Autor Wątek: Wędki ZEMEX  (Przeczytany 8843 razy)

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Wędki ZEMEX
« Odpowiedź #30 dnia: 04.07.2023, 07:05 »
Możesz dać info gdzie zleciłeś wymianę przelotki ?

Wysłane z mojego KB2003 przy użyciu Tapatalka

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 04.07.2023, 07:34 »
Powinieneś jednak do Zemexa napisać w tej sprawie. Żeby sygnał mieli, że gdzieś ktoś nawala. A przynajmniej do sklepu.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline pepson

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #32 dnia: 05.07.2023, 21:44 »
Przelotki w które uzbrojono kijek były bez zarzutu.
Po zdjęciu starych omotek nie wymagały wymiany na nowe... Przyczyną problemu jest nieprecyzyjna maszynka która wykonywała omotki i nadmiar nieodpowiedniego lakieru którym się powinno zabezpieczyć przelotki
Kijek naprawio w https://www.fishingcenter.com.pl
Ten sympatyczny jegomość przetestował kijek jak należy :P
"Be Water, My Friend... "

Offline Ashaki Takado

• Reputacja: 50
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 11.06.2024, 14:01 »
Przelotki w które uzbrojono kijek były bez zarzutu.
Po zdjęciu starych omotek nie wymagały wymiany na nowe... Przyczyną problemu jest nieprecyzyjna maszynka która wykonywała omotki i nadmiar nieodpowiedniego lakieru którym się powinno zabezpieczyć przelotki
Kijek naprawio w https://www.fishingcenter.com.pl
Ten sympatyczny jegomość przetestował kijek jak należy :P

Też tam wymieniałem przelotki w Zemexie  Progressive na Fuji.
Pieniądze nie duże a robota lepsza niż od producenta także polecam :thumbup:

Offline Tomek M.

• Reputacja: 57
« Odpowiedź #34 dnia: 11.06.2024, 17:46 »
Co do pochodzenia firmy Zemex to znalazłem coś takiego https://zemex.com/en/#about

Lipnie to wyszło z załącznikiem, nie widać tekstu, więc edycja: na podstawie linku powyżej wnioskuję, że Zemex to ( po tłumaczeniu w Google):

Marka ZEMEX powstała w 2009 roku i jest oddziałem legendarnej południowokoreańskiej fabryki NS Industrial. Główną misją ZEMEX jest rozwój i produkcja wysokiej jakości wędki przystosowanych do połowów na wodach europejskich. Korzystanie z unikalnych technologii własnych i najnowszych materiałów pozwala nam tworzyć produkty pod znakiem towarowym ZEMEX, które nie mają analogów na nowoczesnym rynku rybnym.
Ciągła komunikacja z docelowymi odbiorcami, w tym zawodowymi sportowcami i amatorami, umożliwia przeprowadzenie żmudnej analizy i tworzy zrozumienie tego, czego współczesna publiczność oczekuje od ZEMEX.
Dziś ZEMEX jest międzynarodową grupą firm dystrybucyjnych z centralnym biurem w Korei Południowej. Każde biuro zatrudnia ekspertów, którzy dokładnie znają specyfikę swoich regionów, co pozwala im w pełni spełniać wysokie standardy nowoczesnego rynku rybołówstwa. ZEMEX jest tworzony przez profesjonalistów, co oznacza, że rybołówstwo będzie skuteczne.
Naszą dewizą jest ZEMEX DLA DOBRY FISHING!

Offline mdziam78

• Reputacja: 20
« Odpowiedź #35 dnia: 11.06.2024, 18:40 »
Wowowo, od kiedy FC zajmuje się wymiana przelotek w seryjnych kijach? Szok. 10 lat temu nie bardzo chcieli uzbroić spinning na nieswoim blanku, a tu takie numery.
Winter is comeing jak nic.

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #36 dnia: 11.06.2024, 19:04 »
Co do pochodzenia firmy Zemex to znalazłem coś takiego https://zemex.com/en/#about

W Korei odbywa się produkcja. Gdzie jest projektowa/handlowa centrala firmy - to można ustalić przy pomocy poniższego linku ;)

https://zemex.com/en/contacts.html

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #37 dnia: 11.06.2024, 20:53 »

W Korei odbywa się produkcja. Gdzie jest projektowa/handlowa centrala firmy - to można ustalić przy pomocy poniższego linku ;)

https://zemex.com/en/contacts.html

Ale za pomocą tego linku to ustalić można, że to "jest oficjalnym przedstawicielem marki ZEMEX w Rosji", w PL Zemex też ma przedstawicielstwo...nie oznacza to kapitału z RUS.

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #38 dnia: 11.06.2024, 22:20 »

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 11.06.2024, 22:35 »
Wszystkie namiary/kontakty na flagowej stronie zemex.com (niezależnie od wersji językowej) odsyłają do Federacji Rosyjskiej. Za marką "Zemex" stoi Metsui Group, której jedyna strona (https://metsui.com) jest pisana cyrylicą, zaś centrala znajduje się nieopodal Moskwy.

Obawiam się, że to jest właśnie projektowo-handlowe zaplecze marki "Zemex", bo o innym internet najwyraźniej nie słyszał ;D

Offline Tomek M.

• Reputacja: 57
« Odpowiedź #40 dnia: 11.06.2024, 23:43 »
Ciekawa historia z tym Zemexem. Szukam go na koreańskich stronach, po przetłumaczeniu przez Google nazwy i też lipa. Legendarna fabryka na którą się powołują na oficjalnej stronie Zemexa, tj. NS Industrial też jakoś umyka mojemu wyszukiwaniu. Znalazłem coś co się nazywa podobnie i produkuje wędki, ale też nazwa nie do końca się zgadza: https://m.nsrod.net/page/index?tpl=main/company02.html. Edycja dla potomnych: to ta fabryka, jej nazwa jest na samym dole linka, który podałem. Ta fabryka ma powiązania z wieloma krajami na świecie, w tym z Polską... i Rosją, ale ciężko ustalić jakie. Słabo u mnie z językami obcymi, więc może koledzy bardziej oblatani poszperają, bo mi nie wychodzi. Podpowiem, że ta fabryka jaką znalazłem ma numer tzw. Business Registration No: 139-81-07784. Ponadto fabryka w swojej historii podaje następujące fakty, wśród których pozwoliłem sobie wygrubić te świadczące o współpracy z Rosją:
2014.05
Chosen as the best lure fishing rod brand by the 2014 China Tianjin Fishing Show

2013.01
NS Blackhole warehouse was built.
Held the China COB Bass Fishing Tournament with China Honam Broadcasting Network Cooperated with FLW

2011.01
Signed MOU with Fuji for amicable supply
CEO Kim Jung-gu has become the president of the Korea Fishing Association since 2009.

2009.01
Launched lure baits “Sqeeze”, “Calyso”, and “Taifun”

2004.01
Acquired OEM supply contracts with major Russian fishing distributors

2003.02
“Blackhole” rods entered China

2002.03
“Blackhole” trademark entered the Russian market.

2001.04
Launched saltwater rods “Blackhole ISO” and freshwater rods “Noeul”

1998.03
Launched the first domestic bass rods based on NS’s own technology.

1996.10
Received “Prime Minister Prize” and “Trade Minister Prize”

1995.10
Received “Five-Million Dollars Export Award”

1992. 02
Registered trademark ‘ Blackhole’

1989. 12
Acquired technical partnership with RYOBI

1988. 11
N.S Industrial Co., Ltd. was incorporated.

Chyba nie ma nic wśród ww. wymienionych o Zemexie?
Co do numeru o jakim wspomniałem wyżej, to może ktoś bardziej obeznany z angielskim (a może koreańskim?) da radę ustalić coś o tej firmie, tak jak w naszym KRS? I będzie tam coś o Zemexie?
Dorzucam jeszcze zasady rejestrowania i otwierania firm w Korei Pd. Może to coś podpowie znawcom tematu? https://www.coi.wzp.pl/sites/default/files/korea_pd_dg_2_2012.pdf

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #41 dnia: 12.06.2024, 10:05 »
Nie prościej zapytać u źródła czyli  Gozdawy?😁
Fakt, że nie wiem czy ten sklep nadal istnieje ale z tego co wiem to ludzie od nich nadal po zawodach się kręcą, więc myślę, że  to żaden problem.
W końcu to oni pierwsi sprowadzili Zemexa do Polski i wyraźnie mieli napisane na stronie, że to rosyjskie wędki z najwyższej półki..
Ale o tym wspominałem już nie raz.  Widzę, że nadal niektórzy  próbują na siłę udowadniać, że nie mają ruskich wędzisk 😁
Może do tej pory ruscy już  przepisali frmę na jakiegoś Koreańczyka żeby Polakom lepiej się spało  🤔

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 342
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #42 dnia: 12.06.2024, 10:23 »
Fakt, że nie wiem czy ten sklep nadal istnieje ale z tego co wiem to ludzie od nich nadal po zawodach się kręcą, więc myślę, że  to żaden problem.
W końcu to oni pierwsi sprowadzili Zemexa do Polski i wyraźnie mieli napisane na stronie, że to rosyjskie wędki z najwyższej półki..
Ale o tym wspominałem już nie raz.  Widzę, że nadal niektórzy  próbują na siłę udowadniać, że nie mają ruskich wędzisk 😁
Może do tej pory ruscy już  przepisali frmę na jakiegoś Koreańczyka żeby Polakom lepiej się spało  🤔
Gozdawa nie jest żadnym wyznacznikiem, bo to było przedstawicielstwo jak to wrzucone wyżej w Rosji. Nikt na siłę nic nie próbuje udowadniać, tylko chodzi o rzetelne postawienie sprawy CO JEST CO, a nie pisanie baśni z mchu i paproci. To, że Ibiza kiedyś była "na podzespołach porsche" nie czyniło ją porsche i nie zmieniło jej pochodzenia, to samo z marką Zemex-jeśli jest koreańska to koreańska i żadne przedstawicielstwo w Rosji czy innym kraju tego nie zmieni, tak samo w  druga stronę, jeśli jest rosyjska-to jest i koniec. Natomiast w wątku pojawiają się wątpliwości, zatem należy je rzetelnie rozwiać w jedną lub drugą stronę.

Offline Zaba

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #43 dnia: 12.06.2024, 10:34 »
Gozdawa nie jest żadnym wyznacznikiem, bo to było przedstawicielstwo jak to wrzucone wyżej w Rosji. Nikt na siłę nic nie próbuje udowadniać, tylko chodzi o rzetelne postawienie sprawy CO JEST CO, a nie pisanie baśni z mchu i paproci. To, że Ibiza kiedyś była "na podzespołach porsche" nie czyniło ją porsche i nie zmieniło jej pochodzenia, to samo z marką Zemex-jeśli jest koreańska to koreańska i żadne przedstawicielstwo w Rosji czy innym kraju tego nie zmieni, tak samo w  druga stronę, jeśli jest rosyjska-to jest i koniec. Natomiast w wątku pojawiają się wątpliwości, zatem należy je rzetelnie rozwiać w jedną lub drugą stronę.

Znaczy.. Przedstawiciel mógł kłamać, że to ruskie wędki 🤔
Nie mam więcej pytań 😁

Offline Modus

• Ekspert
« Odpowiedź #44 dnia: 12.06.2024, 10:38 »
Najwyraźniej koreańska marka Zemex, która w Rosji posiada jedynie "przedstawicielstwo", nie dorobiła się jeszcze własnej siedziby, strony ani nawet maila czy telefonu, więc korzysta ze słynnej rosyjskiej gościnności ;)