Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2023  (Przeczytany 277843 razy)

Offline Cygnus

• Ekspert
  • Reputacja: 65
Odp: Wyniki nad wodą 2023
« Odpowiedź #1260 dnia: 28.07.2023, 21:39 »
Wow
Piękna torpeda :thumbup:
"Nie można więc głosować za demokracją i wiecznie przeciwstawiać się gustom większości. To jest zakłamanie. Grzeszyć na ziemi i zgłaszać jednocześnie pretensje do nieba?!
Ale ja osobiście jestem szczery: zawsze głosowałem za kontrrewolucją"

Offline flowgrid

• Ekspert
  • Reputacja: 233
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1261 dnia: 28.07.2023, 21:43 »
Było ostatnio kilka wizyt z wędką w różnych miejscach więc czas napisać co nie co...

Wizyta ze spławikiem w celu połowienia karasi na jeziorku to powrót o blanku. Nęcenie było "mało i często" tylko kukurydzą, kukurydza także jako przynęta na haczyk. Całkowita cisza, nawet dygnięcia spławika nie było...

Kolejna wizyta ze spławikiem na innym jeziorku w celu połowienia "cokolwiek się trafi" dla relaksu zakończona połowieniem płotek, trafiła się też ładna wzdręga oraz na sam koniec łowienia byczek. Łowiłem na znanym jeziorku w całkiem innym miejscu niż zawsze. Do nęcenia mieszanka spożywki, ziemi, ciętej dendrobeny, resztek starej kukurydzy oraz atraktora DB Sweet Fishmeail.

Natomiast po ostatnich długich opadach przypuszczałem, że łowienie na komercji nie koniecznie może przebiegać łatwo i to się sprawdziło. Cały dzień i całą noc przed dniem łowienia padało i dość mocno ochłodziło się. Od samego rana do ok godz. 9 trafił się mały leszczyk i jedna spinka. Nie pomagało stosowanie różnych waftersów czy różne kombinacje method mixu, pelletu czy mieszanki do podajnika method feeder. Po godz. 9 coś się zaczęło się dziać i ryby zaczęły brać. Trafił się amur i dwa karpie (mniejszy i duży), dwie czy trzy spinki na dalszej linii. Na dalszej linii brania po jakimś czasie zgasły całkiem. Bliską linę przy brzegu co jakiś czas nęciłem kulkami z mieszanki pelletów. Przez długi czas przy bliskiej linii nic się nie działo do jedynego atomowego brania dużego karpia, który wylądował w podbieraku. Tak ogólnie to na dalszej linii brania były na żółtego waftersa, a na bliskiej na białego. Zdecydowanie większe ryby dał miks 50/50 oraz mieszanka pelletów 2mm.

Marcin

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1262 dnia: 28.07.2023, 21:48 »
Nocka na Odrze z 22 na 23 lipca 2023.
Woda w Odrze niska wodowskazy pokazują w Cigacicach 120 cm. Temperatura wody spadła do 21 stopni spowodowane to chyba jest ostatnimi dosyć chłodnymi nockami.
Dni zaczynają powoli się skracać rano robi się po 4 a ciemno już przed 22
Rzadko łowię pod prąd ale Marek wybral odpływ więc usiadłem na naplywie. Wody przy nurcie brak w klatce górki i pagórki sporo mi zajęło czasu porządne wygruntowanie. Do wieczora łowilem przy nurcie mimo że woda niska to tam jakieś rybki się kręciły w przeciwieństwie od klatki gdzie brała tylko uklejka.Jak zaczęło się sciemniac postanowiłem jednego kija trzymać dalej przy nurcie a drugi bardziej do klatki. I generalnie wszystkie ryby wyjalem z klatki bo przy nurcie brań nie było. Kombinacje z przyponami i przynętami żeby sprowokować większe ryby do  brania.
Najlepiej działały 2 gnojaczki z dwoma lub trzema dużymi lub 3 pinkami. Zaneta płoć krąp leszcz robiła robotę. Były krąpię małe i duże, parę plotek parę podleszczakow parę klenikow jedną nieduża Barbarka i trochę uklejek. Przy główce w kamieniach widziałem znowu małe rybki 😀
Pozdrawiam serdecznie wszystkich maniaków nocnych feederowych zasiadek na Odrze życząc sukcesów nad wodą 😀👍👍👍.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline robson

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • przystawka, bolonka, trotting
« Odpowiedź #1263 dnia: 28.07.2023, 22:01 »
Trochę tego białorybu wpadło :bravo:
Najpierw przekonamy wszystkich, że powinni mieć własne poglądy, a potem je im damy.

Offline blvck_b3rry

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 26
  • Wędkarka z Kujaw
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1264 dnia: 29.07.2023, 09:24 »
Pojechałam na PZW, ale miejsca mi znane z brzegu były zajęte przez wędkarzy, ludzi było pełno bo jakiś triathlon chyba. To na staw komercyjny. No i nie było łatwo wczoraj, plus ten deszcz nie pomagał. Ryby nie żerowały. Na żadne przynęty nie chciały brać (sprawdziłam chyba wszystko). Na PVA nie, na dużą metodę też nie. Różne kombinacje miksowania pelletu i zanęt, nic. Mniejszy podajnik dał może z trzy ryby, reszta na bombkę (Skretting 8mm i Ananasowy Pellet Furia 8mm) Myślałam, że to słoneczna technika. Każdy brzdąc był wypracowany. Dzisiaj nie mogłam zgiąć dłoni rano.

Testowałam pellet epidemia. Z namaczaniem i ze stabilnością jest podobny do jasnego skrettinga, zapach "epidemii" nie był wyczuwalny mocno.
Za panem Bartkiem z FB zrobiłam miks karp competition FB z ciemnym pelletem (akurat Skretting Optiline) Nie miało to raczej ani pozytywnego ani negatywnego wpływu na wędkowanie. Myślę, że potrzeba więcej testów, bo to nie były wymarzone warunki.
Robin Green z Matchpro natomiast była niby na mączkach i miała delikatny zapach jak wszystkie zanęty proteinowe z betainą, jednak coś mi nie grało. W sumie wyników nigdy nie miałam takich jak na Fish'O'Green z Method Manii. I na tym na razie skończę.
Ale nauczyłam się celnie rzucać na dość dużą odległość, chociaż zupełnie nie wiem, jak można to zmierzyć.
Używałam pierwszy podajników Mikado XXL 70g, moja Daiwa Black Widow nie jest kluskowata, ma szybką akcję w porównaniu do moich poprzednich wędek, rzucało się nią bardzo lekko nawet naładowanym 70g podajnikiem. Miałam problem, żeby się przekonać, że nie zerwę wszystkiego
Dlatego pewnie za chwilę zadam pytanie w wątku o strzałówce.
Miłego weekendu i samego terkotania wolnego biegu i hamulca.

BTW - wysłałam w zeszłym tygodniu lampę temu łobuzowi, co lampy stłukł. Bardzo miły człowiek, tak jak jego żona. Dopowiadam,  bo nie było zakończenia historii.

staram się!

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #1265 dnia: 29.07.2023, 10:19 »
:bravo: szacunek za dużą motywację do nauki i pracę nad wodą, :) :thumbup:
łezka w oku mi się zakręciła jak mi się przypominały czasy jak mi się też tak chciało ;)
;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #1266 dnia: 29.07.2023, 10:28 »
Jak zmierzyć? Po zarzucie napnij żyłkę i zaklipuj. A potem na brzegu między kijkami (np. podpórkami) rozstawionymi w odległości np. 3 metrów rozwijaj żyłkę (stoisz i szytówką owijasz żyłkę między nimi) i licz.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #1267 dnia: 29.07.2023, 12:28 »
Dzisiaj DD nie oddało. Siedziałem od wczoraj wieczora, woda martwa jak nigdy w tym miejscu, nad ranem kilka leszczodontów się zameldowało w tym ten, 64cm. Budzik ustawiony na 1:45, jutro powtórka. Zeszły tydzień obdarował kilkunastoma pyrtkami 3-4kg, kilkunastoma karasiami 1-1.5kg i jedna siódemką.Dzieje się, progres jest, DD mnie pochłonęło bez reszty <3

upload photos
Dzierżno uzależnia

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
« Odpowiedź #1268 dnia: 29.07.2023, 12:33 »
Dzisiaj DD nie oddało. Siedziałem od wczoraj wieczora, woda martwa jak nigdy w tym miejscu, nad ranem kilka leszczodontów się zameldowało w tym ten, 64cm. Budzik ustawiony na 1:45, jutro powtórka. Zeszły tydzień obdarował kilkunastoma pyrtkami 3-4kg, kilkunastoma karasiami 1-1.5kg i jedna siódemką.Dzieje się, progres jest, DD mnie pochłonęło bez reszty <3

upload photos

Fajnie się bawisz, kiedy zaprosisz kolegów? :P
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #1269 dnia: 29.07.2023, 12:47 »
Katystopej,wiesz że ta woda wypacza wędkowanie gdziekolwiek indziej 😉

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #1270 dnia: 29.07.2023, 13:11 »
Ona raczej pokazuje, jak wygląda rybostan w wodzie niezniszczonej przez rybactwo i zachłannych wędkarzy.

http://tygodnikpiski.pl/2016/02/09/ponad-100-ton-leszcza-ze-sniardw/
O takie leszczyska to nawet na DD ciężko.
Krwawy Michał

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #1271 dnia: 29.07.2023, 13:13 »
MichałN, wiem doskonale, ale DD mam dokladnie 50km od domu, 35-40min jazdy DTŚką i nie zamierzam już nigdzie indziej łowić :)
Dzierżno uzależnia

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #1272 dnia: 29.07.2023, 14:00 »
nigdzie indziej? na jak długo? ;)
;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #1273 dnia: 29.07.2023, 14:04 »
Dobre pytanie. Nawet najpiękniejsza woda znudzi się po kilkunastu wypadach.
Krwawy Michał

Offline katystopej

• Ekspert
  • Rafał
« Odpowiedź #1274 dnia: 29.07.2023, 14:13 »
Kilkanaście to było już w tym roku ;D
Dzierżno uzależnia