Ankieta

Czy rezygnujecie z opłacania pozwolenia na rok 2023 ?

Rezygnuję.
20 (9.9%)
Nie rezygnuję.
95 (47%)
Jeszcze się zastanawiam.
39 (19.3%)
Już od kilku / kilkunastu lat nie opłacam.
48 (23.8%)

Głosów w sumie: 202

Głosowanie skończone: 31.05.2023, 18:51

Autor Wątek: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?  (Przeczytany 71440 razy)

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?
« Odpowiedź #120 dnia: 04.01.2023, 18:02 »

Zasmucę Cię, ale gdziekolwiek byś w Polsce nie tankował, tankujesz paliwo DonOrleone

Wszystkie paliwa na polskich stacjach brane są z Orlenu, a różnią się jedynie dodatkami dodanymi przez dany koncern

Jeszcze niedawno były 2 ,teraz już jest monopol i osrajtek dyma jak chce :)

Nie znasz się. Monopol państwowej firmy jest gwarantem dbania o obywatela. Badylarz nie będzie z biednych ludzi zdzierał ;)

A jakby dodać do tego jeszcze monopol jednej partii na władzę to mielibyśmy krainę mlekiem i miodem płyną niczym słynąca z dobrobytu Korea Północna. W sumie jesteśmy na dobrej drodze nawet kandydat na "Drogiego Przywódcę" jest podobnie pokraczny jak Kim z tym że znacznie starszy.
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #121 dnia: 04.01.2023, 18:11 »

Zasmucę Cię, ale gdziekolwiek byś w Polsce nie tankował, tankujesz paliwo DonOrleone

Wszystkie paliwa na polskich stacjach brane są z Orlenu, a różnią się jedynie dodatkami dodanymi przez dany koncern

Jeszcze niedawno były 2 ,teraz już jest monopol i osrajtek dyma jak chce :)

Nie znasz się. Monopol państwowej firmy jest gwarantem dbania o obywatela. Badylarz nie będzie z biednych ludzi zdzierał ;)

wróćmy do tematu opłat za wędkowanie lepiej
Masz rację. :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline łowca

• Reputacja: 26
« Odpowiedź #122 dnia: 04.01.2023, 22:59 »
Na 90% w tym roku nie opłacam PZW po 30 latach.
Mam mnóstwo wód WP w okolicy plus 2 gosp rybackie. Żal trochę wypadów nad Wartę ale jak mam pojechać z 10 razy i zapłacić za to 500 to wolę wydać tę kasę na inne zezwolenia.

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 154
  • Tomek
« Odpowiedź #123 dnia: 05.01.2023, 17:00 »
Łowię praktycznie tylko w rzekach i starorzeczach, także będę opłacał. Tylko że zawsze opłacałem dwa okręgi- mazowiecki i bialsko podlaski. Nad Bugiem druty i zasieki, także w tym roku opłacam tylko mazowiecki. Nad Bugiem mam dwa zbiorniki(jeziorka śródłąkowe), które nie są w obwodzie rybackim, także na lina i karasie sobie będę jeździł z samą kartą wędkarską.
Tomek

Offline ziggi

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #124 dnia: 06.01.2023, 07:28 »
Łowię praktycznie tylko w rzekach i starorzeczach, także będę opłacał. Tylko że zawsze opłacałem dwa okręgi- mazowiecki i bialsko podlaski. Nad Bugiem druty i zasieki, także w tym roku opłacam tylko mazowiecki. Nad Bugiem mam dwa zbiorniki(jeziorka śródłąkowe), które nie są w obwodzie rybackim, także na lina i karasie sobie będę jeździł z samą kartą wędkarską.
          U mnie na zezwoleniu pisze że upoważnia do wędkowania na wymienionych wodach.                                                                                                                                                                                                     

Offline Mariusz Wu

« Odpowiedź #125 dnia: 06.01.2023, 17:27 »
Chyba sporo ludzi łowi już bez opłat bo dziś podjechaliśmy na jeden z rybnickich zbiorników żeby zobaczyć czy coś się dzieje ( a w zasadzie upewnić się że dalej tam padaka jest jaka była). Kumpel ma Dustera oklejonego reklamą jego firmy który z daleka wygląda jak radiowóz. Dwóch gości ze sprzętem w garści rzuciło się do ucieczki. Obeszliśmy zbiornik, jak wracaliśmy okazało się że nie wszystko pozbierali i zostałem posiadaczem kilku pudełeczek  przynęt w tym secret solbaits :)
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #126 dnia: 06.01.2023, 17:34 »
Można chodzić jak na grzyby :P Może zwyczajnie nie zdążyli albo budżet nadwyrężony po Świętach.

Offline Mariusz Wu

« Odpowiedź #127 dnia: 06.01.2023, 17:43 »
Jak idzie o tych co nie mają zamiaru płacić karty z uwagi na nadwyrężony budżet to miałem "ciekawą" rozmowę z typem jak czekałem na wydanie kartoteki  przy zmianie koła. Stał przede mną gość co stwierdził że płaci tylko członkowską i dodatkowo opłaci sobie elektrownię Rybnik a na "standardowym" PZW będzie łowił bez opłat bo tam nie  ma ryb. Kojarzę typa bo jest z osiedla gdzie się wychowałem i to taki mięsiarz że bierze wszystko co po ucięciu łba i ogona daje jakiekolwiek szanse na trafienie widelcem po usmażeniu a na wspomnianej elektrowni wynosi leszcze siatami (ale takie maleństwa po 20-25cm) Pytam się gościa po cholerę ma zamiar kłusować tam gdzie nie ma ryb to stwierdził że będzie kłusował tylko po zarybieniach >:O

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #128 dnia: 06.01.2023, 18:45 »
Dobrze wie, że nic mu nie grozi bo kontrolują dwa razy do roku. Wyrachowana menda.

Offline TOmaSZ93

• Reputacja: 37
« Odpowiedź #129 dnia: 06.01.2023, 18:53 »
Dobrze wie, że nic mu nie grozi bo kontrolują dwa razy do roku. Wyrachowana menda.

Spokojnie panowie wszystko jest do czasu :D
C&R

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #130 dnia: 06.01.2023, 19:00 »

Masz na myśli, że będą częstsze kontrole? Mogą na jednym zbiorniku pojawiać się częściej. PSR nawet gdyby chciało to nie ma fizycznych możliwości chronić wszystkich zbiorników, jest ich za mało...

Offline TOmaSZ93

• Reputacja: 37
« Odpowiedź #131 dnia: 06.01.2023, 19:03 »

Masz na myśli, że będą częstsze kontrole? Mogą na jednym zbiorniku pojawiać się częściej. PSR nawet gdyby chciało to nie ma fizycznych możliwości chronić wszystkich zbiorników, jest ich za mało...

Tak myślę i mam taką nadzieję :)

Edit : https://www.google.com/amp/s/www.polsatnews.pl/wiadomosc-amp/2022-12-07/karty-wedkarskie-pzw-beda-drozsze-w-2023-roku-straz-rybacka-obawia-sie-klusownictwa/
C&R

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #132 dnia: 06.01.2023, 19:11 »

Tego życzę jemu i podobnym.

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
« Odpowiedź #133 dnia: 06.01.2023, 20:13 »
Jakby kary byly odpowiednie ,wiekszosc chetnych na darmowa rybke, by sie wylamala.

Pozdrawiam Łukasz

Offline zwykly_michal

• Ekspert
« Odpowiedź #134 dnia: 06.01.2023, 20:18 »
Zmieniły się kwoty mandatów dla kierowców i tak samo powinny wzrosnąć wszystkie inne kary finansowe.