Autor Wątek: Fotel Caperlan vs Elektrostatyk F5R  (Przeczytany 17009 razy)

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Fotel Caperlan vs Elektrostatyk F5R
« Odpowiedź #15 dnia: 23.09.2015, 09:41 »
Kwestia gustu jak ktoś wyżej wspomniał. Ja drugi sezon używam elektrostatyka i po za jego wagą która gdy przemieszczamy się na dalsze stanowiska może stanowić wadę, nic złego nie powiem. W tym caperlanie od Kolegi pierwsze co przykówa wzrok to brak regulacji i podłokietników, dla mnie osobiście dyskwalifikujące braki w sprzęcie za takie pieniądze.

elvis77

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 23.09.2015, 09:55 »
Ten ma regulalcję i cenowo też przyzwoicie

https://www.decathlon.pl/fotel-morphoz-id_8239241.html

Nie piszą tylko jaka waga a to przecież największa wada F5R przez którą zaczynamy szukać alternatywy

Miałem okazję posiedzieć na rym modelu. O mały włos bym nie usnął w sklepie. Byłem strasznie zmęczony,a siedziało się tak wygodnie,bardzo wygodnie.
Mało zabrakło (kasy),abym go  kupił. Jednak w tej cenie mam elektro w opcji full wypas.
Grześ,on skrzypi od nowości. To jest jego jedna z dwóch wad. Druga to waga. Więcej nie zauważyłem.

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 23.09.2015, 10:02 »
Jędrula proszę

http://allegro.pl/show_item.php?item=5681002602

myślę, żeby założyć to na tylną część podłokietników - jest różnica w średnicy wewnętrznej 2mm, ale jak przyjdzie pianka, to sprawdzę i opiszę :)
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 23.09.2015, 11:09 »
..Grześ,on skrzypi od nowości. To jest jego jedna z dwóch wad. Druga to waga. Więcej nie zauważyłem.

też się tego obawiałem przed zakupem (znajomych skrzypią) ale mój nie wydaje odgłosów (może jeszcze nie dojrzał)

ja poza wagą widzę tylko jeden mankament -w insercie nogi brakuje dystansera i girki po max wysunięciu się kolebocą co nie sprzyją feeder arm'om ..wiem wiem czepiam się :)

imo- elektrostatyk f5r,+wywalenie podłokietników, +mini tuning w postaci adaptorów d25 +podstawowy osprzęt (półka boczna/karuzela + butrest) = budżetowy wypas
Pozdrawiam
Olo

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 23.09.2015, 11:10 »
Największą zaletą tego kompletu Caperlana jest szybki montaż akcesoriów, najgorsze co może spotkać człowieka tak niecierpliwego jak ja, to długie rozkładanie sprzętu, dlatego też poniekąd zrezygnowałem z karpiowania, rozłożenie zestawów oscylowało około 40 minut, do godziny, dla mnie to kompletne nieporozumienie, gdy mogę średnio raz w tygodniu posiedzieć nad wodą 3-4 godzinki. Zobaczymy ile będę się dziś rozkładał, pellety już przygotowałem, nabierają mocy ;).

Offline Chaotic

• Ekspert
« Odpowiedź #20 dnia: 23.09.2015, 11:21 »
@Grzes77  znam ten ból - moje sesje trwają góra 4-5h dla tego też bardzo cenie sobie feedera..

od siebie mogę polecić: sztywny pokrowiec i rod protectors - dzięki którym można łatwo i bezpiecznie przewozić kije z założonymi zestawami oraz szybkozłączki, które bardzo usprawniają montaż akcesoriów (niektórzy nawet stosują w podbierakach)

sorki za OT
Pozdrawiam
Olo

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #21 dnia: 23.09.2015, 13:55 »
Jędrula proszę

http://allegro.pl/show_item.php?item=5681002602

myślę, żeby założyć to na tylną część podłokietników - jest różnica w średnicy wewnętrznej 2mm, ale jak przyjdzie pianka, to sprawdzę i opiszę :)

:thumbup:

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #22 dnia: 23.09.2015, 15:36 »
..Grześ,on skrzypi od nowości. To jest jego jedna z dwóch wad. Druga to waga. Więcej nie zauważyłem.

też się tego obawiałem przed zakupem (znajomych skrzypią) ale mój nie wydaje odgłosów (może jeszcze nie dojrzał)

ja poza wagą widzę tylko jeden mankament -w insercie nogi brakuje dystansera i girki po max wysunięciu się kolebocą co nie sprzyją feeder arm'om ..wiem wiem czepiam się :)

imo- elektrostatyk f5r,+wywalenie podłokietników, +mini tuning w postaci adaptorów d25 +podstawowy osprzęt (półka boczna/karuzela + butrest) = budżetowy wypas
Olo możesz rozwinąć ciut sprawę z tymi adaptorami D25? Widziałem Koruma ale zawsze mam obiekcje czy wejdą na nogę Elektro! Bo mam wrażenie że tam minimalnie więcej jest niż 25!
Arek

Offline Chaotic

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 23.09.2015, 21:37 »
@Arunio - miałem na myśli samoróbki forumowo-klasycznie naspawane (i wypionowane z fotelem) rurki fi 25mm na pręt/profil 17mm i włożone w mocowania do podnóżka. Trochę brak mi praktyki ze spawarką i wyszło kulfoniascie ale jak na mój trzeci kontakt z narzędziem - jestem zadowolony i na tym montuję arma, miskę na pałąku, buttrest'a, karuzelę  na pudełka.

Adaptory Koruma wejdą na nogę poprzez największy insert (nominalnie na kwadrat 25mm) co prawda noga f5r jest ciut szersza ale dadzą radę i trzymają pewnie. Większy kłopot to to, że oferują tylko kwadrat 19x19mm czyli trzeba kombinować z osprzętem jeśli nie chce się pi/korum
Pozdrawiam
Olo

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #24 dnia: 23.09.2015, 21:38 »
Dzięki . Myślałem że przeoczyłem coś w oryginale!
Arek

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 24.09.2015, 19:44 »
No to sobie wczoraj zrobiłem 3 godzinny wypad nad pobliską zaporówkę, na 3 godz. tylko, bo są rzeczy ważne i ważniejsze (czyt. syn ;)).
Fotel z całym osprzętem gotowy był do łowienia w około 10 minut, wydaje mi się, że jak na pierwszy raz, to oki, taki czas mogę "tracić" na rozłożenie sprzętu. Siedzi się wygodnie, no ale 3 godziny, to nie jakaś długa zasiadka i ciekaw jestem, jak się by sprawował na całodniowym wędkowaniu. Rurki wg mnie śmiało wytrzymają kolesia nawet 120kg. Śrubki będą się chyba rozkręcać jak w Elektrostatyku, bo wyglądają bardzo podobnie. Fotel z osprzętem ładnie się prezentuje, nad wodą nagrałem kilkuminutowy film telefonem, ale będę mógł poświęcić czas dopiero chyba w weekend, by wrzucić go na YT. Na kilkugodzinne wypady, jeśli ktoś ma średnio czas na wędkowanie jak ja, to go można polecić, duuuuuuużą zaletą jest prostota i szybkość rozstawiania fotela, montażu i demontażu akcesoriów i waga, jest lekki i łatwiej z nim wędrować po brzegu łowiska. Wady na razie nie widzę, może przez to, że jeszcze mi nie spłynęła "podnieta" nowym sprzętem. Uchwyt na parasol dobrze go trzyma, tak naprawdę nie wiem do czego się przyczepić, może się to zmieni po jakimś czasie, wtedy dam znać, po to są tego typu tematy ;).
Foty i film w weekend, lub zaraz po ;).

Offline Czarek

• Ekspert
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
« Odpowiedź #26 dnia: 24.09.2015, 19:57 »
Czy ktoś z Was wie, gdzie można nabyć podpórkę wędki do f5r?
 ???
Pozdrowienia
Czarek FKM

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 24.09.2015, 20:05 »
Mogę Ci sprzedać nieużywane, bo kupiłem i leży ;).

Offline Czarek

• Ekspert
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
« Odpowiedź #28 dnia: 24.09.2015, 20:18 »
To PW.
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline Czarek

• Ekspert
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
« Odpowiedź #29 dnia: 29.09.2015, 14:02 »
Przyszły pianki. Jak wymyślił tak zrobił. Za kilkanaście zł nie będą marzły mi łokcie :)
Pozdrowienia
Czarek FKM