Autor Wątek: Drożyzna zaczyna paraliżować  (Przeczytany 22593 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Drożyzna zaczyna paraliżować
« Odpowiedź #90 dnia: 12.05.2022, 09:19 »
Wszelaki temat poruszany na tym forum wzbudza fale ekspertów... na wszystkim się znających. To niewątpliwie przywara naszego narodu . A w praktyce jako naród jestesmy dymani przez kilku cwaniaķow przez dziesiątki lat ... koryto to samo a twarze wymienne. Pisowcy ,peowcy cisną kit a lud chwyta .
Bo wszak zna sie na wszystkim niczego nie dotykając i w niczym nie pracując.

Trochę zabełkociłeś ;D ;D ;D

W Polsce jest dupa, bo ludzie nie chodzą na wybory, a ci co chodzą często są sterowani (np. przez Rydzyka) i nie mają wielkiego pojęcia o co chodzi, za to cieszą się, że ktoś im obieca wiele, jak 500+. A głównym problemem jest brak postawy obywatelskiej, co się przejawia chociażby niechęcią do karania tych co robią syf, co kradną, niepełnym rozliczaniem polityków. Polak macha rękami zamiast działać. W dużej mierze jest to wina czasów PRL-u, gdzie zawsze wygrywali ci z PZPR-u i wybory nie miały sensu. Polecam się też przyjrzeć, z jaką chęcią przyjęto niszczenie wolnych mediów. Nawet wykształceni ludzie nie widzieli wiele złego w tym, że rząd zawłaszczył media państwowe i 'zabija' niezależne. To pokazuje zaawansowany stan choroby społeczeństwa, gdyż nie ma mowy o silnym i zamożnym państwie bez silnych i wolnych mediów. I są one zarówno lewackie jak i prawacki czy centrowe, nieważne, mają być (no chyba, ze to jakaś propaganda prorosyjska w czasie wojny w Ukrainie).

Teraz widać jak bardzo chora jest Rosja. Ich armia była mitem, bo mogła prężyć muskuły w małych konfliktach, w większym daje doopy na maksa. Dlaczego? Bo jest jedno wielkie złodziejstwo, kradnie kto może, od szeregowca po generała, a potem jest co jest. Oligarchowie rozkradają kraj, wielu to byli KGB-owcy, którzy załatwiają interesy Putina. WIelu zachwalało Putina, co postawił Rosję na nogi, a widać, że jechano na sprzedaży surowców, i teraz przy sankcjach są w ciemnej dupie, bo sami nie mogą wiele wyprodukować, nawet prostych rzeczy. I powoli stają się zależni od Chin. Tak właśnie wygląda kraj w którym jest zamordyzm, nie ma wolnych mediów, a żołnierze zachowują się jak dzicz, co pokazuje ciemną stronę rosyjskiego społeczeństwa. Ci którym się to podobało teraz siedzą cichutko. I właśnie dlatego aby politycy nie kradli, potrzebne są wolne media, które będą o tym pisać i informować, będą ujawniać afery. To jest bezpiecznik, który 'wywala' gdy dzieje się źle. U nas w Polsce jak widać niewielu to rozumie, być może chca wierzyć w kłamstwa rxądu.

I jedna rzecz jeszcze. Wielu ekonomistów teraz mówi, że 500+ nie był zły. I mówią, że nieprawdą było, że zniszczy to finanse kraju, jak zapowiadał na przykład Rostowski. To fakt, nie zniszczyło to finansów, jednak spowodowało co innego, populizm zagościł u nas na stałe. Teraz każda partia rozdaje ile może, trzynastki, dodatkowe emerytury, 500 i 1000 plus. I to jest złe, bo kasy na to rząd nie ma, przez co podnosi podatki i dojeżdża sektor prywatny, chętnie też nacjonalizuje w imię interesów kraju. A jak jest to wiadomo, nigdy jeszcze nie było tylu politycznych nadań w spółkach skarbu państwa, gdzie siedzą często nieudacznicy, którzy na domiar złego używają kasy spółek do działań będących w interesie kliki rządzącej, jak to było z kupnem wydawnictw prasowych przez Orlen. I jak się okazuje, wystarczy obiecać w wyborach i rozdawać, w międzyczasie zwalać winę za wszystko na Tuska i LGBT, i robić swoją krecią robotę. I wszystko praktycznie przechodzi. Jak na przykład 'reforma sądownictwa', co niewiele poprawiła, za to sporo zepsuła, rozprawy nie trwają krócej wcale, do tego były wstrętne sprawy mobbingu i zohydzania sędziów 'niepokornych' (Piebiak), zaś sam Ziobro używa funduszu sprawiedliwości jak swojej partyjnej skarbonki, kasą z której dzieli pomiędzy swojaków.

Tak więc teza, którą tu przedstawiłeś, jest raczej z tych z rzyci wziętych. Winą nie jest to, że Polak wie wszystko, ale to, że nie potrafi odpowiednio działać i jest podatny na populizm i propagandę i sam nie potrafi ocenić pewnych rzeczy. A to znów wynika z braku wiedzy, czyta się u nas o wiele mniej niż na zachodzie, w UK na przykład gazety mają naprawdę duże nakłady, u nas nie...

Ej... Lucek , Lucek - jaki stary ty jesteś a takie bzdety puszczasz " z życi ... dobrze że nie twojej - jak już :-X"

A na poważnie wpis dobry z tym że jak wczytasz się w mój cytat - to praktycznie to samo - a ty o życi piszesz , bo znowu trzeba w kogoś na forum puknąć. Aby sobie ranek poprawić.

No wiem że nie mieszkasz w polsce - jak byś mieszał i był obyty na codzień z kupą ludzi i ich opiniami... ( nawet w rodzinach są jadki - a ludzie nie wiedzą o co się kłucą bo taki jest przekaz... ) to to sie nazywa polska mentalność oraz obycie z wszech wiedzą polaka - od kosmosu po archeologie... 8)

Wracając
W dzisiejszych czasach liczy się:

Przekaz - media - dlatego tak ważne są dla wszystkich stron - jeszcze.. w pl mamy ten komfort że jest wybór czego słuchamy choć pis ma ślinę na ten temat.
Obiecanki - rozdawnictwo - na tym wiele ekip jedzie w pl... ( jeśli ci pasuje branie kasy lub inna obiecanka - głosujesz)
Układy - wbrew pozorą znaczna część stała się zależna od pracy  gdzie pracuje - w tych pracach są układy polityczne od samorządu po spółki skarbu - oddajesz głos.
Rozliczenia - raz są raz niema ( przecież twardego elektoratu pisu nie przekonasz że robi żle - to NIEMCY jak już) o PO rozliczyli ....
Pozostaje kilka innych czynników wyboru - ale to już nie partie z góry tabeli...

Cyt."Winą nie jest to, że Polak wie wszystko, ale to, że nie potrafi odpowiednio działać i jest podatny na populizm i propagandę i sam nie potrafi ocenić pewnych rzeczy. A to znów wynika z braku wiedzy, czyta się u nas o wiele mniej niż na zachodzie, w UK na przykład gazety mają naprawdę duże nakłady, u nas nie..."

Trafna i słuszna diagnoza - niestety tak to w pl wygląda. I tu nie ma co dyskutować... ( ja dodam brak odpowiedniego wykształcenia , kultury wyboru , przynależności do wartości prezentowanej przez dane partie... - bo w pl to jest kupczenie nie kampania..)

Także spokojnie - proszę o spokojniejsze posty chętnie podyskutuje , ale nie tematami jak to nazywasz z "Życi"......
Maciek

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #91 dnia: 12.05.2022, 10:04 »
W Polsce jest dupa, bo ludzie nie chodzą na wybory, a ci co chodzą często są sterowani (np. przez Rydzyka) i nie mają wielkiego pojęcia o co chodzi, za to cieszą się, że ktoś im obieca wiele, jak 500+.

Ludzie nie chodzą na wybory bo przekonali się że nie ważne jak zagłosują to i tak te same gęby w Sejmie o ile nie w rządzie. To wina polityków a nie wyborców którzy tak ustawili system żeby wynik był taki a nie inny. Przyjmijmy na chwilę hipotezę roboczą że PiS przerżnie wybory - hurra, wiwat i brawo my tylko że politycy PiS dalej będą w Sejmie a PiS jako partia dalej będzie doił kasę z budżetu. I co im zrobisz? Rozliczenia? Jakie rozliczenia jak wszystko było zgodne z prawem? A nawet gdyby to lepiej byłoby nowej władzy mieć straszak w postaci PiS niż wywalić tych idiotów z polityki - tak jak robi PiS z Tuskiem w tej chwili...

A ludzie nawet jak rozumieją że rozdawnictwo jest szkodliwe w rzyci to mają bo i tak "zapłaci kto inny" a ich chata z kraja.

Jedynym wyjściem jest taki kryzys że ludzie za suchą bułkę będą gotowi wsunąć bliźniemu kosę pod żebra - ja przynajmniej innej opcji nie widzę :(
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #92 dnia: 12.05.2022, 10:23 »
Lucjan czasami mam wrażenie że Ty siedzisz sobie na wyspie i Twoje opinie opieraja się li tylko na przekazie medialnym i to jednej telewizji :D :P
Nie odbieraj tego jako ataku ale totalnie nie masz pojęcia co się działo, dzieje w Sądownictwie. jako ze przez 14 lat praktycznie codziennie miałem przyjemnośc i nie przyjemność 8)przebywać wśród wszystkich pracowników  w Sądach Rejonowych, Okręgowych a w szczególności miałem do czynienia z Sędziami , napisze tak tam nie jest potrzebna reforma tylko rewolucja całego systemu który od lat utworzył kaste pokuministycznych nietykalnych ludzi, którzy uważają siebie za nadludzi.
To nie jest tak że sędziowie nie chca zmian , wyobraz sobie że chcą ale stara kasta sedziów która potworzyła róznego rodzaju instytucje czy kliki nie chce czegokolwiek zmieniać im jest dobrze w tym nic nie robieniu i wykorzystywaniu wszystkich do wszystkiego.
Mógłbym pisać jak to Pani SO w ramach godzin pracy protokolantki nakazuje jej pilnować swoje dziecko, robienia zakupów czy innych ciekawych rzeczy, jak protokolant wykonuje czynności słuzbowe należące do Sędziego z napisaniem wyroku włącznie oraz innych ciekawych rzeczy ( tutaj już tylko CBA ) i Prosze mi wierzyc to nie są i nie były jednostkowe sprawy.
Kasta starych wyjadaczy ma sie dobrze i póki dzisiejsza opozycja utrudnia zmiany nic konkretnego nie nastąpi i marazm sądowniczy jeszcze długo będzie Nam doskwierał.
Czasami mam wrażenie że Nasz Kraj nie wyszedł z komuny, zmienił szyldy, nazewnictwo a nadal tkwimy w tym bagnie tylko takim mniej smierdzącym, lepiej usytuowanym - Modern Communism ;D :P :'( :'(

-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Medunamun

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
  • Feeder Klub Mazowsze
« Odpowiedź #93 dnia: 12.05.2022, 10:30 »
;)
Pozdrawiam :)

Konrad, Feeder Klub Mazowsze

PB: karp 9,07 kg, Łowisko Kamień

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #94 dnia: 12.05.2022, 19:33 »
Kasta starych wyjadaczy ma sie dobrze i póki dzisiejsza opozycja utrudnia zmiany nic konkretnego nie nastąpi i marazm sądowniczy jeszcze długo będzie Nam doskwierał.

No, bo to zapewne zmiany na lepsze, zwłaszcza kadrowo :facepalm:
Ale nie martw się, dzisiaj władzuchna mająca (zresztą od lat, więc skąd ta zwłoka?) bezwzględną większość przegłosowała swoich piebiaków do KRS. Że niby lud wybrał trzecią władzę. Teraz tylko czekać na efekty.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Cygnus

• Ekspert
  • Reputacja: 65
« Odpowiedź #95 dnia: 12.05.2022, 20:47 »
 Teraz tylko czekać na efekty.
[/quote]

Teraz na pewno się wielu zdziwi.
"Nie można więc głosować za demokracją i wiecznie przeciwstawiać się gustom większości. To jest zakłamanie. Grzeszyć na ziemi i zgłaszać jednocześnie pretensje do nieba?!
Ale ja osobiście jestem szczery: zawsze głosowałem za kontrrewolucją"

Offline robson

• Ekspert
« Odpowiedź #96 dnia: 12.05.2022, 20:50 »

Jak konie ze stadniny w Janowie.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Cygnus

• Ekspert
« Odpowiedź #97 dnia: 12.05.2022, 20:51 »
Teraz tylko czekać na efekty.

Jak konie ze stadniny w Janowie.
[/quote]

Pożyjemy zobaczymy 8)
"Nie można więc głosować za demokracją i wiecznie przeciwstawiać się gustom większości. To jest zakłamanie. Grzeszyć na ziemi i zgłaszać jednocześnie pretensje do nieba?!

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #98 dnia: 12.05.2022, 20:55 »
Czego jeszcze nie widziałeś?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Cygnus

• Ekspert
« Odpowiedź #99 dnia: 12.05.2022, 20:57 »
Czego jeszcze nie widziałeś?

Nie wiem Mostek , Ty do mnie pijesz ?

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #100 dnia: 12.05.2022, 20:59 »
No bo w sumie ja też nie wiem, co mamy zobaczyć, jak pożyjemy.
 :D

Czy liczysz, że teraz, za 324 podejściem, ta władza nie spierdoli tego, czego się dotknęła? Czy źle Twój wpis odebrałem?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Cygnus

• Ekspert
« Odpowiedź #101 dnia: 12.05.2022, 21:02 »

Czy liczysz, że teraz, za 324 podejściem, ta władza nie spierdoli tego, czego się dotknęła? Czy źle Twój wpis odebrałem?

Co Ty chcesz zobaczyć to ja nie wiem . Bo nie wiem na co patrzysz
 ;)

Offline Cygnus

• Ekspert
« Odpowiedź #102 dnia: 12.05.2022, 21:06 »

Odpowiem Ci zagadkowo albo mniej zagadkowo (bo nie wiem gdzie jest Twoje myslenie) pewnym cytatem

"Ambasador Chin na Ukrainie przewidział klęskę Rosji w wojnie, ale publikacja została usunięta

Były ambasador Chin na Ukrainie Gao Yuxheng był niezwykle krytyczny wobec rosyjskiej inwazji na Ukrainę, nazywając Rosję kwestią czasu."

Offline robson

• Ekspert
« Odpowiedź #103 dnia: 12.05.2022, 21:09 »
Ja tam czekam co nowy stary szef NBP nam oznajmi. Już groziła nam deflacja, mieliśmy nieprzebrane zasoby gotówki, stopy procentowe jeszcze przez lata miały być stabilne, złoty umacniał się trochę za szybko. I jeszcze ludzie wbijają mu szpilki...

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #104 dnia: 12.05.2022, 21:11 »
Lucjan czasami mam wrażenie że Ty siedzisz sobie na wyspie i Twoje opinie opieraja się li tylko na przekazie medialnym i to jednej telewizji :D :P
Nie odbieraj tego jako ataku ale totalnie nie masz pojęcia co się działo, dzieje w Sądownictwie. jako ze przez 14 lat praktycznie codziennie miałem przyjemnośc i nie przyjemność 8)przebywać wśród wszystkich pracowników  w Sądach Rejonowych, Okręgowych a w szczególności miałem do czynienia z Sędziami , napisze tak tam nie jest potrzebna reforma tylko rewolucja całego systemu który od lat utworzył kaste pokuministycznych nietykalnych ludzi, którzy uważają siebie za nadludzi.
To nie jest tak że sędziowie nie chca zmian , wyobraz sobie że chcą ale stara kasta sedziów która potworzyła róznego rodzaju instytucje czy kliki nie chce czegokolwiek zmieniać im jest dobrze w tym nic nie robieniu i wykorzystywaniu wszystkich do wszystkiego.
Mógłbym pisać jak to Pani SO w ramach godzin pracy protokolantki nakazuje jej pilnować swoje dziecko, robienia zakupów czy innych ciekawych rzeczy, jak protokolant wykonuje czynności słuzbowe należące do Sędziego z napisaniem wyroku włącznie oraz innych ciekawych rzeczy ( tutaj już tylko CBA ) i Prosze mi wierzyc to nie są i nie były jednostkowe sprawy.
Czasami mam wrażenie że Nasz Kraj nie wyszedł z komuny, zmienił szyldy, nazewnictwo a nadal tkwimy w tym bagnie tylko takim mniej smierdzącym, lepiej usytuowanym - Modern Communism ;D :P :'( :'(

Ale ja nie twierdzę, że było dobrze, tylko że Ziobro nie robi żadnych reform tak naprawdę tylko ora Polskę i kombinuje pod siebie. Na przykład dlaczego prokuratura zrezygnowała ze sprawy Obajtka albo Wrony, tego z Polskich Wód? Czy tak mam wyglądać sprawiedliwość, że zamiast sąd decydować o winie oskarżonego robi to prokurator generalny?

I tak, trzeba reformować sądownictwo, ale nie w ten sposób jak teraz. PiS na przykład trąbił, ze sędziowie mają ujawniać oświadczenia majątkowe, bo podobno ci co są najwyżej 'kombinowali'. BYła afera o kastach i tak dalej. A dzisiaj Dżulia Przyłębska, sędzia nad sędziami, sama sobie zdecydowała, że ona i jej kumple z Izby Dyscyplinarnej nie musza ujawniać swych majątków, w tym pożeracz sałatek na sali sejmowej - Krysia Pawłowicz. Im się należy! :)

Janusz, ja nie robię reklamy PO czy innym PSL-om (chyba tak to odbierasz), ja pokazuję co się wyrabia teraz. Już sam fakt, że Ziobro jest zarówno ministrem sprawiedliwości jak i prokuratorem generalnym jest przegięciem pały. Jak i to, że zagarnął sobie fundusz sprawiedliwości, a członkowie jego rodziny piastują stanowiska w państwowych spółkach, zarabiając kasę o jakiej możemy pomarzyć. A sprawa Piebiaka w normalnym kraju spowodowałaby trzęsienie ziemi i dymisję gościa jak i jego przełożonego, a tu praktycznie nic mu się nie stało. Po prostu przykład jak to ma być sprawiedliwie.

Lucjan