Autor Wątek: Kołowrotek Shimano Aero Feeder 4000 FA  (Przeczytany 113843 razy)

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Kołowrotek Shimano Aero Feeder 4000 FA
« Odpowiedź #135 dnia: 29.01.2016, 09:21 »

Dość przekrojowy opis dający do myślenia. Fajnie, że od osoby, która młynki rozkręca i zna ich budowę od środka. :thumbup:

Wprowadzanie szumnych, dobrze przygotowanych marketingowo nowości daje producentom niejako legitymację do podnoszenia cen. Podejrzewam, że niedługo (no chyba, że to już się stało, a mnie umknęło) będziemy obcować z technologią kosmiczną i producenci/sprzedawcy będą starali się nam wmówić, że bez tej super technologii z ryb będą "nici".

Nie wiem czy Twój opis tyczył się tylko kołowrotków Shimano czy wszystkich firm?

Jeżeli masz spostrzeżenia co do firm, które uczciwie "wyceniają" swoje produkty to podziel się tą wiedzą z nami (tak jak to było z DAM Calyber).

Panowie - ale czy wg Was kołowrotki drożeją? Bo wg mnie są coraz tańsze i mają coraz więcej opcji. Obecnie za 40 funtów (nie używam cen polskich bo przelicznik sklepów jest inny) można kupić już dobre młynki z wolnym biegiem, za 80 mamy solidny sprzęt, służący długo, za 200 już konkret. A i takim za 20 da się połowić (nie wszystkimi). Ja w przeciągu kilku lat ujrzałem sporą rewolucję cenową, i mocne wzbogacenie ofert o modele budżetowe - jak na przykład Baitrunner ST. Teraz za 50 funtów, w przedziale kołowrotków matchowych do feedera, mamy taki wybór, że głowa boli. Naprawdę - jest tego mnóstwo, każda firma ma jeden lub kilka modeli do zaoferowania, często w kilku rozmiarach (3000, 4000 i więcej).

Oczywiście - możemy żałować, że nie ma już tej jakości co dawniej - jednak w ogólnym rozrachunku ja myślę, że mamy 'coś za coś. Oferta i opcje jakie mają kołowrotki wynagradza z nawiązką ich gorszą jakość :)

Lucjan

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #136 dnia: 29.01.2016, 09:40 »
Dokładnie w końcu mamy wybór.
Napiszę na przykładzie aero spin 4000 fa

Wiadomo coś za coś ma być tanio i dobrze to są tuleje zamiast łożysk.
Wielu z nas mówi tuleja się zepsuje to dam łożyska. Jest to błędne myślenie, łożysko przejmie bardziej eksploatację napędu niż tuleja. Ja dla przykładu kupiłem już łożyska zanim sklep wysłał mi jeszcze kołowrotek.
Na obecnym rynku trzeba mieć dużo rozeznania w mechanice sprzętu.

Tak jak pisał Wonski81 czasem można kupić coś taniego i (moje ulubione słowo) "doinwestować" i mieć sprzęt na lata.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #137 dnia: 29.01.2016, 13:27 »

Dość przekrojowy opis dający do myślenia. Fajnie, że od osoby, która młynki rozkręca i zna ich budowę od środka. :thumbup:

Wprowadzanie szumnych, dobrze przygotowanych marketingowo nowości daje producentom niejako legitymację do podnoszenia cen. Podejrzewam, że niedługo (no chyba, że to już się stało, a mnie umknęło) będziemy obcować z technologią kosmiczną i producenci/sprzedawcy będą starali się nam wmówić, że bez tej super technologii z ryb będą "nici".

Nie wiem czy Twój opis tyczył się tylko kołowrotków Shimano czy wszystkich firm?

Jeżeli masz spostrzeżenia co do firm, które uczciwie "wyceniają" swoje produkty to podziel się tą wiedzą z nami (tak jak to było z DAM Calyber).

Panowie - ale czy wg Was kołowrotki drożeją? Bo wg mnie są coraz tańsze i mają coraz więcej opcji. Obecnie za 40 funtów (nie używam cen polskich bo przelicznik sklepów jest inny) można kupić już dobre młynki z wolnym biegiem, za 80 mamy solidny sprzęt, służący długo, za 200 już konkret. A i takim za 20 da się połowić (nie wszystkimi). Ja w przeciągu kilku lat ujrzałem sporą rewolucję cenową, i mocne wzbogacenie ofert o modele budżetowe - jak na przykład Baitrunner ST. Teraz za 50 funtów, w przedziale kołowrotków matchowych do feedera, mamy taki wybór, że głowa boli. Naprawdę - jest tego mnóstwo, każda firma ma jeden lub kilka modeli do zaoferowania, często w kilku rozmiarach (3000, 4000 i więcej).

Oczywiście - możemy żałować, że nie ma już tej jakości co dawniej - jednak w ogólnym rozrachunku ja myślę, że mamy 'coś za coś. Oferta i opcje jakie mają kołowrotki wynagradza z nawiązką ich gorszą jakość :)

To też dość ciekawe zagadnienie.Ja bym powiedział i tak i nie .Na pewno mamy większy wybór cen,rodzajów,producentów.

Powiedzmy,że ok 20 lat temu za 200zł kupiłem kołowrotek.
To,że mam go do dziś niekoniecznie musi świadczyć o tym,że był "aż tak dobry",na to wpływa wiele czynników.Metoda połowu,ilość użyć,rodzaj łowionych ryb itd itd.
Dziś kupuję kołowrotek za 300zł (uwzględniając jakiś tam wzrost dochodu-wiem wiem,bardzo to naciągane,ale niech zostanie). Rozbieram obydwa młynki i patrzę. Na pierwszy rzut oka wszystko to samo.Po dokładniejszej analizie i rozebraniu okazuje się,że w tym starszym zębatka wspomagająca jakaś taka grubsza,zęby dłuższe i masywniejsze,biorąc nawet do ręki czuć,że przekładnia w tym starszym cięższa,w kabłąku duża rolka,a w niej niewiele mniejsze łożysko,teraz rolka mniejsza,za to rowkiem,łożysko maleńkie i jakiś dodatkowe tulejki.Mam więc mieszane uczucia co do tego czy płacąc tyle samo dostajemy coś lepszego.
Co do wyboru produktów,spadku cen,jasne że tak.Konkurencja też może wpływać na produkt,w sensie na plus,ale niejednokrotnie się zastanawiam czy aby na pewno.
Nie wiem.
Nie chce wychodzić na jakiegoś konspiratora, który wszędzie węszy spisek i dostrzega zło tego świata.Takie raczej przemyślenia ,spostrzeżenia. Kijem Wisły nie zawrócę.
Wydaje mi się jednak ,że dokonując zakupu ,w sumie jakiegokolwiek towaru, trzeba bardziej kalkulować,analizować,znać się na tym czy owym,bardziej niż kiedyś. Ta dość jasna sytuacja ,że płacę więcej to dostaję więcej ,niekoniecznie nadal obowiązuje. Mamy lipne Shimano za 2tys zł (jak kolega tutaj pisał), mamy awaryjne bryki za 500tys.
Tak jak mówię, nie czarno-widzę i nie zło-życzę ,ale takie myśli chodzą po głowie,więc może coś w tym jest ?   
Czesiek

Online Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #138 dnia: 29.01.2016, 13:41 »
Mi  chodziło też o postęp i o ilość modeli - dawniej była może połowa tego co teraz...  Same Baitrunnery to teraz kilka rozmiarówek (2500, 4000, 6000, 10000, a jest i więcej opcji) - doliczając różne wersje już jest grubo. Jakość faktycznie słabsza - ale sam kręcioł bardziej dopasowany do danej techniki. Teraz jest straszna konkurencja jeżeli chodzi o kołowrotki, i firmy wymyślają coraz to jakiś inny bajer lub kołowrotek robiący 'to samo' ale kosztujący znacznie mniej.

Przykładem może być Ninja Daiwy, jeżeli Shimano Catana kosztuje 10 funtów mniej tylko, wybór jest chyba prosty przy zakupie... ;)
http://www.decathlon.co.uk/ninja-3000-a-fishing-reel-id_8358247.html?gclid=CjwKEAiAuKy1BRCY5bTuvPeopXcSJAAq4OVsuOrJp3YSSXW9Fp3aavZFpYDyOYrVJRsu-t__tzO5tBoCEgnw_wcB
Lucjan

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #139 dnia: 29.01.2016, 13:52 »
Mi  chodziło też o postęp i o ilość modeli - dawniej była może połowa tego co teraz...  Same Baitrunnery to teraz kilka rozmiarówek (2500, 4000, 6000, 10000, a jest i więcej opcji) - doliczając różne wersje już jest grubo. Jakość faktycznie słabsza - ale sam kręcioł bardziej dopasowany do danej techniki. Teraz jest straszna konkurencja jeżeli chodzi o kołowrotki, i firmy wymyślają coraz to jakiś inny bajer lub kołowrotek robiący 'to samo' ale kosztujący znacznie mniej.

Przykładem może być Ninja Daiwy, jeżeli Shimano Catana kosztuje 10 funtów mniej tylko, wybór jest chyba prosty przy zakupie... ;)
http://www.decathlon.co.uk/ninja-3000-a-fishing-reel-id_8358247.html?gclid=CjwKEAiAuKy1BRCY5bTuvPeopXcSJAAq4OVsuOrJp3YSSXW9Fp3aavZFpYDyOYrVJRsu-t__tzO5tBoCEgnw_wcB

Zdecydowanie masz rację!Zresztą pisałem,że wybór jest o wiele większy i to duży plus.
Trzeba jednak w tej mnogości sprawnie się poruszać i wybierać co lepsze kąski i w zasadzie w każdej półce cenowej coś atrakcyjnego się znajdzie.Dotyczy to czy kołowrotków,czy zanęt,przynęt,wędek.Z pomocą na pewno przychodzi forum takie jak te :)
Daiwy tej nie znam,wiem że to dość nowa konstrukcja.Ciekawe co tam ma w środku,bo Daiwa też ma fajne rozwiązania.

Catana przez niektórych uważana za dość dobry sprzęt jest ciut lepszym Alivio,różnią się tylko ilością 2(lub3?) łożysk i 2 detalami - nie licząc kolorków. Alivio ma za to wersje z podwójną korbą i szpulą zap. (jak ktoś lubi te tematy podwójnej korbki) ,ale uwaga (!) mniejsze przełożenie,co jest bardzo sensowne bo to dość tania/słaba konstrukcja.Alivio jak złapie luzy można rozkręcić,wywalić zużyte tuleje,doinwestować 20-30zł i mamy "catane" z mniejszym przełożeniem ;)
Czesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #140 dnia: 29.01.2016, 15:58 »
...Mimo niezbyt optymistycznych faktów, muszę bez bicia przyznać, że w przypadku feedera najlepiej sprawdza mi się Shimano Super GT-RB 4000 (granatowy). Razem z kijem o długości 360 cm tworzy idealną całość. Kołowrotek męczony już kilka lat, no nie chce się popsuć, skubany.

Pisząc "granatowy" Super GT masz na myśli Super GTM? W sensie z szybszą przekładnią (chyba 6:1) ?
Czesiek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #141 dnia: 29.01.2016, 20:34 »
Nie, nie, podając kolor, miałem raczej na myśli element charakterystyczny, dzięki któremu można łatwo określić lata pochodzenia. Chociaż - co jest ciekawe - modele ze zwiększonym przełożeniem zawsze były i są srebrne (mówiąc ogólnie, bez wykłócania się o odcienie).

Seria "GT" ma standardowe przełożenia (5,0:1 - uogólniając), natomiast ta oznaczona "GTM" to kołowrotki z większym przełożeniem, wielkość 4000 ma przełożenie 5,7:1 (GTM-RB). Nowy GTM-RC 4000 ma przełożenie 5,8:1.

GT-RA to początki produkcji, ich kolor to srebrny.
GT-RB to modele sprzed kilku lat. Właśnie one są granatowe (całkiem niedawno zastąpione przez te wymienione poniżej).
GT-RC to współczesne, czyli najnowsze kołowrotki. Kolor - czarny (tak wskazują zdjęcia, nie widziałem nigdy na żywo - przyznaję).
Każdy z tych modeli występuje w wersji "GTM", czyli "szybkiej".

Napisałem, że świetnie mi pasuje ten kołowrotek, bo brałem pod uwagę również przełożenie (standardowe - jeśli tak można mówić o przełożeniu). To większe jest dla mnie zbyt duże. Podwójna korbka (krótka dźwignia) w połączeniu z przełożeniem 5,0:1 daje niesamowitą płynność pracy, połączoną równocześnie z pełną kontrolą nad zestawem, rybą itp. To tylko moja subiektywna ocena, nic więcej.

Wiem, że to wiesz, ale lubię kołowrotki i wszystko, co z tym związane. Przepraszam za zamieszanie ;)
Jacek

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #142 dnia: 29.01.2016, 22:15 »

Wiem, że to wiesz, ale lubię kołowrotki i wszystko, co z tym związane. Przepraszam za zamieszanie ;)

Mieszaj dalej. Ja z chęcią poczytam  :)  :thumbup:

Głupio mi tylko, że sam nic merytorycznego wnieść do wątku nie mogę.

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #143 dnia: 30.01.2016, 09:32 »
Nie, nie, podając kolor, miałem raczej na myśli element charakterystyczny, dzięki któremu można łatwo określić lata pochodzenia. Chociaż - co jest ciekawe - modele ze zwiększonym przełożeniem zawsze były i są srebrne (mówiąc ogólnie, bez wykłócania się o odcienie).

Seria "GT" ma standardowe przełożenia (5,0:1 - uogólniając), natomiast ta oznaczona "GTM" to kołowrotki z większym przełożeniem, wielkość 4000 ma przełożenie 5,7:1 (GTM-RB). Nowy GTM-RC 4000 ma przełożenie 5,8:1.

GT-RA to początki produkcji, ich kolor to srebrny.
GT-RB to modele sprzed kilku lat. Właśnie one są granatowe (całkiem niedawno zastąpione przez te wymienione poniżej).
GT-RC to współczesne, czyli najnowsze kołowrotki. Kolor - czarny (tak wskazują zdjęcia, nie widziałem nigdy na żywo - przyznaję).
Każdy z tych modeli występuje w wersji "GTM", czyli "szybkiej".

Napisałem, że świetnie mi pasuje ten kołowrotek, bo brałem pod uwagę również przełożenie (standardowe - jeśli tak można mówić o przełożeniu). To większe jest dla mnie zbyt duże. Podwójna korbka (krótka dźwignia) w połączeniu z przełożeniem 5,0:1 daje niesamowitą płynność pracy, połączoną równocześnie z pełną kontrolą nad zestawem, rybą itp. To tylko moja subiektywna ocena, nic więcej.

Rozumiem,rozumiem,czyli masz takiego rozbójnika,jak na zdjęciu ,które wkleiłem.

Dobry sprzęcik,dobry wybór.
Wersja C (nowsza) to kolor czarny w wypadku standardowego przełożenia i niebieski(powiedzmy) w przypadku szybszego,przez to tak się trochę zaplątałem ;) 
Szybsze wersje pod matcha bardziej,aczkolwiek ja wolę standardowe przełożenia pod spławik,bo kołowrotek jednak mocniejszy,i jakoś nie przemawia do mnie,że potrzebne mi ekstra szybkie ściąganie zestawu.

A wiesz,że można jeszcze gdzieniegdzie kupić Twin Powera XT- RB (zapewne leżaki magazynowe) i to za jedyne +/- 500zł?
Bo nowszy Twin Power czyli CI,do mnie nie przemawia- za lekki jednak pod feeder/match,chociaż wygląda bardzo zachęcająco! :D Spinningistom bardziej może przydatny,bo lżejszy.

Heh,trochę się rozbrykałem,już kończę :P
Czesiek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #144 dnia: 30.01.2016, 10:21 »
Cieszę się, że doszliśmy do porozumienia. Mam takiego granatowego - jak napisałeś - "rozbójnika".

Co do tego Twin Powera GT-RB to chyba postawiłbym na bohatera tego wątku, czyli na Aero - model spinningowy o rozmiarze 4000 byłby idealny. Podoba mi się, a jeśli wziąć pod uwagę promocyjne ceny (około 500 zł), to podoba mi się jeszcze bardziej. Ech! :)
Jacek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #145 dnia: 30.01.2016, 10:53 »

A wiesz,że można jeszcze gdzieniegdzie kupić Twin Powera XT- RB (zapewne leżaki magazynowe) i to za jedyne +/- 500zł?
Bo nowszy Twin Power czyli CI,do mnie nie przemawia- za lekki jednak pod feeder/match,chociaż wygląda bardzo zachęcająco! :D Spinningistom bardziej może przydatny,bo lżejszy.

Heh,trochę się rozbrykałem,już kończę :P

Czy masz na myśli te Shimano Twin Power XT-RB ze złotą szpulą? Godne uwagi i polecenia jako dobre konstrukcje?
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #146 dnia: 30.01.2016, 12:19 »

Czy masz na myśli te Shimano Twin Power XT-RB ze złotą szpulą? Godne uwagi i polecenia jako dobre konstrukcje?

Godne polecenia - z ręką na sercu - nie !

Trafią się egzemplarze dobre i trafią się lipne,Shimano to już nie Shimano :( A od kiedy taki nawet Twin Power to produkcja Malezyjska to... sam wiesz zresztą.

Dla siebie kupiłbym,bo w przypadku jakiś "drobnych usterek" dałbym sobie z nimi radę.Na spławik,na feeder świetny sprzęt.Jeden z lepszych napędów i bodaj topowy tylno-hamulcowy Shimaniak.
Ale co zrobisz?Takie czasy. Jakie wybory są dobre w tym "złym" świecie? :'(

Czesiek

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #147 dnia: 30.01.2016, 12:21 »
Czy z moimi oczami coś nie tak? Czy tam jest plastikowa przekładnia?
Arek

Offline Wonski81

• Ekspert
« Odpowiedź #148 dnia: 30.01.2016, 12:40 »
Czy z moimi oczami coś nie tak? Czy tam jest plastikowa przekładnia?

Oczy Cię nie mylą ;)
Ale nie rób scen, wiem że w którejś Stelli też jeden czy 2 trybiki były z tego białego tworzywa :P
Czesiek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
« Odpowiedź #149 dnia: 30.01.2016, 12:47 »

Godne polecenia - z ręką na sercu - nie !

Trafią się egzemplarze dobre i trafią się lipne,Shimano to już nie Shimano :( A od kiedy taki nawet Twin Power to produkcja Malezyjska to... sam wiesz zresztą.

Dla siebie kupiłbym,bo w przypadku jakiś "drobnych usterek" dałbym sobie z nimi radę.Na spławik,na feeder świetny sprzęt.Jeden z lepszych napędów i bodaj topowy tylno-hamulcowy Shimaniak.
Ale co zrobisz?Takie czasy. Jakie wybory są dobre w tym "złym" świecie? :'(

Dzięki. :thumbup:

Widać plastik to materiał "przyszłości"
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek