Autor Wątek: Kosz Wędkarski  (Przeczytany 2003 razy)

Offline kakarotto_x

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
Kosz Wędkarski
« dnia: 29.12.2022, 20:34 »
Witam panów. Kupie kosz na nogach 36, używany lub nowy, może być z osprzętem, rozważe każda propozycje. Cena to 1500 zł. Wiem że mało ale wierzę że uda mi się coś kupić;)

Offline Thompson

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Kosz Wędkarski
« Odpowiedź #1 dnia: 29.12.2022, 21:00 »
Sugeruje zanim zdecydujesz sie na zakup kosza musisz odpowiedziec na 3 pytania
1. Czy posiadasz odpowiedni transport do takiego kosza ? Chodzi tu samochod oraz wozek transportowy
2. Czy bedziesz lowil rekreacyjnie czy tez bral udzial w zawodach
3. Czy lubisz dzwigac na stanowisko duzo osprzetu wedkarskiego

Kosz to fajna rzecz do feedera tylko wiele osob po zakupie rezygnuje z niego po paru użyciach ze wzgledu na 3 powyzsze punkty

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Offline kakarotto_x

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 29.12.2022, 21:05 »
Ad.1 Tak, mam bmw kombi. Także nie będzie problemu.
Ad.2 Tak, staruje w zawodach już jakiś czas i z fotela mi ciężko lowic, przydałoby się coś szybszego, co powoli mi mieć wszystko pod ręką i z większą możliwością dostosowania się do brzegu, wysuw nóg itp.
Ad.3 To nie problem. Jak trzeba to trzeba targac, takie to nasze hobby ;)

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #3 dnia: 29.12.2022, 23:58 »
Spoko, da się znaleźć w podobnej kwocie lub trochę wyższej nówki, a jeśli szukasz taniej to te same nówki można poszukać używane. Najbliżej nówcę jest Caperlan. 200 zł drożej. Jakieś 1699zł jeśli będzie dostępny.
Dalej jest Jaxon Pro Małych. Tu już używany.
Jeśli liczysz na okazję, że kupisz kosz, który nowy był z cenie 3000zł, a wydasz na używkę 1500, to nie ma szans. Te rzeczy trzymają cenę.
Do tego musisz dobrać wymiary swoje, do wymiarów kosza. Bo na przykład ja mając 196cm wzrostu i ważąc w momencie zakupu 120kg znalazłem idealny deal na kosz Matrixa, który wyposażony był w głęboki 5cm pojemnik, który włożyłem pod tyłek zamiast w sanki pod siedziskiem. Pozwoliło mi to utrzymać poziom kolan na wysokości miednicy i powiem ci, że próbowałem inaczej, czyli mieć kolana wyżej, ale po godzinie ból w lędźwiowej części kręgosłupa jest nie do wytrzymania.
Najlepszym rozwiązaniem jest zachowanie 90' między piszczelami, udami i plecami.
_|
|

Do kosza będziesz potrzebował masę różnych dodatków. Ramię, fajki, uchwyty na dolnik, czy dobre trzymanie wędziska na ramieniu. Przyda się masa różnych półek bocznych, parawanów, osprzętu do zachowania porządku. Możesz spokojnie założyć następne 1000zł na dodatki.
Za 5 lat zapragniesz systemu transportowego i dobrego siedziska z oparciem. Ale to są przyszłe wydatki.

Jak kupowałem myślałem, że jestem tak wielki, że noga 36 to minimum. Teraz ważę 105 i wiem, że to jest solidny zapas. Za kolejne 2 lata będę ważył przy dobrych wiatrach pewnie z 90 kg, a na wiosnę następnego roku moja żona sprzeda wszystko za tyle ile jej powiedziałem, że wydałem. I to będzie ekstra cena :)

Przemyśl,  czy nogi 36 to dla ciebie niezbędne minimum. Osprzęt do nóg 36 względem 25 jest o zwykle o 30% droższy. Jeśli nie więcej.

Marcin

Offline Mariano

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 39
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #4 dnia: 30.12.2022, 05:02 »
Tu jest dobra cena za Prestona https://icarp.pl/product-pol-41684-Preston-Inception-Station-Graphite-Edition.html?query_id=2
Chyba najlepsza oferta na kosz w necie obecnie.
Fishing Team ZEUS

Offline kakarotto_x

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 30.12.2022, 07:49 »
Spoko, da się znaleźć w podobnej kwocie lub trochę wyższej nówki, a jeśli szukasz taniej to te same nówki można poszukać używane. Najbliżej nówcę jest Caperlan. 200 zł drożej. Jakieś 1699zł jeśli będzie dostępny.
Dalej jest Jaxon Pro Małych. Tu już używany.
Jeśli liczysz na okazję, że kupisz kosz, który nowy był z cenie 3000zł, a wydasz na używkę 1500, to nie ma szans. Te rzeczy trzymają cenę.
Do tego musisz dobrać wymiary swoje, do wymiarów kosza. Bo na przykład ja mając 196cm wzrostu i ważąc w momencie zakupu 120kg znalazłem idealny deal na kosz Matrixa, który wyposażony był w głęboki 5cm pojemnik, który włożyłem pod tyłek zamiast w sanki pod siedziskiem. Pozwoliło mi to utrzymać poziom kolan na wysokości miednicy i powiem ci, że próbowałem inaczej, czyli mieć kolana wyżej, ale po godzinie ból w lędźwiowej części kręgosłupa jest nie do wytrzymania.
Najlepszym rozwiązaniem jest zachowanie 90' między piszczelami, udami i plecami.
_|
|

Do kosza będziesz potrzebował masę różnych dodatków. Ramię, fajki, uchwyty na dolnik, czy dobre trzymanie wędziska na ramieniu. Przyda się masa różnych półek bocznych, parawanów, osprzętu do zachowania porządku. Możesz spokojnie założyć następne 1000zł na dodatki.
Za 5 lat zapragniesz systemu transportowego i dobrego siedziska z oparciem. Ale to są przyszłe wydatki.

Jak kupowałem myślałem, że jestem tak wielki, że noga 36 to minimum. Teraz ważę 105 i wiem, że to jest solidny zapas. Za kolejne 2 lata będę ważył przy dobrych wiatrach pewnie z 90 kg, a na wiosnę następnego roku moja żona sprzeda wszystko za tyle ile jej powiedziałem, że wydałem. I to będzie ekstra cena :)

Przemyśl,  czy nogi 36 to dla ciebie niezbędne minimum. Osprzęt do nóg 36 względem 25 jest o zwykle o 30% droższy. Jeśli nie więcej.

Wiem panie kolego że na d36 jest droższy ale mam 185 wzrostu i 115 kg wagi. Także wolałbym d36.  No znajdzie się nowy w tej cenie, 1700 zł jest np flagman rive, caperlan własne, są też sesnsasy, mikado mx36 też by się znalazło za 1600. Ma m okazje kupić tubertinni hexa nowego za 1600 zł. Ale mówię popytam jeszcze tutaj, może coś ktoś zaproponuje ciekawego.
A kolega tak niżej wysyłał Prestona ale siedziałem na nim, trochę mały podnozek ma. A wracając do tego tubertinni kosza to on właśnie nie ma kaset dodatkowych i żeby dobrać wysokość do siebie to trzebaby je dokupić..

Offline piotr82

• Reputacja: 25
« Odpowiedź #6 dnia: 30.12.2022, 17:36 »
Mam hexę i używkę rive, nie ma idealnego kosza do hexy dokupiłem parę kaset i dodatkowe nogi teleskopowe.

Offline kakarotto_x

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 30.12.2022, 17:38 »
Mam hexę i używkę rive, nie ma idealnego kosza do hexy dokupiłem parę kaset i dodatkowe nogi teleskopowe.

Dlaczego dodatkowe nogi ?

Offline piotr82

« Odpowiedź #8 dnia: 30.12.2022, 17:39 »
Z tyłu masz zwykłe nogi z resztą w rive podobnie

Offline kakarotto_x

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 30.12.2022, 17:41 »
W sensie bez tych wysuwanych ? No to wiem wiem.

Offline piotr82

« Odpowiedź #10 dnia: 30.12.2022, 18:02 »
W sensie bez tych wysuwanych ? No to wiem wiem.
Tak

Offline KamilR

• Ekspert
  • Reputacja: 154
« Odpowiedź #11 dnia: 31.12.2022, 19:46 »
https://www.facebook.com/groups/420196735103543/permalink/1674721129651091/?sale_post_id=1674721129651091
To jest całkiem niezła oferta. Trochę ponad budżet ale kawał kosza.

Offline kakarotto_x

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 31.12.2022, 19:49 »
https://www.facebook.com/groups/420196735103543/permalink/1674721129651091/?sale_post_id=1674721129651091
To jest całkiem niezła oferta. Trochę ponad budżet ale kawał kosza.
Jestem z tym panem w kontakcie, czekam na zdjęcia matrixa s36 do jutra. I jak mi nie będzie pasował to ponegocjuje i może wezmę tego ;)