Autor Wątek: Komplet do Method feeder do 1200 zł  (Przeczytany 2021 razy)

Offline JacekB

• Ekspert
  • Reputacja: 32
Komplet do Method feeder do 1200 zł
« dnia: 02.01.2023, 00:18 »
Witam szukam nowego kompletu do metody 10ft kijek i 4000 kołowrotek na zestaw mam 1200 pln co możecie polecić w tej cenie rybki jakie łowie to od 3 do 10+ kg
Odległości to 30-50 metrów

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Komplet do Method feeder do 1200 zł
« Odpowiedź #1 dnia: 02.01.2023, 06:12 »
Zestaw1:
Shimano Aero X5 feeder 10ft + młynek Shimano Aero XR 4000 - zestaw jak dobrze poszukasz wyjdzie w granicach 1200zł

Zestaw 2:
Daiwa N'Zone S Method Feeder 10ft + młynek Daiwa TDM 4012QD - zestaw za około 1100 zł

Zestaw 3:
MAP Dual Bomb 10ft + MAP Carptec ACS 4000fd lub w wersji z wolnym biegiem fs - zestaw za około 1000 zł.

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #2 dnia: 02.01.2023, 06:24 »
Ja łowię często  kijkami 10 FT i to co mogę Ci polecić to MAP Parabolix SUV lub Garbolino Essential Method z czego, Garbolino wydaje mi się ciekawszy. Szukaj tylko na rynku wtórnym. Na grupach chociażby FB z Giełda lub OLX. Z rzutami w przypadku obu kijków nie ma problemów, do 50 metra przy dobrym wyrzucie dasz radę. Kijki są celne i oba paraboliczne. Garbolino jest taki bardziej mięsisty, Parabolix wydaje się delikatniejszy, ale to tylko pozory. Na jednym mam Daiwe Exceler, a z drugim Fuego. Oba rybki trzymają znakomicie nawet przy ostrych odjazdach przy brzegu.
Plum

Offline JacekB

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 02.01.2023, 16:24 »
Dzięki chłopy za wasze pomysły i zestawy muszę jeszce się zastanowić nad kijkiem Matrixa Wędka Matrix Ethos XR-C Feeder 10FT / 3.0m / 50g i kołowrotkiem Matrixa tylko jaki??jeśli macie jakieś zestawy Matrixa do dajcie znać czy warto inwestować w Matrixa.

Offline Krisss

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 85
« Odpowiedź #4 dnia: 02.01.2023, 17:58 »
Sam miałem spore ciągoty do Ethosa XR-C, ale 11 ft. Niestety ciężko znaleźć jakieś szersze info nt. tego kija, poza standardowym opisem producenta. Ma spore i pochylone przelotki oraz całkiem daleko odsunięte od kołowrotka, co sugerowałoby jakieś ambicje związane z osiąganymi dystansami. Opis mówi o miękkości i głębokim ugięciu - ch.. go wie co o tym myśleć. Te wędki były w okolicach BF na bardzo miłych promocjach, więc może ktoś kupił i się pochwali.

Kołowrotki z Matrixa powyżej 300 zł, to chyba dość grząski teren (nigdy nie słyszałem, żeby ktokolwiek je polecał). Jeżeli miałby być budżetowy, to Aquos 4000 nie jest złą maszyną i jakieś 250 zł raczej warto w niego zainwestować. Horizona miałem raz w ręce (w sklepie) i kompletnie nie mogę zrozumieć dlaczego ten kołowrotek tyle kosztuje w porównaniu z innymi. Może jest jakiś wyjątkowo trwały? Nie wiem, ale w okolicach tego budżetu zdecydowanie wolałbym coś od innego producenta lub "producenta".

Widzę, ze celujesz w komplety (kolorystyczne lub producenckie), więc od siebie zaproponuję:
N'zon S Method Feeder 3,00/40 plus N'zon LT 5000S-CP za ok. 800 zł/komplet.
Preston Monster X Carp Feeder plus Preston Magnitude 420 za ok. 900 zł/komplet.

Oba są poniżej założonego budżetu, ale z obu będziesz zadowolony (również w zakresie estetyki) i jak zechcesz sprzedać i pójść półkę wyżej, to na pewno majątku na tym nie stracisz, bo te sprzęty mają już swoją renomę.

Jeszcze jedna uwaga, jeśli dystans będzie częściej w okolicach tych 50 metrów, to bym się mocno zastanowił, czy nie wziąć 11 ft. Natomiast, jeśli okolice 50 m to margines i zazwyczaj jest do 40 metrów, to 10 ft. będzie idealne.
Aha, szczytówki do N'zona są niestety drogie :(

Można pewnie znaleźć jeszcze kilka dobrych połączeń krótkiej wędki i kołowrotka za ok. 1200 zł. Np. do lekkich (ok. 150-160 g) kijków 10 ft. fajnie pasowałby Shimano Aero X C5000, który wydaje się być naprawdę dobrą maszyną jak na ok. 600 zł.

Jeszcze ostatnie "aha" - do lekkiej, 3 metrowej wędki nie wieszał bym kołowrotka cięższego niż 350 g.

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #5 dnia: 02.01.2023, 18:15 »
Witam szukam nowego kompletu do metody 10ft kijek i 4000 kołowrotek na zestaw mam 1200 pln co możecie polecić w tej cenie rybki jakie łowie to od 3 do 10+ kg

Nie wiem na ile jesteś zaawansowany w takim łowieniu,ale jeżeli jesteś początkujący,zmniejsz finanse trzykrotnie,kup coś taniego polecanego ,połów pół sezonu i wtedy zdecyduj co dalej.

Offline JacekB

• Ekspert
« Odpowiedź #6 dnia: 02.01.2023, 19:38 »

Nie wiem na ile jesteś zaawansowany w takim łowieniu,ale jeżeli jesteś początkujący,zmniejsz finanse trzykrotnie,kup coś taniego polecanego ,połów pół sezonu i wtedy zdecydój co dalej.
Wydaje mi się że coś tam ogarniam jeśli chodzi o feeder zaczynałem jakieś 6 lat temu oczywiście wszystkiego czego się nauczyłem od The best nauczyciela z naszego forum Luka.W nowym roku lubię kupić nowy sprzęt albo już przetestowany przez innych lub kupuje swoje pomysły i staram się je przedstawić innym jeśli będzie potrzeba,a że nadszedł nowy rok to trzeba coś zakupić.
Jeśli chcecie zobaczyć jakie mam zestawy i co się tam udało złapać to zachęcam odwiedzić fishing_team_nowogard na Instagram

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #7 dnia: 02.01.2023, 20:23 »
Mam Wędka Preston Monster X Carp Feeder 10FT i jest super. 10 kg karpiom daje radę, zapasu wiele już nie zostaje ale nie jest to jakieś delikatne holowanie, powiedziałbym dość siłowe. Do tego mam Daiwę Fluego LT 4000. W D. budżet ok. 1000 zł. Możesz też dopasować jakiś kołowrotek Shimano 4000 np Ultegra lub Areo XR, też się zmieścisz w budżecie.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline koperek

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 52
« Odpowiedź #8 dnia: 02.01.2023, 21:33 »
Za dużo sprzętu do feedera nie miałem w ręku ale z tego co miałem poparłbym to co zaproponował Kriss tj.
Preston Monster X Carp Feeder 11ft (zdecydowanie 11 a nie 10)
Preston Magnitude 420 a jak chciałbyś nieco taniej to Daiwa Ninja 4000 (bardzo dobra relacja cena/jakość)

Taka ciekawostka co do kołowrotków Matrixa. Kupując wędkę tej firmy wziąłem do kompletu dwie sztuki Horizonów w rozmiarze 3000 i 4000 bo nie mogłem się zdecydować i chciałem je podpiąć do kija w domu i jeden z nich odesłać. Jeden z nich rzęził jak Jaxon za stówę, a drugi jeszcze gorzej. Nie wiem czy miałem wyjątkowego pecha ale skutecznie się wyleczyłem z kołowrotków tej marki.

Ze dwa tygodnie temu kręciłem w sklepie Shimano Aero XR 4000 i C5000 i ich praca też nie zrobiła na mnie zbyt dobrego wrażenia. Oba pracowały jakby były zupełnie suche w środku.

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #9 dnia: 02.01.2023, 21:41 »
W amurze jest promocja na Drennan Acolyte Feeder 10 ft.

https://e-amur.pl/produkt/wedka-drennan-acolyte-plus-feeder-10ft/

Zostanie Ci jeszcze 300 zł na jakiś kołowrotek Daiwa/Shimano.

Jedyny mankament to dystans. 50 metrów będzie ciężko, ale 40 już jak najbardziej. Pozostałe aspekty jak wygląd, praca, kompozyty, waga itp są na najwyższym poziomie. Legendarna seria :beer:
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline JacekB

• Ekspert
« Odpowiedź #10 dnia: 02.01.2023, 21:53 »
Dzięki chłopaki za pomoc decyzja podjęta kijek to Preston Monster X Carp plus kołowrotek Preston Magnitude 420 zawsze z prestona byłem zadowolony oby tak było z tym zestawem jeszcze raz dzięki za posty.Polecam odwiedzić i zasubskrybować fishing_team_nowogard na instagramie

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #11 dnia: 03.01.2023, 00:03 »
Kupiłem kiedyś Drennan Acolyte Feeder 10 ft ale dla mnie była za delikatna do metody i odesłałem.
Monster X Carp zdecydowanie mi bardziej przypasował. Szczytówki też bardziej metodowe 1, 1,5 i 2 oz, nie jakieś 0,5 i 0,75 oz, jak w Alcolytce albo w  Shimano Aero X5 feeder 10f, takie to typowe do klasyka. Będziesz zadowolony.

Kołowrotek też wygląda zacnie. Pojemność szpuli akurat, dodatkowa zapasowa, jak ktoś potrzebuje, ja raczej nie potrzebuję. Przełożenie 5.0:1, dające nawój 85 m też by mi pasowało. Waga ponad 300 g ale niewiele. Wolałbym swoje lżejsze Daiwy ale to już kwestia gustu.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline grzegorz88

• Ekspert
  • Reputacja: 164
« Odpowiedź #12 dnia: 03.01.2023, 00:41 »
Znajomy ma ten kołowrotek Prestona. Może trafił mu się jakiś felerny, ale potrafi wciągnąć żyłkę pod szpulę i ogólnie srednio zadowolony...
Ja bym celował w Stradica/Ultegre/Areo.
Za to kijek całkiem spoko.