Autor Wątek: Dzierżno Duże (Rzeczyce) 615 ha C&R  (Przeczytany 147915 razy)

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Dzierżno Duże (Rzeczyce) 615 ha C&R
« Odpowiedź #750 dnia: 28.08.2024, 13:40 »
Odbudują DD i znowu im wszystko wytrują. Dopóki nie będzie wskazany winny i nie będą podjęte środki zaradcze, to jest jak budowanie kolejnego zamku na piasku w miejscu tego, który chwilę wcześniej fala zmyła :(

Żeby nie było - ja bardzo szanuję chłopaków, którzy o ten zbiornik dbali i chcą dalej dbać. Dzięki ich pracy powstało najwspanialsze łowisko w kraju. Choć na te kilka lat...

Michale spokojnie.
W perspektywie 10-15 lat kopalnie pozamykają. I to napedza działania.
Tak, tylko że chyba z tych zamkniętych też trzeba wodę wypompowywać. Nie znam się.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #751 dnia: 28.08.2024, 13:42 »
Odbudują DD i znowu im wszystko wytrują. Dopóki nie będzie wskazany winny i nie będą podjęte środki zaradcze, to jest jak budowanie kolejnego zamku na piasku w miejscu tego, który chwilę wcześniej fala zmyła :(

Żeby nie było - ja bardzo szanuję chłopaków, którzy o ten zbiornik dbali i chcą dalej dbać. Dzięki ich pracy powstało najwspanialsze łowisko w kraju. Choć na te kilka lat...

Michale spokojnie.
Tak, tylko że chyba z tych zamkniętych też trzeba wodę wypompowywać. Nie znam się.
Zależy....od kopalni. ....ktoś mądrzejszy może coś napisze...
Ale  ostatnio robiliśmy duża inwestycje na stacji energetycznej na jednej z kopalń i inżynier ruchu wspominał o zamulania piaskiem....
Maciek

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #752 dnia: 28.08.2024, 13:42 »
Ok, jest jakaś nadzieja.
Krwawy Michał

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #753 dnia: 28.08.2024, 14:03 »

Michale spokojnie.

Słuchałem rozmowę z Panią Biolog (jak ktoś woli Biolożką) i mówiła, że tych źródeł jest dużo bo nie tylko o sól chodzi, aczkolwiek to największy problem. Są też np. środki ochrony roślin ect. Jeśli algi są w wodzie to już zawsze będą - nie zawsze będą "kwitnąć". Pamiętam jezioro Otmuchowskie i ogromny smród jak to kwitło i później gniło. A jak tam były warunki jeszcze lepsze to ja się nie dziwię tragedii.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #754 dnia: 29.08.2024, 08:32 »
Luk jestes tak odjechanym lewakiem, ze swoim zielonym ładem i ekologami to możesz mi wyjaśnić czemu ekolodzy przyklejają się w Warszawie do asfaltu w czasie gdy w Dzierżnie ryby zdychają?

Jestem lewakiem, bo uważam, że ociepla się klimat? Czyli jak, naukowcy którzy o tym trąbią i pokazują na jednoznaczne wyniki badań to też lewacy? I argumentem ma być to, że jak ryby zdychają, to ekolodzy przyklejają się do asfaltu w Warszawie? Człowieku, odjechał ci peron z całą stacją. Ja nie jestem rzecznikiem ekologów, do tego zauważ łaskawie, że oni nie są tacy sami, wielu nie ma zamiaru do niczego się przyklejać. Tak jak z wędkarzami, to, że Zenon chleje nad wodą, zostawia kupę śmieci i zabiera co złowi, łamiąc regulaminy nie oznacza, że każdy wędkarz jest taki i należy każdemu przyklejać takową łatkę.

Boli cię co napisałem? Piszę to od kilku lat. Jestem wędkarzem, i ostrzegam środowisko wędkarskie, że jak nie zewrzemy szeregów z ekologami, to ci będą nas orać. Ja wolę realne działanie a nie pitolenie o lewakach, marksistach kulturowych i argumenty z doopy wzięte, że ekolodzy przyklejają się do asfaltu w Warszawie a nie do trupów ryb na Dzierżnie. NIe widzisz do czego to wszystko zmierza czy udajesz ślepego? Już jesteśmy o krok przed zakazami nęcenia...
Lucjan

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #755 dnia: 29.08.2024, 10:50 »
Wyniki eksperymentu przeprowadzonego w ramach inicjatywy prywatnej z wapnem za 100 zł (bo na więcej nie uzyskano zgody)

https://www.facebook.com/story.php/?story_fbid=3898817307016535&id=2890755331156076
Krwawy Michał

Offline Piotr Bogdanowicz

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #756 dnia: 29.08.2024, 11:00 »
Lucjan ... wszyscy co walczyli i byli na DD mają żal do ekodebili sorki za wyrażenie... nawet posty blokowali na fb gdy wyrażało się o nich zdanie na ich stronach sorki ale u nas w Pl nie ma się z kim łączyć
Pozdrawiam Piotr

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 128
« Odpowiedź #757 dnia: 29.08.2024, 11:53 »
Luk jesteś lewakiem, bo gadasz takie lewackie bzdury, że nie chce mi się tego odkręcać.
To tobie odjechał pociąg z normalnym myśleniem już bardzo dawno temu.
Te twoje "badania" ekologów moźesz sobie w buty wsadzić, będziesz wyższy . Taki z nich pozytek. Jako były doktorant I pracownik dydaktyczny  o badaniach ( czyli szukaniu lub narzucaniu celu badawczego, zdobywaniu na nie grantów,  zbieraniu danych do badań, , Gromadzeniu dostępnej literatury badawczej, wyboru techniki/metody ekonometrycznej I statystycznej do ekstrakcji I analizy danych it'd itd ) wiem dużo I śmiem twierdzić, że ty NIGDY na oczy nie widziałeś chociaż jednej pracy badawczej i powołujesz się tylko na "badania bbc, cnn, czy tvn .
Tak żeby tylko jedną rzecz uzmysłowić postronnemu czytelnikowi o twoich manipulacjach : na tym forum za każdym razem (a było tego przynajmniej kilkadziesiąt twoich wpisów)  jak piszesz o "badaniach" NIGDY nie podałes autora lub autorów tych "badań" , piszesz tylko "naukowcy", czy "ekolodzy".
Tymczasem PRAWDZIWE naukowe badania ZAWSZE mają swoich autorów, czyli prawdziwych NAUKOWCÓW, którzy ZAWSZE muszą być podawani jeżeli ktoś powołuje się na ich prace naukowe.
Te twoje "badania" zrobione przez twoich "naukowców" , o których wiesz z BBC czy cnn, mają taką samą wartość merytoryczną I naukową co wypowiedzi "ekspertów" TVN.
Możesz tymi swoimi tanimi tekstami pseudonaukowymi mamić babcie na rynku , tudzież jakiegoś półanalfabete wędkarze.
Ty nawet nie wiesz jak wygląda prawdziwy journal naukowy, z prostej przyczyny : o ich istnieniu nawet nie słuszałeś.
Czy ja mam ból dupy ? A gdzie tam, ja mam niezły ubaw, jak ludzie tacy jak ty próbują nieudolnie udawać kogoś kim nie są i operować wiedzą tajemną pozyskaną z mediów.
Proszę więc : NIGDY nie używaj w dyskusji argumentu o "badaniach naukowych" , bez podania danej pracy naukowej I ich autorów.
I jeszcze jedna BARDZO ważna kwestia co do samych (tych prawdziwych) badań naukowych : to, że naukowiec (lub grupa naukowców) X udowodniła w swoim badaniu teze Y , nie oznacza, że badacz (lub grupa badaczy) Z nie  może w swoim badaniu V udowodnić, że teza Y od badaczy X jest falszywa.
Na tym właśnie polega nauka , że naukowcy obalają wzajemnie swoje tezy.
Ale żeby wiedzieć czym jest nauka musiałbyś postudiować filozofie nauki a w szczegòlólności Poppera,,Kuhna i Lacatosa.
Mam nadzieje, że przeczytasz chociaż w Wikipedii co ci panowie wymyślili  . To by zaoszczędziło tobie ośmieszania się w sposobie prezentacji I oceny prac naukowych do jakich się odwołujesz.

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #758 dnia: 29.08.2024, 14:22 »
Amen. :bravo: A na DD kaplica :-\

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1272
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #759 dnia: 29.08.2024, 14:37 »
Jako były doktorant...

Niewątpliwie lepiej być byłym doktorantem, który doktorem ostatecznie nie został, niż byłym doktorem (jak geopolityk Jacek Bartosiak) ;)

Nie jest natomiast jasne, dlaczego za kompromitujące uznać należy powoływanie się na medialne doniesienia dotyczące stanowiska specjalistów, wyników badań i zakresu naukowego konsensusu. Czyżby zachodziło uzasadnione podejrzenie, że przywoływani przez media "naukowcy" to w rzeczywistości wynajęci aktorzy, hologramy, CGI lub AI, zaś antropogeniczne zmiany klimatu oraz antropogeniczna degradacja wód to wielka medialna ściema, która nie ma żadnego oparcia w zawartości recenzowanych i indeksowanych czasopism naukowych ze stosownej dziedziny?

W takim razie należy sprawę maksymalnie nagłośnić - wiodące ośrodki/organizacje naukowe najwyraźniej nie zauważyły monstrualnego przekrętu medialnego i dlatego nie protestują, a nierzadko nawet ów przekręt bezwiednie wspierają.

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #760 dnia: 29.08.2024, 14:45 »
Jako były doktorant...

Nie jest natomiast jasne, dlaczego za kompromitujące uznać należy powoływanie się na medialne doniesienia o stanowisku specjalistów, wynikach badań i zakresie naukowego konsensusu. Czyżby zachodziło uzasadnione podejrzenie, że "naukowcy" przywoływani w mediach to w rzeczywistości hologramy, wynajęci aktorzy lub AI, zaś antropogeniczne zmiany klimatu oraz antropogeniczna degradacja wód to wielka medialna ściema, która nie ma żadnego oparcia w zawartości recenzowanych i indeksowanych czasopism naukowych ze stosownego zakresu?

No bo to ściema jest przecież. A te indeksowania są ustawiane ;)

W takim razie należy sprawę maksymalnie nagłośnić - wiodące ośrodki/organizacje naukowe najwyraźniej nie zauważyły monstrualnego przekrętu medialnego i dlatego nie protestują, a nierzadko nawet ów przekręt bezwiednie wspierają.

Wtedy zostaniesz zniszczony przez Billa Gatesa. Jak, zapewne, wielu przed Tobą.
Krwawy Michał

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #761 dnia: 29.08.2024, 16:28 »
Jako były doktorant...

Niewątpliwie lepiej być byłym doktorantem, który doktorem ostatecznie nie został, niż byłym doktorem (jak geopolityk Jacek Bartosiak) ;)

Nie jest natomiast jasne, dlaczego za kompromitujące uznać należy powoływanie się na medialne doniesienia dotyczące stanowiska specjalistów, wyników badań i zakresu naukowego konsensusu. Czyżby zachodziło uzasadnione podejrzenie, że przywoływani przez  media "naukowcy" to w rzeczywistości wynajęci aktorzy, hologramy, CGI lub AI, zaś antropogeniczne zmiany klimatu oraz antropogeniczna degradacja wód to wielka medialna ściema, która nie ma żadnego oparcia w zawartości recenzowanych i indeksowanych czasopism naukowych ze stosownej dziedziny?

Studio doktoranckie ukończone "with flying colours" , a czemu nie doktor ?
Gdybyś miał przeżyć za 1470zł (bo tyle wynosiło stupendium dla doktorantów studiów dziennych) i z racji braku wakatu na uczelni, to zakładając, że jesteś racjonalnie myślącym człowiekiem, też byś zrezygnował... albo umarł z głodu :P

Do reszty nie bede sie odnosił.
 Wystarczy, że ze zrozumieniem przeczytasz to co napisałem.

Wy na serio wierzycie w te "badania" i bezimiennych "naukowców" którymi karmią was media ??? :facepalm:

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #762 dnia: 29.08.2024, 16:31 »

Wy na serio wierzycie w te "badania" i bezimiennych "naukowców" którymi karmią was media ??? :facepalm:

Ale wiesz, że to jest argument płaskoziemców?

Ty zapewne sugerujesz się takimi np. artykułami:
https://solidarnosckatowice.pl/prof-ian-plimer-cala-prawda-o-rzekomym-konsensusie-naukowcow/

Pierwsze z brzegu głupoty znalazłem.
Oczywiście człowiek ten bezczelnie kłamie. Wziął sobie jakąś tam ankietę, która pewnie kiedyś nawet była rozesłana, i postawił tezę. I wszelkie szury tego świata jak to czytają, to mają kisiel w majtkach ze szczęścia.

Często też niekontrolowany spust w gacie powoduje denialistów powoduje poniższy wykres.
Bo nie rozumieją, że gdy poziom CO2 przekraczał te 4000, to wtedy poziom wód w oceanach był 200 metrów wyższy, a na biegunach rosły drzewa.
Przez ostatnie 3,5 mln lat nie było wyższego poziomu CO2 w atmosferze, a rośnie on równiutko i bardzo szybko wraz z rozwojem uprzemysłowienia i zużywania przez człowieka paliw kopalnych.

Edit: jeszcze zapomniałem napisać, że aktywność Słońca była wtedy znacznie niższa.
Krwawy Michał

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #763 dnia: 29.08.2024, 16:37 »
Jako były doktorant...

Nie jest natomiast jasne, dlaczego za kompromitujące uznać należy powoływanie się na medialne doniesienia dotyczące stanowiska specjalistów, wyników badań i zakresu naukowego konsensusu. Czyżby zachodziło uzasadnione podejrzenie, że przywoływani przez  media "naukowcy" to w rzeczywistości wynajęci aktorzy, hologramy, CGI lub AI, zaś antropogeniczne zmiany klimatu oraz antropogeniczna degradacja wód to wielka medialna ściema, która nie ma żadnego oparcia w zawartości recenzowanych i indeksowanych czasopism naukowych ze stosownej dziedziny?

Chodzi ci o indeks Hirscha?
Nie, indeksowania to nie ściema.
Szczególnie gdzie mamy do czynienia z publikqcjami z wysokim Impact Factot.
Ściemą jest powoływanie się na nieindeksowane badania I bezimiennych "naukowców".
Bądź łaskawy I przytocz mi jedne badanie , na które powołał soę Luk , ty czy Modus., które są indeksowane I posiadają imiennych autorów.

Czas start :P

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #764 dnia: 29.08.2024, 16:43 »
Cytat: Lohi
link=topic=2232.msg658718#msg658718 date=1724941732

Ale wiesz, że to jest argument płaskoziemców?
Nie, to jest argument osoby rozumiejącej I znającej proces powstawania prac naukowych.

To czy ty mnie nazwiesz płaskoziemcem, czy foliarzem, ma dla mnie zerowe znaczenie.
Ja wiem, w którym miejscu jestem. Ty, swoim argumentem a'la foliarz, upewnia mnie tylko w przekonaniu, że z niedoedukowanymi ludźmi nie powinno toczyc się dyskusji , bo sprowadzą cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem