tak ważne (na początku wystarczy solidniejsza karpiówka). Te 600 gram wyrzutu to chyba na największe okazy podchodzące pod rekord Polski ;) A prawda jest taka że sum (nawet ten duży) żeruje głównie na drobnicy.

Last but not least - w nocy większy sum nie trzyma się dna wpływa sobie w spokojniejszą wodę wyżera wszystko co mu do pyska wpadnie i płynie dalej, coś jak student w piątkowy wieczór - od baru do baru. Więc "wysoki" paternoster ba nawet spławik jest lepszym zestawem końcowym niż klasyczny gruntowy bo na taki pewnie że suma złapiesz ale rzadko będzie miał więcej niż wymiar.
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #2 dnia: 07.05.2022, 09:39 »
Pytanie na jakiej wielkości sumy się nastawiasz? Duże sumy to raczej zrywka i żywiec.

Offline TomKe

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 07.05.2022, 11:36 »

Ja bym się skupił najpierw właśnie na porządnym sumowym kołowrotku i plecionce - wędzisko nie jest aż tak ważne (na początku wystarczy solidniejsza karpiówka). Te 600 gram wyrzutu to chyba na największe okazy podchodzące pod rekord Polski ;) A prawda jest taka że sum (nawet ten duży) żeruje głównie na drobnicy.

Last but not least - w nocy większy sum nie trzyma się dna wpływa sobie w spokojniejszą wodę wyżera wszystko co mu do pyska wpadnie i płynie dalej, coś jak student w piątkowy wieczór - od baru do baru. Więc "wysoki" paternoster ba nawet spławik jest lepszym zestawem końcowym niż klasyczny gruntowy bo na taki pewnie że suma złapiesz ale rzadko będzie miał więcej niż wymiar.

Okej, czyli typowy sumowy młynek, może taki DAM https://allegro.pl/oferta/kolowrotek-dam-quick-combat-10000-sumowy-9858605194  albo Okuma  https://allegro.pl/oferta/tomcat-tmc-14000-okuma-kolowrotek-sumowy-9125656274  ewentualnie jakiś Penn?

Pytanie na jakiej wielkości sumy się nastawiasz? Duże sumy to raczej zrywka i żywiec.

Będą to moje pierwsze połowy z nastawieniem na suma, zbieram sprzęt żeby wraz z końcem okresu ochronnego móc zapolować na wąsacza :)
Generalnie w przypadku suma można się w ogóle nastawiać na konkretne wielkości? Pewnie nikt z nas nie chce łowić niewymiarowych sztuk więc powiedzmy że już większe sztuki :)

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 07.05.2022, 11:36 »
Jak wpiszesz forum sumowe to znajdziesz dużo ciekawych wiadomości w tym i jest jak i u nas dział gdzie możesz kupić i sprzedać sprzęt. Zajrzyj tam a może  cos ciekawego wybierzesz

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 07.05.2022, 12:05 »
Z kołowrotków ani Dam ani Okuma powyżej, są to kręcioły na 1-2 intensywne sezony max, Dam ma dodatkowo jakąś wadę fabryczną ale już nie pamiętam co tam był, coś z korbką chyba. Pancerna betoniarka na sumy na lata to Penn Slammer 760, nawet używka może być, te kołowrotki są nie do zajechania.
Dzierżno uzależnia

Online Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 07.05.2022, 12:06 »
Na sztuki do 30kg na wodzie stojącej starczy zwykła karpiówka, więc dlatego pytam.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #7 dnia: 07.05.2022, 12:43 »
Kozi, gdy sum odjedzie Ci w dół rzeki to karpiówką go nie zatrzymasz przed zawadą, może spodem, ale nie karpiówką, taki kij jest wystarczający na początek i do niego ten Penn 760  https://allegro.pl/oferta/wedka-sumowa-jaxon-zaffira-catfish-rt-3-00m-1-550g-11135426549
Dzierżno uzależnia

Online Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 07.05.2022, 12:45 »
Dlatego napisałem o stojącej wodzie...

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #9 dnia: 07.05.2022, 13:07 »
Sorry, nie doczytałem, łeb mi pęka od rana i ledwo funkcjonuje :facepalm: tak czy siak wziąłbym tego jaxona za 100, dużo przyjemniej będzie się holowało sumy. Te mało owszem na stojącej wodzie ogarniesz karpiówką, ale nigdy nie wiesz co Ci siądzie na wędkę, a 100zł za święty spokój to nie pieniądz ;)
Dzierżno uzależnia

Offline ZiZ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #10 dnia: 07.05.2022, 13:43 »
Witam.
Mam Okumę TomCat-a 6000 dwa sezony i nie narzekam. Choć swoją życiówką (205cm) wyciągnąłem na feedera i Tactic-a 540i. Oczywiście - woda stojąca a hol trwał ok. 50minut. Bardzo się obawiałem o sprzęt w czasie holu, zwłaszcza o kołowrotek. Co ciekawe, służy po dziś i nic mu nie jest.
Pozdrawiam.

Offline TomKe

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 08.05.2022, 11:36 »
Dziękuje za sugestie. Młynek wleci ten Penn 760 + kij który zasugerował katystopej :)

Offline TomKe

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 08.05.2022, 11:53 »
Plecionki, spławiki podwodne itd macie jakieś sprawdzone i godne polecenia?

Offline Bolo

• Ekspert
  • Reputacja: 101
« Odpowiedź #13 dnia: 08.05.2022, 22:23 »
Przy metodzie stacjonarnej niżej niż 0,50 bym nie brał 0,60 to zalecane niestety tanie nie są

Power Pro - tylko sporo podróbek, WFT cat kg, Berkley ultra cat, Cult climax pewnie jeszcze kilka się znajdzie ale z tych sam korzystałem, korzystam   
W życiu pewne są tylko dwie rzeczy, jest to śmierć i podatki

Pozdrawiam
Sławek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 09.05.2022, 08:35 »
Przy metodzie stacjonarnej niżej niż 0,50 bym nie brał 0,60 to zalecane niestety tanie nie są

Power Pro - tylko sporo podróbek, WFT cat kg, Berkley ultra cat, Cult climax pewnie jeszcze kilka się znajdzie ale z tych sam korzystałem, korzystam

Choć się nie znam, to użyję logiki. Plecionka Power Pro 0,36 (tak losowo mi się klikło) ma 30 kg wytrzymałości. Skoro karpie o takiej wadze wyciąga się na żyłki 0,3-0,4, to po kiego łowić sumy na sznurki do bielizny? Czy nie wynika to z tego samego podejścia, co bierz sztywną pałę z targu do 180 g, lepiej mieć zapas mocy?

Czy kolega będzie ciągnął standardowo 2,5 metrowe sumy co trzecią zasiadkę?

Na koniec. Proszę wziąć swoją najmocniejszą wędkę, plecionkę 0,2, przywiązać ją do drzewa i spróbować to zerwać. Powodzenia.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!