Autor Wątek: Zakaz stosowania zanęt spożywczych  (Przeczytany 51944 razy)

Offline paparoach

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
Odp: Zakaz stosowania zanęt spożywczych
« Odpowiedź #195 dnia: 20.12.2022, 11:14 »
O ile można by tu przyjąć ten 1kg suchej zanęty ( z glina może być tego więcej ) zgodnie z regulaminem to całkowity zakaz w okresie gdy właśnie łowienie na metodę jest najskuteczniejszym sposobem łowienia gruntowego to jakiś niezły numer.
Poza tym jak można wrzucać do jednego worka , mały 1,5 ha staw czy gliniankę z łowiskiem takim jak Warta czy Odra gdzie praktycznie nie ma możliwości przekarmienia ryb w sezonie i co za tym idzie zaleganiem skiśnietej zanęty na dnie .
" mają rozmach skur..."

Offline ma1234

• Reputacja: 49
« Odpowiedź #196 dnia: 20.12.2022, 12:36 »
Według mnie źródłem problemu jest praca Wołosa z IRŚ o szkodliwości zanęt, która ma niewiele wspólnego z pracą naukową, to zwykły gniot pisany na kolanie. Dlatego trzeba dotrzeć do źródła problemu, natomiast tutaj już jest 'trucie wody przez wędkarzy zanętami i przynętami' wpisane niczym jedno z przykazań w dekalog, wielu ichtiologów, zwłaszcza rybackich, ma o tym święte przekonanie, słabo podparte badaniami. Jak pisałem, wg mnie za eutrofizację wód odpowiada głównie rolnictwo i zrzuty ścieków, te legalne i nielegalne. Z wędkarzy zrobiono kozła ofiarnego. W Polsce nikt nie ściga sprawców zatruć, jak już to robi się to nieudolnie. Jak np. wykryć sprawcę zatrucia Odry pod Oławą, 26 lipca, skoro IOŚ badał wodę 28 lipca? Trucizna popłynęła, truciciel się zmył. A tu i tak trzeba by udowodnić mu winę w sądzie, na podstawie dowodów.

Po zakazach nęcenia przyjdą kolejne, dlatego należy działać.

Jednym z wyjść jest zlecenie jakiemuś znanemu ichtiologowi/biologowi/potamologowi opracowania sensownego raportu z oddziaływania (a właściwie braku oddziaływania) zanęt na środowisko wodne rzeki. Z takim opracowaniem/artykułem naukowym można byłoby uderzyć do Wód Polskich, PZW, lobbować i próbować coś zmienić. Pewnie zaraz w WP pojawią się głosy, że opracowanie jest na zlecenie wędkarzy, więc jest jednostronne, ale może warto spróbować. Jeśli któryś z Kolegów zna jakiegoś naukowca, który mógłby napisać taki artykuł, wówczas można byłoby zorganizować zbiórkę na wynagrodzenie za taki artykuł.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #197 dnia: 20.12.2022, 13:04 »
Jednym z wyjść jest zlecenie jakiemuś znanemu ichtiologowi/biologowi/potamologowi opracowania sensownego raportu z oddziaływania (a właściwie braku oddziaływania) zanęt na środowisko wodne rzeki. Z takim opracowaniem/artykułem naukowym można byłoby uderzyć do Wód Polskich, PZW, lobbować i próbować coś zmienić. Pewnie zaraz w WP pojawią się głosy, że opracowanie jest na zlecenie wędkarzy, więc jest jednostronne, ale może warto spróbować. Jeśli któryś z Kolegów zna jakiegoś naukowca, który mógłby napisać taki artykuł, wówczas można byłoby zorganizować zbiórkę na wynagrodzenie za taki artykuł.
Daleko szukać nie musisz. W Anglii masz oczka wodne, na których co weekend są zawody i ludzie wrzucają masę zanęty. Nikomu to nie szkodzi. U nas drobnica wszystko wyje, bo każdy kto łowi na zawodach i nie sklei dobrze kul bentonitem ten wie, że po godzinie jak nie donęci to może zapomnieć o dalszym łowieniu.

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #198 dnia: 20.12.2022, 13:18 »

Czy taki artykuł/opracowanie wystarczy żeby coś zdziałać? Moim zdaniem pozostaje droga sądowa a to jest nierealne.

Offline hakon

• Reputacja: 41
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #199 dnia: 20.12.2022, 13:24 »
Czy taki artykuł/opracowanie wystarczy żeby coś zdziałać? Moim zdaniem pozostaje droga sądowa a to jest nierealne.

Z kim chciałbyś się sądzić i o co?? Właściciel wody zakazuje stosowania zanet i to jego prawo. Właścicielem jest skarb państwa reprezentowany przez wody polskie.
"To ludzie stworzyli potwory na swoje podobieństwo"
Znalezione w necie

Offline ma1234

• Reputacja: 49
« Odpowiedź #200 dnia: 20.12.2022, 13:33 »

Trudno osądzić czy taki artykuł/opracowanie wystarczy, żeby coś zdziałać.
Na pewno nie zaszkodzi, a może pomóc w lobbowaniu, wskazaniu, że WP nie mają racji co do wprowadzenia zakazu.
Opracowanie takie może być podstawą do merytorycznej dyskusji z WP, o ile taka dyskusja będzie w ogóle możliwa.
Na chwilę obecną merytorycznego nic nie mamy.
Jest owszem nasza wiedza, doświadczenie, ale to dla WP nie będzie podstawa do takiej dyskusji - w myśl zasady "psy szczekają, karawana jedzie dalej".
IMO nie pomogą też argumenty, że np. w Anglii to...

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #201 dnia: 20.12.2022, 14:27 »
Nikt tego przepisu nie będzie przestrzegał ani egzekwował. Nie rozumiem po co tak to przeżywacie. Nie pierwszy i nie ostatni martwy durny przepis.

To fatalne podejście, prezentowane przez wielu wędkarzy. Kozi, problem w tym, że wprowadzą jedno głupie prawo, potem drugie i trzecie, piąte, i będzie ciężko wędkować - patrz przykład niemiecki. Dlatego trzeba walczyć z tym na bieżąco a nie rzeczy zlewać, bo potem jest zazwyczaj za późno.

Według mnie źródłem problemu jest praca Wołosa z IRŚ o szkodliwości zanęt, która ma niewiele wspólnego z pracą naukową, to zwykły gniot pisany na kolanie. Dlatego trzeba dotrzeć do źródła problemu, natomiast tutaj już jest 'trucie wody przez wędkarzy zanętami i przynętami' wpisane niczym jedno z przykazań w dekalog, wielu ichtiologów, zwłaszcza rybackich, ma o tym święte przekonanie, słabo podparte badaniami. Jak pisałem, wg mnie za eutrofizację wód odpowiada głównie rolnictwo i zrzuty ścieków, te legalne i nielegalne. Z wędkarzy zrobiono kozła ofiarnego. W Polsce nikt nie ściga sprawców zatruć, jak już to robi się to nieudolnie. Jak np. wykryć sprawcę zatrucia Odry pod Oławą, 26 lipca, skoro IOŚ badał wodę 28 lipca? Trucizna popłynęła, truciciel się zmył. A tu i tak trzeba by udowodnić mu winę w sądzie, na podstawie dowodów.

Po zakazach nęcenia przyjdą kolejne, dlatego należy działać.
Nie fatalne ale realne podejście do tego co się dzieje. Żaden z wprowadzanych zakazów czy to dotyczących zakazu wywózki, używania markerów czy też pozyskiwania żywca z innego akwenu nie jest w żaden sposób egzekwowany przez strażników. Z drugi j strony jak można coś egzekwować przeprowadzając jedna kontrolę w miesiącu albo i mniej? Ty jak widzę masz inne podejście, ale twoja walka nie przynosi żadnych wymiernych rezultatów 🙄.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #202 dnia: 20.12.2022, 14:46 »
Ty jak widzę masz inne podejście, ale twoja walka nie przynosi żadnych wymiernych rezultatów 🙄.

Walka z wiatrakami. Nie mamy na to wpływu i nikt z nas obecnych tutaj tego nie zmieni. Nawet jak wyszlibyśmy tysiącami na ulice. Wędkarstwo to za mały kawałek tortu, żeby ktoś z rządzących się za to zabrał, tu nie ma się gdzie nachapać milionów na lewo. Podobna sytuacja jest z detektorystami w Polsce, używając wykrywacza metali jesteś uznawany za potencjalnego przestępce, gdzie w Anglii znaleziska należą do Ciebie i/lub właściciela gruntu a państwo może wyjść z ofertą odkupu do muzeum ale nikt do paki Cię nie wsadzi.
Dzierżno uzależnia

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #203 dnia: 20.12.2022, 15:15 »
Sam sie zastanawiam jak to bedzie.
Zaczynam lowienie na pzw sieje te dwa kilo spombem...
Potem siadam grzecznie i łowie na metode mając kolejne 2 kg mixu.
Zobaczymy...
Maciek

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #204 dnia: 20.12.2022, 15:58 »
Słabo to widze do póki nie powstanie jakieś poważne lobby/stoważyszenie które będzie prawnie reprezentować wędkarzy myślących podobnie. Bo do tej pory widzę ,że niektórzy karpiarze lamentują inni mają wywalone bo na ich wodach kontrole to rzadkość albo stać ich na mandaty które i tak będą wątpliwe. Wielu spiningistów albo eko-wędkarzy aktywistów którzy częściej niż na rybach siedzi w internecie tworząc kolejene wątki się cieszy. Większość łowiących rekreacyjnie ma wywalone bo 2 kg zanęty zużywa na rok albo nie interesują się na bieżąco.
Czyli Polska klasyka jeśli mnie nie dotyczny a komuś pokrzyrzyżuje plan to trzeba się cieszyć... może się to skończyć tym że w przyszłości wejdą kolejne zakazy z zakazem wędkowania włącznie (póki co abstarakcja ale patrząc na zapędy ekologów kto wie co będzie)
Jak byśmy nie żyli będziemy negatywnie oddziaływać na środowisko pytanie jak bardzo. Patrząc nawet na forum dział o ekologi, reformach pzw nie mówiąc już o dyskusjach o covidzie gdzie wiosną 2020 robiono ze mnie mordercę bo wybrałem się na ryby.
Na prawdę trudno być optymistą . Co mogę zrobić ? Nie mam obecnie na tyle czasu aby zacząć działać więc robię co mogę czyli zmieniłem koło na Dzierzno i wspieram wszelkie inicjatywy no kill . Cieszę się wędkowaniem bo wiem ,że nie koniecznie będzie dane mi to na zawsze.
Co do obecnego zakazu to o magazyn w samochodzie możecie być spokojni bo zakaz mówi o posiadaniu na łowisku czyli w obrębie stanowiska więc mogę mieć legalniew samochodzie tyle zanęty ile chcę. Z regóły używam 5-8 kg zanęty na dobę z czego większość wrzucam na start tak ,że przepis nie dotknie mnie w ogóle pytanie czego zakażą dalej.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #205 dnia: 20.12.2022, 16:06 »
Ciekawe jak będzie weryfikowana ilość zanęty,strażnik przyjdzie z wagą ?
Czy będziemy mieli 2kg ,czy 5kg ,to wątpię czy jakiegokolwiek pana "oficera" to zainteresuje,ale jeśli bezczelnie obok będą stały wiadra ziarna itp.to już może być podstawa do mandatu.

U siebie chciałbym na jeziorach limit 2kg na dobę,bo są panowie co sypią dwa,ale worki.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
« Odpowiedź #206 dnia: 20.12.2022, 16:39 »
Co do ilości zdania zawsze będą podzielone. O ile 2 kg to moim zdaniem sporo za mało ale nie uniemożliwia wędkowania o tyle to co przegłosowano w Poznaniu to kpina . Jaką mamy gwarancje ,że u nas nie będzie to samo ? Żadnej. A co do egzekwowania będzie tak jak zawsze kto będzie miał pecha będzie miał problemy na jednych wodach będzie przymykane oko a na innych trafią się nadgorliwcy. Przez cały okres covidu chodziłem wszędzie bez maski i nie miałem żadnych problemów po za spojrzeniami niektórych oburzonych a niektórzy za takie samo zachowanie chodzili po sądach. W każdym razie łamiąc prawo odczuwałem dyskomfort i tak będzie i tym razem. Co nie zmienia faktu ,że do póki będzie można obchodzić przepisy to będę to robił ponieważ tak jak wtedy teraz jestem przekonany o swojej racji ;)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #207 dnia: 20.12.2022, 17:04 »
Obserwuję śmietankę karpiowa w polskim świecie karpiowym.
Co ciekawe na razie sraczki producenci kulasów w pl nie dostali...
Choć pytania są.
Maciek

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #208 dnia: 20.12.2022, 17:28 »
Obserwuję śmietankę karpiowa w polskim świecie karpiowym.
Co ciekawe na razie sraczki producenci kulasów w pl nie dostali...
Choć pytania są.
A kto z nich łowi na PZW, bo ja nie znam takich...
Marcin Janic pisał, że biznes wędkarski się zwija z jego okolicy i sam ma już ciężko prowadzić sklep, a przecież gość sprzedaje pod swoją marką spożywkę, więc jest w temacie.

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #209 dnia: 20.12.2022, 17:57 »
Ile % ludzi nastawiajacych się na karpie łowi na PZW 5% 10%. Powtórzę po raz kolejny będzie to kolejny martwy przepis. Nikt mi nie udowodni na ile dni przyjechałem na ryby więc mogę mieć ile kilogramów zanęty chce. I na tym powinna ta dyskusja się zakończyć bo nic w temacie tego przepisu już nie zmienimy.