Autor Wątek: Czy ryba czuje?  (Przeczytany 4692 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Maciek

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
Odp: Czy ryba czuje?
« Odpowiedź #1 dnia: 25.08.2022, 07:42 »
Nie ulega wątpliwości ,że hol nie jest dla zdrowia ryby obojętny ani przyjemny i robimy to tylko dla własnej przyjemności. Więc pewnie kiedyś wędkarstwo będzie zakazane. Oby nie za naszego życia ;)

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #2 dnia: 25.08.2022, 07:46 »
Jakie jest zdanie Państwa w tej sprawie ?

https://zielona.interia.pl/przyroda/news-zlota-rybka-nie-spelnia-zyczen-o-bolu-ryb-i-wedkowaniu,nId,6241036

Witam Maciek!!!
Pierwszy raz odpisuję na Twgo posta. Aż dreszcze mnie przechodzą co będzie później. :-X
W każdym bądź razie. Link ,a w nim treść zawarta przedłożona przez Dr. Ichtiologi odpowiada na pytanie czy ryba cierpi. Za masło nie dostał doktoratu. Z resztą nie wiem.
Maciek Ty jak mało kto powinien rozwiać wszelkie wątpliwości .
Ja osobiście uważam , że Cierpi odczuwa ból jak każda ryba przy holu.

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
« Odpowiedź #3 dnia: 25.08.2022, 07:56 »
Wędkarze są fuj bo łowią i wypuszczają a jak państwo przez swoją nieudolność doprowadza do takiej katastrofy jak teraz mamy na Odrze to jest ok. Może i kiedyś przyjdą czasy, że będziemy mogli łowić tylko dla mięsa bo to jedyne etyczne uzasadnienie wędkarstwa, ale jak wiemy ryba śliska jest i zawsze przez przypadek, może wpaść do wody :P. Swoją droga do czego ten świat zmierza?, za niedługo to bąka nie będzie można puścić w obawie o środowisko. A mało jest przypadków, że myśliwy tylko postrzeli zwierzynę bo nie trafi celnie i ona ucieknie konając w strasznych cierpieniach?. Zakazać wszystkiego, siedzieć w domu i oglądać, jedni TVN a drudzy TVP :D
Sławek

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 25.08.2022, 08:02 »
Odgrzewany kotlet który był już kilka razy.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5 dnia: 25.08.2022, 08:05 »
Pierdoły  tam piszą i tyle. Powołują się na badania starsze a nie najnowsze, jakby komuś zależało aby na siłę napisać artykuł. Już sam fakt, że tam jest 'rybak' a nie wędkarz w tekście wskazuje, że pani redaktor nie ma pojęcia o temacie i pisze aby pisać.

Najlepsze jest to, że w Niemczech należy zabić rybę po złowieniu. To znaczy, że jak ją wypuszcza się, to co? Zadajemy jej więcej bólu niż zabijając pałką? To jest tak głupie, że aż boli. Zwłaszcza, że łowiący nie zawsze ma zamiar zabrać dany gatunek, bo w takich Niemczech jest sporo klenia czy brzany, które są paskudne w smaku. Wynika więc, że tam trzeba zabić rybę, którą ktoś może wyrzucić ale że musi się trzymać przepisów to trzepie je pałką po łbach :facepalm:

To jest właśnie idiotyzm, szkoda, że taka pani Katarzyna Nowak, autorka artykułu nie zastanowi się nad tym aspektem. Ale tu trzeba mieć pojęcie o czym się pisze, a tu jest takie pisanie 'zapchajdziur' do interii, byle coś stało na ekologicznym dziale.

I żeby nie było. Chodzi o pewne rzeczy jak odczuwanie bólu po ukłuciu, które nie jest takie jak u człowieka. Nie oznacza to, że ryba nic nie czuje, nie jest to jednak taki ból jak u człowieka, do tego ryby to kręgowce niższe. Natomiast brak tlenu musi powodować inną reakcję, gdyż ryba się dusi. Polecam samemu zobaczyć jak reaguje nasz organizm na brak tlenu a jak na ból. To są dwie różne rzeczy, brak tlenu powoduje włączenie się trybu walki o przeżycie, jest to odruch bezwarunkowy.

Mnie zastanawia to, ze ci, którzy są 'ekologiczni' często niezbyt wiele wiedzą chyba z biologii, gdyż najnormalniej w świecie przypisują ludzkie cechy różnym zwierzętom. A jeśli komar czuje ból jak człowiek? Dżdżownica? A co z jeszcze mniejszymi organizmami? Im się nie da wstrzyknąć jadu pszczelego i morfiny ;D ;D ;D A czy drzewa i rośliny czują ból?

Wg mnie najważniejsze jest traktowanie ryb i innych zwierząt z szacunkiem i ograniczanie w jak największym stopniu ich cierpienia, a do tego trzeba edukacji, tej nie ma wiele, widać to po artykułach. Taka Sylwia Spurek, bredząca pierdoły o zakazie wędkarstwa, powinna się zastanowić kto ratuje ryby jak są kataklizmy, jak na Odrze chociażby. Jakoś nie słyszałem aby ona i jej podobni tam się udzielali. Bo to takie 'kanapowe' kochanie zwierząt, na odległość, głównie byle zaistnieć w medialnej przestrzeni.
Lucjan

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
« Odpowiedź #6 dnia: 25.08.2022, 08:10 »
Lucjan ostanie zdanie, super to podsumowałeś :beer:
Sławek

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #7 dnia: 25.08.2022, 08:13 »
Witaj Luk

Maciek zadał pytanie czy ryby czują bul. Tym samym po co wspominać o braku dostawy tlenu do organizmu.
Przecież każdy o tym wie. Jedno to bul, drugie to reakcja na niedotlenienie( nie zdefiniowana jako bul). Sprawa oczywista.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #8 dnia: 25.08.2022, 08:15 »
Bardzo dobrze napisane.

Często, kiedy czytam wypowiedzi działaczy proekologicznych, mam wrażenie, że więcej wiedziałem o biologii po szkole średniej :)

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
« Odpowiedź #10 dnia: 25.08.2022, 08:24 »
Ciekawe czy ludzie stojący za tym artykułem byli kiedyś w zakładzie "przetwarzającym" drób i widzieli na żywo co się dzieje z drobiem na "linii produkcyjnej" od żywego ptaka do martwego ptaka poćwiartowanego zapakowanego w pudełko. Ciekawe czy zastanawiali się co się działo ze zwierzęciem, które zjedli na obiad. Niedługo to zaczną się zastanawiać czy wykopywanie ziemniaka z ziemi też sprawia mu ból. W jakim kierunku to wszystko idzie...
Marcin

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #11 dnia: 25.08.2022, 08:25 »
Co do artykułu wracając, to przerażony jestem poziomem dziennikarstwa w Polsce.

Taki bubel by nie przeszedł w technikum, jako zadanie domowe, w czasach gdy chodziłem do szkoły. Dziś jeden z największych portali podpisuje się pod takim gniotem...  Publikacja go, to forma samoobrazy.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
« Odpowiedź #12 dnia: 25.08.2022, 08:26 »
Ciekawe czy ludzie stojący za tym artykułem byli kiedyś w zakładzie "przetwarzającym" drób
Albo w ubojni trzody czy bydła. Inna sprawa że część pracujących tam ludzi to totalne popaprańce którym najwyraźniej sprawia przyjemność zadawanie niepotrzebnych cierpień idącym na śmierć zwierzętom.
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline wkz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 22
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 25.08.2022, 08:49 »
Polecam na YT kanał Piotra Piskorskiego, akurat nie dawno nagrał merytoryczny materiał na ten temat. W ogóle kanał super pod względem merytoryki, chociaż w tematyce spinningowej, to dużo jest o zachowaniach ryb.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #14 dnia: 25.08.2022, 09:55 »
Klarowne i rozsądne podsumowanie stanu wiedzy/debaty + przegląd powiązanych kwestii, w tym regulacji oraz trendów ideologicznych dotyczących hodowli, połowów komercyjnych, wędkarstwa, a nawet trzymania ryb w oczkach wodnych i akwariach :)

https://academic.oup.com/icesjms/article/76/1/82/5037898