Autor Wątek: Moonfin - nowy sklep  (Przeczytany 26294 razy)

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Moonfin - nowy sklep
« Odpowiedź #90 dnia: 16.12.2022, 06:05 »
Trochę próbowałem przynęty Salmon od Solbaits i mimo całej sympatii do Przemka to nie wybiła się ona ponad przeciętność. Napewno w tej cenie nie będę kupować już jego przynęt.
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline pitry1987

• Ekspert
  • Reputacja: 69
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #91 dnia: 16.12.2022, 06:32 »
Pierwsze serie czyli secret i salmon u mnie ok, ale z nowości  tylko zielony salmon się sprawdził. Zaleta mniejszych paczek, to że rotują szybciej i świeższy towar, ale od początku mówiłem, że ktoś za szybko myślał, że mega przynęte zrobił. Zaczęli od 15 pln i jak za paczkę 50 ml było ok. Potem brexit 19, następnie weszło osmo i by się nie kanibalizować 22.5 a teraz ewidentnie moonfin sobie wynyslil strategię biznesową, że to marka prenium i 30% na liquidy czy pellety. A nie oszukujmy się nie ma w spożywce czegoś takiego jak marka premium to tylko nieudolny marketing. To nie wędka czy kołowrotek bo tam takowy segment jest. Swego czasu oglądałem sporo z Uk czy De i nikt tam nie nazwał czy Sonu czy dynamite marka premium. Przy obecnyn rynku i pellet i mix jest mocno niekonkurenyjny cenowo, bo przy słabym żerowaniu nie pomoże w znaczący sposób. Waftersy jeszcze tako tako można przeboleć, bo to tak szybko idzie jak ww produkty ale vs ringers cenowo blado się prezentuje.
Bo rybka lubi pływać i to nie w patelnianym oleju 😃

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #92 dnia: 16.12.2022, 06:44 »
Method mixy Solbaits, przy cenie ~45zł za MMM nie wróżę sukcesów https://moonfin.pl/25-zanety?q=Marka-Solbaits
Dzierżno uzależnia

Offline Razor88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #93 dnia: 16.12.2022, 07:47 »
Jak dla mnie to Solbaits odleciał z cenami.
Pozycjonowanie siebie jako marka premium tylko dlatego, że produkty są drogie wygląda słabo.

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #94 dnia: 16.12.2022, 08:12 »
Ja nadal nie kumam jak to jest z naszym rodzimym towarem, że w Polsce bardziej opłaca się kupić towar angielski niż polski, gdzie procedura sprowadzania i stworzenia na pewno ma więcej członów niż teoretyczny producent w Polsce (transporty, marże, nakłady itp.). Towar Przemka to nie jest odosobniony przypadek. Na Feederbaicie też to bardzo dobrze widać.
Plum

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #95 dnia: 16.12.2022, 08:14 »
Pozycjonowanie siebie jako marka premium tylko dlatego, że produkty są drogie wygląda słabo.

Trzeba poczekać na zmiany cen u innych producentów. Nie ma co ukrywać, że ceny energii jak i rosnące koszty półproduktów sprawią, że cena zanęt poszybuje mocno do góry. U mnie MMM jest po 9 funtów już w większości sklepów, pytanie czy to koniec podwyżek czy dopiero początek. Bo nie chodzi tylko o koszty produkcji, sklepy wędkarskie też muszą więcej wydawać na ogrzewanie czy prąd, więc same muszą podnosić ceny.

Wiele polskich firm produkujących zanęty i przynęty będzie miała pod górkę, bo rząd firmom dowala ceny jakby zależało mu na jak największej ilości upadłości. Mój brat pracuje w jednej firmie (nie związanej z branżą wędkarską), i uważa, że jak w 2023 będą musieli podpisać nową umowę na prąd i gaz, to ich produkty staną się zbyt drogie i może to oznaczać plajtę. W Europie większość krajów dba o biznes prywatny i nie podnosi im cen energii drastycznie, u nas rządzą idioci. WIęc czekam z niecierpliwością aby zobaczyć czy polski przemysł wędkarski ( i nie tylko) podoła tutaj. Co gorsze u nas opłaty i podatki też się podnosi firmom, aby nie miały za dobrze...

Zawsze można zmielić sobie pellety, dodać to i owo, i ma się zanętę premium, nieprawdaż?  8)
Lucjan

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 321
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #96 dnia: 16.12.2022, 08:16 »
Cena X7 czy młynków XR kosmo. Ale się szykuję przyszły rok... Dobrze że kupiłem na BF x7 3.9 do 100g w dobrej jeszcze cenie. Chyba poszaleli z tymi cenami.

Pisałem 2 miesiące wczesniej że ceny pójda cholendarnie w góre to niektórzy jakoś nie wierzyli 8)
Jeśli ktoś ma na sklepie jakies produkty w starej cenie lub chce go wyprzedać aby kupić nowy towar to proponuje kupić :) :D
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline pitry1987

• Ekspert
« Odpowiedź #97 dnia: 16.12.2022, 08:26 »
Ja nadal nie kumam jak to jest z naszym rodzimym towarem, że w Polsce bardziej opłaca się kupić towar angielski niż polski, gdzie procedura sprowadzania i stworzenia na pewno ma więcej członów niż teoretyczny producent w Polsce (transporty, marże, nakłady itp.). Towar Przemka to nie jest odosobniony przypadek. Na Feederbaicie też to bardzo dobrze widać.

Kwestia przywiązania myślę, ale podam przykład mój i niektórych wędkarzy, których spotkałem i pogadałem.
Kwestia waftersów - jeśli producent twierdzi, że jak wafters leży nad nie to w sumie ok, bo ryba przepłynie i się poruszy to śmiem wątpić w wiedzę i profesjonalność takowej firmy. Wiadomo jak ma pracować wafters, a jak firma nie ogarnia technologii, to niech umieści opis zgodny z prawdą, np. wolnotonąca bo nie oszukuje wędkarza wtedy. Z resztą spożywki podobnie. 1 partia 20 s kolejna 2 minuty pellet 2mm, nie może być takich rozstrzałów. Wiem, że wszystko to produkuje kilka firm typu Skretting czy Aller co skupiają się na paszach dla ryb w hodowlach, ale skoro firma zleca innej produkcję towaru to potem ma obowiązek sprawdzić i zwrócić jeśli nie trzyma parametrów. Na polskich się przejechałem co najmniej kilka razy, a na Sonu czy Marosie nie. A wolę nie modlić się czy to działa jak powinno tylko mieć 99% pewności tego faktu.

Offline pitry1987

• Ekspert
« Odpowiedź #98 dnia: 16.12.2022, 08:31 »
Cena X7 czy młynków XR kosmo. Ale się szykuję przyszły rok... Dobrze że kupiłem na BF x7 3.9 do 100g w dobrej jeszcze cenie. Chyba poszaleli z tymi cenami.

Pisałem 2 miesiące wczesniej że ceny pójda cholendarnie w góre to niektórzy jakoś nie wierzyli 8)
Jeśli ktoś ma na sklepie jakies produkty w starej cenie lub chce go wyprzedać aby kupić nowy towar to proponuje kupić :) :D

Co roku idą, ale jak sobie przypomnę Brexit to nagle Sonu 2 czy 3 podwyższyło, bo niby Brexit a produkcję mixów mają w UE. Nie sztuką jest przerzucić 100% na kupującego. Sztuka to tak zrestrukturyzować koszty, by jakaś część poszła na Klienta a resztę upchnąć niwelując nieefektywności firmy. Przykład zbędnego kosztu logistycznego - opakowanie mieszczące spokojnie 1kg ma 700 czy 800 g towaru. Po co wozić powietrze.

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #99 dnia: 16.12.2022, 08:46 »

Trzeba poczekać na zmiany cen u innych producentów. Nie ma co ukrywać, że ceny energii jak i rosnące koszty półproduktów sprawią, że cena zanęt poszybuje mocno do góry. U mnie MMM jest po 9 funtów już w większości sklepów, pytanie czy to koniec podwyżek czy dopiero początek. Bo nie chodzi tylko o koszty produkcji, sklepy wędkarskie też muszą więcej wydawać na ogrzewanie czy prąd, więc same muszą podnosić ceny.

Wiele polskich firm produkujących zanęty i przynęty będzie miała pod górkę, bo rząd firmom dowala ceny jakby zależało mu na jak największej ilości upadłości. Mój brat pracuje w jednej firmie (nie związanej z branżą wędkarską), i uważa, że jak w 2023 będą musieli podpisać nową umowę na prąd i gaz, to ich produkty staną się zbyt drogie i może to oznaczać plajtę. W Europie większość krajów dba o biznes prywatny i nie podnosi im cen energii drastycznie, u nas rządzą idioci. WIęc czekam z niecierpliwością aby zobaczyć czy polski przemysł wędkarski ( i nie tylko) podoła tutaj. Co gorsze u nas opłaty i podatki też się podnosi firmom, aby nie miały za dobrze...

Zawsze można zmielić sobie pellety, dodać to i owo, i ma się zanętę premium, nieprawdaż?  8)

Zobaczymy jak mocno skoczą ceny, bo jeżeli chociażby Dynamite utrzyma ceny lub skoczą niezbyt mocno może być sytuacja, taka jak w tym roku, że nie będzie opłacało się mielić. Koszt 2 kilowego Swim Stima, jak ktoś czekał na promocje wynosił lekko ponad 30 złotych, bez problemu całorocznie można było nabyć za 35 złotych worek chociażby na Shopee. Z Serii Big FIsh, worki 1,8kg często można było wyrwać mocno poniżej 30 złotych. Pellety też poszły w sklepach do góry znacznie plus trzeba posiadać młynek do mielenia, poświęcić czas, prąd, torebki, dodatki itp.. Ja nie ukrywam, że mielę, ale tylko i wyłącznie dlatego, że młynek miałem, a pellet kupiłem hurtowo, ale i tak jako dodatek zanętowy w niej sypię te od Dynamita w zależności od mojej wizji.
Plum

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #100 dnia: 16.12.2022, 09:02 »
Pierwsze serie czyli secret i salmon u mnie ok, ale z nowości  tylko zielony salmon się sprawdził. Zaleta mniejszych paczek, to że rotują szybciej i świeższy towar, ale od początku mówiłem, że ktoś za szybko myślał, że mega przynęte zrobił. Zaczęli od 15 pln i jak za paczkę 50 ml było ok. Potem brexit 19, następnie weszło osmo i by się nie kanibalizować 22.5 a teraz ewidentnie moonfin sobie wynyslil strategię biznesową, że to marka prenium i 30% na liquidy czy pellety. A nie oszukujmy się nie ma w spożywce czegoś takiego jak marka premium to tylko nieudolny marketing. To nie wędka czy kołowrotek bo tam takowy segment jest. Swego czasu oglądałem sporo z Uk czy De i nikt tam nie nazwał czy Sonu czy dynamite marka premium. Przy obecnyn rynku i pellet i mix jest mocno niekonkurenyjny cenowo, bo przy słabym żerowaniu nie pomoże w znaczący sposób. Waftersy jeszcze tako tako można przeboleć, bo to tak szybko idzie jak ww produkty ale vs ringers cenowo blado się prezentuje.

Co do kulek-mam identyczne spostrzeżenia, secrety, salmony łowne, na zielono/czarne duo salmon, coś połowiłem, ale bez szału, na pomarańczowo-żółte duo jeszcze słabiej, truskawka u mnie niewypał, od brań po spadanie z bagnetu co 2 rzut, jakby celowo zaprojektowana by być zbyt miękka i szybciej schodzić ze słoiczka, zielone salmony kilka ryb dały, ale daleko im do wypranych. Ale ogólnie hakowe na plus i u mnie to główne kulki.
Pellet mnie nie urzekł ani ceną ani łownością-stosuję skrettinga z allerem różne mieszanki procentowo, wyniki bdb.
Zalewajki-tu niezależnie od producenta mam wątpliwości w ogóle do ich działania, ale czasami jak potrzebuję dokleić pellet czy kropelkę stawiam żeby szybciej rozkręcić łowisko to sięgam po Sweet Tuna, nie wiem czy poprawia, z pewnością nie psuje łowiska, Golda mam też i tu nie zauważyłem żadnych plusów w stosunku do czystego pelletu/zanęty.
Co do zanęt Przemkowych, pewnie po paczce spróbuję, jak wielu, chociaż towaru mam na 2-3 lata od Sonu, Db, Marosa, a w ub roku i tak łowiłem większość sezonu na swoją recepturkę od maja po listopad miałem na to najlepsze wyniki bez względu czy słońce, czy pochmurno czy zimno czy ciepło nigdy o kiju bez względu na wodę.
Teraz sama cena- premium czy nie, wiadomo, że logiczne jest zestawienie się na top półce, z kilku powodów-raz, przez pryzmat samego Przemka i osiągów, dwa, że nie da się za grosze wyprodukować dobrej zanęty i zarobić na tym. Sama cena 60/2kg szału nie ma, ale pewnie kwestia kwartału i Sonu z DB również powędrują do góry. Czas pokaże, jeśli będzie to super towar, to klienta znajdzie, będą zawodnicy kupować, a i klient ze skromniejszym portfelem raz na jakiś czas sobie pozwoli by lepiej połowić. Wracając do samej ceny-Haldorado po blisko 40zł woła za paczki 800g i klientów mają, więc wychodzi jeszcze dużo drożej.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #101 dnia: 16.12.2022, 10:05 »
Panowie trzeba to zrozumieć że oprócz tych którzy w nowym sezonie nastawiać się będą oprócz uklei na coś innego z konkretnymi itemami będzie drogo.
Piszecie o rodzimym przemyśle wędkarskim dlatych co nie wiedzą to gałęź energo chłonna i cena za nowe rozdanie w 2023 zaboli....
Z tego co się mówi na maxa producenci cisną magazyny pod sufit by jeszcze grudniowe ceny wykorzystać.

Będzie drogo i nie ma co się czarować pytanie czy nasza brać nie wróci do pęcaku , ciasta z kaszy mannej , czerwonych.
A do łask zanętowych wróci moczony chlebek z płatkami 8)
Maciek

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #102 dnia: 16.12.2022, 10:25 »
Będzie drogo i nie ma co się czarować pytanie czy nasza brać nie wróci do pęcaku , ciasta z kaszy mannej , czerwonych.
A do łask zanętowych wróci moczony chlebek z płatkami 8)

Ci co łowią po zawodach-wyłożą kasę, Ci co nie łowią zawodniczo, ale zechcą połowić po komercjach, również położą kasę, bo zechcą łowić a nie siedzieć, ewentualnie będą mieszać z tańszymi wypełniaczami. Myślę, że zapaści nie będzie, byleby biznes ogólnie w Pl nie położył się (budowlanka itp) to jak ludziska będą mieć pracę to nic wielkiego i złego się nie wydarzy dla branży wędkarskiej.

Offline Rafallub900

• Ekspert
  • Reputacja: 146
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #103 dnia: 16.12.2022, 11:40 »
Będziemy mniejsze podajniki stosować i mieszać z gliną 😂 a do nęcenia więcej ziarna konopie, kuku małym spombem .
Zanete będziemy rozrabiać małymi porcjami a co zostanie to zamrażarka.
Od Przemka fakt te secrety działają fajnie i salmon mały różowy , natomiast te duo i fusiony słabiej, zalewe mam sweet tuna i czy działa ciężko powiedzieć na pewno na naszą wyobraźnie przynajmniej nie odstrasza, mam z Dynamite orzech tygrysi i kilka razy na próbę zalałem pellet to ustały brania :facepalm:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #104 dnia: 16.12.2022, 11:43 »

Zanete będziemy rozrabiać małymi porcjami a co zostanie to zamrażarka.

Robię tak od lat ;) Przeważnie na następną sesję mam tę rozmrożoną na wstępne nęcenie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!