Autor Wątek: Kij na brzane w nurcie  (Przeczytany 10419 razy)

Offline kemaz200

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Kij na brzane w nurcie
« dnia: 07.07.2022, 19:03 »
Hej,

Potrzebuję kija na brzany 3 składowego (ok. 140cm w transporcie). Kije brzanowe są 2-składowe.

Czy taka alternatywa pasuje na Dunajec/Wisle w nurcie:
Flag man Squadron Pro Feeder 3,90 m 80-250g.
https://www.glinywedkarskie.pl/shop/wedki-flagman-squadronpro-feeder/1053-flagman-squadron-pro-feeder-390m-80-250g.html

Flag man Squadron Pro Feeder 3,60 m 60-200g.
https://www.glinywedkarskie.pl/shop/wedki-flagman-squadronpro-feeder/1052-flagman-squadron-pro-feeder-360m-60-200g.html

Koszyk 150g z drutami + zanęta ni cholerę w nurcie się nie utrzyma na Dunajcu (Zakliczyn).

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2243
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kij na brzane w nurcie
« Odpowiedź #1 dnia: 07.07.2022, 19:13 »
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=5891.0

Tutaj masz dość podobny temat. Był jeszcze jeden o mocarnych feederach, ale nie mogę na szybko znaleźć.
Do zamieszczonych tam doszła jeszcze teraz nowość od Gabora https://angryfish.pl/pl/p/Wedka-By-Dome-Team-Feeder-Master-395RXH/44031 do 300 g ;)

Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline kemaz200

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #2 dnia: 07.07.2022, 21:12 »
Jest jeszcze Korum Big Water 13FT - 3 sekcje. Chyba nie podobny do Korum Barbel 13FT ?

Offline Brzanoholik Sandomierski

• Ekspert
  • Reputacja: 197
« Odpowiedź #3 dnia: 07.07.2022, 21:15 »
Tutaj masz kij 4,20 metra

https://zlowokazje.pl/t/wedki-feeder/trabucco-precision-rpl-barbel-carp-feeder

długość składu 147cm. Czy naprawdę warto sobie wędzisko "przycinać" o 30 cm żeby te 7 cm na składzie zaoszczędzić?
I need a Barbel !!!
I'm holding out for a barbel 'till the end of the night.
She's gotta be strong and she's gotta be fast
and she's gotta be fresh from the fight.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 220
« Odpowiedź #4 dnia: 07.07.2022, 21:29 »
Tutaj masz kij 4,20 metra

https://zlowokazje.pl/t/wedki-feeder/trabucco-precision-rpl-barbel-carp-feeder

długość składu 147cm. Czy naprawdę warto sobie wędzisko "przycinać" o 30 cm żeby te 7 cm na składzie zaoszczędzić?
O kurcze :) To jakaś nowość? Mam Matcha trabucco rpl carp precision i bardzo sobie cenię tę wędkę. Warta rozważenia do kolekcji. Jakie szczytówki są w zestawie?

• Ekspert
« Odpowiedź #5 dnia: 07.07.2022, 21:46 »
O kurcze :) To jakaś nowość? Mam Matcha trabucco rpl carp precision i bardzo sobie cenię tę wędkę. Warta rozważenia do kolekcji. Jakie szczytówki są w zestawie?

Nie mam zielonego :( A wędzisko "widziałem" w ofercie Trabucco już rok temu - więc nowość raczej średnia. Mój "diler" różnych sprzętów do podtrzymywania nałogu nawet mi proponował zakup ale faza ciężkich feederów już mi minęła (choć rozumiem podejście).

Teraz postanowiłem skupić się bardziej na wydatkach zanętowo-pelletowych niż składaniu na następny kij - bo choć nadal uważam że dobre wędzisko w połowie brzan jest kluczowe to w sumie nawet najlepszy sprzęt nic nie da jeśli brzany się na łowisko skutecznie nie znęci i nie zapoda na haku/włosie czegoś co królowa z entuzjazmem "hapnie" jednocześnie będąc dla reszty dworu posiłkiem mało apetycznym.
I need a Barbel !!!

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #6 dnia: 07.07.2022, 23:52 »
Jest jeszcze Korum Big Water 13FT - 3 sekcje. Chyba nie podobny do Korum Barbel 13FT ?

Grafit o wyższym module + lżejsze przelotki, więc zapewne nieco większa "responsywność" niż Barbel.

Niezależnie od kwestii wyboru wędziska, warto łowić z tzw. łukiem, tworząc i utrzymując dostosowane do siły nurtu wybrzuszenie na zanurzonym odcinku żyłki, które przeciwdziała przesuwaniu się koszyka (stosowny instruktaż zawierają rozliczne filmiki anglojęzyczne z tego wątku: https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=5723.0).

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 08.07.2022, 05:01 »
Grafit o wyższym module + lżejsze przelotki, więc zapewne nieco większa "responsywność" niż Barbel.

Plusem są lepsze własności rzutowe, minusem kij mniej miękki niż Barbele. Wędzisko skrojone jak ulał pod takie brzanowe "długie lance" jakie nasz mistrz Luk zwykle łowi.

Niezależnie od kwestii wyboru wędziska, warto łowić z tzw. łukiem, tworząc i utrzymując dostosowane do siły nurtu wybrzuszenie na zanurzonym odcinku żyłki, które przeciwdziała przesuwaniu się koszyka (stosowny instruktaż zawierają rozliczne filmiki anglojęzyczne z tego wątku: https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=5723.0).

Zawsze warto spróbować. Ja spróbowałem ale koszyk i tak nurt ściągał ale tłumaczyłem to sobie moim brakiem pełnego zrozumienia tematu i tym że woda nie tylko była bardzo wysoka oraz zawierała kupę płynących nurtem podgniłych liści.
I need a Barbel !!!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #8 dnia: 08.07.2022, 08:22 »
Jakby co to ja widzę brania płotek na moich barbelkach 2.5 lb. Pytanie jaki jest uciąg i jakie koszyki należy stosować? Bo trudno o kij co zarzuca koszyki 250 gramów i widać na nim brania kiełbi :) Mam też kije 2.75 lb Big Water, które z logo innych firm kosztowałyby zapewne dwa razy tyle, tak świetnie wyglądają i się sprawują. Są bardziej zbliżone do karpiówek, jednak przewidziane są albo do bardzo szybkiej wody albo do dalekich zarzutów lub miotania ciężkich rzeczy, jak podajnik do Metody o dużej wadze. Plusem kijów jest też możliwość bezpośredniego użycia spomba z Koruma. Pomyślałbym o tym, bo to doskonałe narzędzie do nęcenia. Ja mam już ponad 30 brzan złowionych w okresie 3 tygodni, i to na Trencie niepływowym, okraszonych podobną ilością kleni, leszczy i dużych płoci, w dużej mierze jest to zasługa punktowego nęcenia, w tym konopiami. Co do brań - ja blokuję koszyk stoperem, z racji ciut lepszego samozacięcia, jednak jeśli koszyka nie zablokujemy, to ryba ciągnąć za żyłkę da widoczne wskazania. Warunkiem jest obserwowanie wędki bardziej z boku.

Rozpatrzyłbym oprócz oczywiście wspomnianego łowienia z łukiem koszyki z wąsami, do których daje się dłuższe przypony. Można wtedy zmniejszyć wagę zestawu.

Jakby nie było łowienie z koszykami 200 gramowymi jest bardzo trudne, i naprawdę kij musi mieć sporo mocy. Często dawanie koszyka o wadze która jest maksymalnym cw wędki powoduje dyskomfort przy zarzucaniu, bo czuć, że kij bardzo mocno się ugina. Dlatego przy wyborze feedera szukałbym czegoś o cw znacznie przewyższającym wagę zestawu.
Lucjan

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 08.07.2022, 14:09 »
Jakby co to ja widzę brania płotek na moich barbelkach 2.5 lb.

Po moich doświadczeniach z sufcastingiem na mojej "asystentce" potrafię zauważyć branie kiełbia ;) ;D

Często dawanie koszyka o wadze która jest maksymalnym cw wędki powoduje dyskomfort przy zarzucaniu, bo czuć, że kij bardzo mocno się ugina. Dlatego przy wyborze feedera szukałbym czegoś o cw znacznie przewyższającym wagę zestawu.

Racja, szczególnie przy feederach. Szkoda że nikt nie robi klasycznych kijów brzanowych dostosowanych do połowu na rzekach takich jak Dunaj czy Ren (bo kto by się taką Wisłą przejmował). Niby są plażówki ale mimo że na chama się nadadzą to jednak nie ma co ukrywać że są przystosowane do innego łowienia i tego się nie obejdzie. Widocznie rynek za mały :(

I need a Barbel !!!

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #10 dnia: 08.07.2022, 20:37 »

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 09.07.2022, 14:57 »
Łowię Korumem Big Water 2.75 lbs 13ft i doświadczenia na razie są budujące. Koszyk 90 g z wąsem kotwiczy ładnie na krawędzi głównego nurtu a szczytówka pokazuje fajnie nawet drobne skubnięcia. Nie stosuję łuku, jakoś nie umiem tego ogarnąć.
Przez dwa ostatnie tygodnie łowiłem na Odrze koło Głogowa. Akurat była niżówka, ale w nurcie wiozło mocno.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #12 dnia: 09.07.2022, 15:50 »
Łowię Korumem Big Water 2.75 lbs 13ft i doświadczenia na razie są budujące. Koszyk 90 g z wąsem kotwiczy ładnie na krawędzi głównego nurtu a szczytówka pokazuje fajnie nawet drobne skubnięcia. Nie stosuję łuku, jakoś nie umiem tego ogarnąć.
Przez dwa ostatnie tygodnie łowiłem na Odrze koło Głogowa. Akurat była niżówka, ale w nurcie wiozło mocno.

Cześć ,
Czy ten Korum szybko gaśnie po wyrzucie ?
Mam barbelki , które u mnie robią za surfcastingowe wędki ,ale dystans 90 m tylko powtarzalny mam … dalej posłać jest ciężko , bo przy 130 gr są już galaretowate przy mocnym wymachu  :)
Zastanawiałem się nad tym nowym big water ,właśnie.

Offline Alleius

• Ekspert
  • Reputacja: 47
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 09.07.2022, 16:00 »
Nie rzucałem na więcej niż 30-40 metrów, łowię z główek. Mogę się jedynie podzielić wrażeniem, wydaje mi się, że kij spokojnie powinien ogarnąć dalekie rzuty. W porównaniu z np. moją brzanówką z Foxa 3,6 m 2,25 lbs ten jest wyraźnie o bardziej szczytowej akcji.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #14 dnia: 09.07.2022, 16:10 »
Dzięki , czyli może to być właściwy wybór.