Autor Wątek: Wędki ZEMEX  (Przeczytany 8857 razy)

Offline Razor88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
Odp: Wędki ZEMEX
« Odpowiedź #15 dnia: 13.12.2022, 12:51 »
Kurcze chyba się nie dowiem, czy kupując Zemexa wspieram ruskich czy nie.
Mam wrażenie, że jest sporo emocji.
Przydałoby się znaleźć jakieś twarde dane ruski czy nie.

A chociaż rozbierasz trochę co się dzieje na uKrainie paliwo tankujesz rosyjskie gaz też... pomyśl sobie co by było gdyby Chiny zajęły zbuntowaną prowincję czyli Tajwan na znak protestu wyrzuciłbyś wszystko co produkowane w Chinach z domu...

Hmm, no ale chyba ma człowiek wybór kupując wędkę czy chce dotować w ten sposób rosyjską firmę, która płaci podatki w Rosji a z nich po jakiejś tam malutkiej części jest opłacana wojna? Może również kupić Flagmana, który jest ukraiński, albo Daiwę, czy innego europejczyka. On nie stoi przed wyrzucaniem sprzętu tylko przed zakupem i na to wpływ w chwili obecnej jeszcze ma, jak robi to dla niego wewnętrznie różnicę to należy to uszanować, tym bardziej, że dopytuje człowiek by to ustalić.
A drugą stronę jak kupisz flagmana to czy przypadkiem nie będziesz wspierał ruchów faszystowsko nazistowskich na uKrainie jak również kupując produkty z Izraela będziesz pogłębiał exodus Palestyńczyków...
Dokładnie, chciałbym wiedzieć to samo o Zemex co o Flagmanie. Czyli gdzie lądują moje pieniądze.
Skoro jesteś pewny, że Flagman jest Ukraińskim kapitałem, to czy jesteś pewien, że Zemex jest rosyjskim?

Online carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #16 dnia: 13.12.2022, 13:42 »
A drugą stronę jak kupisz flagmana to czy przypadkiem nie będziesz wspierał ruchów faszystowsko nazistowskich na uKrainie jak również kupując produkty z Izraela będziesz pogłębiał exodus Palestyńczyków...

Ale z czym dyskutujesz? Bo nie bardzo rozumiem. Kupujący chce ustalić czy firma jest rosyjska i jeśli tak, to nie chce tam zakupić-ma do tego prawo i jego pobudek nie trzeba tłumaczyć-po prostu jego wola jest taka i tyle. Tak czy nie? Pobudek może być pierdylion, od politycznych po dość istotne dla niego samego, jak chociażby ze względu na różne ograniczenia wydłużony/niemożliwy za jakiś czas serwis. Osobiście pękła mi wędka Zemex przy pierwszym rzucie (skład za szczytówką), typowa wada transportowa i uszkodzenie węgla. Sklep przyjął reklamację, ale ponad 2 mce sezonu byłem bez wędki, bo na sklepie już ich nie było i sklep czekał na transport. Z wędki obecnie jestem zadowolony, ale jako wędkarz chyba nie muszę mówić jakie są przemyślenia, jak zapłaciłeś za patyk, jest środek sezonu, a Ty nie możesz go używać.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 13.12.2022, 14:22 »
Szacunek dla założyciela tematu. :thumbup:

I tyle w temacie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 13.12.2022, 14:50 »
Dzwoniłem do zaprzyjaźnionego sklepu wędkarskiego, dopytać jak to jest z tymi wędkami Zemexa jeżeli chodzi o pochodzenie.

Informacja którą uzyskałem jednoznacznie świadczy o pochodzeniu firmy z Korei. Każdy kij od średnich serii wzwyż ma wybity na blanku napis "MADE IN KOREA"!

Problemem Zemexa jest podobno brak możliwości dystrybucji bezpośrednio swoich wyrobów na Europę. I tu do akcji wchodzą rosjanie, którzy dystrybuują Zemexa w imieniu Korei na Europę przez Ukrainę.

Wysłane z mojego Lenovo TB-J607Z przy użyciu Tapatalka
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #19 dnia: 13.12.2022, 15:55 »
Dzwoniłem do zaprzyjaźnionego sklepu wędkarskiego, dopytać jak to jest z tymi wędkami Zemexa jeżeli chodzi o pochodzenie.

Informacja którą uzyskałem jednoznacznie świadczy o pochodzeniu firmy z Korei. Każdy kij od średnich serii wzwyż ma wybity na blanku napis "MADE IN KOREA"!

Problemem Zemexa jest podobno brak możliwości dystrybucji bezpośrednio swoich wyrobów na Europę. I tu do akcji wchodzą rosjanie, którzy dystrybuują Zemexa w imieniu Korei na Europę przez Ukrainę.

Patryk, jak pójdziesz do marketu po szlifierkę Bosha za 300zł to też znajdziesz na niej napis "made in china" co nie czyni z Bosha firmy chińskiej 😉
Panowie, policzmy głosy:

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #20 dnia: 13.12.2022, 16:24 »

Patryk, jak pójdziesz do marketu po szlifierkę Bosha za 300zł to też znajdziesz na niej napis "made in china" co nie czyni z Bosha firmy chińskiej
Wiem Krzysiu, wiem Jednak z wszelkich informacji jakie uzyskałem, jest to firma koreańska, a jedynie dystrybucja to jakiś hardcore

I przy okazji, żeby żaden malkontent nie miał argumentów, to ani nie mam kijów tej marki, ani nie mam z tą firmą żadnych kontaktów. Jedynie kilku znajomych którzy sprowadzali te kije bezpośrednio z Korei pokątnymi kanałami lub z oficjalnych źródeł i sobie je chwalą

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
« Odpowiedź #21 dnia: 13.12.2022, 16:33 »
O widzisz. Sprowadzanie bezpośrednio z Korei już do mnie przemawia 🙂 :thumbup:
Panowie, policzmy głosy:

Offline Razor88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #22 dnia: 13.12.2022, 16:37 »
Panowie, zbierając wszystkie Wasze informacje do kupy.

Firmowa centrala i produkcja jest w Korei.
Konsultanci/projektanci są głównie w Federacji Rosyjskiej.
Flagowy kanał firmowy to Zemex Russia.
Dystrybucją w EU zajmuje się Zemex Russia.

Dzięki za info i dyskusję :thumbup:
Mam już swoją decyzję :)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #23 dnia: 13.12.2022, 21:26 »
Prawdę mówiąc kupując Zemexa nie zastanawiałem się, kto na nim najwięcej zarabia. Kupiłem w polskim sklepie internetowym nie sięgając do korzeni.
Staram się nie kupować w takich sklepach jak Decathlon, Auchan czy Leroy Marlin, które nie wycofały się z działalności w Rosji ale czasem nie mam wyjścia. I wtedy jestem zaskoczony, że gros kupujących to Ukraińcy.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #24 dnia: 13.12.2022, 22:14 »
Pierwszy Zemexa w naszym kraju miał sklep Gozdawa i jasno było napisane na stronie, że to rosyjskie wędki.
Zaraz może  Jaxon stwierdzi, że jest firmą Chińską, Koreańską albo Wietnamską 😁
Ruskie kije i tyle 😎

Offline rudziutki1987

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #25 dnia: 13.12.2022, 22:20 »
Pierwszy Zemexa w naszym kraju miał sklep Gozdawa i jasno było napisane na stronie, że to rosyjskie wędki.

To jak wytłumaczysz flagę Korei na wędce ICON?

Drugi i jeszcze lepszy przykład RAMPAGE
Wysłane z mojego NOKIA 3310 przy użyciu Tapatalka

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #26 dnia: 13.12.2022, 22:24 »

To jak wytłumaczysz flagę Korei na wędce ICON?
[img]https://zemexpolska.pl/userdata/public/gfx/95/ZEMEX-Icon-Tournament.jpg[\img]

Tak samo jak flagę UK na wielu innych kijkach.. japońskich, węgierskich itp

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
« Odpowiedź #27 dnia: 13.12.2022, 22:49 »
Nie mam Zemaxów, dla mnie na to co prezentują są za drogie.
Swego czasu było sporo o nich na forum ,chyba kiedy stary feedersklep wprowadzał je z wielkim hukiem na nasz rynek. Kije sa ruskie produkowane w Korei, czyli dystrybutor i zbieracz wisienek z tortu Putin ;) ale co kto kupuje nie moja sprawa, nie zastanawiam się nad tym co gdzie składane , jak mam kupić to kupuję i tyle.

Pozdrawiam Łukasz

Offline pepson

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #28 dnia: 16.06.2023, 20:32 »
Witam
Na wstępie chciałbym podkreślić, że ten post nie jest
w żadnym wypadku anty reklamą marki Zemex. Posiadam parę kijków tej marki. 2szt Z-10 serii budżetowej nabyłem
z drugiej ręki. Wszystkie wędki były bez wad fabrycznych czy jakiś defektów które przepchnięto przy kontroli jakości.
W zeszłym tygodniu zamówiłem przez internet kijek z serii
Hi pro feeder 360cm/80g wędka przyjechała do mnie starannie zabezpieczona i u dostawcy nie należy szukać przyczyny problemu. Niestety kijek miał moim zdaniem  wady które eleminowały go ze sprzedaży wysyłkowej
Na pierwszym i drugim składzie przelotki osadzone krzywo, jedna przekoszona w prawo druga
w lewo. Jakby tego było mało wszyskie luźne... Teraz każdy pomyśli sobie co to kur... ma być, 100% REKLAMACJA
i opierdziel do sklepu który takie coś wysłał. Ja postąpiłem odwrotnie do tego co należało zrobić i oddałem kijek na gwarancji do pracowni gdzie wkleją ponownie 4 przelotki.
Przyznam szczerze, że jestem już zmęczony tymi reklamacjami odsyłaniem, pakowaniem, czekaniem...
Za dużo już tego fajansu ostatnio oddawałem. Problem tyczy się nie tylko sprzętu wędkarskiego ale również RTV, AGD czy części do samochodów. Ciekawy jestem czy wy również borykacie się podobnymi problemami przy kupowaniu wędek ze sklepów internetowych?
"Be Water, My Friend... "

Offline pepson

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
« Odpowiedź #29 dnia: 03.07.2023, 03:02 »
Naprawianie fabrycznie nowej wędki która jest na tzw "gwarancji" nie należy do najprzyjemniejszych zajęć.
Efekty takiej ingerencji mogą być przeróżne,
a reklamacja wadliwego sprzętu jest oczywista.
Ja swój nowy kijek zdecydowałem się naprawić
w pracowni. Fachowiec wkleił ponownie 4 przelotki nieporównywalnie lepiej niż fabryka. Dzięki temu uświadomiłem się jak wygląda ręcznie zamontowana przelotka i na poważnie zastanawiam się nad kompletnym przezbrojeniem innej wędki.

"Be Water, My Friend... "