Autor Wątek: Przypony Matrix MXC i inne z oczkiem - wada fabryczna?  (Przeczytany 1706 razy)

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Przypony Matrix MXC z oczkiem notorycznie mi pękały na łączeniu z haczykiem.
Okazało się, że są w błędną stronę zawiązane.
Żyłka jest wiązana w stronę zakończenia drutu oczkowego.
Gdy żyłka się napina podczas brania to się po prostu przeciera o ostrą krawędź końca drutu przy oczku.

Ostatnio był film na youtube z testem i rzeczywiście on potwierdził mnie w przekonaniu, że coś jest nie tak z tymi haczykami.
Mam ich około 10 opakowań i jedne dosłownie pękają przy braniu, gdzie hamulec jest mocno poluzowany, a inne trzymały dobrze.
Nie wiem czy wszystkie mają tę wadę, musiałbym posprawdzać.

Offline enkoder

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Przypony Matrix MXC i inne z oczkiem - wada fabryczna?
« Odpowiedź #1 dnia: 18.06.2022, 00:59 »
Przyponów nie kupuję, sam wiążę haczyki, ale jeszcze ani jeden MXC mnie nie zawiódł. Przypony są wadliwie zawiązane...

Na zdjęciu haczyk MXC-6 nr16 na żyłce 0,128

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #2 dnia: 18.06.2022, 01:28 »
Ja wiąże sam te haczyki i jak do tej pory żaden mnie nie zawiódł.
Swego czasu używałem kupne przypony różnych producentów ale zrezygnowałem z nich i sam zacząłem wiązać ze względu na częste przypadki podobne do Twojego.

Wysłane z mojego AGS2-L09 przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 18.06.2022, 01:43 »
Przyponów nie kupuję, sam wiążę haczyki, ale jeszcze ani jeden MXC mnie nie zawiódł. Przypony są wadliwie zawiązane...
Na zdjęciu haczyk MXC-6 nr16 na żyłce 0,128
Dla porównania wadliwe gotowe przypony matrixa do kupienia za ~18 zł/ 8 szt.
Na ten sezon postawiłem na gotowce i niestety wtopa, chciałem oszczędzić nerwy i czas  przy wiązaniu, ale ile ja ryb straciłem w tym sezonie i się głowiłem co robię źle...

Offline enkoder

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #4 dnia: 18.06.2022, 01:54 »
Faktycznie, lipa. Swoją drogą, dobrze wiedzieć.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #5 dnia: 18.06.2022, 08:49 »
Stachu Karwacki mówił o tym chyba w filmie z Natura Fishing. Ja wiąże sam, żyłka zawsze drugą stroną przechodzi, co ciekawe nie mam spadków ryby tylko i wyłącznie na Kamasanach B911x, na Guru MWG, Drennanach WGS, Kamasanach T360 zdażają się częste spadki ;D dla tego też zamówiłem po 3 paczki 12 i 10 rzeczonych Kamasanów B911.
Dzierżno uzależnia

Offline kordi

• Ekspert
  • Reputacja: 74
« Odpowiedź #6 dnia: 18.06.2022, 10:16 »
Miałem to samo na gotowcach od Guru, też były źle zawiązane i puszczały przy oczku.
Od tego czasu sam wiąże zimą przy szklaneczce czegoś dobrego i problemy się skończyły :P

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #7 dnia: 18.06.2022, 10:24 »
Miałem to samo na gotowcach od Guru, też były źle zawiązane i puszczały przy oczku.
Od tego czasu sam wiąże zimą przy szklaneczce czegoś dobrego i problemy się skończyły :P
Żebyś za grot nie zawiązał ;D
Dzierżno uzależnia

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 27.02.2025, 22:54 »
Odświeżę temat.
Ktoś ma nowe serie tych haczyków?
Nadal są źle wiązane?

Spisałem je na straty, więc sprawdziłem wytrzymałość przyponów na żyłkach 0.18 oraz 0.20 i się mocno zawiodłem.
Pękały od 1 kg do 2kg, z przewagą 1,5 kg.
Masakra jakaś.

Z kolei prawidłowo zawiązane (trafiła mi się jedna paczka prawidłowo zawiązane) wytrzymywały na 0.20 około 2.3kg - pękały na oczku, więc nadal bardzo słabo.
A na allegro widzę, że te przypony same 5/5 mają

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #9 dnia: 28.02.2025, 09:25 »
Bo nikt z oceniających nie badał ich wytrzymałości ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 28.02.2025, 10:07 »
Odświeżę temat.
Ktoś ma nowe serie tych haczyków?
Nadal są źle wiązane?

Spisałem je na straty, więc sprawdziłem wytrzymałość przyponów na żyłkach 0.18 oraz 0.20 i się mocno zawiodłem.
Pękały od 1 kg do 2kg, z przewagą 1,5 kg.
Masakra jakaś.

Z kolei prawidłowo zawiązane (trafiła mi się jedna paczka prawidłowo zawiązane) wytrzymywały na 0.20 około 2.3kg - pękały na oczku, więc nadal bardzo słabo.
A na allegro widzę, że te przypony same 5/5 mają

Nie wiem jak bardzo takie testy mają się do wytrzymałości przyponu w praktyce - podczas holu ryby... ? 

Co do żyłki przyponowej 0.20mm Matrix to sam również takiej używam i nie zawiodłem się na niej.  Uważam ją za bardzo mocną...

Tak to już jest z gotowcami.  Zawsze może coś pójść nie tak podczas ich produkcji a później... rozczarowanie...

Mnie zawiodły gotowe Preston KKM - B, gdy prostowały mi się podczas holu ale z kolei żyłka przyponowa Preston Reflo Power to prawdziwy Power Line... ;D, którą z czystym sumieniem polecam :thumbup:

C'est la Vie

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 28.02.2025, 10:10 »
Znaczy... jak niby wytrzymałość żyłki miałaby się zmieniać w trakcie holu? Żyłka o wytrzymałości 2kg ma wtedy wytrzymałość 2k, a ta 4kg... Czego tu się doszukiwać? Jeśli chodzi Ci o szarpania ryby, które nie występują w trakcie testów statycznych, to nadal żyłka o wytrzymałości 4kg będzie 2x mocniejsza od tej 2kg.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #12 dnia: 28.02.2025, 11:02 »
...żyłka przyponowa Preston Reflo Power to prawdziwy Power Line... ;D, którą z czystym sumieniem polecam

Prawdziwie przegrubiona o 0.02 - 0.03 mm, więc nie dziwota, że mocna w stosunku do deklarowanej średnicy ;)

Oczywiście przegrubienie to defekt opisu żyłki, a nie samej żyłki, która od wielu lat należy do najpopularniejszych przyponówek na wymagającym rynku brytyjskim.

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 28.02.2025, 13:56 »
Bo nikt z oceniających nie badał ich wytrzymałości ;)
Też tak myślę, ale te przypony były tragiczne, może obecnie poprawili wiązanie i dlatego pytam.

Nie wiem jak bardzo takie testy mają się do wytrzymałości przyponu w praktyce - podczas holu ryby... ? 
  Co do żyłki przyponowej 0.20mm Matrix to sam również takiej używam i nie zawiodłem się na niej.  Uważam ją za bardzo mocną...
 Tak to już jest z gotowcami.  Zawsze może coś pójść nie tak podczas ich produkcji a później... rozczarowanie...
 Mnie zawiodły gotowe Preston KKM - B, gdy prostowały mi się podczas holu ale z kolei żyłka przyponowa Preston Reflo Power to prawdziwy Power Line... ;D, którą z czystym sumieniem polecam :thumbup:

Podczas holu wystarczyło, że zarybieniowy karpik szarpnął głową nawet przy bardzo mocno odkręconym hamulcu i przypon pękał.
Jak to znajomi mówili: szczupak na 100%. Później sytuacja się powtarzała, więc przetestowałem w domu i napisałem temat.
Żyłka jest ok tylko tak jak wspomniałem sposób wiązania jest nieprawidłowy przy oczku haczyka (w złą stronę jest zrobione wiązanie).
Do tego prawidłowo zawiązany pęka zawsze na pętli, więc też tutaj jest jakiś problem.
Średnia na mikrometrze cyfrowym pokazuje przegrubienie na obu średnicach zaledwie o 0.008mm, więc marginalna mieszcząca się w mojej granicy błędu produkcyjnego do 0.01mm