Autor Wątek: Zakaz stosowania zanęt spożywczych  (Przeczytany 52195 razy)

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
Odp: Zakaz stosowania zanęt spożywczych
« Odpowiedź #135 dnia: 17.10.2022, 14:47 »
Problem w tym, że mogą ci dowalić mandat i ty się będziesz musiał pocić aby udowodnić, że miałeś mniej zanęty niż limit. Już sam ten fakt oznacza stres i stratę czasu na pierdoły. Przyjdzie patrol nadgorliwców i będzie problem. A od czerwca do sierpnia nie można w ogóle nęcić, więc tutaj już trudno coś wymyślić.

W jaki sposób miałbyś to udowodnić? Będzie tak jak napisał @katystopej że bez sprzętu z certyfikatem i szkoleniami dla obsługi pomiaru są nieważne.
Strażnicy mają dalmierze w oczach i walą kary za łowienie zbyt blisko budowli hydrotechnicznych piętrzących wodę. Wagę w ręce też mieć mogą ;)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #136 dnia: 17.10.2022, 19:33 »
Zapytałbym o miarkę a jak nie mają to proponuję zwrot przez lewe ramię i przed siebie.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #137 dnia: 17.10.2022, 20:01 »
Michał, jesteś pewny, że wygrasz jak PSR się uweźmie? 8) Bo ja wątpię. Nie przyjmiesz mandatu to będziesz miał sąd. I tutaj przestroga. BYł przypadek, że gość odmówił przyjęcia mandatu za jakieś pierdoły, teoretycznie miał rację. Ale na procesie sąd uznał rację PSR, i koleżka dożywotnio dostał zakaz wędkowania na wodach państwowych. Nie spodziewał się takiego obrotu sprawy, kara była bardzo ostra, samemu trudno było uwierzyć.

Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #138 dnia: 17.10.2022, 20:21 »
Michał, jesteś pewny, że wygrasz jak PSR się uweźmie? 8) Bo ja wątpię. Nie przyjmiesz mandatu to będziesz miał sąd. I tutaj przestroga. BYł przypadek, że gość odmówił przyjęcia mandatu za jakieś pierdoły, teoretycznie miał rację. Ale na procesie sąd uznał rację PSR, i koleżka dożywotnio dostał zakaz wędkowania na wodach państwowych. Nie spodziewał się takiego obrotu sprawy, kara była bardzo ostra, samemu trudno było uwierzyć.

W punkt.
Maciek

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #139 dnia: 17.10.2022, 20:33 »
Jedna różnica Panowie.

Jeśli jakiś organ kontroli/ścigania, stawia wam zarzut przed sądem to oni mają udowodnić waszą winę, a nie oskarżony swoją niewinność. Jak się nie ma mocnych papierów na kogoś to padają sprawy dużo poważniejsze niż ilość zanęty w ziemi, czy podejrzenie wrzucenia garści kukurydzy.

Druga sprawa, to w tym regulaminie wód polskich/PZW, nie ma wzmianki o karaniu usiłowania, bądź zamierzenia. Oznacza to dokładnie tyle, że kara może być tylko nałożona w przypadku POPEŁNIENIA czynu zabronionego, a nie z powodu samego posiadania "zakazanych" przedmiotów na brzegu. A samo popełnienie czynu zabronionego musi w sądzie zostać udokumentowane w sposób nie budzący wątpliwości by skazać kogoś za coś zabronionego.

Powodzenia strażnicy :beer:

P. S. 1 - warto korzystać z opcji nagrywania obrazu /dźwięku telefonem podczas kontroli.
P. S. 2 - w przypadku podejrzenia spożycia alkoholu przez strażników warto wezwać na miejsce Policję.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #140 dnia: 17.10.2022, 20:41 »
Jedna różnica Panowie.

Jeśli jakiś organ kontroli/ścigania, stawia wam zarzut przed sądem to oni mają udowodnić waszą winę, a nie oskarżony swoją niewinność. Jak się nie ma mocnych papierów na kogoś to padają sprawy dużo poważniejsze niż ilość zanęty w ziemi, czy podejrzenie wrzucenia garści kukurydzy.

Druga sprawa, to w tym regulaminie wód polskich/PZW, nie ma wzmianki o karaniu usiłowania, bądź zamierzenia. Oznacza to dokładnie tyle, że kara może być tylko nałożona w przypadku POPEŁNIENIA czynu zabronionego, a nie z powodu samego posiadania "zakazanych" przedmiotów na brzegu. A samo popełnienie czynu zabronionego musi w sądzie zostać udokumentowane w sposób nie budzący wątpliwości by skazać kogoś za coś zabronionego.

Powodzenia strażnicy :beer:

Znasz prawo.
To podpowiedź.
Łowisz masz zanętę w pojeniku.
Dziady siedzą w krzakach i cie nagrywają.
Podchodzą do ciebie i kontrolują.
Widzą pojemnik z zanęta i mówią mamy cie nagranego jak rzucasz koszykiem do wody.
Jak się bronić.... rzucam pustym koszykiem....
Iść w zaparte.

Jeśli jesteś samochodem zamykasz bagażnik i mogą ci luknąć beż twojego pozwolenia...
Maciek

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #141 dnia: 17.10.2022, 20:54 »
Zawsze przed przyjęciem jakiegokolwiek mandatu masz pełne prawo zapoznać się z materiałem dowodowym. Jeśli jest to słowo na słowo nic nie przyjmuje, podajnik wyciągam pusty. Gruntowałem, albo ciul wie co jeszcze. Macie film? Proszę go okazać. Masz prawo nagrywać interwencję, domagać się podania danych osób kontrolujących (imię i nazwisko), podstawę prawną (artykuł, ustawa, przepis). W przypadku podejrzenia spożycia alkoholu przez straznikow na miejsce policja. W przypadku braku podania danych, legitymacji, itp na miejce policja -podejrzenie próby wymuszenia danych osobowych.

Nagrywania interwencji, zero agresji, zero wulgaryzmów, zero pyskówki. Pytanie - odpowiedź. Nie, to na miejce Policja. I kamera.

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #142 dnia: 17.10.2022, 21:11 »
Ja wiem jedno, jeśli się strażników wkurzy, to będą niemili i będa kombinować jak mi dowalić mandatem i mogą coś wymyślić.

Wg mnie nie możemy się zgadzać na wszelkie tego typu zmiany w przepisach bez konkretnych przyczyn, bo po jednym zakazie przyjdą następne, będą dowalać ceny z kosmosu. Bo nie wiem czy wiecie, ale Wrona, ten gość z Polskich Wód, w wywiadzie sprzed pół roku mówił, że cena 250 zeta to jest teraz, jak Polskie Wody mają mało zbiorników, ale wzrośnie jak będzie ich więcej.
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #143 dnia: 17.10.2022, 21:18 »
Zawsze przed przyjęciem jakiegokolwiek mandatu masz pełne prawo zapoznać się z materiałem dowodowym. Jeśli jest to słowo na słowo nic nie przyjmuje, podajnik wyciągam pusty. Gruntowałem, albo ciul wie co jeszcze. Macie film? Proszę go okazać. Masz prawo nagrywać interwencję, domagać się podania danych osób kontrolujących (imię i nazwisko), podstawę prawną (artykuł, ustawa, przepis). W przypadku podejrzenia spożycia alkoholu przez straznikow na miejsce policja. W przypadku braku podania danych, legitymacji, itp na miejce policja -podejrzenie próby wymuszenia danych osobowych.

Nagrywania interwencji, zero agresji, zero wulgaryzmów, zero pyskówki. Pytanie - odpowiedź. Nie, to na miejce Policja. I kamera.

Dzięki :thumbup:

Jeszcze jedno beżz twojej zgody mogą nagrywać...
Czy to czasem nie jest dysponowanie twoim wizerunkiem bez twojej zgody...
Maciek

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #144 dnia: 17.10.2022, 21:28 »
Z doświadczenia rejonów bardziej kontrolowanych powiem, że nie opłaca zadzierać z kontrolującymi. U mnie kontroluje Policja i jak ktoś podpadnie, a kombinuje to wreszcie go i tak dopadną. Technika idzie do przodu, czasem nawet drony i kamery pomagają w namierzeniu tych co trzeba i odpowiednim podejściu delikwenta. Są też lornetki w użyciu, patrol jak nie wodą to brzegiem podejdzie :)

Poza tym podczas spędzania czasu wolnego chyba nikt nie chce się szarpać i coś komuś udowadniać, a uwierzcie mi, że jak już się wpadnie na czarną listę to potem jest ciężko spokojnie posiedzieć. Chociażby zagrywki z nad wody, gdzie Policjanci robiąc 3 kontrole w ciągu kilku godzin skutecznie i celowo przejeżdżają niedaleko miejsca nęconego. Za każdym razem skrzętne sprawdzanie zestawów, stanowiska, czystości wokół i rejestru. Czas, czas i czas.

Z tego co wiem WP ma w planie poszerzenie grona tzw. "wodniaków", u mnie bodajże już się to dzieje.

Najrozsądniejsze propozycje są już na stole - reagować w zarodku i próbować przeciwdziałać idącym zmianom.
Plum

Offline Azymut

• Ekspert
« Odpowiedź #145 dnia: 17.10.2022, 21:35 »

Dzięki :thumbup:

Jeszcze jedno beżz twojej zgody mogą nagrywać...
Czy to czasem nie jest dysponowanie twoim wizerunkiem bez twojej zgody...

Nie można udostępniać czyjegoś wizerunku. Nagrywać sobie można do woli każdego, a zwłaszcza w sytuacji gdy ktoś podbija do Ciebie i podejmuje jakieś czynności służbowe.

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline LUKAPIO

• Ekspert
  • Reputacja: 39
« Odpowiedź #146 dnia: 17.10.2022, 22:04 »
Nikt nie wie jak będzie wyglądać sytuacja, zresztą wszystko zależy od indywidualnego podejścia danych strażników, wędkarza czy podczas kontroli będzie chamski czy nie, itp. Dlatego póki przepis nie wszedł w życie, też uważam że trzeba go z dusić w zarodku.
Profil na Instagramie: lukapio_fishing
Profil na Facebooku: Lukapio Fishing

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #147 dnia: 18.10.2022, 09:41 »
Ograniczenie spożywki do 2.5kg na zawodach, akurat to popieram :thumbup:
Dzierżno uzależnia

Offline makaro

• Ekspert
  • Reputacja: 77
  • Rybki moje rybki, gdzie jesteście.
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #148 dnia: 18.10.2022, 10:05 »
Ograniczenie spożywki do 2.5kg na zawodach, akurat to popieram :thumbup:
2,5 LITRA, namoczonej i przesianej
Marek

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #149 dnia: 18.10.2022, 10:09 »
Niektórzy myślą że to to samo niestety ;D objętość,  a waga co to za różnica :D

Czyli kilo suchej max, a z ewentualnymi dodatkami nie może przekroczyć 2,5 L. Nawet sensownie to brzmi.
Plum