Ankieta

Czy rezygnujecie z opłacania pozwolenia na rok 2023 ?

Rezygnuję.
20 (9.9%)
Nie rezygnuję.
95 (47%)
Jeszcze się zastanawiam.
39 (19.3%)
Już od kilku / kilkunastu lat nie opłacam.
48 (23.8%)

Głosów w sumie: 202

Głosowanie skończone: 31.05.2023, 18:51

Autor Wątek: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?  (Przeczytany 71549 razy)

Offline Mariusz Wu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 43
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Czy opłacacie kartę w 2023? Jakie są tego powody?
« Odpowiedź #255 dnia: 09.01.2023, 18:12 »
To akurat mnie nie dziwi, w Katowicach jest presja tylko i wyłącznie na karpia. Śmieszy tylko, że na taki zbiornik jak Przeczyce czy Pogorie idzie po 300 kg karpia... Jak na te wody to powinno być minimum 5 ton karpia.

Dla porównania w Czechach na zbiornik 33ha wpuszczali 3,5t karpia.

Min dlatego uważam, że nie powinno dojść do rozpadu PZW. Z drugiej strony właśnie rozwiązanie PZW może doprowadzić do tego, że na szczycie pojawią się nowi ludzie.

Rozpad PZW będzie równoznaczny z tym że atrakcyjniejsze wody staną się komercjami a nad brzegami tych gdzie pływa już tylko sumik karłowaty staną domki na wynajem. I tylko właściciele to będą te same twarze które znamy jako wysoko postawionych członków PZW.
Ci co śledzili aferę z zakupem ryb z Pławnowic na Baraniok wiedzą jak taki proces przebiega.
Nie wypada śmiać się z Ukraińców że mają prezydenta komika w sytuacji gdy ma się prezydenta klauna

Offline koperek

• Reputacja: 52
« Odpowiedź #256 dnia: 09.01.2023, 18:23 »
Rozpad PZW będzie równoznaczny z tym że atrakcyjniejsze wody staną się komercjami a nad brzegami tych gdzie pływa już tylko sumik karłowaty staną domki na wynajem. I tylko właściciele to będą te same twarze które znamy jako wysoko postawionych członków PZW.
Ci co śledzili aferę z zakupem ryb z Pławnowic na Baraniok wiedzą jak taki proces przebiega.

To właśnie miałem na myśli pisząc o majątku, który zagarną dla siebie. Stanice, domy wędkarza, łodzie itd. Wszystko to co teraz jest niby nasze wspólne za nasze składkowe pieniądze nagle może stać się własnością jakiegoś pana przewodniczącego którejś komisji. Tak z ciekawości to wie ktoś czy PZW ma jakieś swoje wody czy jest tylko dzierżawcą od Wód Polskich ?

Offline Szpadel

• Reputacja: 178
« Odpowiedź #257 dnia: 09.01.2023, 18:26 »
Z drugiej strony właśnie rozwiązanie PZW może doprowadzić do tego, że na szczycie pojawią się nowi ludzie.
Ale rozumiem, że po rozwiązaniu PZW osoby, takie jak Ty nabiorą chęci do udzielania się, poświęcania swojego czasu dla ideii, dla takich kolesi jak ja? :D

Offline koperek

• Reputacja: 52
« Odpowiedź #258 dnia: 09.01.2023, 18:36 »
Z drugiej strony właśnie rozwiązanie PZW może doprowadzić do tego, że na szczycie pojawią się nowi ludzie.
Ale rozumiem, że po rozwiązaniu PZW osoby, takie jak Ty nabiorą chęci do udzielania się, poświęcania swojego czasu dla ideii, dla takich kolesi jak ja? :D

Odpowiem wprost, że nie. Nie ponieważ należę do ludzi, którzy jak już się za coś biorą to robią to z pełnym zaangażowaniem i profesjonalnie, a na to jak napisałem nie mam czasu, samozaparcia i po prostu nie jestem typem działacza. Wolę poświęcić swój wolny czas na łowienie, a za resztę mogę zapłacić. No mogę co już robiłem posprzątać, przyciąć drzewa i krzewy nad wodą w ramach czynu społecznego ale to tyle.

Offline Szpadel

• Reputacja: 178
« Odpowiedź #259 dnia: 09.01.2023, 18:55 »

Odpowiem wprost, że nie. Nie ponieważ należę do ludzi, którzy jak już się za coś biorą to robią to z pełnym zaangażowaniem i profesjonalnie, a na to jak napisałem nie mam czasu, samozaparcia i po prostu nie jestem typem działacza. Wolę poświęcić swój wolny czas na łowienie, a za resztę mogę zapłacić. No mogę co już robiłem posprzątać, przyciąć drzewa i krzewy nad wodą w ramach czynu społecznego ale to tyle.
I tak właśnie to wszystko wygląda i będą się udzielać Ci co do tej pory to robią i robili. Nagle ludzie się nie zmienia i nie będą poświęcać swojego czasu dla kogoś innego w imię wiecznych pretensji o wszystko ;D
Ale to nie jest tylko problem wędkarstwa ;)

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 392
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #260 dnia: 09.01.2023, 18:56 »
Gdzie takich głupków sieją to ja nie wiem, chyba rzeczywiście PZW płaci tym ludziom... :facepalm: :facepalm: :facepalm:

A z czym się nie zgadzasz?
O ile nieźle bredził kiedyś w filmie o ekologii, to tutaj mówi z sensem. Sensownej alternatywy dla PZW w tej chwili nie ma, patologie są związane z ludźmi rządzącymi PZW, a nie z ideą związku wędkarzy jako takiego. Do tego się to sprowadza.
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline Michal

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #261 dnia: 09.01.2023, 19:18 »
Dobre materiały.

Jedynie z czym się nie zgadzam, to uważam że zakaz spiningu od 01.01 do 30.04 na DD jest potrzebny, by drapieżniki trochę odpoczęły i w spokoju odbyły tarło.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #262 dnia: 09.01.2023, 20:03 »
Niestety tak nie jest . Nie mam uprzedzeń ale mam oczy i uszy. Niestety młodzi Polacy idą z tym w podobnym kierunku. Do tego sady pracy , które z nierobów i bumelantów robią pokrzywdzonych i bohaterów .

Miałem kontakt z ludźmi z Niemiec, trochę wiem jak to tam wygląda. Otóż aby móc malować domy, prowadząc działalność, w Niemcowni  musisz skończyć szkołę kierunkową, potem odbyć praktykę i zdać egzaminy. Podobnie ma hydraulik, kafelkarz, stolarz itd. Dlatego u nich trzeba naprawdę zadziałać aby pracować w danym zawodzie, i jak już coś robią, to mają raczej pojęcie. WIelu z nich narzeka na UE i otwarcie rynku pracy, ponieważ pracownicy z innych krajów UE nie muszą mieć takich papierów jak Niemcy. W takim UK natomiast byle kto może robić np. łazienki czy kuchnie. Sam pracuję teraz jako gość od naprawiania nowo oddanych domów (to znaczy usterek pewnego typu), i takiej baraniny jak tu to w życiu nie widziałem. To jest po prostu koszmar, ludz nabija się w butelkę krótko mówiąc.

Moja szwagierka wyszła za Niemca, i przeprowadziła się do Rzeszy. Poszła do urzędu pracy aby się zarejestrować i tak dalej. Zapytano ją o studia i ich kierunek. Odpowiedziała - socjologia. Pracowałaś w zawodzie, masz praktykę? Nie. No to przykro nam, ale nie możemy uznać tego. I tak jest w Niemczech, swoją socjologię siostra mojej kobity mogła sobie schować w buty jak i 'wyższe wykształcenie'. Mój szwagier zaś nie skończył matury, i przez to nie mógł pracować w biurze, jak tu by chciał znaleźć pracę, to po znajomości z ominięciem przepisów w pewien sposób. To takie przykłady.

Dlatego mówienie o leniwych Niemcach co nie mają pojęcia o fachu to bardzo gruba przesada. Tam jest naprawdę wysoki poziom i jak ktoś np. kafelkuje czy jest hydraulikiem, to jest fachowcem, robiącym rzeczy tak jak powinno się je robić. Nie ma tam takich rzeczy jak w Polsce. Pamiętam rozmowę z jednym gościem, który mówił, że w NIemczech taki remont łazienki czy kuchni to głównie zmiana sprzętu, kafli itd. Ścian prostować nie trzeba, woda czy gaz doprowadzone są idealnie, nie trzeba niczego poprawiać, ściany zaś są proste i w zdecydowanej większości przypadków jest wszędzie 'oko'. Zresztą u nas też jest wysoki poziom, bo wzięliśmy to od Niemców, to tam najczęściej jeździło się do pracy na saksy. BYć może młodzież jest leniwa, ale wątpię aby zlewali rzeczy jak Angole. Bo tu to jest prawdziwy dramat, słowo masakra może być zbyt słabe. Ja sam wielokrotnie dostawałem i dostaję dodatki finansowe od moich klientów za moją pracę, bo widzą, żę się staram i staram się wykonywać rzeczy tip-top. A to nie jest coś normalnego tutaj. Sam tego nie rozumiem do końca, że uzgadniając cenę jeszcze coś dodają :) Stąd o ile co do Angoli to bym się zgodził, to nie za bardzo jeśli chodzi o Niemców, bo mają bardzo restrykcyjne przepisy i normy. Nie wypowiadam się na temat pracy w takim McDonaldsie, jednak stawiam na to, że niemiecki jest o wiele lepiej zorganizowany i czystszy niż brytyjski :)

Koniec off topu :)

Lucjan

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #263 dnia: 09.01.2023, 20:04 »
Gdzie takich głupków sieją to ja nie wiem, chyba rzeczywiście PZW płaci tym ludziom... :facepalm: :facepalm: :facepalm:

Ploty po necie latają, że w/w i jeszcze jeden ytuber wrzucili materiały pochwalające PZW dlatego, iż zostali opłaceni.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #264 dnia: 09.01.2023, 20:16 »

To właśnie miałem na myśli pisząc o majątku, który zagarną dla siebie. Stanice, domy wędkarza, łodzie itd. Wszystko to co teraz jest niby nasze wspólne za nasze składkowe pieniądze nagle może stać się własnością jakiegoś pana przewodniczącego którejś komisji. Tak z ciekawości to wie ktoś czy PZW ma jakieś swoje wody czy jest tylko dzierżawcą od Wód Polskich ?

Ależ oczywiście, że sitwa z ZG myśli o tym jak się nachapać po upadku PZW. I tak, związek ma swoje wody w wielu okręgach. A to nie wszystko, posiada masę innego majątku, jak ośrodki zarybieniowe, stanice i mieszkania, pojazdy i tak dalej i dalej. Jest co przytulić :)
I podobno jeden z nich (członek ZG, nieważne który) się po wódce wygadał, że PZW i tak upadnie, ze nie można dopuścić aby przejęło to państwo. Miedzy innymi dlatego tak zdziwiło mnie to z jaką mocą działały Misie i Heliniaki przy wyborach. Bo to może być jeden z ostatnich zarządów związku, a kto tym zarządza ten może się najlepiej ustawić :) Na przykład bardzo zastanawia mnie remont stanicy nad jeziorem Turawskim. Łowisko upada, ryb jak na lekarstwo, a ci walnęli kupę szmalu aby wyremontować obiekt. Kto wie jakie będa jego losy? A tam jest tak, że kto jest przy stole i rozdaje karty, ten ma asy w rękawie.

Mówiłem o tym w swoich filmach, wędkarze jednak nie rozumieją podstaw, nie czują zagrożenia. A może być tak, że wkrótce zamiast na PZW, wędkarz będzie łowił na wodach spółki prywatnej, której właścicielami czy udziałowcami są dygnitarze związkowi. Skoro da się zbudować ze składek wędkarzy smażalnię ryb, do tego wprowadzić rybaków na akwen wędkarski, aby opłacani ze składek odławiali ryby do tejże smażalni jak i dla siebie, to da się wszystko. Niech mi ktoś wskaże, jaki cel statutowy był realizowany przez budowę smażalni ze składek. Jedną rzeczą, która może zapobieć takiemu zakończeniu historii PZW jest zazdrość ludzka. Nawet tam na górze, przy korycie, jeden patrzy na to ile ma drugi, i zrobi dużo aby pokrzyżować mu plany. A nie dla wszystkich starczy łupu :P 8)
Lucjan

Offline Lukas 78

• Ekspert
  • Reputacja: 111
« Odpowiedź #265 dnia: 09.01.2023, 20:21 »
Oby z PZW nie było jak z Polską prywatyzacją, po upadku komuny, bo to dopiero będzie kicha.

Pozdrawiam Łukasz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2229
  • MFT
« Odpowiedź #266 dnia: 09.01.2023, 20:25 »
Tak właśnie będzie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #267 dnia: 09.01.2023, 20:30 »
To ja już wolę opłacić składkę i się o swoje wykłócić.
O tym jak prywatni dzierżawcy zniszczyli i niszczą nasze Mazury można książki pisać, może lepszy swój wróg jak to mówił Pawlak.

Pozdrawiam Łukasz

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #268 dnia: 09.01.2023, 20:38 »
PZW niszczy Mazury w ten sam sposób, czasem nawet i gorszy, wiec argument totalnie nietrafiony.
Plum

Offline Lukas 78

• Ekspert
« Odpowiedź #269 dnia: 09.01.2023, 21:02 »
Mógłbyś rozwinąć ten wątek , rozumiem ,że regularnie jeździsz na Mazury ?

Pozdrawiam Łukasz