Autor Wątek: Wędka i kołowrotek na spławik (do 1000zł)  (Przeczytany 1283 razy)

Offline blakesly

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Wędka i kołowrotek na spławik (do 1000zł)
« dnia: 07.07.2022, 20:57 »
Witajcie!
Chciałabym zakupić już lepszą wędkę oraz kołowrotek. Posiadam budżet 1000 zł. Zależy mi na metodzie spławikowej, łowię w wodach stojących, głębokość miejscami do 11m, dużo roślinności. Celuję głównie w amury, karasie, leszcze, karpie, ogólnie średnie/większe ryby.
Wcześniej myślałam o bolonce Mikado Ultraviolet II 6m, ze względu na to, że chciałabym rzucać dalej (ok. 15-20 m.), ale nie jestem pewna, czy bolonka na jezioro to lepszy pomysł niż krótsza wędka innej firmy.
Do tego myślałam o kołowrotku Shimano Nasci FC C3000.
Mimo to chciałabym poznać waszą opinię, bo może doradzicie mi wybrać inny sprzęt, np. wędkę 3,6m.
Z góry dziękuję za pomoc!! :)

Offline Stan

• Ekspert
  • Reputacja: 209
  • Ulubione metody: bolonka
Odp: Wędka i kołowrotek na spławik (do 1000zł)
« Odpowiedź #1 dnia: 07.07.2022, 21:23 »
Bolonka na takie łowisko to nie najlepszy pomysł. I tak będziesz musiał łowić na spławiki przelotowe z racji dużej głębokości jaką masz na swoim łowisku, więc nie jest Ci potrzebna 6 metrowa wędka. Oczywiście i bolonką można łowić na spławiki przelotowe, ale lepiej do takiego wędkowania stosować kije dedykowane do takiego łowienia. Potrzebujesz mocnej match-ówki, ewentualnie float-a. Wędka o długości 390-420 cm z zapasem mocy w zupełności wystarczy.

Offline Miklas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 21
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 07.07.2022, 22:38 »
Witajcie!
Chciałabym zakupić już lepszą wędkę oraz kołowrotek. Posiadam budżet 1000 zł. Zależy mi na metodzie spławikowej, łowię w wodach stojących, głębokość miejscami do 11m, dużo roślinności. Celuję głównie w amury, karasie, leszcze, karpie, ogólnie średnie/większe ryby.
Wcześniej myślałam o bolonce Mikado Ultraviolet II 6m, ze względu na to, że chciałabym rzucać dalej (ok. 15-20 m.), ale nie jestem pewna, czy bolonka na jezioro to lepszy pomysł niż krótsza wędka innej firmy.
Do tego myślałam o kołowrotku Shimano Nasci FC C3000.
Mimo to chciałabym poznać waszą opinię, bo może doradzicie mi wybrać inny sprzęt, np. wędkę 3,6m.
Z góry dziękuję za pomoc!! :)

Jeśli możesz dołożyć ok 100zl, to fajnym zestawem będzie wędka Drennan Vertex Float 14FT, plus do tego wspomniany Nasci ale w rozmiarze 4000.
Bolonki sobie odpuść.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #3 dnia: 08.07.2022, 04:47 »
Nastawiając się na takie ryby będziesz potrzebowała mocnego kija - najlepiej typu float lub mocnego matcha.

Myślę że kijek który spełni te oczekiwania to Korum Glide Power Float 12-14ft, a dodatkowo pozwala na rotację długością w zależności od warunków które zastaniesz nad wodą.

https://sklepdrapieznik.pl/matchowki-uniwersalne-wedki-splawikowe-gruntowe-nasadowe/41093-korum-glide-power-float-12-14ft.html

Do tego Daiwa Fuego LT 4000 CXH

https://sklepdrapieznik.pl/z-przednim-hamulcem/70741-daiwa-20-fuego-lt-4000-cxh.html

Zestaw za około 900 zł, który posłuży lata.

Wysłane z mojego AGS2-L09 przy użyciu Tapatalka
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline blakesly

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #4 dnia: 08.07.2022, 21:58 »
Po zastanowieniu, prawdopodobnie zdecyduję się na zestaw, który polecił mi Shreku82. Mam jednak jeszcze pytanie, a mianowicie jaką do tego dobrać żyłkę. W większości poleca się firmy Stroft i Trabbuco, z tego co widziałam. Czytałam także, że do odległościówki najlepiej 0.16-0.18 mm. Jednakże, czy w przypadku dużych ryb, nie lepiej stosować grubszą żyłkę? Za to wędka Korum ma w opisie coś takiego jak  "Wytrzymałość linki: 4-12lb line. 0.20mm-0.30mm". Czyli dobrze rozumiem, że można tutaj zastosować żyłkę w tym przedziale? Byłabym wdzięczna, jakby ktoś mi to wyjaśnił!

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #5 dnia: 08.07.2022, 22:10 »
Tak, możesz używać takich średnic a nawet jest to wskazane pod gatunki na które się nastawiasz.

Wśród żyłek które są godne polecenia i sprawdzone w boju, to grzechem byłoby pominąć Preston Reflo Power. Znajdziesz średnicę m. in. 0.21 lub 0.24. Pamiętaj że są one ciut zaniżone, w realu wyjdą grubsze o ok. 0,02 mm.

Nie mniej jest to wiodąca żyłka w UK wśród użytkowników matcha. Warto również spojrzeć na żyłki firmy Guru. ;)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #6 dnia: 09.07.2022, 05:38 »
Nie wiem jak duże te karpie i amury będziesz łowiła, ale jeżeli ich waga to max 6-7kg to żyłka 0,22 w zupełności Ci wystarczy. Natomiast jeżeli będziesz miała większe bonusy to warto pomyśleć o żyłce 0,25 która pozwoli pewny hol rybek 10+.
Co do producenta to Stroft zawsze robił dobre żyłki do spławika. Niezłe są też MS Range i Garbolino.

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀