Autor Wątek: Airsoft  (Przeczytany 4419 razy)

Offline demios

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
Airsoft
« dnia: 23.05.2022, 12:21 »
Z potrzeby ruszenia doopska z kanapy i trochę bardziej radykalnej  aktywności fizycznej niż wędkarska wymyśliłem sobie że może spróbuję swoich sił w airsoft gun.
Póki co jestem na etapie zgłębiania tematu, replik i niezbędnego wyposażenia. Czy któryś z kolegów interesuje się tą tematyką lub co więcej uczestniczy w grach np. w Warszawie i okolicach?       

Offline Miwol

• Ekspert
  • Reputacja: 136
Odp: Airsoft
« Odpowiedź #1 dnia: 23.05.2022, 18:17 »
Kiedyś parę razy byłem na takich rozgrywkach, się wiele Ci nie powiem. Podstawa podstaw to wysokie buty, które zabezpieczą Cię przed skręceniem kostki (rozgrywki często odbywają się w lesie) oraz bardzo wytrzymałe okulary (bez nich można stracić oko), które wytrzymają bezpośredni strzał z ASG.

Różne grupy noszą różne umundurowanie, więc będziesz musiał się też w to zaopatrzyć.
Pozdrawiam,
Michał

Złów i wypuść

Offline Qasz

• Reputacja: 99
  • Improvises, adapts and angling
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 23.05.2022, 20:21 »
Biegałem w airsofcie od 2002 do 2014.
1. Dobre tanie i naprawdę wytrzymałe okulary to Uvex X-One
2. Buty, wysokie Starforce, lub inne na wibramowej podeszwie
3. Jak biegasz w lecie to nie inwestuj w pełny mundur, ugotujesz się, spodnie z munduru i podkoszulek robią robotę
4. Z replikami jestem na bakier, kiedyś tanimi i dobrymi były Cymy (Kałachy maja niezniszczalny GearBox), J.G Works (s-552 Comando), Jak chcesz pobawić się w snajpienie to JG098 T3-K3, krótki magazynek, prec. lufa z silikonowym hopem, sprężyna m110, powinieneś mieć 440-460 fps na wyjściu lufy
Do dziś mam krótkiego kałacha AK 74-u z Classic Army z tamtych pięknych czasów, ehh się łezka w oku kręci.
5. Nie opakuj się w gaziaki jak chcesz pobiegać na jesieni, fps-y spadają, często zawór przymarza i syfonuje cały gaz, gaz jest teraz drogi ;)
6. Warto zaopatrzyć się w rękawiczki, często człowiek musi przywrzeć do gleby, a wtedy się nie patrzy jak plastik świszcze nad głową, łapsko można rozciąć choćby o ostrzejszy kamień (czasem po demobilach trafią się nomexy albo bundeswery, mam oba modele i polecam serdecznie, bo są jak druga skóra)
7. Nie oszczędzaj na kulkach, nie wiem co tam teraz jest na topie, ale dobre kulki nigdy nie przytną się w lufie i nie będzie Cię to wk... w ferworze zabawy. Serio to w cholerę ważny punkt.

Apropo już samego strzelania:
1. Nie pruj serią, "spray and pray" nigdy nie jest ok, chyba że się cofasz z oddziałem i musisz zasypać drugą drużynę plastikiem, żeby atak im się załamał. Dwie pojedyncze kulki zawsze eliminują klienta, nawet jedna (jak się przyzna) ale nie zdradza to tak bardzo twojej pozycji jego kolegom (klekotanie giwery słychać nawet z 40-50 metrów)
2. "Honorowo w plecy", frontalny atak to zawsze głupie rozwiązanie, chyba że dana grupa ma odwracać uwagę przeciwnika kiedy inni koledzy zachodzą z flanki
3. Chroń zęby tak jak oczy, niektórzy snajperzy rozkręcają swoje giwery do 600fps i na kulce 0.42 grama mają taką moc że łamie zęby, "airsofciarz strzela, a pan bóg plastik nosi" więc warto wejść do sportowego i kupić takie ochraniacze jak mają bokserzy. albo nosić maskę na twarzy, ale co kto lubi.

Tyle ode mnie, pomyślnych łowów ;)
Nosferatu z koncentratu

Offline demios

« Odpowiedź #3 dnia: 23.05.2022, 22:38 »
Dzięki Quasz za cenne rady :thumbup:. Zamierzam grać wyłącznie wiosna -lato. Okulary balistyczne i maska na facjatę to podstawa, koszulka z pewnością da najlepszy komfort termiczny, ale czy jak dostanę kulką z mocniejszej repliki to nie będzie zbyt bolesne? Sprzęt mam już mniej więcej wybadany i upatrzony. Ciekawa sprawa o której dowiedziałem się przy okazji zgłębiania tematu ASG, a o której raczej mało kto wie - ustawa zakazuje osobom nieuprawnionym (czyt. przeciętny cywil) noszenia munduru w kamuflażu używanym przez Wojsko Polskie.

Offline Qasz

« Odpowiedź #4 dnia: 23.05.2022, 23:18 »
koszulka z pewnością da najlepszy komfort termiczny, ale czy jak dostanę kulką z mocniejszej repliki to nie będzie zbyt bolesne?
Będzie, zawsze boli, ale fakt, jak jest mundur to skóry nie przetnie lub siniak jest mniejszy. Poza tym maskowanie lepsze i ochrona przed komarami "wygodniejsza" bo psikasz mundur a nie swoje ciało DEET'em. Natomiast się gotujesz. Nie ma idealnego rozwiązania w tym wypadku. Jak masz kasę na mundur to bierz, ale patrz żeby był 100% bawełna lub z nikłymi domieszkami sztucznych włókien. Niestety kiedy kupisz sobie 50/50% bawełna poliester to nie tylko spocisz się jak dzik, ale też zaczniesz śmierdzieć jak wspomniany dzik. Widziałem takich radosnych wojaków z najtańszych chińskich bojówkach i parkach, pocili sie na masę i szybciutko ściągali bluzy, ale niestety smrodzik nie znikał.

Nakolanniki, warto kupić je na samym początku, jak rękawiczki, można z znajomym wziąć jedną parę i się podzielić. Często na "kombacie" będziesz klękał, krzaki, droga, kamienie, szkło - to wszystko sakramencko kłuje w kolano na które często klękasz, czasem je rani, a jak napisałem wcześniej, są sytuacje w których nie popatrzysz gdzie będziesz "przyglebiał".
Dobre są Alty ale też drogie, warto poszukać, za tanie nakolanniki płaci się dwa razy, gumy wcinają się w nogi, a one i tak zjeżdżają z kolan. Niektórzy (w tym ja) pozbywali się taśm nośnych i doszywaliśmy nakolannik na mundur, na stałe. Działa to bardzo dobrze jeśli masz dobrze dopasowane spodnie. Alty mają bardzo dobrze przemyślany system gum, są jakby zapinane na nity które pozwalają im pracować, wszystkie te tanie które mają naszyte taśmy na stałe zwyczajnie zjadą Ci po krótkim truchcie.
Albo szukaj spodni które mają wkład na miękkie pady i wsadź tam piankę EVA z takiego wafla na podłogę do pokoju dziecięcego, jest tego masę, na pewno coś znajdziesz.
Nosferatu z koncentratu

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #5 dnia: 23.05.2022, 23:56 »
Chyba wiem o co chodzi.
Najpierw zapisz się na strzelnicę. Szybki 2 dniowy kurs z podstawowym przeszkoleniem. Bezpieczeństwo, obsługa broni, pierwsze tarcze. Jak już będziesz wiedział o co kaman, to airsoft będzie tańszym rozwiązaniem.
Marcin

Offline demios

« Odpowiedź #6 dnia: 24.05.2022, 08:38 »
Qasz - jesteś skarbnicą wiedzy i to w najlepszym wydaniu czyli praktycznym :)
Katmay - wydaje mi się że wiedza z obsługi broni - nazwijmy ją w uproszczeniu "ostrej" nie będzie niezbędna w przypadku ASG to jednak trochę inna para kaloszy. Przyznam, że myślałem nawet o wyrobieniu pozwolenia na broń sportową, ale wiążą się z tym pewne "niedogodności" w tym dziedziczenie takiej broni przez spadkobierców, a tego wolałbym uniknąć.

Qasz - podpowiesz jeszcze gdzie szukać dobrego jakościowo munduru a przede wszystkim spodni - z demobilem od dłuższego czasu już krucho, a większość dostępnych w ofercie to większa lub mniejsza domieszka poliestru - dla przykładu najnowszy wzór munduru letniego naszego wojska to 50/50. Może jakieś pustynne US, ale to nie camo na las.
edit.  Ogarnąłem, że w sklepie na M można wyszukać po materiale i są pozycje ze 100% bawełna :)         

Offline Qasz

« Odpowiedź #7 dnia: 24.05.2022, 10:39 »
Przeglądnąłem teraz siec, fakt, posucha jak cholera w starych dobrych mundurach (angliki, holendry, czeskie i duńskie miały dobry materiał) więc trochę trudno mi doradzić.
Ale widzę że helikon produkuje spodnie 60% bawełna i 40% poliester, w spodniach o takim składzie obecnie chodzę ale są to rip-stop'y i dupsko mi się nie poci szczególnie, wytrzymałe są jak na użytek cywilny, myślę że w lesie też dadzą radę o ile nie przeraża cię cena.
Bardzo podoba mi się ten kamuflaż https://tiny.pl/9vtgt nie ze względów estetycznych, ja zwyczajnie wiem że to się będzie dobrze maskować w letniej aurze. Poza tym tu cytuję tekst ze strony "Dodatkowo w miejscu kolan znajduje się miejsce na miękkie ochraniacze" wiec sprawę nakolanników też masz wtedy rozwiązaną. Szukaj czegoś takiego, myślę że nawet jeśli skończysz z airsoftem to takie spodnie spokojnie zostaną Ci jeszcze do wędkarstwa czy jako "wycierusy" do jakichś prac.
Przypadkiem rękawiczki znalazłem, to kopia ale wygląda dobrze https://tiny.pl/9vt7c
Nosferatu z koncentratu

Offline demios

« Odpowiedź #8 dnia: 24.05.2022, 11:21 »
Anglika idzie jeszcze znaleźć, flectarna też jeszcze trochę jest - ale tu babcia by się w grobie przewracała, że w niemieckim mundurze hasam ;)   Najrozsądniej chyba poszukać u Helikona i Texara i tego będę się trzymał.   

Offline Mati C

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 25.05.2022, 12:43 »
Podstawą na początek przygody z AirSoft jest bezpieczeństwo i dobra replika. Nie polecam inwestycji w mundur etc. to jeszcze za wcześnie na tym etapie. Biorąc pod uwagę zasieg i szybkość rozgrywki kamuflaż nie jest aż tak istotny.
Zwykle ciemne ubranie świetnie nada się na rozgrywkę w lesie i CQB. Bluza w kolorze khaki i jesteś niewidzialny. ;)
Na gadżety przyjdzie czas jak AirSoft Cię wciągnie i razem z kolegami ustalicie jakie "barwy" chcecie ubierać.
Mnie już tylko zostały piękne wspomnienia po wielkich bitwach na kulki, ale jedno jest pewne możesz być "niewidzialny" ale jak braknie FPS to zbierasz lanie.

Offline demios

« Odpowiedź #10 dnia: 25.05.2022, 13:45 »
Podstawą na początek przygody z AirSoft jest bezpieczeństwo i dobra replika. Nie polecam inwestycji w mundur etc. to jeszcze za wcześnie na tym etapie. Biorąc pod uwagę zasieg i szybkość rozgrywki kamuflaż nie jest aż tak istotny.
W pełen mundur póki co  nie zamierzam inwestować, chciałbym jednak kupić spodnie (chyba skuszę się na te z linku który podrzucił Qasz) - jeśli nie wciągnę się w tą zabawę to będę miał do wędkowania. O  bezpieczeństwo jak najbardziej zadbam - okulary lub gogle balistyczne i maska na zęby. Replika 400 fps z dłuższą lufą i mosfetem na pokładzie i dobre kulasy już upatrzone ;)             

Offline Mati C

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 25.05.2022, 14:06 »
Spodenki super,  będą służyć. Ja jestem fanem tej marki, nigdy mnie nie zawiodła.
Do tego jeszcze jakiś boczniak do walk w pomieszczeniach i... aż mam ciarki na plecach.
Opuszczam tą dyskusje bo zaczynam już oglądać repliki :P :facepalm:

Offline demios

« Odpowiedź #12 dnia: 25.05.2022, 14:36 »
Spodenki super,  będą służyć. Ja jestem fanem tej marki, nigdy mnie nie zawiodła.
Do tego jeszcze jakiś boczniak do walk w pomieszczeniach i... aż mam ciarki na plecach.
Opuszczam tą dyskusje bo zaczynam już oglądać repliki :P :facepalm:
Nie odpuszczaj, podrzucę info co jest obecnie polecane :P

Offline Medunamun

• Reputacja: 62
  • Feeder Klub Mazowsze
« Odpowiedź #13 dnia: 25.05.2022, 16:07 »
Oj kurczę przyznam się, że jakieś dwa miesiące temu też rozkminiałem wejście w ASG. 8) nawet nad repką G3 się pochylałem dość mocno :P
Pozdrawiam :)

Konrad, Feeder Klub Mazowsze

PB: karp 9,07 kg, Łowisko Kamień

Offline demios

« Odpowiedź #14 dnia: 25.05.2022, 16:18 »
Oj kurczę przyznam się, że jakieś dwa miesiące temu też rozkminiałem wejście w ASG. 8) nawet nad repką G3 się pochylałem dość mocno :P
Odpuściłeś, czy pociągnąłeś temat?