Autor Wątek: Dzierżno Duże (Rzeczyce) 615 ha C&R  (Przeczytany 149309 razy)

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Dzierżno Duże (Rzeczyce) 615 ha C&R
« Odpowiedź #525 dnia: 17.08.2024, 17:00 »
Ludzie powinni olać sprawę i nie pomagać za darmo.
Administracja się cieszy, bo ich budżet nie ucierpi i będą mieli kasę na premie.
Jak tak dalej będzie, że smród po błędach ludzi będą sprzątać zwykli ludzie za darmo to nic w tym kraju się nie zmieni.
Jest "długi weekend" tam powinni być przedstawiciele różnych instytucji, sztab kryzysowy, a widzę, że kompletnie nic się nie dzieje...
Wysłali paru wojskowych jedną wozem transportowym i tyle. Czaicie to?

Serio jak już chcecie coś zrobić to chociaż odpuście składki na 2025 rok.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #526 dnia: 17.08.2024, 17:17 »
Luk, Ty naprawdę twierdzisz między wierszami, że nie można od Prezydenta Miasta Gliwice wymagać działań w sprawie tak wielkiej tragedii ekologicznej jaka się dzieje na jego terenie?
Pani Budka (żona Borysa) ma w obecnym układzie sił politycznych w kraju chyba wystarczającą siłę przebicia, i nawet jeśli nie ma formalnie aż tak dużo środków prawnych do działania to naciskami na wojewodę czy bezpośrednio ministerstwo środowiska może (a w zasadzie mogła) spróbować pomóc.

Nie twierdzę, że nie trzeba! POkazuję jednak, że nie chodzi tylko o ratowanie umierających ryb, ale o walkę z przyczynami problemu. Bo ty piszesz tylko o skutkach. A na to prezydent miasta jest za krótki, nie ważne jak ma na nazwisko i z jakiej partii jest. Wojewoda też jest zbyt krótki, zwłaszcza, że on jest politykiem z nadania partii, więc będzie siedział raczej cicho. Zarówno Kaczyński jak i Tusk trzymają swoje partie mocno w ryzach, członkowie PiS czy KO są trzymani mocno 'za mordę'.

Azymut, nie zrozum mnie źle. Moim zdaniem tym rybom raczej się nie da pomóc, pisze na podstawie tego co wiem i widziałem, na przykład w 2022 roku na Odrze. Dlatego pisze o zapobieganiu a nie o leczeniu. To jak chcieć leczyć zaawansowanego raka w ostatnim stradium. Wielu uważa mnie za platformersa, który jest pisożercą. Nie, mnie wkoorvia ujowe działanie polityków, tak się składa tylko, że PiS rządził od 2015 roku, więc ja oceniam rządzących. Teraz też nie jest dobrze. Nie uważam jednak, ze należy stosować tu symetryzm. Bo upolitycznienie wszystkiego dało tak fatalne efekty. Polskie Wody czy MInisterstwo Środowiska i Klimatu mają działać, robić swoje, a nie być zapleczem dla partyjniaków bez odpowiedniej wiedzy i wykształcenia (Jak  w przypadku minister Moskwy, która dostała to stanowisko, bo byo zarezerwowane dla Solidarnej Polski, gdzie są ludzie po prawie czy politologii). Niedopuszczalną rzeczą jest, aby wydawać po znajomości zgodę na zrzut ścieków, bo politycy są w ministerstwach, instytucjach (jak PW) i spółkach skarbu państwa. To jest zło systemowe, które PiS właśnie wprowadził. Dlatego pisałem wielokrotnie, ze nie da się walczyć o wędkarskie sprawy nie dotykając polityki jak mamy takie kwiatki. Przypomnę też sprawę z 2022 roku, gdzie nie przyjęto próbek do badania aby nie nagłaśniać sprawy (sic!) jak i nie pokazywano niczego w TVP czy PR, zamiatając sprawę pod dywan. Gdyby nie Niemcy i ich stacje monitoringu, to mogliśmy się w ogóle nie dowiedzieć co zatruło Odrę, a rząd by ściemniał, że to jakiś tajemniczy truciciel i gonił króliczka.

Dlatego piszę o walce z przyczynami problemu a nie skutkami :)
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #527 dnia: 17.08.2024, 17:39 »
Luk - nie odkryję Ameryki stwierdzeniem, że "masz na pieńku" z PZW. Naprawdę, nie dostrzegasz tego problemu, że to spółki skarbu państwa, kierowane przez polityków płacą grosze za zatruwanie? Nie widzisz, że Wody Polskie to twór, który ponoć musiał powstać - zostało nam to narzucone przez UE. I w tym tworze zasiadają politycy?
Wybacz, ale mieszkasz ładnych parę km od Polski i nie widzisz tego, co się dzieje tu na co dzień, nie doświadczasz tego na własnej skórze, a bazujesz jedynie na przekazie medialnym i od znajomych. A to są subiektywne opinie.

Azymut, ale chcesz załatwić problem, usuwać jego przyczynę czy 'tylko widzieć'? CO mi po narzekaniu, po pisaniu, ze wszyscy politycy są tacy? Mieszkam w kraju, gdzie jest o wiele więcej zanieczyszczeń (z racji większej ilości ludzi) i takich sytuacji nie ma. Więc to ni jest problem polagający na samych politykach, ale na naszym podejściu. Do tego w UK związek wędkarski mocno działa w sprawie zanieczyszczeń, walczy o to jak lew, ściga trucicieli, sądzi się z nimi, współpracuje ze służbami. A u nas niczego takiego nie ma.

Czy naprawdę uważasz, że piszę to bo mam na pieńku z PZW? Pliz :'( Ja pokazuję od lat, jak jesteśµy dymani przez tych gości, jak nie wywiązują się z tego co stoi jak byk w statucie. To oni mają walczyć, a ty chcesz czego, rozliczać polityków? Nie tędy droga! JA pokazuję jak należy działać aby przyniosło to efekt. A to co tu czytam, to lista zarzutów do ekologów (masakra!), polityków, tylko nie do PZW i samych wędkarzy. I żeby nie było, że mam pretensje do koła nr 29. Ci ludzie jak i inni co tam pomagają powinni mieć status bohaterów, powinni mieć odznaki z PZW. Ja mam zastrzeżenia do wierchuszki, że nie robi co trzeba. Jak w 2022 roku, gdzie okręgi zrobiły co trzeba, zawiódł ZG PZW. I jeszcze jedno. Ja nie jestem za rozwiązaniem PZW, ale za jego utrzymaniem!

I co z tego, że mieszkam w UK? Co WY, mieszkajacy w Polsce i wiedzący, takiego tu napisaliście? Gdzie są jakieś konkrety? Możemy powieszać psy na prezydentach miast, wojewodach, ministrach, premierach, ale co to da? Wielkie gie. Każda partia praktycznie zachowa się tak samo, no chyba oprócz lewicy, ale i tego nie jest pewien. Dlatego trzeba przynajmniej próbować walczyć z przyczynami, a nie płakać tylko nad rozlanym piwem. NIe zrozum mnie źle, ja nie mam do nikogo tutaj pretensji. Pokazuję że to my, wędkarze, popełniamy błędy. I też biorę to na swe barki, nie mam zamiaru strugać lepszego. Po prostu chciałbym sensownego działania. Mamy forum, fejsa, można to jakoś wykorzystać. ALe zwrócę ci uwagę, że ja mieszkam w UK. Więc skoro Wy macie wgląd i mieszkacie w Polsce, wykorzystajcie to co mamy, ja chętnie to poprę. ALe zróbmy coś a nie kłóćmy się. Spieranie się o to co zabiło ryby w Dzierżnie nie ma wg mnie żadnego sensu, niech naukowcy toczą tutaj dyskusje. My powinniśmy widzieć cel - rybne i w miarę czyste wody, a nie to kto ma rację. NIe da się niczego zrobić mając tak fatalnie działający związek. To jak z pięścią, palcem trudno mocno uderzyć, ale jak się zacisną w piąchę, to można znokautować. I dlatego PZW przy takiej frekwencji (największy związek hobbystyczny ze sporym budżetem) musi działać i może osiągać bardzo wiele. Przywalanie się zaś do ekologów to dla mnie już odjazd, i Robert bardzo chyba dobrze wyjaśnił sprawę. To nic innego jak ' a u was murzynów biją' :P

Jeszcze raz, nie mam do nikogo tutaj pretensji, zrozumcie to. Pokazuję tylko, że narzekaniem i obrzucaniem winą polityków i innych naokoło, oprócz nas samych, niczego nie osiągniemy, zwłaszcza, że wybory za kilka lat. Tym bardziej, że nie ma alternatywy raczej, bo jak wygra PiS to raczej poprawy nie będzie, bo pokazali co 'potrafią'. To my dajemy ciała, z tak to wypieracie? Sama wysokość składek to żart, to jak chcieć  zjeść dobrze w restauracji za 20 złotych.

Jestem gotowy pomóc jak mogę tutaj, na tyle ile to możliwe. Macie jakies pomysły? Wrzucajcie jakaś rozkminkę co możemy zrobić, bez jałowej moim zdaniem wymiany zdań.
Lucjan

Offline koperek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #528 dnia: 17.08.2024, 18:02 »
Powiedz Luk dlaczego jesteś za utrzymaniem PZW ? Jaką przewagę według Ciebie mogłoby mieć normalnie działające PZW nad totalnie sprywatyzowanymi wodami ?

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #529 dnia: 17.08.2024, 19:30 »
Cyt."Ja pokazuję jak należy działać aby przyniosło to efekt."

W kilku punktach proszę o esencje bez wywodów.....

Proszę o trzymanie się tematu ,bez bezsensownych wywodów.

Zaznaczę proszę o temat wywodu z czym chcesz działać...
Maciek

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #530 dnia: 17.08.2024, 19:51 »
Jak zatruli Odrę to odrazu odwołali prezesa WODY POLSKIE, ale szybko znalazł pracę w innym instytucje z dobrą pensją.
A teraz to nawet nie widać żadnego zainteresowania instytucji, po prostu stało się, teraz będzie to zbiornik na ścieki.

Offline Marko27

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #531 dnia: 17.08.2024, 19:56 »
Jak zatruli Odrę to odrazu odwołali prezesa WODY POLSKIE, ale szybko znalazł pracę w innym instytucje z dobrą pensją.
A teraz to nawet nie widać żadnego zainteresowania instytucji, po prostu stało się, teraz będzie to zbiornik na ścieki.

Wstyd im, że dwa lata temu tak szczekali, a dziś mają pod nosem taką samą, a nawet i gorszą sytuację.

Wypisz wymaluj, państwo z kartonu i dykty. Zniszczą co się tylko da.

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #532 dnia: 17.08.2024, 21:47 »

Pomór jest potężny,ale nie całkowity.
A przynajmniej chcę w to wierzyć.

Przy takiej skali trudno o nadzieję i trudno uwierzyć, że cokolwiek się ostało.

Jest tylko jeden sposób i to są z jednej strony potężne kary i do tego sprawy o odszkodowania. Wartość rynkowa jednego karpia o masie parunastu kilogramów nie jest mała, powinno się policzyć padnięte okazy i wystąpić o odszkodowanie.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #533 dnia: 17.08.2024, 22:03 »
Podobno padła większość odłowionych do basenów karpi.
Nie miejcie nadziei, że DD przetrwało.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #534 dnia: 17.08.2024, 22:30 »
To nie miało prawa się udać...

I niepotrzebnie pomagają, bo przez to temat przycichł. A jakby na zbiorniku pływało 50 ton to by musieli ściągnąć kilka jednostek wojska, poszła by fama do mediów itp. a tak codziennie sprzątają lokalsi za darmo i nie ma śladu po tragedii...

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #535 dnia: 17.08.2024, 23:21 »
Co do instytucji...
Wojewoda....
Czyż wojewoda nie ma organu jak ....Wojewódzkie centrum zagrożenia kryzysowego.
Czyż pod jego zarządzeniem nie jest Wojewódzki fundusz ochrony środowiska.

Tak z palca.

A potem ogólnopolskie te same instytucje.....I politycy też nic nie mogą....
Po co pisać to pierdolenie....
Polecam porozmawiać z chłopakami którzy działają na miejscu.
Gdzie nie dzwonili... kogo nie informowali...Do kogo pism w tygodniu nie pisali.....

Ale jutro o 13 dowiemy się złote algi....
Maciek

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #536 dnia: 18.08.2024, 00:02 »
To nie miało prawa się udać...

I niepotrzebnie pomagają, bo przez to temat przycichł. A jakby na zbiorniku pływało 50 ton to by musieli ściągnąć kilka jednostek wojska, poszła by fama do mediów itp. a tak codziennie sprzątają lokalsi za darmo i nie ma śladu po tragedii...

Informacją z pierwszej ręki.

Cyt."Są miejsca w których przeżyło jeszcze mnóstwo ryb, są ryby które uratowaliśmy..  Wiec jest życie i zawsze warto o nie zawalczyć‼️co będzie dalej się okaże.
Maciek

Offline motov8

• Ekspert
« Odpowiedź #537 dnia: 18.08.2024, 01:11 »
Co do instytucji...
Wojewoda....
Czyż wojewoda nie ma organu jak ....Wojewódzkie centrum zagrożenia kryzysowego.
Czyż pod jego zarządzeniem nie jest Wojewódzki fundusz ochrony środowiska.

Tak z palca.

A potem ogólnopolskie te same instytucje.....I politycy też nic nie mogą....
Po co pisać to pierdolenie....
Polecam porozmawiać z chłopakami którzy działają na miejscu.
Gdzie nie dzwonili... kogo nie informowali...Do kogo pism w tygodniu nie pisali.....

Ale jutro o 13 dowiemy się złote algi....
Bo żyjemy w Polsce i nikt nie chce brać:
a.) dodatkowej roboty na długi weekend w 30'C
b.) brać odpowiedzialności
c.) wydawać środki z budżetu i nie mieć kaski na premie na święta
d.) wdychać smród rozkładających się ryb
i mogę tak wymieniać

2 lata temu po tragedii na Odrze mówiono o Kłodnicy, czy coś w tym temacie zrobiono? Nie.
Dla mnie osobiście to od tamtego momentu to była kwestia czasu, kiedy DD padnie, nawet jakbym przeszukał forum to bym znalazł swój cytat mówiący o tym.

Ta tragedia to idealny przykład czego mnie nauczyło życie w Polsce - nie warto działać społecznie, nie warto robić cokolwiek, bo inni to zniszczą, uprzykrzą Ci życie, zgnoją.

Przy ponad 100 tonach ryb wyłowionych to raczej nie ma nadziej na cokolwiek. Liczba przekroczy tą sprzed 2 lat z Odry.

Offline ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 259
« Odpowiedź #538 dnia: 18.08.2024, 01:33 »
Aż mi się przypomniało, jak 2/3 lata temu napisałem, że nie opłacam składek od czasu do czasu połowie na PZW. Ale wtedy ludzie się rozjuszyli :D A wracając do tematu - DD pokazało niemoc i bezsens istnienia PZW. Ci ludzie nie zrobili dosłownie nic i nic nie zrobią. To największy wędkarski rak, który powinien zostać wycięty.
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #539 dnia: 18.08.2024, 08:22 »
https://businessinsider.com.pl/wiadomosci/przelom-na-skale-swiatowa-polscy-naukowcy-znalezli-sposob-na-zlota-alge/qbqv4zf

Widzicie? Nic się nie stało. Dwa lata temu była katastrofa, w tym wyłowiono kilka ton ryb... :facepalm:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!