Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2023  (Przeczytany 277191 razy)

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Wyniki nad wodą 2023
« Odpowiedź #1380 dnia: 09.08.2023, 06:27 »
Wszystkim z nad wody gratuluję O:) :bravo: :beer:

Blvck_b3rry gratuluję robisz postępy z prędkością błyskawicy.
Kogoś mi przypominasz , co robił tak nieziemskie postępy.
E-Mario Bros może Ci opowie. :)
Świetnie sobie radzisz.
Pozdrawiam

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #1381 dnia: 09.08.2023, 06:29 »
Polowilem i ja. Odwiedziłem Karpiową Wyspę w Wojsławicach koło Zduńskiej Woli. Bardzo przyjemne miejsce trochę inne niż standardowa komercja. Łowienie tylko z wyspy i rzucanie pod przeciwległy brzeg. Niestety wziąłem tylko Nzone 10ft a przydałoby się coś dłuższego ale przy koszyku 40g sprawowała się bardzo dzielnie. Złowiłem ponad 10 karpii od 1 kg do +/- 6 + jeden wielki mi przetarł żyłkę o jakiś kamień

Gratuluję .
Przeoiękna sceneria przyrody .
Może się skuszę na początku października .

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1382 dnia: 09.08.2023, 08:28 »
Dzierżno uzależnia

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #1383 dnia: 09.08.2023, 12:20 »
:bravo: dla łowiących
;)

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
« Odpowiedź #1384 dnia: 09.08.2023, 15:02 »
Kiedy najbardziej boli porażka ? Kiedy zawodzą własne umiejętności i sprzęt...

Ostatnie wyjazdy poświęcam wielkiemu jezioru Rajgrodzkiemu (1460ha).  Opływując wcześniej łodzią z echo,znalazłem kilka ciekawych miejsc.
Jezioro ma to do siebie,że jest bardzo głębokie (56 m.w  najgłębszym miejscu),a do tego ma szybko spady na 8-10 m.
Znalazłem ciekawą półkę,która ma głębokość 11-12 m,a przed nią,jest głębia na okolice 20 m.  Półka zaczyna się na około 93 metrze od brzegu. Żeby mieć pewność,że posyłam towar na półkę,a nie w przepaść,zaklipowałem sobie 104 metry i nęciłem średnim spombem wędką do łowienia masterem 3'9 50-170 cw.
A że wiatr dziś był przychylny,bo w plecy,udawało mi się na takim dystansie nęcić.  Łowiłem zaś na 109 m,tak żeby podajnik w miarę wpadał w pole nęcenia.
Poszło 18 spombów ,dużo machania.
Pierwsze branie po 2.5 godz. spięte przez tragiczną regulację hamulca w ultegrze ci4 . Pewnie będę pierwszą osobą,która narzeka na ten świetny młynek,ale hamulec jest totalnie do bani jak dla mnie. Spiąłem 3 fajne lechy i piękny przyłów prawdopodobnie suma.

Później wiatr zmienił kierunek i się nasilił.
Nie było mowy o dorzucaniu w miejsce nęcone. Chcąc łowić pewnie na 110m,należy mieć zapas chociaż na 120m,tak to widzę.

Najgorzej zawiódł mnie kołowrotek za ponad tysiaka. Nie wiem,jak można na nim mieć kontrolę  hamulca. Tam jest pół obrotu i  beton,lub pełny luz. Bez sensu.
Ręką hamować ? Bez jaj.

Ciekawostka,swoją okumą inception 6000 ,osiągałem taki sam dystans,jak na ultegrze 5500 ci4.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1385 dnia: 09.08.2023, 15:06 »
Michał, to tak samo jak w kołowrotkach od Gabora... Trzeba wziąć filc jakiś gruby, wyciąć z niego podkładki i wymienić jedną czy dwie teflonowe (zapewne), które są w szpuli. Tyle z teorii wiem, bo w praktyce ciągle zapominam się za to zabrać. Bo też mnie jasny szlag trafia z tym QD.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #1386 dnia: 09.08.2023, 15:09 »
Michał, to tak samo jak w kołowrotkach od Gabora... Trzeba wziąć filc jakiś gruby, wyciąć z niego podkładki i wymienić jedną czy dwie teflonowe (zapewne), które są w szpuli. Tyle z teorii wiem, bo w praktyce ciągle zapominam się za to zabrać. Bo też mnie jasny szlag trafia z tym QD.

Spoko Michał,ale takie kombinacje ,w młynku w takiej cenie,nie powinny mieć miejsca. Straciłem bardzo ładną rybę,bo nie umiałem regulować hamulca. Porażka.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1387 dnia: 09.08.2023, 15:12 »
Bo QD jest raczej do karpiowania, gdzie nie ma znaczenia, czy ustawisz hamulec na 3 kg, czy na 3,5. Tak jest specjalnie i to nie jest wina sprzętu, więc nie można mieć pretensji do Ferrari, że kiepsko radzi sobie na wybojach ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #1388 dnia: 09.08.2023, 15:18 »
Bo QD jest raczej do karpiowania, gdzie nie ma znaczenia, czy ustawisz hamulec na 3 kg, czy na 3,5. Tak jest specjalnie i to nie jest wina sprzętu, więc nie można mieć pretensji do Ferrari, że kiepsko radzi sobie na wybojach ;)

Coś w tym jest. Nie ogarniam tego hamulca,to fakt. Zwijanie jest bajka,ale i tak się zniechęciłem

Offline Michu83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 31
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1389 dnia: 09.08.2023, 15:37 »
Kurczaę. Ja od poniedziałku na urlopie,  dziś 2 dzień nad wodą bez brania. Sierpień zawsze był najlepszym miesiącem zwłaszcza druga połowa. Taktyka ta sama co roku, dająca efekty. Dodam że jest to jezioro 65ha, łowię ok 70m od brzegu na głębokości ok 8m. Głównie nastawiam się na leszcze  nęce z łódki spożywką i gotowaną kukurydzą z bobikiem. Może robię coś źle, ale przez ostatnie 8 lat działalo. Czy możliwe jest że leszcz teraz siedzi dalej na duźych głębokościach? Lub jest jakaś  termoklina i ryba bardziej w toni żeruje?

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #1390 dnia: 09.08.2023, 16:00 »
Ja spędziłem kilka dni w Borach Tucholskich. Tam jest przepięknie. :)
Główny cel był zupełnie inny, ale udało mi się też spędzić trochę czasu nad rzekami i jeziorkami.
Na przyszłość tereny na ryby i grzyby rozpoznane (kanie znalezione, a borowiki - teren zlokalizowany).
Tym razem żadnej rybki jednak nie złowiłem, nie było czasu na lepsze przygotowanie łowiska a i kolano nie do końca sprawne żeby wyciąć więcej przybrzeżnych trzcin. Niemiej później znalazłem dwie miejscówki gdzie ryby żerowały, ale już nie miałem czasu tam łowić.
Dodatkowo sprawdziłem pewność oka i ręki. ;)
;)

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #1391 dnia: 09.08.2023, 16:14 »

Coś w tym jest. Nie ogarniam tego hamulca,to fakt. Zwijanie jest bajka,ale i tak się zniechęciłem

Mogę okazyjnie go od Ciebie odkupić  :P

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #1392 dnia: 09.08.2023, 16:15 »
Kurczaę. Ja od poniedziałku na urlopie,  dziś 2 dzień nad wodą bez brania. Sierpień zawsze był najlepszym miesiącem zwłaszcza druga połowa. Taktyka ta sama co roku, dająca efekty. Dodam że jest to jezioro 65ha, łowię ok 70m od brzegu na głębokości ok 8m. Głównie nastawiam się na leszcze  nęce z łódki spożywką i gotowaną kukurydzą z bobikiem. Może robię coś źle, ale przez ostatnie 8 lat działalo. Czy możliwe jest że leszcz teraz siedzi dalej na duźych głębokościach? Lub jest jakaś  termoklina i ryba bardziej w toni żeruje?
Jaka temp.wody ? Termokliny nie masz raczej,jest za chłodno i za wietrznie.
Na tej wielkości zbiorniku,ryba jest wrażliwa na kierunek wiatru,tam gdzie wieje,tam się gromadzi.  Jeśli jesteś bez brania,znaczy,że ryby tam nie ma.
Szukaj górki,gdzie fala bije w nią.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #1393 dnia: 09.08.2023, 16:17 »

Mogę okazyjnie go od Ciebie odkupić  :P

Tysiak i Twój. Wczoraj do mnie przyszedł ze sklepu na ''D'' . Ledwie może 15 rzutów zrobił.

Offline Fisherman

• Ekspert
  • Reputacja: 47
« Odpowiedź #1394 dnia: 09.08.2023, 16:30 »
U mnie odkąd zaczęło dwa dni temu mocniej wiać i zrobiło się zimniej na obydwu zbiornikach cisza. Ryba chodzi ale zero wyników ani ja ani inni. Nawet stawiałem zestawy właśnie tam gdzie większą fala i dupa.