Sam miałem spore ciągoty do Ethosa XR-C, ale 11 ft. Niestety ciężko znaleźć jakieś szersze info nt. tego kija, poza standardowym opisem producenta. Ma spore i pochylone przelotki oraz całkiem daleko odsunięte od kołowrotka, co sugerowałoby jakieś ambicje związane z osiąganymi dystansami. Opis mówi o miękkości i głębokim ugięciu - ch.. go wie co o tym myśleć. Te wędki były w okolicach BF na bardzo miłych promocjach, więc może ktoś kupił i się pochwali.
Kołowrotki z Matrixa powyżej 300 zł, to chyba dość grząski teren (nigdy nie słyszałem, żeby ktokolwiek je polecał). Jeżeli miałby być budżetowy, to Aquos 4000 nie jest złą maszyną i jakieś 250 zł raczej warto w niego zainwestować. Horizona miałem raz w ręce (w sklepie) i kompletnie nie mogę zrozumieć dlaczego ten kołowrotek tyle kosztuje w porównaniu z innymi. Może jest jakiś wyjątkowo trwały? Nie wiem, ale w okolicach tego budżetu zdecydowanie wolałbym coś od innego producenta lub "producenta".
Widzę, ze celujesz w komplety (kolorystyczne lub producenckie), więc od siebie zaproponuję:
N'zon S Method Feeder 3,00/40 plus N'zon LT 5000S-CP za ok. 800 zł/komplet.
Preston Monster X Carp Feeder plus Preston Magnitude 420 za ok. 900 zł/komplet.
Oba są poniżej założonego budżetu, ale z obu będziesz zadowolony (również w zakresie estetyki) i jak zechcesz sprzedać i pójść półkę wyżej, to na pewno majątku na tym nie stracisz, bo te sprzęty mają już swoją renomę.
Jeszcze jedna uwaga, jeśli dystans będzie częściej w okolicach tych 50 metrów, to bym się mocno zastanowił, czy nie wziąć 11 ft. Natomiast, jeśli okolice 50 m to margines i zazwyczaj jest do 40 metrów, to 10 ft. będzie idealne.
Aha, szczytówki do N'zona są niestety drogie

Można pewnie znaleźć jeszcze kilka dobrych połączeń krótkiej wędki i kołowrotka za ok. 1200 zł. Np. do lekkich (ok. 150-160 g) kijków 10 ft. fajnie pasowałby Shimano Aero X C5000, który wydaje się być naprawdę dobrą maszyną jak na ok. 600 zł.
Jeszcze ostatnie "aha" - do lekkiej, 3 metrowej wędki nie wieszał bym kołowrotka cięższego niż 350 g.