Ankieta

Czy rezygnujecie z opłacania pozwolenia na rok 2023 ?

Rezygnuję.
20 (9.9%)
Nie rezygnuję.
95 (47%)
Jeszcze się zastanawiam.
39 (19.3%)
Już od kilku / kilkunastu lat nie opłacam.
48 (23.8%)

Głosów w sumie: 202

Głosowanie skończone: 31.05.2023, 18:51

Autor Wątek: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?  (Przeczytany 71436 razy)

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
Odp: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?
« Odpowiedź #105 dnia: 04.01.2023, 12:25 »
Ja opłacę jak zawsze, nie mam zbyt dużego wyboru, jedna komercja jest blisko, nawet niezła, ale przy cenie średnio 40zł/dzień, przy moich wypadach 40-50/rok łatwo policzyć. Moje koło ma nawet fajne zbiorniki no-kill, ryba jest, zbiornik "pod domem", więc nie narzekam.
Źle na to patrzysz jak większość.
Uwierz mi, że jak na komercji wyjmiesz 10-20 karpi to nie będzie Ci się chciało jechać, bo wszystko Cię będzie boleć :)
A na pzw ciągniesz leszczyki, handlówkę karpia, więc to tez inaczej.
Zobacz jak na komercji na filmach youtube niektórzy po kilku karpiach zwijają wędki na noc, bo nie mają już siły :)

Offline Medunamun

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
  • Feeder Klub Mazowsze
« Odpowiedź #106 dnia: 04.01.2023, 12:30 »
Teoretycznie opłacenie składek by mi się opłacało, bo miałbym sporo możliwości połowienia w różnych miejscach. Tylko gdyby rzeczywiście moje składki szły na zarybianie i ochronę wód z prawdziwego zdarzenia, owszem. Ale jak mają sobie za to potem postawić kolejną smażalnię albo kręcić lody na "papierowych"zarybieniach to wolę za podobną kwotę opłacić jedną gliniankę stowarzyszenia i pojeździć po komercjach. :sun:

Rozumiem Twoje argumenty ale  idąc tym tropem należałoby przestać płacić podatki, ZUS bo kasa też gdzieś znika a na koniec w przypadku emerytury jest tak jak było w tej parodii reklamy II filaru " Bogdan mówi Bankowy" gdzie najpierw było "Bogdan mówi Bankowy" a potem gdy typ pytał gdzie jego emerytura padał  tekst " Bogdan mówi sp*******j" Ruchają nas wszędzie, choćby przykład cen paliwa i co mamy zaprzestać używać samochodów żeby nie karmić takiego Obajtka? Taki Gumiś "Inflacyjny Jastrząb" utrzymuje sobie z naszej kasy dwa osobniki płci nieokreślonej w ramach jakiegoś niejasnego układu ( bo nie widomo czy to Gumiś rucha transy czy transy jego) A kto za to płaci? Ty płacisz, ja płacę, wszyscy płacimy.

Doskonale wiem, że pewnych rzeczy jak podatki, zusy itp nie da się łatwo przeskoczyć ;) (ewentualnie niech się tym zajmują teoretycy przy zielonych stolikach w zacisznych gabinetach), lecz jeśli mam wybór i mogę np. nie tankować u DonOrleone czy nie łowić na PZW to z raczej z niej skorzystam. Dalej jest już tylko bagno zwane polityką. :money:
Pozdrawiam :)

Konrad, Feeder Klub Mazowsze

PB: karp 9,07 kg, Łowisko Kamień

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 390
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #107 dnia: 04.01.2023, 12:32 »
Zobacz jak na komercji na filmach youtube niektórzy po kilku karpiach zwijają wędki na noc, bo nie mają już siły :)

Ja tam na Dzierżnie zwijałem wędki na noc po 180kg leszczy w 12h ;D
Dzierżno uzależnia

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #108 dnia: 04.01.2023, 12:45 »
Ja opłacę jak zawsze, nie mam zbyt dużego wyboru, jedna komercja jest blisko, nawet niezła, ale przy cenie średnio 40zł/dzień, przy moich wypadach 40-50/rok łatwo policzyć. Moje koło ma nawet fajne zbiorniki no-kill, ryba jest, zbiornik "pod domem", więc nie narzekam.
Uwierz mi, że jak na komercji wyjmiesz 10-20 karpi to nie będzie Ci się chciało jechać, bo wszystko Cię będzie boleć :)
Nie no stary troszeczkę odleciałeś.
Nie mierzmy wszystkich własną miarą.
Ja jadę na komercję, odnawiam kilkanaście-kilkadziesiąt karpii to na następny miesiąc, dwa, trzy mam dość takiego łowienia i następne kilkadziesiąt wypadów robię na normalnej wodzie.
Panowie, policzmy głosy:

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #109 dnia: 04.01.2023, 12:51 »

Teoretycznie opłacenie składek by mi się opłacało, bo miałbym sporo możliwości połowienia w różnych miejscach. Tylko gdyby rzeczywiście moje składki szły na zarybianie i ochronę wód z prawdziwego zdarzenia, owszem. Ale jak mają sobie za to potem postawić kolejną smażalnię albo kręcić lody na "papierowych"zarybieniach to wolę za podobną kwotę opłacić jedną gliniankę stowarzyszenia i pojeździć po komercjach. :sun:

Rozumiem Twoje argumenty ale  idąc tym tropem należałoby przestać płacić podatki, ZUS bo kasa też gdzieś znika a na koniec w przypadku emerytury jest tak jak było w tej parodii reklamy II filaru " Bogdan mówi Bankowy" gdzie najpierw było "Bogdan mówi Bankowy" a potem gdy typ pytał gdzie jego emerytura padał  tekst " Bogdan mówi sp*******j" Ruchają nas wszędzie, choćby przykład cen paliwa i co mamy zaprzestać używać samochodów żeby nie karmić takiego Obajtka? Taki Gumiś "Inflacyjny Jastrząb" utrzymuje sobie z naszej kasy dwa osobniki płci nieokreślonej w ramach jakiegoś niejasnego układu ( bo nie widomo czy to Gumiś rucha transy czy transy jego) A kto za to płaci? Ty płacisz, ja płacę, wszyscy płacimy.

lecz jeśli mam wybór i mogę np. nie tankować u DonOrleone czy nie łowić na PZW to z raczej z niej skorzystam. Dalej jest już tylko bagno zwane polityką. :money:

Zasmucę Cię, ale gdziekolwiek byś w Polsce nie tankował, tankujesz paliwo DonOrleone

Wszystkie paliwa na polskich stacjach brane są z Orlenu, a różnią się jedynie dodatkami dodanymi przez dany koncern

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline KuBxOnOff

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 9
« Odpowiedź #110 dnia: 04.01.2023, 12:55 »
Ja w tym roku wstrzymuje się z opłaceniem. Jestem z Lublina i niby mamy w okolicach sporo wody. Moja wiedza jest taka ( nie musi to pokrywać do końca z prawdą ) że w ogólnej składce nie mam ani jednej ciekawej wody do której było by blisko. Najbliższym zbiornikiem jest Zalew Zemborzycki duża woda prawie 3 km kwadratowe ale zdominowana przez leszcza i to niezbyt dużego. Jest też mała rzeczka Bystrzyca na spławik i feeder łapałem płocie i leszczyki. Generalnie w pobliżu nie mam żadnej atrakcyjnej wody do której nie trzeba opłacać dodatkowej składki specjalnej ( kolejne 100 - 300 zł rocznie ).
   Każda woda która jest interesująca i zadbana jest albo stowarzyszenia albo komercja albo łowisko specjalne pzw. Ogólnie moim zdaniem opłaty same w sobie nie są wysokie bo przeliczając na miesiące uwzględniając średnią na poziomie 300zł to mamy  25 zł za miesiąc wędkowania !! co przekłada się na 6h wędkowania na komercji ale rybnej w której nie dość że jest zasada no kill to non stop obsługa chodzi i pilnuje wody. Ja jeżdże właśnie raczej na kilku godzinne wypady z zamiarem lekko zawodniczym , Pzw moim zdaniem warto opłacić jak ktoś lubi po prostu kontakt z przyrodą i biwaki a fajny połów jest sprawą drugorzędną.
   Mam pewne przemyślenia co mogło by pomóc w odbudowie Pzw
Po 1 wędkarze muszą zacząć chodzić na zebrania i głosować !! Sam nie jestem święty bo nie chodziłem - może informacje nie są w kołach tajne ale za rękę na zebranie / głosowanie nikt mnie nie ciągnął , może oprócz małej kartki w sklepie wędkarskim. Takie są moje odczucia jakbym w kole nie był zbytnio potrzebny bo tam jest wszystko poukładane.( sarkazm)
Po 2 Zmniejszył bym limity zabieranych ryb do wartości rocznych a nie dziennych.
Po 3 Elektronizacja karty wędkarskiej . Wyobrażam sobie aplikację w której po dotarciu nad wodę musi się odbić od sąsiedniego wędkarza a jeśli takiego niema to zrobić zdjęcie wody na której ma zamiar wędkować. Na pewno jeszcze przez kilkanaście jak nie kilkadziesiąt lat musiał by funkcjonować papierowy i elektroniczny system. Ale jak kogoś stać na opłaty za łowienie i sprzęt to raczej też na prosty telefon
Po 4 Zabierane ryby obowiązkowo powinny być sfotografowane
Po 5 Uważam że koła bez wody nie powinny istnieć . Chodźby krótki odcinek rzeczki za który koło jest odpowiedzialne, niech to będzie nawet 100m ale to będzie najpiękniej zadbane 100m tej rzeki.
Po 6 Obowiązkowe prace społeczne na rzecz koła. Symbolicznie może 1 godzina w miesiącu jeśli nie odpracujesz tych godzin to w następnym roku płaci się  kilka złotych więcej za składkę
Po 7 składka No-Kill oraz Pół No kill - żeby trochę usystematywować to że jak ktoś wyjeżdża z rybą niby regulaminowo ale codziennie z kilkoma kilogramami np. leszczy i jeśli chce robić tak dalej do składka w górę . Jeśli ktoś jest całkowicie za No-Kill to płaci ciut mniej . A może się zdarzyć że będzie miał ochotę na zabranie np. 5 kg ryb w całym roku to też mniej od gościa który tyle zabriera w 2/3 dni.

Offline logan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #111 dnia: 04.01.2023, 14:10 »

Po części cię rozumiem, ale nie mam problemu u siebie na NK. Karpie 10+ na metodę mi wpadają co jakiś czas, 3-5kg jest normą. Amury też są piękne. Jak chcę się pobawić z płotkami, też jest możliwość. Nie interesują mnie jakieś rekordy, tylko żeby wyjść z domu i mieć przede wszystkim spokój, a tu mam.

P.S.
Jest też trochę karpi 20+

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
« Odpowiedź #112 dnia: 04.01.2023, 14:23 »
To samo u mnie :thumbup:
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline TOmaSZ93

• Reputacja: 37
« Odpowiedź #113 dnia: 04.01.2023, 14:58 »
Siema dziwny zbieg okoliczności z tymi ankietami z kolegą Mikon  :D sam też zrobiłem ankietę na forum gdzie są wędkarze z samego Podkarpacia. Przedstawie wam wyniki myślę że jak na ten hejt na PZW jest całkiem nieźle.
C&R

Offline Medunamun

• Feeder Klub Mazowsze
« Odpowiedź #114 dnia: 04.01.2023, 15:43 »

lecz jeśli mam wybór i mogę np. nie tankować u DonOrleone czy nie łowić na PZW to z raczej z niej skorzystam. Dalej jest już tylko bagno zwane polityką. :money:

Zasmucę Cię, ale gdziekolwiek byś w Polsce nie tankował, tankujesz paliwo DonOrleone

Wszystkie paliwa na polskich stacjach brane są z Orlenu, a różnią się jedynie dodatkami dodanymi przez dany koncern

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Shit happens, co zrobić ;D :beer:
Pozdrawiam :)

Konrad, Feeder Klub Mazowsze

PB: karp 9,07 kg, Łowisko Kamień

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
« Odpowiedź #115 dnia: 04.01.2023, 17:24 »

Jeszcze niedawno były 2 ,teraz już jest monopol i osrajtek dyma jak chce :)

Offline Mariusz Wu

• Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #116 dnia: 04.01.2023, 17:31 »

W wędkarstwie było niedawno tylko PZW teraz doszły WP i dymają nas jedni i drudzy. Kupisz zezwolenie od PZW a tu przychodzi WP z tekstem żeś kłusownik bo wg nich PZW nie jest właścicielem wody. Oczywiście w związku z faktem że PZW sprzedało Ci zezwolenie na łowienie w wodzie do której prawo roszczą sobie również WP możesz się odwołać. Przez okno...
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline paparoach

« Odpowiedź #117 dnia: 04.01.2023, 17:36 »
Na prawdę dziwi mnie ten temat i oburzenie. Minimalna krajowa to 2700 netto, jeden wyjazd na łowisko komercyjne to kilkadziesiąt złotych nie mówiąc o wartości sprzętu który mamy. I na prawdę chcecie powiedzieć że te 100 czy 200 złotych robi wam różnice? Porównajcie wydatek na wędkowanie do większości form spędzania czasu wolnego. Przecież i tak opłata za możliwość spędzenia całego roku nad wodą jest śmiesznie mała i będzie dalej choćby opłaty wzrosły nie o 30 tylko o 300%
Zbyszku, pełna zgoda, tylko...tylko Ty z racji lokalizacji spędzasz czas wolny w ramach opłaconej składki nad piękną wodą z leszczami jednymi z największych w Pl i przyłowami karpi których nie powstydziłby się żaden karpiarz. A wielu w swojej okolicy ma niemalże bezrybne rzeczki czy jeziora, więc wolą kasę przekierować na zbiorniki rybne -komercyjne. Tu nikt nie boksuje się ze składką tylko co za nią dostaje.

Tu trafiłeś w punkt . Jest dokładnie tak jak piszesz . Nie jest problemem wysokość składki , bo opłaty są faktycznie niewygórowane . Problemem jest co za to dostajemy czyli najczęściej nic . Wód zadbanych , rybnych jest w skali okręgu czasem jedna czasem dwie lub wcale . Reszta to pustynia , poprostu . Mieszkam we Wrocławiu. Siwy czasem robi odcinki z innych zbiorników niż Odra , czasem Ślęza , czasem Widawa lub Oława . Zobaczcie te odcinki . Tam nie ma nawet ciernika .
Jeśli więc wyłączymy Odrę z opłaty okręgowej , co zostaje?
Dokładne 0. Można te pieniądze przepić bo efekt będzie ten sam .
To samo dotyczy podatków i innych opłat . W Polsce podatki są niskie , na tle eurokouchozu oczywiście.
Problemem jest więc nie to że one są tylko to co dostajemy w zamian . Jakość usług publicznych za które płacimy przecież tymi podatkami jest żenująca . Służba zdrowia nie istnieje, sądownictwo to jedna wielka patologia, milicja szkoda słów itd.
Skandynawowie płacą duże podatki , ale to co dostają w zamian jest poprostu tego warte więc niewielu ma z tym problem tam .

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
« Odpowiedź #118 dnia: 04.01.2023, 17:47 »

Nie znasz się. Monopol państwowej firmy jest gwarantem dbania o obywatela. Badylarz nie będzie z biednych ludzi zdzierał ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline boguss1982

• Ekspert
  • Reputacja: 64
    • Galeria
« Odpowiedź #119 dnia: 04.01.2023, 18:00 »

Nie znasz się. Monopol państwowej firmy jest gwarantem dbania o obywatela. Badylarz nie będzie z biednych ludzi zdzierał ;)

wróćmy do tematu opłat za wędkowanie lepiej